De Mentale en Intuïtieve Reset

Hoe het op mijn pad is gekomen

De MIR-Methode is een zeer simpele zelfhelingsmethode, ontwikkeld door Mireille Mettes, waar ik in november 2014 mee begonnen ben. Dankzij een artikel over de methode in een van de Happinez-magazines heb ik dit leren kennen. Ik had het al lange tijd voor november vorig jaar gelezen, maar het daagde mij niet. Toen ik een andere keer de magazines opnieuw las – en in die periode was ik ook echt ten einde raad wat mijn acne betrof – sprak het mij aan. Ik zei dan ook tegen mezelf “Ok, als dit niet werkt, dan stap ik over naar de drastische maatregelen”. Het grote voordeel van deze methode is dat het volledig gratis is, je kan het zelf toepassen, het neemt maar enkele minuutjes per dag in beslag en er is, naar mijn inziens, niets negatief aan verbonden – tenzij u geen afstand kan doen van bepaalde aspecten van uzelf zoals een chocoladeverslaving, uw koude voeten die u zo graag verwarmt bij uw partner, …

[English version of the official website]
[Version française du site officiel]
[Versión española del sitio web official]
[Deutsche Version von der offiziellen Website]

Wat het met me deed

Het heeft uiteindelijk mijn acne niet laten verdwijnen, maar toch zag ik een kleine verbetering op dat vlak. Wat wél een ongelooflijk effect ervan was, is dat mijn angst voor spinnen zo goed als verdwenen is en dat ik mij in het algemeen beter voel, meer in evenwicht dan ervoor. Dit laatste is wel vaag, maar ik kan het niet echt anders omschrijven, je moet het voor jezelf voelen.

De spinnenangst is er vandoor gegaan

Mijn arachnofobie was al na 3 of 4 maanden verdwenen, misschien zelfs ervoor, maar aangezien ik tot dan toe geen – voor mijn normen – bovenmaatse spin ben tegengekomen, hou ik het op de 3 à 4 maanden. Mijn kwartje viel erg langzaam, ik zag namelijk een spin die – inclusief de poten! – groter was dan mijn duimnagel (dit was voor mij altijd ongeveer de maximum grootte dat ik verdroeg) en ik kreeg geen halve hartaanval bij die aanblik. Na zo’n halve minuut, naar mijn gevoel toch, had ik door dat ik nog nooit onberoerd was gebleven bij zo’n ‘grote’ spin. Ik was gefascineerd door enerzijds mijn kalmte en anderzijds door de spin die zomaar zat te zitten daar waar ik liever had dat ze niet was.

Experiment

Ik begon wat te experimenteren: dichterbij komen, dan zien hoe dicht ik er met mijn ogen naar toe kon gaan, de spin van zoveel mogelijk invalshoeken bekijken, en dat alles terwijl ik mezelf ook observeerde. Mijn hart ging niet tekeer, ik kreeg geen reactie van walging, ook niet toen de spin zich voortbewoog. Ik heb altijd al de manier waarop spinnen zich bewegen zo vreselijk eng gevonden, maar op dat moment keek ik zo goed als bewonderend naar dat kleine beestje waarvan ik de ogen niet kon zien.

Hoe het vroeger was

Normaal zou ik (als de grootte en de dikte van de spin meevielen) ook gewoon zo snel mogelijk een stuk of 3 papieren zakdoeken of een kladblad pakken, ze dubbelplooien, terugspurten naar de plek waar de spin – hopelijk nog steeds  – zat, mijn goed ‘isolerend’ wapen gereed houden boven de indringer, mij mentaal voorbereidend op de moord van mijn leven, nog een laatste wens gunnend aan het achtpotige monstertje, en dan… BAM! Platgedrukt! Spijs! Controleren of het echt wel dood is… IEUW! Vlug in de vuilbak gooien! Eventuele achtergebleven ledematen of lichaamssappen verwijderen van de plek van impact en dan voelen hoe de adrenaline langzaam terug verdwijnt.

Wat ik dan nu wél deed

Maar deze keer was alles anders. Ik greep een papier vast, zorgde ervoor dat de spin erop zat en bracht ze naar buiten. Opgeruimd staat netjes. Ik had een leven gespaard. Ik voelde me goed! Wat is het leven toch aangenaam zonder angst! Die ene ontmoeting met mijn vroegere aartsvijand was geen alleenstaand geval, er kwamen er nog anderen, de ene al iets groter van formaat dan de andere, maar ik heb sindsdien nooit meer een schrikreactie gehad. Ze moeten nog altijd niet op mijn lijf komen kruipen, maar ik kan soms echt bewonderend kijken naar deze diertjes.

“Ik voel me goed, ik voel me goe-oed” en vraag me maar hoe je dat doet…

Van piekeren en onvrijwillig episodes herleven…

Voor wat het ietwat vage aspect betreft, kan ik als voorbeeld zeggen dat ik al van jonge leeftijd veel piekerde, (negatief geladen) scènes van jaren geleden in mijn hoofd afspeelde en mij er even slecht bij voelde alsof ik het opnieuw meemaakte. Dat kon gaan van iets dat ik verkeerd zei, verkeerd deed, tot een hele episode van opeenvolgende gebeurtenissen die leidden tot negatieve uitkomst.

Het heeft inderdaad niet veel zin om zo het verleden elke keer opnieuw te herleven, op te rakelen etc., maar het gebeurde gewoon. Ik probeerde altijd wel de dingen te relativeren, te bedenken dat ik er toch niets meer aan kon doen, het te verwerken en bla bla bla. Gemakkelijker gezegd dan gedaan.

Ik weet nog heel goed dat één bepaalde, redelijk korte scène van mijn lagereschooltijd mij jaren heeft geteisterd. Pas een zevental jaren erna gebeurde het dat het weeral voor de zoveelste keer in mij opkwam, maar dan zonder de pijn die er altijd mee gepaard ging. Ik had nu niet veel zin om voor elk van dat soort herinneringen even lang te wachten eer ik er op kon terugblikken met een gerust gemoed en geweten. Helaas, niet veel aan te doen. Dat dacht ik toch tenminste.

… naar helen van oude wonden en mentale rust

Sinds ik de MIR-Methode toepas, zijn er wel dingen boven gekomen, maar het voelde dan ook dat het er voorgoed uit was. Nu zijn we tien maanden verder en ik merk dat er ten eerste minder scènes zich in mijn gedachten opdringen, en ten tweede, als ze dan toch komen, ze mij niet zoals vroeger gevangen houden in oude kwetsuren. Het lijkt ook alsof ik veel beter zie en begrijp waarom de dingen zo zijn gelopen (voor alles is er een reden!) en wat ik er uit heb geleerd. Misschien kan je het wat vergelijken met een kraan die openstaat en waarvan de afvoer weer uitkomt in de kraan. Nu staat er een emmer tussen, waardoor het water opgevangen wordt, en niet ‘gerecycleerd’.

Bepaalde onmiddellijke effecten

Ik werd er moe van: tijdens het spreken zelf geeuwde ik heel wat af en erna voelde ik mij ook slaperig worden. Dat is dan ook de reden waarom ik het net voor het slapengaan toepaste. Ik krijg het er nog steeds letterlijk warm van, een golf van warmte spoelt over me heen en gaat na de sessie weer weg. Bij bepaalde zinnen klonk mijn stem anders, hoger of lager, trillerig of juist vaster. Soms kreeg ik het even moeilijk, kwamen de tranen in mijn ogen, maar voelde ik me na een deugddoende huilbui als herboren. Er valt dan zo’n gewicht van je af dat je wel zou kunnen zweven.

Wat houdt het in?

2x 2 minuten per dag hand aaien

In het begin zei ik dat het een simpele methode is, en werkelijk, zelfs kinderen kunnen en mogen het doen. Het duurt maar – ongeveer – een tweetal minuutjes per keer en dit twee maal per dag voor optimaal resultaat, dus in totaal vier à acht minuten per dag. U kan het zo lang rekken of zo snel doen als u maar wil. U wrijft met uw ene hand over de rug van de andere in cirkels, het maakt niet uit in welke richting, en u zegt daarbij negen vaste zinnetjes op – exact zoals het voorgeschreven staat en in de juiste volgorde – die u elk drie keer achter elkaar hardop uitspreekt.

3x 9 zinnetjes opzeggen

Het is de bedoeling om het af te werken van begin tot einde (dus 3X9 zinnetjes is 1 sessie), zonder te stoppen met aaien over uw hand. U kan ook eens van richting veranderen, of van hand tijdens een enkele sessie. Meestal doe ik het afwisselend na elke sessie. Op mijn linkerhand met de klok mee, de volgende keer op mijn rechterhand met de klok mee, dan de dag erop op mijn rechterhand beginnen tegen de klok in en dan op mijn linkerhand tegen de klok in. Ik probeer het veranderen van richting of van hand te vermijden tijdens een sessie. U mag de twee sessie direct na elkaar doen, of over de dag verspreiden, U kan zich ook beperken tot één per dag, het hangt af van hoe u zich er bij voelt.

Lees alles over de MIR-Methode op hun site

Op de site van de methode zelf staat alle informatie die u maar nodig hebt, inclusief instructiefilmpjes, getuigenissen, uitleg bij de stappen en de effecten ervan en noem maar op! Hieronder zal ik de zinnen vermelden, maar begin hier niet aan voor u op de officiële site bent gaan kijken en het instructiefilmpje heeft bekeken! Het kan namelijk zijn dat u er fel op kan reageren, en dan is het aangeraden om de eerste weken maar een paar van de zinnen op te zeggen en dan pas alle negen. Op de site staat welke paar zinnen dit zijn en voor hoe lang die eerste periode minstens duurt.

De negen zinnetjes zijn:

 1. Zuurgraad optimaliseren
 2. Detox alle toxische belasting
 3. Vader loskoppelen (3X zeggen en dan:) Moeder loskoppelen
 4. Meridianen zuiveren
 5. Alle tekorten aanvullen
 6. Hormoonstelsel in evenwicht brengen
 7. Basisbehoeften aanvullen
 8. Chakra’s en aura optimaliseren
 9. Missie verduidelijken

Waarvoor het kan helpen

Ik kan hier onmogelijk de hele lijst opsommen van kwaaltjes waarvan mensen hebben ervaren dat ze verdwenen zijn of verbeterd. Op de site staan er namelijk genoeg getuigenissen en ook een redelijk lange lijst van problemen die kunnen verholpen worden. Ik verkondig niet dat het 100% werkt, mijn acne is bijvoorbeeld niet verdwenen door deze methode maar ik merkte toch wel iéts. Ik heb ook nog steeds koude handen en voeten, maar, zoals ik hiervoor al breed heb uitgelegd, mijn spinnenangst is naar wat ik geloof verdwenen en ik voel me in het algemeen beter in mijn vel en in mijn hoofd. Misschien kan ik het ook wat omschrijven als dat ik meer mezelf ben beginnen vergeven voor mijn fouten en gebreken, waardoor ik ook meer van mezelf ben beginnen houden. Deze dingen vind ik al geweldig genoeg om anderen over deze methode te vertellen.

Nu een aantal kwalen/kwaaltjes waarvoor de MIR-Methode mogelijk een verschil kan maken voor u:

 1. Allergie
 2. Spijsvertering
 3. Depressie
 4. Emoties
 5. Hoofdpijn
 6. Huidaandoeningen
 7. Koude handen/voeten
 8. Hormonen
 9. Vermoeidheid
 10. Verslaving

In elk geval kan u er niets verkeerd mee doen, u aait namelijk over uw hand, zegt een aantal zinnen op en voilà. Baadt het niet, dan schaadt het niet.

Nog wat algemene informatie

Voor iedereen

In feite kan iedereen dit toepassen, ook al heeft niet de mogelijkheid om het bij uzelf te doen, kan u aan iemand anders vragen om het voor u of bij u te doen. U kan het dus ook voor iemand anders doen, weliswaar met toestemming van de betrokken persoon, en voor uw huisdier(en). Hiervoor verwijs ik opnieuw naar de site.

Huidige klachten opschrijven

Iedereen reageert hier anders op, de een al sneller/feller dan de ander, de een merkt het een, de ander merkt andere dingen op. Mocht u deze methode toepassen om van een bepaalde kwaal of meerder dingen verlost te geraken, is het een goed idee om het voor uzelf op te schrijven. Ook dingen waarvan u niet per sé last van heeft, maar die u wel opvallen (zoals slijmen in de keel ’s ochtends, broze of snel afbrekende nagels, koude handen en/of voeten, …). Zo heeft u een referentiepunt voor later.

Voor hoe lang?

Om zeker te zijn van enig resultaat is het ten zeerste aangeraden om het 3 à 4 maanden vol te houden (zie de site!), uw lichaam heeft die tijd nodig om zich te vernieuwen, vanbinnen en vanbuiten, ook in de ruimere betekenis. U mag stoppen daarna, maar dat hoeft niet, ik ben bijvoorbeeld nog altijd bezig, al doe ik het niet meer elke dag. Het kan zeker geen kwaad, u doet uzelf er alleen maar een plezier mee! Volgens Mireille Mettes werkt de methode trouwens nog ettelijke maanden door indien je stopt.

Luidop? Tel kwijt?

Als u het niet luidop kan uitspreken, mag u het ook in uw hoofd zeggen, dat doe ik bijvoorbeeld als ik bij iemand blijf logeren, dan stoor ik de anderen niet met mijn mantra. Bent u de tel kwijt? Geen nood! Dit is juist een goed teken, het gaat over intuïtie, uw on(der)bewuste, dus dat u de ‘controle’ kwijt bent, is alleen maar toe te juichen. In dat geval zeg ik het zinnetje dan toch nog maar een keer om zeker te zijn.

Tot slot nog een kleine anekdote

Vorige vrijdag zat ik nog wat vastgeroest in een negatieve gedachtegang en gemoedstoestand. Ik kan mij niet veroorloven om op mijn vakantiejob een rothumeur te hebben aangezien ik kassawerk verricht, dus voortdurend met mensen in contact komen en een zo vriendelijk mogelijke service geven. Ik probeerde positief te denken, leuke herinneringen boven te halen, maar ik zakte telkens weer in dat zwarte, frustrerende gat. Omdat ik met de fiets onderweg was naar mijn werk, kon ik helaas niet met een van mijn handen aaien over de anderen zonder dat er ongelukken zouden gebeuren, en op een drukke baan vermijden we dat liefst nog het meest.

Ik had de MIR-Methode nog nooit gedaan zonder over een van mijn handen te wrijven, maar ik voelde dat ik er gewoon nood aan had om er iéts mee te doen. Daarom sprak ik alleen maar de zinnen hardop uit, zelfs twee sessies na elkaar. En als bij ‘wonder’ voelde ik mij stukken beter! Mijn gemoed ging er langzaam op vooruit en tien minuten later kwam ik bijna goedgemutst aan op mijn werk. Het was niet volledig weg, maar toch echt een pak beter dan wanneer ik het niet zou gedaan hebben. Volgens mij was mijn figuurlijke zuurtegraad weer gezakt en de toxische gedachten verdwenen op de achtergrond. Omdat mijn woede en frustratie te maken had met zin 3, kon ik weer die dingen relativeren.

Voor meer informatie verwijs ik naar de website van de MIR-Methode.

Ik kan alleen maar Mireille Mettes bedanken voor deze oh zo eenvoudige, maar krachtige methode!

Wilt u ook graag eens 5 minuutjes per dag tijd maken voor uzelf voor minstens 3 maanden en er beter van worden? Laat het hieronder even weten!

Veel liefs,

Mijn handtekening