Het was de bedoeling om dit te schrijven vlak nadat ik de ervaring van laatste dag van de C9 had gepost, maar hey, beter laat dan nog later! Ook al is het meer dan een jaar geleden dat ik de C9 voor de eerste keer (en tot nu toe enige keer) heb gevolgd, toch kan ik nog vertellen wat het met me deed. Zoiets blijft je nu eenmaal bij. Er zijn vooral drie zaken die er bovenuit sprongen: eten, gewicht en ‘goestingeskes’. Laat ik dit allemaal even verduidelijken in deze ‘algemene ervaring met de Clean 9’.

Zie voor mijn ervaring met dag 1, dag 2, dag 3, dag 4, dag 5, dag 6, dag 7, dag 8 en dag 9 naar de respectievelijke pagina’s. Update: in oktober 2017 deed ik de C9 voor een tweede keer. Zie hier voor mijn algemene ervaring met deze vernieuwde C9 en voor de ervaringen van de aparte dagen bij de respectievelijke berichten: dag 1, dag 2, dag 3, dag 4, dag 5, dag 6, dag 7, dag 8 en dag 9.

Wat deed de C9 met mij?

Eten

Ik weet nog maar al te goed wat de derde dag voor mij betekende, die dag heeft me iets geleerd, een wijze les bijgebracht. Die dag mocht ik namelijk voor het eerst terug een volwaardige maaltijd nuttigen. Je zou denken, wat is daar nu zo speciaal aan? Wacht maar tot je de C9 zelf hebt gedaan! Ik zou het bijna alleen nog maar aanraden voor die reden …Als je mijn posts hebt gelezen, dan herinner je je waarschijnlijk nog dat men de eerste twee dagen alleen dingen tot zich mag nemen die in de doos zitten, met uitzondering van groentjes en fruit waar je, naargelang de categorie waartoe ze behoren, maar 1 portie, 2 porties of onbeperkt mag van eten.

Verhongering?

Verhongerde ik? Absoluut niet, ik hoefde zelfs niet veel knabbeltjes op te eten buiten wat op het echte menu stond. Waarom ik dan zo vreemd doe over het avondmaal op de derde dag? Wel, het is moeilijk om uit te leggen aan iemand die het zelf niet heeft ervaren, maar toch ga ik een poging doen. Je lichaam is het zo gewend om minstens 1 keer per dag iets warms van stevig voedsel binnen te krijgen. Stevig voedsel had ik de dagen ervoor wel met de knabbeltjes (appels, sla, komkommer, wortels). Warm voedsel ook (kruidenthee wordt soms zwaar onderschat!). Maar warm én stevig voedsel? Dat was dus pas op de derde avond. En echt waar, wat was me dat! Nog nooit had ik me er zó op verheugd! Nog nooit had ik er zó naar uitgekeken! Nog nooit was ik zó blij voor een avondmaal! Nog nooit heeft het mij zó gesmaakt!

Je snapt het wel zeker, of toch zo goed als. Volgens mij kunnen alleen mensen die de C9 hebben gevolgd, of anderen die al eens, om wat voor reden ook, een avondmaal of meerdere hebben moeten missen, volledig vatten wat voor een gevoel dit geeft en wat voor een beleving dit is. In elk geval denk ik regelmatig terug aan die dag, aan dat gevoel vlak voor het avondeten, zodat ik toch nog dat tikkeltje dankbaarder ben voor het eten dat op mijn bord ligt.

Gewicht

Wat mijn gewicht betrof, het was niet mijn bedoeling om de pijl van de weegschaal meer naar links te laten draaien. Ik was om te beginnen namelijk tevreden over mijn gewicht. Daarom hield ik me ook totaal niet aan de hoeveelheid calorieën voor de avondmaaltijden die in het boekje stonden. Ik at evenveel als ik gewoonlijk deed, wel met de aangepaste voedingswaren. Het gebeurde ook gewoon dat ik echt genoeg had. Ik voelde het gewoon dat mijn lichaam ‘stop’ zei. Vooral bij de shakes dan … die dronk ik dan op het gemak op, liet ik soms een uur staan, om er dan weer wat van te drinken.

Dus ondanks dat ik genoeg voeding en voedingsstoffen binnenkreeg, versprong de weegschaal naar een lager getal. Het zal vast ook te maken hebben gehad met de extra beweging die ik had in die periode. Dat is dus een van de pijlers van het C9 programma. Beweging geeft je op langere termijn sterkere spieren, maar op korte termijn ga je meer vet (= energie) verbranden. Dat alles kon ik vaststellen met het meetlintje dat je erbij krijgt.

Goestingeskes

Nu over het laatste opvallende aspect van het C9-effect: de goestingeskes! Ik ben een enorme zoete- en lekkerbek. Koekjes, snoep, taart, cake, … noem maar op, er is weinig dat ik niet lust daarvan. En er is weinig daarvan dat ik kan weerstaan als het in mijn bereik ligt. Of toch er WAS weinig. Nu ondertussen weer terug ‘is’, maar dat is een andere zaak. Hoe het precies komt, geen idee, er zal wel een wetenschappelijke verklaring voor zijn. Was het door de supplementen die het metabolisme en/of de vetopslag regelden? Was het doordat ik reeds voldoende voedingsstoffen binnenkreeg tijdens de cleansing? Was het omdat mijn darmen ‘gereset’ waren, aka dat de bacteriën die mijn hersenen programmeerden om zoetigheden te eten, waren vervangen door bacteriën die mijn hersenen programmeerden om voedzame etenswaren te eten? Geen idee, maar wat ik wel met zekerheid weet, is dat mijn drang naar zoetigheid volledig weg was.

Ja was, want na enkele weken was het weer naar de bom. Dat heb je als Sinterklaas, verjaardagsfeestjes en de gebruikelijke eindejaarsperiode langskomen met zakken vol koekjes, snoep, taart, cake, … En eenmaal ik er wat achter de kiezen had, was die drang weer terug. Ook al heb ik in het verleden al vaker een maand en zelfs langer zonder overleefd, waardoor die drang ook op den duur over ging (maar zeker pas veel later dan 9 dagen), toch is het voor mij erg moeilijk om te weerstaan. Later als ik zelfstandig ga wonen, koop ik sowieso geen koekjes, snoep, taart, cake, … hoe minder verleiding hoe beter! Tot die tijd ga ik denk ik gewoon nog genieten van welke zoetigheid dan ook, die ik lust, binnen handbereik gaat liggen.

Vernieuwde C9

Ondertussen heeft het programma een update gekregen, het is nóg beter geworden dan toen ik het deed. Het boekje heeft ook een make-over gekregen, zowel vanbuiten als vanbinnen. Het principe is nog altijd hetzelfde, je doet nog steeds hetzelfde als ik toen, alleen is het veel duidelijker uitgelegd. Er staat explicieter in wat je wel of niet mag eten, hoeveel van wat, etc. Dit jaar ga ik zeker nog eens de C9 volgen, ik word gewoon zot van mijn hongertjes naar zoetigheid de laatste tijd. En die energie van toen wil ik ook herwinnen.

Is de C9 een dieet?

Clean 9 = cleansing!

Om af te sluiten wil ik toch nog even benadrukken dat de C9 geen afslankprogramma, noch een dieet is, maar wel een cleansing die gezond eten, voldoende water drinken en voldoende bewegen promoot. Hierdoor kan het zijn dat je, net zoals ik, merkt dat je wat lichter wordt, maar dit is niet het doel van het programma.

Doel

Wat is dan wel het doel? Mensen bewust maken van wat ze in hun lichaam stoppen en wat ze ermee doen. Het programma is een beslissing om je bewuster te worden van een gezonde levenswijze. Het is geen dieet, wel een hulp om je een boost te geven, om je een goede start en basis te geven om zo verder te blijven doen. Moet je de C9 dan blijven doen? Helemaal niet, wel de mindset ervan (gezond eten, voldoende water en voldoende bewegen).

Vermijd jojo door verandering levenswijze

Zelfs als je de C9 als een dieet beschouwt, weet dan dat geen enkel dieet kan slagen als je, nadat je het dieet volledig hebt uitgedaan, weer opnieuw gaat leven als ervoor. Hallo jojo! Dit is uiteraard niet de bedoeling, en zeker niet wat je wil, want waarom zou je anders begonnen zijn met een dieet? Persoonlijk zou ik zelf nooit diëten, of toch niet in de zin van wat men er in eerste instantie onder verstaat. Zoals voedingsmiddelen overboord gooien, schrappen, en dat voor enkele weken of zelfs maanden aan een stuk.

Clean 9 is gebalanceerd

Je lichaam heeft voedingsstoffen nodig, het gaat er naar snakken, je gaat grijpen naar de verkeerde etenswaren, en we zijn weer terug naar af. Tijdens de C9 krijg je alle voedingsstoffen die je lichaam nodig heeft binnen, en wie weet ga je, net zoals ik, geen nood meer hebben aan snelle happen, suikerbommen, ‘guilty pleasures’ of hoe je het ook wilt benoemen. Zet gewoon de trend door en ‘hallo fit lichaam!’

Wat na de C9?

F15

Heb je de C9 gedaan en wil je nog verdere ondersteuning voor je gezonde levenswijze verder uit te bouwen, te versterken of vol te houden? De C9 is het eerste deel van het F.I.T. programma, wat staat voor Foundation, Inspiration, Transformation. Het tweede deel is de F15, hierover ga ik later nog een apart bericht plaatsen dat gedetailleerder is. Zoals de naam al doet vermoeden, duurt dit 15 dagen. Het plaatst de focus vooral op het blijven bewegen en het neemt je stap voor stap mee naar intensievere beweging zodat je weer met vertrouwen naar je eigen lichaam durft en kan kijken.

3 niveau’s

Er zijn 3 niveau’s: beginner, tussenliggend en gevorderd niveau. Elk van deze drie zijn nog eens onderverdeeld in twee delen. Je hoeft dus niet vanaf beginner 1 te beginnen. Als je reeds een actief leven hebt, kan je bijvoorbeeld starten bij het tussenliggend niveau 1. Ben je al een fervente sporter, dan begin je gewoon bij het gevorderd niveau, of ga je direct over naar de Vital 5.

V5

De Vital 5 is het derde en laatste deel van de F.I.T. Ook hierover zal ik later een apart bericht schrijven met meer info. Het bestaat uit 5 essentiële voedingssupplementen die je lichaam de vitamines en mineralen geven die het dagelijks nodig heeft. Dit programma is ineens goed voor een maand. Hier horen geen suggesties van fitness of yoga-oefeningen bij, aangezien het er vanuit gaat dat je de C9 en/of de F15 al hebt doorlopen, of reeds actief genoeg bent en dus dat je weet wat je allemaal kan doen om te blijven bewegen.

Indien u geïnteresseerd bent in of meer wilt weten over de Clean 9 of het hele F.I.T. programma, kan u mij contacteren. Ook bestellen is mogelijk via mijn e-mailadres, of indien u liever zelf de bestelling plaatst, via onderstaande website.

Komt er links bovenaan niet te staan ‘Uw Forever Business Owner JESSIE PITTOORS heet u van harte welkom‘? Dit is een ‘glitch’, gelieve dan bij het gedeelte ‘kassa’ mijn persoonlijke nummer in te geven: 310002040423. Als je in Nederland woont, zul je mogelijks het land bovenaan links moeten veranderen, dit staat denk ik automatisch op ‘Belgium’. Hetzelfde geldt voor als je in een ander land woont.

Voor wie al eens het programma heeft doorlopen: Zou u het nog eens opnieuw willen doen? Zet je reactie maar hieronder in de commentaren.

Veel liefs,

Mijn handtekening