Enkele maanden geleden kreeg ik een tip, van iemand die net als ik bezig is met herbruikbare, ecologische spullen voor intieme hygiëne, om misschien eens een soort van handdoek te gebruiken waarmee je je make-up kan wegwrijven als je het natmaakte. De handdoek had de naam MakeUp Eraser, ik had er nog nooit van gehoord, maar zij was er in elk geval heel tevreden over. Ze kon me ook vertellen dat beide kanten anders waren: met de kant van de korte haartjes verwijder je je make-up en met de andere kant, die langere haartjes heeft, kan je je gezicht scrubben. Ze gaf me ineens de site door waar ik het kon bestellen.

Algemene info

Kleuren en maten

Dus zodra ik weer genoeg geld op mijn rekening had, kocht ik de grote, lichtblauwe versie. Roze is nu niet direct mijn kleur, zwart vond ik zo somber en ik dacht dat ik dan niet zou kunnen zien of de make-up werkelijk eraan zou hangen en rood vond ik nogal een agressieve kleur. Van het blauw vond ik dat ik er rustiger van werd. Ik wou ook een grote handdoek, de kleine leek me nogal… klein.

Wat is de MakeUp Eraser eigenlijk?

Op hun site staat dat de MakeUp Eraser gemaakt is van een “polyester melange”. Je moet het eerst doordrenken met warm water, dan werkt die het beste. Om effectief je make-up te verwijderen, ga je in cirkelbewegingen over je gezicht wrijven. Voor de zones van je ogen doe je hetzelfde, alleen goed oppassen dat je niet te hard wrijft. Het maakt namelijk niet uit of je hard of zacht wrijft, het gaat er gewoon af. Nog een pluspunt is, dat het de make-up niet uitwrijft, maar ‘optilt’. Nog straffer: er zitten geen chemicaliën in.

Hoe werkt de MakeUp Eraser eigenlijk?

Volgens de site bevat de MakeUp Eraser doek “miljoenen hele kleine vezeltjes die nog dunner zijn dan een mensenhaar.” Deze zuigen als het ware je make-up op, van elke porie die ze tegenkomen. Hoe zit het met waterproof make-up en dergelijke? Geen nood, zelfs de meest hardnekkige make-up lijkt niet opgewassen tegen deze doek, ik citeer: “Zelfs waterproof eyeliner en mascara, HD makeup, toneel make up, en nog veel meer”. Men raadt wel aan om eerst de MakeUp Eraser te gebruiken en dan pas je eigen huidverzorgingsproducten of sonic brush.

Hoe zit het met bacteriën?

Er staat op de site dat de MakeUp Eraser als een anti-bacteriële doek kan worden beschouwd. Daarnaast is de doek handgemaakt met een rechtlijnige stof i.p.v. een geluste stof. Hierdoor lossen make-up en andere vuiltjes gemakkelijk wanneer ze worden gewassen. Je kan het minstens 1000X in de wasmachine laten draaien; hardnekkige vlekken kan je op voorhand met wat zeep of shampo voorbewerken.

Mijn eigen ervaring

Make-up verwijderen

Aangezien ik zelden make-up op doe, kon het nog wel even duren voor ik het zou testen. Toch al enkele dagen later was het zover. Ik maakte een stuk van de handdoek nat en begon in cirkelbewegingen over mijn gezicht te wrijven. Terwijl ik in de spiegel keek, zag ik dat de make-up inderdaad van mijn gezicht ging. Toen stopte ik even om de handdoek te bekijken en, inderdaad, daar zag ik mijn make-up kleurtje aan de haartjes hangen. Ik stond versteld! Het werkte echt! Vlug deed ik verder, nog enthousiaster dan ik al was. Ook rond mijn ogen kon ik het er gemakkelijk afkrijgen, lekker zacht, maar toch zo efficiënt. Wel moest ik even wennen aan het speciale gevoel dat de doek geeft op mijn huid, maar dat is zeker niet iets dat me zal tegenhouden om het te blijven gebruiken.

Het leek alsof ik ook nog eens sneller klaar was, waar ik ongelooflijk dankbaar voor ben. Ik ben al niet iemand die graag make-up aandoet (zoveel tijdverspilling!), laat staan het er ook nog eens graag afdoet (nog meer tijdverspilling!). Wat een opluchting dus dat dit noodzakelijke ritueel zo kan ingekort worden. Het is dus snel, handig én gemakkelijk in gebruik.

Ziehier de bewijzen:

Scrubben

Wanneer mijn gezicht zichtbaar geen make-up meer vertoonde, schakelde ik over op de scrubkant. Het was een aangename textuur, het voelde zacht aan. Om te checken, keek ik toch nog even naar de haartjes. Er was geen kleurtje te bespeuren, dus de korte haartjes hadden hun werk prima gedaan!

Wassen

Nu was wel de ene kant besmeurd met make-up, maar op de site en op de handleiding die ik meekreeg, stond dat je het er met wat zeep weer kan afwassen. Dat moest ik toch wel nog even zien hoor! Ik gebruikte hiervoor mijn gebruikelijke handzeep: de Hand & Face Soap van Forever. Het verbaasde me dat het niet eens echt schuimde, normaal schuimt deze zeep gelijk geen andere kan. Nochtans zag ik tegelijk dat waar ik de zeep aanbracht en wreef, dat de make-up wegging. Wat een aangename verrassing! Ik spoelde de zeep weer uit en de handdoek zag eruit alsof ik het nog maar net uit de verpakking had gehaald! Echt straf. Ik wrong het helemaal uit en liet het te drogen hangen.

Checken

Om er zeker van te zijn dat ik geen make-up meer op mijn gezicht had, nam ik een wasbaar watje van bamboe gemaakt, afkomstig van TanteRosa, en drenkte het met micellair water. Zo kon ik ook ineens deze, tegelijkertijd gekochte, eco-vriendelijke watjes uittesten. Wat bleek? Ik zag zo goed als geen kleur op het watje nadat ik grondig over heel mijn gezicht had gewreven. Daarbij was het watje qua textuur ook zeer aangenaam, maar daarover zal ik nog wel een aparte post schrijven.

Links gebruikt watje, rechts ongebruikt watje.
Links gebruikt watje, rechts ongebruikt watje.

Besluit

Ondertussen heb ik de MakeUp Eraser – en de watjes achteraf – al meerdere malen gebruikt, met telkens hetzelfde resultaat. Het werkt! Ik raad het iedereen aan; vooral voor de milieu- en portemonneebewuste mensen onder ons.

Gebruik jij ook al de MakeUp Eraser of zou je overwegen om deze te gebruiken? Laat het me even weten hieronder!

Veel liefs,

Mijn handtekening