Hey allemaal, hier ben ik weer, of toch niet? In feite ben ik niet weggeweest. Sinds begin dit jaar tot nu toe ben ik regelmatig actief geweest, ook al lijkt het niet zo. Toch zat er nu en dan eens een week of 2 tussen. Meestal had ik dan net een langer bericht of pagina online gezet. Nu, de komende maanden zal het ook lijken alsof ik niets meer van me laat horen, terwijl het juist verre van zo is. Ik heb het fenomeen ‘verstoppertje’ gedoopt. Dit fenomeen wil ik graag even toelichten en er zo ook voor zorgen dat jullie toch nog nieuwe artikels van me kunnen vinden en lezen.

Het fenomeen dat ik nu net bestempeld heb als ‘verstoppertje’ is naar mijn mening eigenlijk een minpuntje aan WordPress (WP). Of het alleen bij WP voorkomt of ook bij andere blogsplatforms dat weet ik niet.

De komende artikelen, op dit moment zo’n stuk of 14, zijn namelijk pagina’s en geen berichten. Vanwege de verschillende technische karakteristieken voor deze twee soorten content kan het lijken alsof ik niet meer actief ben. Toch heb ik voor elke week een nieuwe pagina gepland, dus hou mijn blog in het oog, vooral de menubalk met de subpagina’s. Normaal zijn de volgende 14 weken voorzien voor nieuwe pagina’s, tenzij er opeens iets tussenkomt en ik er een op dit moment onvoorzien blogbericht voor in de plaats online zet. Dan schuift alles gewoon een weekje op.

Wil je weten hoe het komt dat het daarom lijkt alsof ik van de aardbol ben verdwenen? Het heeft te maken met het onderscheid dat WP maakt tussen ‘berichten’ en ‘pagina’s’. Op een blog kan je daardoor zowel ‘berichten’ als ‘pagina’s’ aanmaken. Pagina’s kunnen in de menubalk gezet worden, terwijl berichten in een soort van ‘update-pagina’ komen te staan. Op deze blog is de update-pagina de startpagina/homepage die ik ‘recente berichten’ heb genoemd in het menu. De blogberichten komen daar automatisch op te staan als ik ze online zet, in volgorde van publicatiedatum (met de meest recente links bovenaan). Ook krijgt de URL van een bericht de datum van publicatie en vervolgens de titel. Blogberichten zijn meestal ook korter dan pagina’s en zouden volgens de logica van WP meer aangepast worden. Op den duur verdwijnt een blogbericht zover naar onder dat de bezoekers op een knop moeten drukken om deze en andere te kunnen zien. Ik beschouw ze daarom eerder als ‘vluchtige inhoud’. Daarnaast zijn er andere technische snufjes die anders zijn aan berichten. Een van deze technische aspecten zorgt voor het fenomeen dat ik wil uitleggen.

Pagina’s zijn meestal langer, ondergaan minder veranderingen (volgens de uitleg van WP) en zijn ‘statisch’ (ook volgens WP). Daarbovenop komt er in de URL niet de datum van publicatie staan. Pagina’s die ik online zet zijn niet te zien op de startpagina, maar wel in de menubalk, wat logisch is. Het probleem met pagina’s is dat wanneer ik ze online plaats, ze niet automatisch gedeeld worden op mijn sociale profielen (mijn Facebookpagina en mijn LinkedInprofiel) zoals dit wel gebeurt bij berichten, en wellicht krijgen mijn e-mailvolgers hier ook geen melding van. Ik moet ze dus zelf handmatig delen op deze sociale media.

De reden waarom ik de komende maanden alleen maar pagina’s ga publiceren, is omdat ik wat ik wil delen veel belangrijker vind dan wat ik deel in berichten. Ik wil dat de boodschap permanent en gemakkelijk toegankelijk is en blijft. Als ik het in een blogbericht zou zetten, verdwijnt het met de tijd meer naar onder, waardoor het de bedoeling misloopt. Ook zijn de artikels veel langer dan wat in een gewoon blogbericht ‘normaal’ is. Ik denk dat men deze artikels in stukjes wil lezen, verteren. Via het menu kunnen ze snel het betreffende artikel terugvinden en verder lezen. Als het een bericht zou zijn, zou men misschien sneller afhaken en het vergeten te herlezen als het niet meer staat waar het stond.

Veel leesplezier,

Mijn handtekening