Voor wie hier ‘plots’ is opgekomen: op 26 september onderging ik een kaakoperatie om mijn overbeet te corrigeren. De voorbije maand deelde ik regelmatig mijn ervaring en herstelevolutie (zie hiervoor deel 1deel 2deel 3, en deel 4). Vandaag geef ik de laatste update na mijn operatie – deel 5:

Dit zal inderdaad de laatste update zijn over het herstel na mijn kaakoperatie. Tenzij er na vandaag nog iets significants gebeurt. Volgende week moet ik voor de eerste keer sinds lange tijd weer terug naar de orthodont, spannend! Deze update is kort, omdat er de voorbije week niet zo veel noemenswaardige zaken zijn gebeurd.

[Update: we zijn nu een jaar verder, dus heb ik een nieuwe update geplaatst met een foto van mijn profiel erbij, in vergelijking met de foto’s van deze reeks updates kort na de operatie.]

Oefeningen

Zoals jullie nog weten van de vorige update, moest ik vorige week niet op controle wegens een (te?) vlot herstel. Ik heb zoveel als mogelijk de oefeningen gedaan die de specialist me opdroeg, buiten het warme zoute water. Nog steeds was ik nauwelijks thuis vorige week dus was dat praktisch niet mogelijk. Ondertussen krijg ik al sinds iets voor het weekend 19 stokjes tussen mijn tanden. We gaan er nog geraken aan die 20! Normaal moest ik dus per dag er 1 extra tussen krijgen, maar het was dan de bedoeling om meerdere keren per dag zo te oefenen. Aangezien ik dit alleen maar in de ochtend en vlak voor het slapen kon doen, gaat het wat trager vooruit.

Eten

Stilaan gaat eten steeds beter. De zwelling aan de zijkanten van mijn kaken (binnenin) is zo erg geminderd dat ze niet meer tussen mijn tanden komen bij het kauwen. Wat ook heel fijn is, is dat ik ondertussen al sandwiches kan eten. Mijn mond kan van zichzelf al nét genoeg open om erin te bijten en dat stuk kan ik ook al werkelijk afbijten met mijn voorste tanden! Harde dingen gaan al redelijk goed, zoals nootjes. Die breken gemakkelijker in kleine stukken. Eendenborst eten was nog wat uitdagend en andere iets taaie stukken proberen fijn te kauwen is erg vermoeiend. Ik eet dus nog stukje per stukje en snij alles dat wat taaier is in hele kleine stukjes zodat ik niet eindeloos zit te kauwen. Want dat is echt heel frustrerend!

Laatste controle

Daarnet ben ik op de laatste controle geweest bij de specialist. Of toch voor nu. Eind januari moet ik nog eens terugkomen. Vanaf nu moet ik de rekkertjes alleen na het avondeten indoen tot het ontbijt de volgende ochtend. Mijn voorste tanden staan nu goed genoeg tegenover elkaar. Dit moet ik in het oog blijven houden.

Het einde is nabij!

Maar dus, het einde komt in zicht. Theoretisch kan ik sinds dinsdag alles terug normaal eten zoals vroeger, maar in de praktijk gaat het toch nog veel trager en moeizamer. Als ik dan een uur aan mijn eten zit, beginnen mijn kaakgewrichten ook terug te protesteren. Eens ze weer een bepaalde tijd gerust hebben, is dat weer over – gelukkig. Ik ben erg benieuwd naar hoe het zal zijn eens al mijn tanden mooi ineen passen nadat de orthodont haar werk daar heeft gedaan. Nog enkele maanden en ik ben ‘vrijijijijijij’! 😀

Voor wie de vorige updates heeft gemist: deel 1, deel 2, deel 3 en deel 4.

Veel liefs,

Mijn handtekening