“Ik zit vast”. Ken je dat gevoel? Misschien heb je het zelf al wel eens ervaren, – of ervaar je het op dit moment zelf – dat onbehaaglijk gevoel van vast te zitten in het leven en niet weten hoe het nu verder moet. Momenteel zit ik zelf ook even vast, dus zoek ik naar oplossingen. Dit kunnen tools zijn, maar ook inzichten, coaches, technieken, … Zo kwam ik het concept ‘zieletekening’ tegen, of kwam het zelf naar mij? In elk geval, het wekte mijn interesse op en sprak me onmiddellijk aan. Wie weet is het ook iets voor jou?

[UPDATE 20/03/2019: Bekijk hier mijn nieuwe Zieletekening. 2018 was een transformatiejaar voor mij en dat is duidelijk ook zichtbaar in deze nieuwe tekening, ongeveer een jaar later gemaakt.]

Wat is een zieletekening?

Een zieletekening is, zoals de term al doet vermoeden, een tekening. Het laat zien waar er blokkades zijn. Dit kan op vlak van je innerlijke wereld zijn, van een relatie, van een bedrijf, vereniging, evenement, je huis of zelfs van een overledene.

Deze tekeningen worden gemaakt door Annemieke Verras, een prachtige vrouw die een half jaar geleden mijn pad kruiste. De tekeningen zijn ontstaan doordat ze probeerde een mandala te maken, alleen strookte dit ’tekenen vanuit het hoofd’ niet met de wil om te ’tekenen vanuit het hart’. Ze volgde haar intuïtie en ontdekte zo dat de tekeningen een uiting waren van haar innerlijke wereld. In de tekeningen kwam naar voren waar haar hart vol van was, waar haar ‘knopen’ zaten en kreeg ze inzichten om zich van zware ballast te bevrijden.

Intussen is ze zodanig gegroeid in haar tekeningen dat ze het voor andere mensen kan doen en hen zo kan helpen. Zoals ze het zelf zegt wordt ze helemaal blij als er iemand haar vraagt om een tekening die verheldering brengt in zijn of haar ‘zieleroerselen’, gaven, relatie of levensomstandigheden.

Hoe is de zieletekening op mijn pad gekomen?

Zoals ik al zei, maakte ik zo’n half jaar geleden kennis met Annemieke. Die specifieke avond zaten er voor mij zowel bekende als onbekende mensen rond de tafel – ik ben altijd wat onwennig als ik in contact kom met meerdere onbekende mensen. We zaten samen omdat we allemaal een heftige challenge achter de rug hadden en deze bespraken, onze ervaringen deelden en elkaar steunden. We hadden dus allemaal wel iets gemeenschappelijks. Annemieke was hier dus ook van de partij, alleen herinner ik me niet veel meer van wat we tegen elkaar hebben gezegd. Er kwam in ieder geval een Facebookconnectie uit.

Via haar Facebookberichten kwam ik te weten wat Annemieke zoal deed. De eerste keer dat ik een zieletekening van haar hand voorbij zag komen in mijn ‘feed’, was ik erg nieuwsgierig, het sprak me namelijk aan met al die leuke kleurtjes. Zo ontdekte ik haar websites en leerde ik haar werk beter kennen. Pas na lange tijd voelde ik me echt klaar (of was de nood gewoon te groot geworden) om haar te vragen of ze een zieletekening voor mij wilde maken. Ik zit namelijk met een heleboel zaken en vragen over mezelf, over o.a. waar mijn pad ligt, wat mijn gaven/talenten zijn en wat ik nu eigenlijk hoor te doen. Drie weken geleden waagde ik gewoon de sprong in het diepe onbekende en vroeg om een tekening die mijn zielendoel en/of mijn gaven weergeeft. De rest is geschiedenis.

Hoe gaat het in zijn werk?

Vooraf

Voor een zieletekening hoeft er geen voorafgaande ontmoeting met Annemieke plaats te vinden. Voor haar is een naam waarop ze kan afstemmen voldoende. Je contacteert haar gewoon (zie onderaan dit artikel voor de links naar haar websites waarop je haar een bericht kan sturen) en zegt daarbij wat je precies wilt (ontdekken). Zij zorgt voor de rest. Wanneer ze een tekening maakt, zet ze muziek op, deze varieert naargelang de persoon voor/van wie het is. Dit voelt ze ook intuïtief aan. Het kan van meditatieve tot metalmuziek gaan. Binnen de 5 dagen krijg je je tekening te zien en krijg je er de uitleg bij.

De uitleg/interpretatie

Deze uitleg is niet in geschreven vorm, ze vertelt het namelijk terwijl ze je tekening analyseert. Om te weten te komen wat zij erin ziet – en dus het inzicht dat je mag ontvangen – is het mogelijk om haar te ontmoeten, of elkaar te telefoneren via Messenger, Skype of WhatsApp.

Belangrijke weetjes

Het kan zijn dat er vragen bij jou naar boven komen, dat is helemaal oké. De antwoorden ontstaan gewoonlijk intuïtief bij Annemieke. Ze toont ook welke acties er ondernomen kunnen worden om vooruitgang te boeken. De gesprekken neemt ze op zodat je ze achteraf opnieuw kan beluisteren. Er komt namelijk zoveel informatie op je af (die je ook kan raken tegelijk) dat je het onmogelijk kan opschrijven én aandachtig blijven luisteren. De wetenschap dat het wordt opgenomen geeft rust, waardoor je ook meer opneemt de eerste keer.

Wat is mijn ervaring met de zieletekening?

Op voorhand

Nog voor ik de tekening aanvroeg bij Annemieke begon het stemmetje in mij me treiteren: ‘wat als er weinig kleur in zou zitten?’ ‘wat als de kleuren niet mooi zouden zijn?’ ‘wat als de inhoud eigenlijk “lelijk” zou zijn – aka dat wat er in mijn ziel zit verdorven zou zijn?’ ‘wat als de boodschap onaangenaam zou zijn?’ ‘ben ik eigenlijk wel klaar om dit alles te weten te komen?’ en ga zo maar door. Op haar website had ik al voorbeelden gezien met weinig of met nogal wat sombere kleuren, vandaar mijn ongerustheid over al deze zaken.

Ik probeerde dat stemmetje zo goed en zo kwaad mogelijk te negeren en juist te denken dat er wél veel kleur in zou zitten (wat ik dus mooi vind), dat er wél een fijne boodschap in zou zitten en dat er wél iets moois in mijn ziel zit.

De onthulling

Mijn Zieletekening

Het moment dat ik zag dat Annemieke mijn tekening had doorgestuurd, was ik allereerst opgelucht: er zat veel kleur in! Het volgende ogenblik moest ik in feite lachen, want wat zat daar toch zo’n grappige ‘banaan’ in! En al die bolletjes, hoe leuk zeg!

Het moment van ‘de waarheid’

“We zullen eens zien”

We belden via Skype, met beeld aan. Dit vind ik altijd nog onwennig, bellen is niet mijn sterkste kant, bellen met beeld nog minder. Toch geeft Annemieke mij van in het begin zo’n fijn gevoel dat ik zonder probleem op het video-icoontje klik.

Tijdens ons gesprek liet ik vooral Annemieke vertellen wat er bij haar opkwam, om haar zo niet reeds in een bepaalde richting te duwen. Ik was vooral benieuwd naar wat ze te zeggen had en of het écht wel kon. Ik sta voor veel open, maar toch moet ik ergens een beetje scepticisme behouden. Zou het wel kloppen? Zou ik mezelf herkennen in wat ze gaat zeggen? Er kwam zoveel informatie op me af dat mijn zwijgen ook het beste was, want tegelijkertijd probeerde ik alles wat Annemieke zei te plaatsen. Niet gemakkelijk!

Wat een inzichten!

Ik ga hier niet in detail vertellen wat er is gezegd geweest, dat is namelijk té persoonlijk, en niemand buiten ikzelf is er wat mee. Het delen van de tekening lijkt me alvast ver genoeg gaand. Wat wel zeker is: Wat Annemieke in de tekening zag, kwam aan. Zowel de leuke als minder leuke kantjes. Wat nog niet zo duidelijk was voor mij, werd nu wel helder en duidelijk afgelijnd, zowel letterlijk als figuurlijk. Wat ik al halvelings vermoedde, werd bevestigd: ik heb meerdere gaven/talenten/passies – enkele maanden geleden ontdekte ik het concept ‘multipotential‘, wat een beetje een belletje deed rinkelen. Wat ik vreesde, was minder erg dan ik dacht en wat ik betwijfelde was dus toch waar!

Het leukste van al was dat er reeds ‘zaadjes’ zijn die gewoon wat aandacht en voeding nodig hebben. Nu nog ontdekken wat ze eigenlijk zijn… Ik weet het, ik heb te weinig verbinding met mezelf. Dit was ook een van de redenen waarom ik deze tekening aanvroeg.

Dé ‘banaan’

Maar dan… wat was er nu met die ‘banaan’? Blijkbaar stemde het haar droef, dus daar kreeg mijn enthousiasme even een klopje. Toch resoneerde de eerste interpretatie van Annemieke niet echt met mij. Ik vroeg me af op wie dit sloeg, het moest iemand uit mijn naaste omgeving zijn, want het zat ‘in’ de cirkel, dus heel dicht bij mij. In mijn hoofd ging ik iedereen af die ik zó dicht zou laten komen, maar ik kon me onmogelijk voorstellen dat een van die personen ‘vanuit de verkeerde intenties’ handelde. Er waren wel mensen die in dat plaatje zouden passen maar die waren al een hele tijd uit mijn leven en hebben geen ’toegang’ meer tot mij (of dacht ik dat alleen maar?).

Toch een beetje bijsturen

Ik uitte mijn verwarring en vroeg of het soms ook iets uit mezelf kon zijn. Daar was ook wel wat voor te vinden, maar toch was het ook dat niet. Het kon ook niet over mijn lief gaan, we zijn heel open naar elkaar toe – en ik voel bij hem ook niets in die zin – daarom weet ik dat het niet op hem kan slaan. Door middel van wat over-en-weer gevraag en gepraat kwam de aap toch uit de mouw. Het was blijkbaar iets dat ontstaan is door een situatie waarin ik nu zit. Zolang het maar tijdelijk is, kan het geen kwaad. Dit resoneerde wél met mij en ook Annemieke voelde blijkbaar haar energie terugkeren en een warmte opkomen. Een teken dat het goed is.

Wie helpt wie?

Deze laatste interpretatie gaf Annemieke trouwens zélf ook een nieuw inzicht. Wie had dat gedacht? Ik vond het alvast geweldig om haar ook te kunnen helpen! En ergens voelde ik me ook wel vereerd. Zoiets gebeurt namelijk niet elke dag. Annemieke zei uiteindelijk dat ze nog wat ging navoelen de komende dagen. Moesten er bij mij nog vragen opkomen, zouden we nog eens even Skypen.

Extra Skypegesprek

Er was inderdaad een tweede gesprek nodig. Bij nadere inspectie van de tekening merkte ik enkele zaken op en kwamen er opeens vragen in me op. Gelukkig kon Annemieke wat tijd maken om deze te beantwoorden. Ook dit gesprek werd opgenomen, waar ik zo dankbaar voor ben!

Blijkbaar gebruikte ze een kleur bij mij die ze tot dan toe nog nooit had gebruikt: de huidskleur. Opnieuw voelde ik me wat ‘speciaal’, fijn toch? Na mij heeft ze deze kleur nog eens gebruikt, en dat in nog geen 2 dagen tijd. Helaas kon ze daarom nog niet echt vatten waar die kleur voor stond, maar dat komt zeker nog wel. Ze heeft al een vermoeden.

Even adempauze…

Dit alles heb ik even moeten laten bezinken. Ik was sowieso al van plan om er een blogbericht aan te wijden, maar dit kon ik pas schrijven als er geen ‘weerstand’ meer was, als alle informatie wat beter in mezelf was opgenomen. De opnames ga ik later zeker nog minstens een keer opnieuw beluisteren, wie weet haal ik er dan nog wat meer uit of vallen er nog dingen op zijn plaats. Met dit blogbericht wil ik ook heel graag Annemieke van harte bedanken voor de tijd en de moeite die ze in mijn tekening en de interpretatie ervan heeft gestoken. En dankjewel voor het tweede gesprek en het beantwoorden van al mijn vragen! Xxx

Voor wie meer wil weten over Annemieke of haar wil contacteren (helemaal onderaan), heb ik hieronder nog wat informatie verzameld:

Wie is Annemieke?

Uiteraard wil ik je hiermee ook graag kennis laten maken met Annemieke – of het Regenboogvrouwtje zoals ze zichzelf noemt. Met haar heb ik steeds een fijn, zacht en rustgevend contact. Ze is een mandalakunstenares, een intuïtieve creator en een boodschapper van HOOP. Haar grootste passie is Hoop brengen waar een gevoel van hopeloosheid heerst. Dit doet ze door rust te brengen te midden van hevige emotionele gebeurtenissen.

Bloemencirkels

Een van de middelen die ze daarvoor inzet is haar project ‘1001 Happy Circles’ waarbij ze met echte bloemen een mandala maakt. Je zag haar bloemencirkels misschien al verschijnen tijdens evenementen, festivals, familiefeesten, huwelijken, opendeurdagen, rituelen, ceremonies, begrafenissen, herdenkingen en fotoshoots. Deze cirkels worden gecreëerd als Live Performance ofwel wordt de plek via zo’n cirkel vooraf energetisch gezuiverd.

Zieletekeningen

Daarnaast heeft ze een unieke tekenstijl ontwikkeld – ook cirkels trouwens – waarin ze intuïtief weergeeft welke blokkades er plaats vinden in:

 • Iemands innerlijke wereld
 • In een relatie
 • In een bedrijf of gemeenschapsvorm
 • In het mensdom

Buiten deze is ze nu ook vlot afgestemd op:

 • je gemeenschap
 • je vereniging
 • je evenement
 • je huis
 • je overledene

Andere

Maar Annemieke is nog veelzijdiger dan deze twee soorten cirkels. Ze creëert, vertelt, inspireert, illustreert, ontwerpt en reist haar neus achterna – allemaal heel intuïtief. Ze kan je bijvoorbeeld helpen bij:

 • Naamkaartje
 • Flyers of brochures
 • Website
 • Uitnodigingen
 • Geboortekaarten
 • Trouwkaarten
 • Jubileum uitnodigingen
 • Verjaardag- of jaarkalenders
 • Muurschilderingen
 • Quote affiches

Ze kan ook

 • jouw teksten aanvullen met afbeeldingen
 • de lay-out van jouw gedichten verzorgen
 • een gedenkboekje of fotoalbum samenstellen

Websites en contact

Neem zeker ook eens een kijkje op haar websites: 1001HappyCircles en 1000xAnnemiek. Daar vind je meer informatie over haarzelf, haar werkwijze en ervaring. Op beide websites kan je ook foto’s bekijken van haar bloemencirkels en tekeningen. Zelf vind ik het altijd fijn om vooraf te weten waaraan ik me kan verwachten. Of laat jezelf eens verrassen!

Ben jij ook benieuwd naar hoe jouw zieletekening eruit ziet? Of, als je al een zieletekening hebt laten maken, wat was je ervaring? Ik lees graag je reactie hieronder. Voor wie al eens andere manieren heeft ontdekt en ondergaan om ‘naar binnen toe te keren/gaan’, laat het me ook hieronder even weten, ik sta voor veel open!

Veel liefs,

Mijn handtekening