Soms moet het leven ons meermaals dingen laten zien, horen, voelen of meemaken voordat we doorhebben dat we er iets mee of aan moeten doen. Onlangs was het bij mij het woord Ho’oponopono. Nog nooit van gehoord? Of juist wel, maar geen idee wat het nu eigenlijk is? Geen nood, hieronder leg ik alles uit, naar wat ik er tot nu toe van weet.

Ho’oponopono

Ho’opono-wat?

Heb je ook moeite met dit woord te lezen? Je bent niet de enige. De eerste keer dat ik dit tegenkwam – in mijn plaatselijke standaard boekhandel – dacht ik dat er een spelfout was gemaakt. De tweede keer – op de boekenbeurs – kon ik het al beter lezen, maar nog steeds vond ik het niet nodig om er kennis mee te maken. Of toch niet op dat moment. Ik had toen al wel het idee om het boekje te kopen, als ik eenmaal al mijn andere boeken (die ik cadeau had gekregen) had uitgelezen. Met meer dan 1 boek tegelijk bezig zijn heeft nog nooit gewerkt bij mij.

De derde keer dat dit woord op mijn pad kwam, werd het uitgesproken en ik viel haast van mijn stoel! Daar heb je het weer! Nu kon ik er echt niet meer onderuit. Dit betekende iets, want je weet ondertussen al wel dat ik niet in toeval geloof. Het voordeel is dat ik het dankzij Maartje Koper nu ook kan uitspreken.

Maartje Koper

Met enige kronkels in de weg, kwam uiteindelijk ook Maartje Koper op mijn pad. Ze organiseerde op 16 februari een evenement dat ook live (én gratis) werd uitgezonden. Dus ofwel betaalde je een ticket om er fysiek bij te zijn, ofwel kon je het gratis live volgen vanuit je zetel of bureau. Wegens een afspraak in het midden van de dag, kon ik niet anders dan me alleen voor de live uitzending aanmelden. Het evenement zelf noemde Geld is Liefde. Nu heb je wellicht gedachten die opkomen en die deze affirmatie ontkennen. Maakt niet uit, want hier gaat het niet om. Nota: heb je dit al eens gehoord of gelezen en heb je nog steeds protesterende gedachten hierbij? Dan is deze blog misschien het teken dat je hier iets mee hoort te doen.

Voor wie interesse heeft in de achtergrond over de kronkels tot aan het evenement, volgende week vertel ik daar meer over, anders wijk ik teveel af van dit onderwerp.

Heel je (geld)blokkades

In mijn Facebook feed kwam de advertentie voor dit evenement in Nederland voorbij. De titel was dus Geld is Liefde. Uiteraard triggerde dit me énorm (lees volgende week waarom precies). Dit kon echt geen toeval zijn! Deze keer moest het leven me niet drie keer hetzelfde laten opmerken, ik melde me dus direct aan. Ik kon haast niet wachten tot het zover was.

(Geld)blokkades?

Uiteraard ging het over geldzaken, maar voornamelijk over hoe je geld naar je toe kan trekken (met inzichten van o.a. ‘The Secret’). Punt is, als geld niet naar je toekomt (of zoals jij dat graag zou willen), of juist wel maar het blijft niet bij jou, dan heb je geldblokkades. In het evenement werden verschillende technieken aangereikt om deze blokkades op te heffen. Een daarvan is door Ho’oponopono toe te passen. Voor andere technieken en manieren verwijs ik je graag door naar de Facebookpagina van Maartje Koper waar het evenement nog integraal online staat bij haar video’s.

Krachtige techniek

Heb je X wel écht vergeven?

Ho’oponopono is een krachtige techniek om blokkades te helen, om jezelf te helen, oude pijn te helen, stroeve relaties te helen, … Het draait namelijk om vergeving. Iemand vergeven, ook jezelf, blijkt niet altijd even gemakkelijk. En soms kan je wel zeggen tegen iemand, ook tegen jezelf, dat je hem/haar vergeeft of hebt vergeven. Maar is dat echt wel zo? Het kan namelijk zijn dat er in jou toch nog een pijnpunt zit. Onbewust blokkeert dit jou, een bepaalde relatie met iemand, … en ja, ook je relatie met geld.

Het zijn de simpele dingen in het leven

Misschien denk je nu wel dat het wel iets ingewikkelds kan zijn, dat er lange tijd voor nodig is voor er effect optreedt, of andere blokkerende gedachten. Ik kan je zeggen, het is héél simpel en het werkt zelfs onmiddellijk. Soms (of altijd?) is het zo dat de meest krachtige dingen, de meest simpele zijn. We moeten het leven niet moeilijker maken dan het in feite is.

Vier zinnetjes

Het zijn namelijk maar vier héél korte zinnetjes:

Het spijt me
Vergeef me
Dank je wel
Ik hou van je

Je hoort ze alleen in deze volgorde op te zeggen, meermaals achter elkaar, tot je verandering gewaar wordt (in je lichaam, emoties, gedachten/herinneringen die opkomen). Poepsimpel dus!

Krachtig

Het is krachtig in de zin van dat je er erg emotioneel van kan worden. Heb je nog veel oude pijn zitten in je systeem, dan is er grote kans dat het eruit komt. Zelf heb ik al huilbuien gehad, telkens om andere zaken die in me opkwamen. En weet je wat? Het voelde zó goed! Wat een bevrijding! Wat is het fijn om te vergeven en los te laten!

Je kan van alles beginnen merken: je kan emotioneel worden, lichamelijke klachten krijgen zoals buikpijn omdat je aan het loslaten bent. (Remember: lichaam en geest zijn één.) Je kan misschien zelfs als eerste iets voelen in je lichaam (rugpijn bijvoorbeeld), ga dan daar naartoe en zeg de vier zinnetjes op tot je verandering waarneemt. Wie weet wat je hierdoor ontdekt?

Zero state

Maartje Koper zei dat je, door het opzeggen van deze zinnetjes, in een soort van ‘zero state of mind’ kan komen. Een staat waarin niets is, waardoor er tegelijkertijd veel, tot zelfs alles, mogelijk is. Dit heb ik nog niet meegemaakt, maar ik heb de techniek dan ook nog niet zo lang geleden ontdekt en ik heb de zinnetjes tot nu toe nog niet lang genoeg achter elkaar gezegd.

Doe ‘de Ho’oponopono’

Deze techniek kan je heel gemakkelijk toepassen in je dagelijkse leven. Je kan ze denken of luidop uitspreken. Je kan er een tijd voor uit trekken om er mee aan de slag te gaan, maar je kan dat ook tijdens de onbewaakte momenten, of op saaie/frustrerende/… momenten. Zit je in de file en/of boei je je op in het verkeer? Doe dan ‘de Ho’oponopono’. Ben je aan het koken en moet je even wachten tot alles goed gebakken of gekookt is? Doen dan ‘de Ho’oponopono’. Zit je in de wachtzaal van de dokter en heb je niets beters te doen dan de boekjes te lezen of op je gsm te kijken? Doe dan ‘de Ho’oponopono’.

Waarvoor zet je het in?

Je kan de Ho’oponopono techniek toepassen op elk stuk of vlak van je leven. Je kan het inzetten om pijnlijke herinneringen te verzachten of zelfs helemaal te verwerken, om mensen letterlijk te vergeven voor dingen die ze je hebben aangedaan, om vrede met je lichaam te sluiten, om het kind in jezelf te helen, …

Let wel, gebruik deze techniek alleen als je écht wil vergeven, loslaten en je leven lichter, gemakkelijker en blijer wilt maken. Vergeving is iets voor jezelf, je staat het jezelf toe om te vergeven, je gunt het jezelf om te vergeven. Wrok koesteren heeft namelijk alleen maar negatieve impact op jezelf. De ander leeft gewoon zijn leven verder, of jij nog met woede, wrok of frustraties zit of niet. Je doet het jezelf dus aan.

Doe jezelf dus een plezier en ga vergeven!

Doe je al de Ho’oponopono of heb je die ooit al eens gedaan? Vertel het me hieronder in de commentaren, want ik ben erg benieuwd!

Veel liefs,

Mijn handtekening