In de blogpost over Ho’oponopono van vorige week heb ik laten vallen dat er heel wat op mijn pad is gekomen alvorens Maartje Koper op kwam doemen. Dit achtergrond verhaal vind ikzelf interessant genoeg om te delen, want wie weet kan ik hier iemand mee helpen in zijn/haar zoektocht naar zichzelf, op zijn/haar weg naar persoonlijke groei of bij zijn/haar reis naar het manifesteren van het leven zoals hij/zij dat wenst.

Het begin

Enerzijds is het moeilijk om te zeggen wanneer het allemaal is begonnen. Anderzijds kan ik met gemak zeggen dat het voor iedereen begint bij de opvoeding, maar dat is wat te ver op de feiten vooruit lopen. Toch doe ik een poging om zo gestructureerd mogelijk te zijn.

Inzichten

Ik weet niet precies meer wanneer ik precies welke zaken ontdekte en daarvan inzichten kreeg, het zijn er ten eerste al veel te veel om op te noemen, ten tweede weet ik niet meer te ‘vatten’ welke inzichten ik allemaal al heb gehad en als laatste hield ik ook geen dagboek bij waarin ik de data vastlegde van wanneer ik welk inzicht heb gekregen. Nu ik hier bij nadenk, vind ik het toch wel wat spijtig. Heeft er iemand een tijdmachine?

Sommige mensen van mijn omgeving weten al wel dat ik bezig ben met het geld-issue in mijn leven aan te pakken. In elk geval, in de loop van enkele jaren kwam ik inzichten tegen die erg interessant waren, maar ik zag er geen verband mee. Het hielp ook niet dat het meestal ging om alleenstaande gevallen, waarin dus ook geen verbanden werden gelegd met de andere zaken.

Geldissues: ‘ongemak-liefde’-relatie

Allereerst wist ik van jongs af aan al half dat ik een issue heb met geld: moeilijkheden met aanvaarden van zakgeld, zakgeld alleen maar voor sparen inzetten of juist het andere uiterste ‘geld moet rollen’, geld lenen aan iemand maar het nooit meer terugkrijgen ‘ik heb je toch al terugbetaald?’, … Het is een soort van ‘ongemak-liefde’- relatie. Maar sinds korte tijd weet ik het ook helemaal bewust en kan ik het ook voor een deel plaatsen (daar ben ik momenteel nog volop mee bezig, later meer daarover).

Geld

The Secret

In het middelbaar vertelde een toenmalige vriendin me eens over ‘The Secret’, ik zal zo’n 15 zijn geweest denk ik. Net zoals met alle andere zaken in het leven, kwam ‘The Secret’ meermaals terug opduiken in de loop van een bepaalde tijd. Op een bepaald moment zei iemand me (of las ik ergens) dat als iets drie keer terugkomt in je leven, over een korte tijd (of in een bepaalde periode), dan is dat iets waar je iets mee hoort te doen. Dus kocht ik op de boekenbeurs het boek van ‘The Secret’ omdat het toen al wel zeker de vierde keer was dat het voorbijkwam. Dit boek is zo’n beetje een basis geworden voor mij, waar andere, latere, inzichten bij zijn gekomen. Zo werd het plaatje groter. Wie de secret heeft gelezen, weet vast wel welke inzichten ik hiervan heb gekregen.

Transurfing

Vervolgens kwam Transurfing in mijn leven. Dit deed me wat denken aan ‘The Secret’, maar het had een andere insteek, andere ideeën en inzichten. Nu nog steeds heb ik soms momenten waarop ik moet terugdenken aan wat er in het boek stond, bijvoorbeeld over slingers. Dit heeft ook met Energie te maken. Waar je aan denkt, wat je aandacht geeft (positief of negatief), waar je op reageert (positief of negatief), … groeit. Je hebt altijd de keuze: ga je voor de sensatie-media (zoals een artikel waarin een gezinsdrama uitvoerig wordt beschreven), of schenk je liever aandacht aan de ‘alternatieve’ media (zoals een filmpje waarin dierenvrienden een aangereden vos helpen). Of ook: ga je voor vrede of anti-oorlog? In dat laatste woord krijg oorlog nog steeds de aandacht.

Een ander inzicht hiervan is dat alles in het leven, in de wereld en in het universum recht heeft om te bestaan. Je kan dan bijvoorbeeld iets hebben tegen voetbal, maar keur het niet af, het is er gewoon en je kan er niets aan doen. Hoe meer je bezig bent met het af te keuren, hoe meer energie je dus in voetbal steekt (zie de slinger hierboven), en is dat juist hetgeen dat je niet wilt toch? Bezie alles in het leven zoals een supermarkt waarin je met je kar rondloopt. Je legt er alleen datgene in wat je wil en/of nodig hebt. Negeer de rest, want het heeft toch geen zin om je erin op te boeien dat er spruiten liggen die je toch niet lust. Andere mensen lusten wel spruitjes.

Aparte inzichten

Voor de rest zijn er heel wat apart staande inzichten voorbijgekomen:

 • Alles is energie (ja echt álles)
 • Liefde is energie
 • Alles wat je je maar kan bedenken bestaat al ergens (in het universum, parallelle werelden, andere dimensies, … whatever) en kan je ook manifesteren in je eigen leven
 • Jij bepaalt zelf je leven
 • Je gedachten bepalen je leven (ook, en voornamelijk, je onbewuste gedachten)
 • Gedachten zijn energie
 • Je bent een magneet voor de frequentie (=energie) die je uitstraalt
 • Wat je geeft, krijg je terug (ook gedachten dus, die komen terug in de fysieke wereld)
 • Je gedachten worden als een radiogolf uitgezonden en opgepikt door het universum
 • Het universum reageert door je dezelfde frequentie terug te sturen (dus door je gedachten werkelijkheid te maken)
 • De buitenwereld is de spiegel van je binnenwereld
 • Je bent wat je eet
 • Je emoties liggen op een frequentieschaal van 0-10.000 Hz
 • De frequentie van Liefde is 500 Hz
 • Welke energie straal je uit?
 • Iedereen heeft een financiële blauwdruk
 • Kijk naar je bankrekening om te zien hoe het gesteld is met je relatie met geld
 • Geld is Liefde
 • Quantum fysica, String theory en nog vele andere wetenschappelijke ontdekkingen/theorieën
Veel geld

Later in life

Geld komt traag naar me toe en gaat ook snel weer weg

Na mijn derde studentenjob had ik opeens door dat ik geen grote bedragen (voor mij toch) geld kon bijhouden (op mijn zichtrekening). Hier en daar sijpelde het tussen de mazen door. Uiteindelijk blijft het meestal tussen de 0 en de 100 schommelen. Nu blijkt dit de frequentie van angst te zijn. Nu moet je weten dat ik onbewust al heel mijn leven angst ervaar. Eerst was dit alleen nog maar zichtbaar door constante stress. Maar sinds zo’n 2 à 3 jaar ontwikkelde ik plots angstaanvallen. Dat heb ik sinds korte tijd pas door dat het dat is. Mijn hele lijf blokkeert nu op allerlei vlakken en mijn hoofd gaat als een razende tekeer. Daarom ben ik nu bezig met zaken die dit op deze vlakken op gaat lossen, maar dat heeft tijd nodig.

Netwerkmarketing Challenge

In juni 2015 kwam er een Netwerk bedrijf op mijn pad, Forever Living Products. Op dat moment wat het puur vanwege eigen gebruik dat ik erin stapte, maar toch kon ik mijn enthousiasme over wat ik gebruikte niet bij mezelf houden. In de loop der tijd leerde ik dat ik daarmee ook wat bij kon verdienen, dat noemen ze Netwerkmarketing. Dat doen we allemaal trouwens, maar we worden er meestal niet voor beloond. Soit, na vele inzichten in dat vak te hebben meegekregen, stuitte ik op een probleem. Voor ‘deze en geen’ redenen wilde het maar niet ‘stromen’. Ik weet nu wat de blokkades waren en nu nog steeds zijn, sommigen komen van buitenaf, de meeste ben ik zelf de oorzaak van. Toen kwam in augustus 2017 de Netwerkmarketing Challenge van Ingrid van der Wal op Facebook op mijn pad. Deze was kort, maar heftig! Zoveel inzichten, zoveel blokkades in mezelf. Er werd gesproken over de workshop Financieel vrij? Ja dat wil ik! en toen voelde ik dat ik hier veel aan zou hebben.

Financieel vrij? Ja dat wil ik!

Deze intense ééndaagse workshop ‘Financieel Vrij? Ja, dat wil ik!’ (ook van Ingrid van der Wal) deed ik mee in september 2017. Hier kwamen heel veel van die inzichten die ik reeds op andere momenten en plekken had opgevangen (zie hierboven) bij elkaar! Ik zag opeens de verbanden, daarbovenop kwamen er nog andere inzichten en dat waren niet alleen de 20 ‘gedachtenkrachten’ die voorbijkwamen. Nee, er kwamen ook herinneringen naar boven. Deze hadden niet altijd met geld te maken, soms waren het ook gewoon momenten waarin ik werd gekwetst. Puzzelstukjes vielen dus in elkaar en ik begon ook verbanden te zien tussen de gedachtenkrachten en bepaalde momenten in mijn leven. Teken dat het werkte!

De puzzelstukjes vallen in elkaar

Zowel de challenge als de workshop hebben me weer enthousiast gemaakt over Netwerkmarketing. Ze gaven me een boost, waardoor ik weer zin en moed had om erin verder te blijven gaan. I will fly like an eagle 😉

“Fear blocks the money”

Een van de zinnen die me nu nog steeds bijblijven is: “fear blocks the money“. Interessant… Laat net dat nu mijn probleem op dit moment zijn. Angst. En geld. Maar nee: “Geld is nooit het probleem. Gebrek aan geld is slechts een symptoom van wat er in het onzichtbare (onbewuste) aan de hand is.” BAM. Boenk erop. Dat deed pijn. Teken dat het juist zit.

Geld is liefde

En nu komen we heel dicht bij waar het allemaal begon. Een van de andere inzichten van die workshop was: Geld is Liefde. Dat had ik inderdaad al meermaals opgevangen, maar ik geloofde het niet. Hoe zou ik ook? Ik had gedurende heel mijn leven al zo veel keren het tegendeel gehoord (zoals: “Geld is de bron van al het kwade in de wereld”), gelezen en gezien (omgeving, media enzovoorts). Dit heeft te maken met opvoeding. Als je geboren wordt, heb je namelijk geen gedachten en ideeën over geld. Deze komen pas later tijdens de opvoeding, in het contact met andere mensen. Nurture vs Nature.

Nieuwe Money Mindset

Nu ben ik bezig met mijn eigen waarheid te ontdekken en niet meer die van mijn (naaste) omgeving of van de media te blijven geloven. Dit doe ik dankzij een college – van 20 weken lang – dat het vervolg is (en ook de vervanger van) de workshop Financieel vrij: de Nieuwe Money Mindsetopnieuw van Ingrid van der Wal. Eind januari schreef ik me daarvoor in, ook weer omdat ik voelde dat het nodig was. We zijn, op het moment van dit schrijven, nog maar zo’ndrie weken bezig, toch is het al erg intensief. Lees: emoties, ziek worden, loslaten, diep graven, … [Lees hier ook mijn kritische zelfreflectie na de cursus.]

Hersenen

Geld is liefde van Maartje Koper

Niet veel later kwam er opeens een advertentie voorbij in mijn Facebook feed. Het promootte een evenement in Nederland met als titel Geld is Liefde. Dit triggerde me uiteraard énorm. Toeval bestaat niet! Zonder al te veel na te denken schreef ik me in om de gratis live uitzending te volgen en wachtte ik vol ongeduld tot het zover was.

Zoveel geweldige informatie!

Opnieuw kwamen er inzichten voorbij die ik al eens had gehoord of gelezen, zoals ‘The Secret’ en de affirmatie ‘Geld is Liefde’. Maar er kwam zoveel meer nieuwe informatie voorbij dat ik haast tegen iedereen wil zeggen dat ze het moeten bekijken en beluisteren, minstens één keer. Ook ik heb het al zeker twee keer moeten bekijken en beluisteren om alles op te kunnen vangen. Het gaf me ook nieuwe ideeën om toe te passen of om van naderbij te gaan bekijken later.

(Geld)blokkades?

Het belangrijkste dat ik je kan meegeven van dit evenement is dat als het geld niet naar je toekomt zoals jij dat graag zou willen, dan heb je daar een blokkade. Dan nog kan je zoveel ‘vragen’ aan het universum, maar dan zul je het niet ‘krijgen’ of ‘houden’. Er zit dan een kink in de communicatiekabel tussen jou en het universum. Die blokkade(s) zijn dan jouw eigen gedachten, of ze nu bewust of onbewust zijn.

Pif poef paf en …?

Eens je deze hebt opgelost, kan het beginnen stromen. Maar daarvoor is er wel werk aan de winkel, aan jezelf. Is dat gemakkelijk? Als het gemakkelijk was, dan waren we allemaal al superrijk, niet? Een van de manieren om (die) blokkades op te heffen, is door Ho’oponopono toe te passen. Voor andere technieken en manieren verwijs ik je graag door naar de Facebookpagina van Maartje Koper waar het evenement nog integraal online staat bij haar video’s.

En zeg nu zelf, is het niet zoveel fijner om geld als je beste vriend te beschouwen, waar je prachtige dingen mee kan doen, i.p.v. als “bron van alle kwaad”?

Voor wie extra voer wilt:

Jesse Elder over Liefde durven/kunnen ontvangen (en aangezien Geld Liefde is…). Opgelet, deze korte video kan heftige emoties bovenbrengen, zoals het bij mij deed.

Aaron Doughty over je frequentie verhogen (en aangezien Geld Liefde is en dus vanaf 500 Hz vibreert…)

Roy Martina over waarom ‘The Secret’ alléén niet werkt, dat er dingen aan ontbreken. Hij zegt wat precies, dus geen excuses meer om te zeggen dat ‘The Secret’ voor jou niet werkt!

En heb je hier iets aan gehad? Laat het me even weten!

Veel liefs,

Mijn handtekening