Heb je vele passies en interesses? Vind je van jezelf dat je niet echt een specialist in iets bent, maar eerder veel van ‘vanalles’ weet? Weet je niet goed welk beroep je precies wilt uitoefenen (kan je moeilijk kiezen tussen de vele interesses/passies)? Dan ben je misschien een ‘multipotentialite’ oftewel een ‘creatieve generalist’. Tot voor kort wist ik niet eens dat er ‘zoiets’ bestond, laat staan dat ik er zelf een ben.

Multipotentialite – creatieve generalist

Enkele maanden geleden deelde iemand op Facebook een TED filmpje met de titel ‘Why some of us don’t have one true calling‘ (of zie helemaal onderaan dit artikel). Aangezien ik op dat moment midden in een soort van begin-life crisis zat – omdat ik net mijn diploma had behaald maar eigenlijk nog geen idee had wat ik nu precies wou doen in dit leven (1. Welke talenten heb ik in feite en kan ik inzetten om bij te dragen aan deze wereld? 2. Waar ligt mijn ‘pad’ in dit leven, ben ik wel op de juiste weg?) – sprak deze titel mij enorm aan.

De dame in de video, Emilie Wapnick, legt uit dat er mensen zijn die niet één echte ‘calling’, één roeping, hebben, maar juist meerdere. Ze geeft die groep mensen de naam van ‘multipotentialite’. Mensen met vele/meerdere potenties. Vervolgens kwam ik in maart ’toevallig’ (ik ging er niet naar op zoek, dat is zeker) op een blog terecht waarin werd gesproken over ‘creatieve generalisten‘. De definitie en kenmerken (zie onder de titel Kenmerken) deden zo hard een belletje rinkelen, niet alleen omdat ik mezelf erin herkende, maar voornamelijk omdat het me deed terugdenken aan de video die ik enkele maanden daarvoor had gezien over de ‘multipotentialites’. Nu blijkt dat dit één en hetzelfde is. Er zijn blijkbaar nog andere benamingen voor: ‘polymath’, ‘Renaissance person’, ‘scanners’ (Barbara Sher), ‘veelzijdige presteerder’, ‘portfoliowerker’, ‘seriële specialist’, ‘multigetalenteerd’ of zelfs ‘allrounder’. Zeg dus maar wat je wil of bedenk er zelf iets voor.

Wat is mijn roeping?

Verblind door ‘mainstream’

De reden waarom ik de video bekeek was omdat ik mezelf wat herkende in de titel, ik had nog geen ‘calling’. Ik staarde me in feite blind op wat er doorgaans wordt gezegd, namelijk dat iedere persoon in dit leven een ‘calling’ heeft, een levensdoel, een roeping.

En, wat wil je later worden?

Toen men mij als kind de vraag stelde wat ik wilde worden, was er nooit echt één beroep dat vast bleef plakken. Ik zei maar wat in feite, ik haatte die vraag gewoon (waarom stellen we die eigenlijk aan kinderen?). Want wat moest ik zeggen? Ik had gewoon niet die innerlijke roeping die me al van kinds af aan toefluisterde van ‘hé, psst, je bent gemaakt om advocaat te worden. Want tjah, op die leeftijd besef je toch nog in de verste verte niet wat dat allemaal inhoudt, noch welke mogelijkheden er allemaal zijn. Waarom zou ik dan al moeten ‘kiezen’? Laat kinderen toch gewoon kind zijn.

Een greep van wat ik (naar mijn herinnering) allemaal antwoordde op die vervelende vraag: eerst was het waarschijnlijk ‘prinses’ (Disney’s invloed uiteraard), dan was het ‘zangeres’ (omdat ik graag zong en Céline Dion was/is mijn lievelingszangeres), later was het apothekeres (omdat mijn 9 jaar oudere zus toen voor apothekeres ging). Toen ik een studiekeuze had gemaakt die al veel opties uitsloot, kon ik al gerichter antwoorden, maar toch twijfelde ik nog steeds. Ook al had ik een talenrichting gekozen, had ik nog steeds ideeën die ervan afweken – tussen de meer logische door: auteur, filosofe, psycholoog, criticus, vertaler, … Er leek niet echt iets specifieks te zijn dat mijn hart helemaal veroverde.

Van de zotste beroepen tot innovaties

In de laatste jaren aan het unief kreeg ik op een bepaald moment bijna dagelijks wel nieuwe ideeën voor mogelijke beroepen voor mij (acteur, advocaat, hostess op het vliegtuig en in de Thalys, archeoloog, pottenbakker, politie-agente, bibliothecaris, fotograaf, YouTuber, journalist, astroloog, taxichauffeur, toeristengids, mode-ontwerpster etc), of zelfs ideeën om gaten in de markt op te vullen (vraag me niet meer dewelke want ik heb ze helaas niet opgeschreven), maar de uitvoering daarvan (een winkel – of zelfs verschillende openen en zelf uitbaten) is echt niets voor mij. Dat laat ik dan liever over aan anderen.

Vele passies en interesses 

Ik was dus naarstig op zoek naar die éne roeping in mijn leven, ik vind mezelf namelijk nergens echt in uitblinken, maar tegelijkertijd ben ik in zóveel geïnteresseerd. Totdat ik de video had gezien, vond ik mijn brede interesse eerder een soort van handicap, veel van ‘vanalles’ weten, maar niet gespecialiseerd in iets specifieks.

Té veel?

Mijn passies en interesses waar ik meer in wou investeren – nu ik niet meer word tegengehouden door studies die erg veel van me vergden – zijn erg verschillend van elkaar: lezen, schrijven, muziek luisteren, zingen, fotografie, yoga, massages, het alternatieve, spiritualiteit, persoonlijke groei, gezondheid en welzijn, reizen, de wereld ontdekken, de natuur en dieren, talen en culturen. Deze kon ik onmogelijk onder één algemene noemer vatten, onder één roeping. Had ik dan wel een roeping? Ik begon al halvelings te vermoeden dat ik er niet één had, maar zelfs meerdere.

Mijn droombord dat ik anderhalf jaar geleden heb gemaakt, spreekt in feite boekdelen:

Mijn droombord

Een droombord is een bord dat je maakt om je dromen te visualiseren. Deze dromen zijn in feite de doelen die je wilt bereiken op vlak van relaties, werk, gezin, passies, hobby’s, opleidingen, geld, huis, op mentaal / psychologisch / spiritueel / lichamelijk vlak, … Je kan op mijn bord vele van de net genoemde interesses en passies vinden. Kan je ze allemaal vinden?

Twijfel

De video opende mijn ogen. Ik voelde ergens dat dit op mij sloeg, maar toch twijfelde ik erg aan mezelf. Was het niet gewoon wishful thinking? Een excuus voor mijn ‘onkunde’?  Was ik mezelf blaasjes aan het wijsmaken (zoals dat je jezelf herkent of wilt herkennen in symptomen of kenmerken van lichamelijke ziektes of mentale ‘stoornissen’ uit de DSM)? Ik liet het even rusten, als het echt iets voor mij betekende, dan zou het wel terug op mijn pad komen.

Bevestiging

Zoals je wellicht al weet, heb ik een Zieletekening laten maken. Daarin werd het opeens duidelijk, letterlijk zichtbaar dat ik ook tot de ‘multipotentialites’ hoor. De puzzelstukjes vielen toen definitief in elkaar. Wat een inzicht! En bovenal: er zijn nog meer mensen zoals ik! Deze twee zaken waren een grote opluchting voor me. Nu restte me alleen nog de vraag hoe ik dit zou inzetten in de wereld. Op dit moment ben ik er nog altijd niet echt uit, maar er begint al meer vorm in te komen. Zonder al deze inzichten zou ik nu nog steeds wat doelloos zitten rondlopen en me nog steeds, voor deze huidige maatschappij althans, half nutteloos vinden op deze aardbol.

Kenmerken

Emilie Wapnick zegt het volgende over multipotentialites: een multipotentialite is iemand met vele interesses en creatieve bezigheden.

In de blog van Silvia Derom kan je veel meer uitleg vinden over de creatieve generalisten. Zo kwam ik te weten dat er zelfs in deze groep veel verscheidenheid is (net zoals in elke andere groep/’label’). Barbara Sher onderscheidt wel 9 verschillende soorten ‘scanners’.

Generalisten kunnen toch ook specialisten zijn, ze bekwamen zich dan wel degelijk in een domein, maar houden daar niet levenslang aan vast.

Rode draad

Er kan soms (meestal?) een rode draad doorheen de vele interesses en passies worden gevonden, iets dat ze allemaal met elkaar verbindt. Dat kan het gemakkelijker maken voor de creatieve generalist om ze allemaal te blijven volhouden of zelfs te combineren.

Als je nog geen rode draad hebt gevonden in je vele interesses, dan geeft Lesley Arens in een interview op de blog van Silvia Derom de volgende tip: een ‘levenslijn’ opmaken. Dit is een oefening die je inzicht geeft in patronen in je leven. Wat je daarvoor doet, is een lijn tekenen voor drie levensgebieden: relaties, gezondheid en loopbaan. Begin vanaf je geboorte (0 jaar dus) tot nu toe en voeg er nog 7 jaar bij. Je noteert wat de belangrijkste gebeurtenissen waren in je leven: onderaan de lijn zet je gebeurtenissen en ervaringen die je minder plezierig of zelfs als negatief hebt ervaren. Bovenaan de lijn zet je dus de plezierige of positieve ervaringen. Daarna link je per levensgebied deze ervaringen of periodes aan elkaar.

Zo heb je een overzicht op het totale plaatje. Stel jezelf dan de volgende vragen:

Zie je een rode draad opduiken?
Waarom was iets negatief of positief?
Kan je daar conclusies uittrekken?

De bonus jaren (de extra 7 jaren) hebben als doel om je te laten nadenken over waar je naartoe wilt. Maak dit dan ook concreet door gebruik te maken van de uitkomst van je levenslijn. Het is een oefening die erg verhelderend kan werken

vooral als je het samen met iemand doet die je helpt reflecteren door de juiste vragen te stellen.

Quotes komen vanuit het interview met Lesley Arens.

Nood aan structuur

Iedereen is gebaat met structuur, maar mensen met veel interesses hebben daar wellicht nog meer nood aan dan anderen. Dit herken ik bij mezelf ook. Ik heb inderdaad nood aan structuur. Daar waar er geen is, creëer ik structuur. Dit is niet alleen beter voor mezelf (zo heb ik minder aan mijn hoofd) en mijn workflow, maar ook anderen maken daar gretig gebruik van.

DVD bibliotheek

Zo heb ik de hele DVD collectie van mijn papa gesorteerd per genre (oorlog, documentaires, series en franchises zoals Game of Thrones of Indiana Jones, Franse films, Vlaamse/Nederlandse films, à la Titanic en Avatar, à la Man on Fire en Once Upon a Time in America, tekenfilms van Disney en Dreamworks, etc.), zo onthoud ik waar elke film precies zit en hoeven we niet een half uur te zoeken naar die éne als we die nodig hebben. Mijn fotografisch geheugen helpt me dan nog extra. De Disney films (en andere tekenfilms van andere productiehuizen) heb ik dan weer gerangschikt volgens het productiehuis en vervolgens per jaar waarin de film uitkwam.

Sterktes

Dit zijn de sterktes die Emilie Wapnick de belangrijkste vond:

 1. Syntheses maken van ideeën: twee of meer domeinen combineren en er iets nieuws van maken. Vernieuwing gebeurt namelijk daar waar domeinen elkaar kruisen of overlappen. Door hun vele achtergronden hebben multipotentialites toegang tot veel van deze snijpunten.
 2. Snel leren: als multipotentialites in iets geïnteresseerd zijn, gaan ze er helemaal voor. Ze observeren alles wat ze maar in handen kunnen krijgen. Ze zijn het gewend om starters te zijn (omdat ze zoveel keer starters zijn geweest in het verleden), waardoor ze minder bang zijn om nieuwe dingen uit te proberen en uit comfortzones te gaan.
 3. Bekwaamheden overdragen: alles wat ze hebben geleerd van het ene domein, nemen ze mee naar het nieuwe domein dat ze aanvangen. Daarom starten ze eigenlijk zelden helemaal van 0. Het is zelden tijdverspilling om iets te beginnen waar je door aangetrokken wordt, zelfs als je er uiteindelijk mee stopt, want je kan de opgedane kennis toepassen in een compleet ander domein, op een manier dat je nooit had kunnen voorzien.
 4. Aanpassingsvermogen: het vermogen om zichzelf te veranderen in eender wat ze moeten zijn, in een bepaalde situatie. Ze kunnen verschillende rollen aannemen, afhankelijk van de noden van hun klanten of oversten. Volgens Fast Company Magazine is deze bekwaamheid zelfs het allerbelangrijkste om goed te kunnen gedijen in deze 21e eeuw! Dit in het licht van de economie die steeds maar verandert, sneller en op onvoorspelbare manieren.

Valkuil

Emilie Wapnick zegt dat multipotentialites deze vier sterktes kunnen verliezen als ze onder druk worden gezet om hun focus te verkleinen. Vandaar dat de maatschappij er alle belang bij heeft om multipotentialites aan te sporen om zichzelf te zijn: er zijn op dit moment namelijk vele complexe, multidimensionele problemen; om deze op te kunnen lossen hebben we dus creatieve en out-of-the-box denkers nodig.

Ideale combo

Volgens Emilie Wapnick bestaan beste teams uit een specialist en een multipotentialite die samenwerken. De specialist kan er diep op ingaan en ideeën implementeren, terwijl de multipotentialite juist een brede kennis in het project brengt.

Volgens andere bronnen

In het blogartikel waarin Silvia Derom Lesley Arens interviewt komt een andere sterkte naar boven (mening en beleving van Lesley Arens zelf):

 • Er zijn weinig zaken die een creatieve generalist niet kunnen boeien

Op Jobat staat een artikel, ook van de hand van Silvia Derom, waarin nog andere sterktes toegelicht worden:

 1. Omgaan met onzekerheid
 2. Nieuwsgierigheid
 3. Samenvatten
 4. Linken zien (komt wat overeen met puntje 1 van Emilie Wapnick)
 5. Probleemoplosser (wat Emilie Wapnick ook indirect vermelde)

Zwaktes

In hetzelfde blogartikel met Lesley Arens worden er zwaktes genoemd (ook naar haar eigen mening en beleving):

 • Naiëf imago: Ze vermoedt dat dit vooral door haar enthousiasme komt. (Wat dus een positief punt is)
 • Pessimistisch: vanwege anticipatie op mogelijke problemen. (Ook een positief punt.) Ze heeft graag een ‘plan B’ klaar. (Nog een positief punt.)
 • Veel prikkels binnenkrijgen: daardoor kan je hoofdpijn krijgen.
 • Grote gedachtesprongen: mensen kunnen dit niet altijd goed volgen, het gaat soms te snel of te ver vooruit.
 • Problemen met sollicitaties (zie voor nuttige tips en inzichten in dit artikel op Jobat)

Conclusie

Na al die jaren heb ik eindelijk ontdekt wat er ‘mis’ is met mij. Toch is er niet écht iets ‘mis’ met mij, ik ben gewoon ‘anders’ (op nog vele andere vlakken ook, deze komt er alleen nog even bij). Ik pas gewoon niet in het – door de maatschappij opgehangen – kadertje van specialisten. Misschien ben je nu zelf ook te weten gekomen dat je een creatieve generalist bent. Weet dan ook dat dit kenmerk niet een nadeel hoeft te zijn, want zoals je reeds hebt kunnen lezen, hebben creatieve generalisten een beentje voor op andere vlakken.

Er valt dus heel wat te zeggen over multipotentialites/creatieve generalisten. Wil je nog meer weten over deze groep mensen, lees dan zeker de artikels naar waar ik heb gelinkt en bekijk de website van creatievegeneralist.be. Er zijn blijkbaar ook al boeken over geschreven (Barbara Sher), deze kunnen dieper ingaan op dit onderwerp en de vele aspecten ervan dan deze blogpost (die zelf al aan de langere kant is). Silvia Derom (van creatievegeneralist.be) is zelfs een coach voor creatieve generalisten, ze is er trouwens zelf eentje. Dus als je ergens tegenaan loopt in je leven op dit vlak, kan je bij haar terecht.

Herken je jezelf ook hierin? Laat het me weten in de commentaren hieronder, want ik ben erg benieuwd naar wie mijn mede-creatieve generalisten zijn!

Veel liefs,

Mijn handtekening

PS: voor wie het TED filmpje liever hier ziet, tadaaa