Als er een ding is wat ik graag iedere maand wil laten doen, mocht ik heel veel geld verdienen, dan is het wel een massage of een voetreflexologie, oftewel een speciale massage voor de voeten – want ja, deze twee lichaamsdelen verdienen het ook om eens in de watten te worden gelegd! Wist je trouwens dat je ze je veel kunnen vertellen over je gezondheid?
Van het eerste kan ik enorm genieten, zowel op het moment zelf als achteraf. Dan voel ik echt de inwerking op mijn lichaam en geest. Van het tweede kan ik ook genieten, zeker achteraf, maar niet gedurende de héle sessie door juist vanwege het effect ervan. Toch is dit juist waarom ik het graag regelmatig wil blijven laten doen, klinkt gek niet? Niet als je weet waarom het niet de hele tijd een hemels gevoel is!
Wat is voetreflexologie?
Reflexologie wordt (voorlopig nog) beschouwd als een pseudowetenschappelijke alternatieve geneeswijze. Dit is toch volgens de definitie op Wikipedia. Eigenlijk is het eerder een complementaire gezondheidsbehandeling. Het is een eeuwenoude oosterse geneeswijze die ervan uitgaat dat alle organen, klieren, zenuwen en andere lichaamsdelen in verbinding staan met plaatsen op de voeten (of handen, oren en het hoofd). Die verbindingen zijn de energiebanen in het lichaam en de plaatsen op de voeten (en handen/oren/hoofd) worden reflexzones genoemd. Elk punt staat dus voor een bepaald orgaan/klier/zenuw/lichaamsdeel. Dit is dus waarom we in onze voeten zowel lichamelijke als geestelijke aspecten van de mens terugvinden. Reflexologie zorgt ervoor dat lichaam en geest terug in balans komen.
Hoe werkt het?
Door een stevige druk en massage op de reflexzones worden er blokkades verwijderd en wordt de doorbloeding gestimuleerd. Tijdens zo’n behandeling worden deze blokkades opgemerkt door middel van de massage zelf. Als een plek iets harder aanvoelt, of niet ‘stroomt’ zoals het moet, dan is daar werk aan de winkel.
Door het drukken op en het masseren van de plek, wordt de plek zachter en volgt er een betere doorstroming. Aangezien er steeds een orgaan/klier/… mee gelinkt is, werkt de reflexoloog dus indirect aan dat orgaan/die klier. Deze krijgt prikkels door via die specifieke voetplek waardoor die beter doorbloed wordt (je krijgt zo meer energie), versterkt wordt, gestimuleerd wordt om beter te gaan werken, schadelijke stoffen (afvalstoffen) of spanning loslaat, … Het werkt dus ontgiftend, het activeert het zelfhelend vermogen van ons lichaam en ondersteunt je immuniteit.
Aangenaam?
Voetreflexologie werkt allereerst ontstressend en ontspannend – zowel op lichamelijk als geestelijk vlak. Daarnaast zorgt het voor een betere en rustigere slaap.
Toch moet ik ook zeggen dat de persoon wiens voeten worden aangepakt, deze blokkades zelf ook kan voelen tijdens de sessie. Het kan namelijk erg pijnlijk zijn, hoe erger de pijn, hoe groter de blokkade is. Deze pijn wordt echter minder naarmate die zone langer gemasseerd wordt. Dat is ook de bedoeling van de reflexologie: ervoor zorgen dat de prikkels minderen, dus dat blokkade vermindert of zelfs oplost. Door deze stimulatie kunnen het lichaam en de geest zichzelf genezen. Reflexologie is dus natuurlijk, erg eenvoudig en over het algemeen aangenaam (behalve voor bepaalde plekken waar grote blokkades zitten). De behandeling werkt ook preventief.
‘Bijwerkingen’
Let wel, soms kan reflexologie kort erna bijvoorbeeld een sluimerende verkoudheid of griep laten uitbreken. Je kan eventueel ook licht in je hoofd worden, of net hoofdpijn krijgen. Dit is echter van tijdelijke aard. Zo laat het lichaam de geblokkeerde energie van de ziekte of van emoties/gedachten/… los.
![Voeten](http://wellbeing.jessiespitfire.eu//wp-content/uploads/2018/03/pexels-photo-271897-1.jpeg?w=300)
Mijn eigen ervaring
Vaste behandelende massagetherapeut
De eerste keer dat ik voetreflexologie heb laten uitvoeren, is al wel even geleden: 11 december 2016. Ondertussen heb ik al een derde sessie ondergaan en denk ik reeds aan een vierde binnenkort. Mijn behandelende voetreflexologe is Fatim Assemiouni van Anoubis.be uit hartje Antwerpen. Ik vind dat ze gouden handjes heeft, maar toch een stevige grip. Ze weet wat ze doet! Bij haar laat ik me ook in de watten leggen met een heerlijke Japanse gezichtsmassage (die boek ik meestal tegelijk met de reflexologie) of een lichaamsmassage, een triggerpoint massage of een rug-, schouder- en nekmassage. Mijn favoriet is nog steeds de Japanse gezichtsmassage in combinatie met de voetreflexologie.
Twee extremen
Bij de aangename punten op mijn voeten (dus waar er geen blokkades zijn) kan ik zelfs in slaap vallen van zaligheid. Daar tegenover heb ik wel degelijk erg pijnlijke punten, waar ik bijna van tegen het plafond vlieg, maar ik ben een doorbijter. Ik wil dat die pijn weggaat, dat kan alleen als Fatim de kans krijgt om stevig door te blijven masseren. Het is moeilijk, maar achteraf is het zo heerlijk! Na de sessie voel ik me steeds zo ontspannen en voelt mijn lichaam en hoofd toch anders aan. En ontspannen mensen zien er uiteraard ook veel beter uit!* Vandaar dat ik het iedereen aanraad om ook eens te ondergaan, liefst op regelmatige basis.
*Jaren geleden ging ik eens met een vriendin naar een wellnesscentrum voor een gezichtsbehandeling (van reinigen, naar masker tot voedende crèmes) en ons te laten masseren. Toen het voorbij was zei mijn vriendin opeens tegen me, terwijl we nog op de behandeltafel zaten iets in de stijl van: “Wauuw, Jessie, je stráált helemaal”. Toch een zalig compliment om te krijgen, nietwaar? Alleen al daarvoor zou je een massage of gezichtsbehandeling laten doen. Geloof me, op dat moment voélde ik me ook geweldig, vitaal, ontspannen, herboren, … Dan kan het niet anders dan dat anderen dat ook zien.
Mijn blokkades
Elke keer heb ik op een briefje geschreven waar de blokkades zaten. Voorlopig vind ik er helaas nog maar twee van terug. Ik schrijf ze in willekeurige volgorde op aangezien ik ze niet heb gedateerd.
Sessie 1:
- sinus
- rug
- darmen
- schedelrand
- monikskapspier
- zonnevlecht
- stresspunt / punt van innerlijke rust
Sessie 2:
- pancreas
- hypofyse
- nieren
- bijnieren
- nekwervels
- rug
- lever
- sinussen
- stresspunt / punt van innerlijke rust
- schedelrand
- slaapkwab
Sessie 3 (nog niet teruggevonden)
Trivia
Eeltplekken
Als je veel eelt hebt op een bepaalde plek op je voet(en), of zelfs op meerdere plekken, is dit een teken, een boodschap van je lichaam over hoe je je vanbinnen voelt. Voetreflexologen weten dit al, maar dat eelt ontstaat door wrijving, knelling of constante druk op dat gebied, is achterhaalde informatie. Het is een symptoom van iets dieperliggends, namelijk dat je emoties en gebeurtenissen niet verwerkt, opkropt.
Specifieke plekken, specifieke betekenissen
Let er eens op waar het eelt zich bevindt op je voeten, want de plek waar eelt voorkomt, zegt iets specifieks over jezelf. Zo geeft “eelt aan de zijkant van de grote teen aan dat je geen indrukken meer wilt ontvangen. Je schermt je af.” (Bron: M.I.R.-Methode) Hetzelfde geldt voor eelt op de topjes van je tenen. Aan de hak daarentegen, wilt zeggen dat je te hard voor jezelf bent en dat je onzeker bent. Midden onder de voorvoet is de plek van de slokdarm. Als je daar eelt hebt, als een rechte lijn van boven naar beneden, wil dit zeggen dat je teveel slikt of hebt geslikt, dat je teveel pikt van wat anderen tegen zeggen of doen. (Bron: M.I.R.-Methode)
- Wervelkolomreflex
De binnenkant van je voeten weerspiegelt de wervelkolom: eeltknobbels onder de grote teen wijzen je op een mogelijks probleem met de halswervel.
- Stimuleer de darmbeweging
De hiel van de voet vertegenwoordigt ook de darmreflex. Heb je daar soms hielkloven? Dan heb je misschien darmproblemen.
- Middenvoet
Het middelste gedeelte van de voet heeft reflexpunten van het hele spijsverteringssysteem: de lever, maag, alvleesklier en de milt. Mochten er daar ruwe plekken zijn, heb je misschien nier- of galstenen.
- Tenen
Op één uitzondering na weerspiegelen de tenen het hoofd en het bovenlichaam. De onderkant van de vierde teen heeft namelijk een verbinding met de galblaas. Als je daar een eeltknobbel hebt, heb je daar waarschijnlijk problemen mee. Heb je al langere tijd last van galstenen, dan is deze teen vaak stijf, gebogen en gevoelig – of buigt de grote teen richting de tweede teen.
- Kleur van de voeten
Ook de kleur van je voeten geven weer wat er in je lichaam gebeurt: geel wijst op problemen met de lever of galblaas en groen op problemen met de milt en het lymfestelsel. Let dus goed op de kleur van je voeten! Hiermee kan je ophoping van gifstoffen opmerken en voorkomen.
(Bron: Gezonder Leven)
Eelt verwijderen
Wanneer je eelt verwijdert of laat verwijderen, haal je daarmee ook een laag weg van de vastzittende emoties. Op die manier kunnen ze weer naar boven komen. (Als je in die periode ook nog eens de M.I.R.-Methode toepast, dan helpt het je extra om die emoties uit je systeem te krijgen!).
Bij mezelf merk ik inderdaad dat ik veel eelt aanmaak aan de zijkanten van mijn grote tenen, net eronder en een beetje aan mijn hielen. Alhoewel ik de laatste tijd veel minder beweeg (door o.a. ziek zijn), komt er telkens weer veel eelt op die plekken, het komt dus elke keer terug (zie foto hieronder). Daarnaast weet ik ook dat ik met veel zaken worstel in deze periode en teveel prikkels krijg (wat ook niet helpt met genezen of terug energie krijgen), dus in mijn ogen klopt deze informatie wel. Ik heb nood aan veel rust, wat ik in de periode van dit schrijven (eind maart) wel moét doen, anders gaat het alleen nog maar meer bergaf met me.
![Eelt](http://wellbeing.jessiespitfire.eu//wp-content/uploads/2018/03/p1230258.jpg?w=300)
Koude voeten
Koude voeten en handen zijn meestal een symptoom van een thermische onbalans in je lichaam (daar heb ik dus ook last van). Meestal ligt de oorzaak bij een overbelast spijsverteringssysteem en een ontstoken darm. Een aanpassing van je dieet zal je darmfunctie verbeteren en zo de oorzaak van koude voeten en handen wegnemen.
(Bron: Gezonder Leven)
Jichtaanvallen
Zijn de onderkant van je grote teen en enkel rood, gezwollen en pijnlijk? Dan heb je mogelijkst een jichtaanval. Dit is een symptoom van teveel urinezuur in je lichaam. Je lichaam is namelijk constant bezig met organen te ontgiften. Deze gifstoffen (waaronder urinezuur) moeten érgens naartoe. Dit kan zich uiten in de voeten en handen door jicht.
(Bron: Gezonder Leven)
‘Aarden’ of ‘gronden’
Je hebt vast al wel eens gehoord dat ‘aarden’ of ‘gronden’ goed voor je is. Klinkt zweverig? Het is net het omgekeerde! Blijf ‘down to earth’ door te ‘aarden’. Dit doe je door op je blote voeten rond te lopen. In het gras, in zand, … Waarom is dit zo goed voor ons? Omdat alles energie is, jij bent energie en zo is ook de aarde energie. Doorheen de dag krijgen we allemaal energieën op ons af, nemen we energie in ons op en verliezen we negatieve ionen. Deze negatieve ionen hebben we echter nodig om gezond te blijven. Nu is het toch zó handig dat de aarde voortdurend negatieve ionen afgeeft! Maar doordat we meestal een barrière tussen onze voeten en de aarde hebben (schoenen!) kunnen we deze ionen niet meer in ons opnemen. Vandaar dat blootvoets wandelen op de aarde zo’n positief effect op ons heeft, zowel lichamelijk als mentaal.
(Bronnen: Gezonder Leven, Happy With Yoga en Ama-Vita)
Klachten waarvoor je voetreflexologie voor kan inzetten
Even een belangrijke nota: reflexologie geneest niet, maar kan helpen tijdens het genezingsproces. Mocht je geen klachten hebben, dan nog is het zinvol om een behandeling aan te vragen. Het is niet alleen ontspannend, het werkt ook zodanig dat het je energie-evenwicht in je lichaam herstelt. En wie weet kom je ook nog (tot nu toe) onbekende blokkades te weten. Dat vind ik alleszins erg handig, het geeft je enorm veel inzicht in je eigen lichaam.
- Hoofd
Hoofdpijn, spanningshoofdpijn, migraine, concentratiestoornissen, verkoudheid, middenoorontsteking, oorsuizing.
- Urinewegstelsel
Blaasontsteking, ontsteking van de urineleiders, nierstenen, incontinentie, bedplassen.
- Ademhalingsstelsel
Sinusitis, astma, hyperventilatie.
- Bloedvatenstelsel
Lymfestelsel, circulatieproblemen koude handen/voeten, angstaanvallen, hoge/lage bloeddruk, hartkloppingen, oedeem (vochtophoping).
- Spieren en gewrichten
Algemene rug-, nek- en schouderklachten.
- Spijsverteringsstelsel, maag- en darmstelsel in het algemeen
Constipatie, buikloop, maagzuur, misselijkheid.
- Hormoonstelsel
Menstruatiestoornissen, overgangsklachten, afweerproblemen, schildklierstoornissen.
- Slaapstoornissen
Moeilijk inslapen, doorslapen, nachtmerries.
- Psyche
Stress, burn-out, depressie, overspannenheid.
- Vermoeidheid
Van futloosheid tot zwaardere mentale en/of fysieke vermoeidheid.
Dankzij informatie van twee voetreflexologen, namelijk Fatim Assemiouni en Martine Fornoville en de artikels van de M.I.R.-Methode over eelt, van Gezonder Leven over voetreflexologie en van Happy With Yoga en Ama-Vita over ‘aarden’ kon ik dit artikel schrijven.
Heb jij al eens voetreflexologie laten doen? Vertel het me onderaan in de commentaren, want ik ben benieuwd naar je ervaring!
Veel liefs,
![Mijn handtekening](https://wellbeing.jessiespitfire.eu/wp-content/uploads/2020/01/mijn-handtekening-copy-1.png)
1 Pingback