Al iets meer dan drie weken geleden liep de laatste les van de pilotversie van De Nieuwe Money Mindset af. Al die hele tijd wilde ik hierover schrijven, maar ik was teveel met andere zaken bezig om nog te kunnen schrijven voor deze blog. Mijn excuses! – Timemanagement is mijn huidig leerdoel, dus ‘please, bear with me’. Nu heb ik eindelijk een kritische zelfreflectie gedaan over de cursus en deze neergeschreven.

Zoals je misschien al weet, had ik rond de helft van de cursus reeds mijn ervaring gedeeld, dus is het niet meer dan logisch dat ik ook op het einde ervan een update schrijf. Het is tegelijk ook een kritische zelfreflectie, aangezien ik me bij het aanvangen van de cursus het doel had gesteld om het niet alleen te volgen, maar het ook te doen, in actie te schieten. Resultaat komt namelijk niet zomaar je schoot ingeworpen.

Gevolgd en ook gedaan?

Je kan deze cursus gewoon volgen, aka de lessen beluisteren, er inzichten uit halen en er verder niets mee doen. Maar dan heb je nog minder dan de helft van de cursus echt mee. Bij deze cursus draait het namelijk vooral om de inzichten ook toe te passen in het dagelijkse leven, de opdrachten die bij de lessen horen ook uit te voeren en zo stapje voor stapje je mindset en ook je leven te veranderen.

De cursus heb ik helemaal gevolgd van begin tot einde, maar heb ik het ook van begin tot einde gedaan? Hierbij is mijn antwoord tweeledig. Tot en met week 12 (van de 20), wat gelijk staat met les 10 (van de 16) heb ik ook de opdrachten uitgevoerd. Vanaf les 11 (week 13 dus) was het voor mij moeilijk om de opdrachten uit te voeren, om verschillende redenen, maar later meer daarover.

Gedaan en in een kast stoppen?

Ook al is de cursus nu officieel afgelopen, toch zal het voor iedereen die eraan heeft meegedaan nooit echt ‘af’ zijn. Ook al heb je alle lessen bekeken en alle opdrachten uitgevoerd – en blijf je bepaalde opdrachten/handelingen/tools ook iedere dag toepassen – dan zal het nog steeds een dagelijks, wekelijks, maandelijks, jaarlijks en zelfs een levenslang proces blijven. Dit is iets dat nooit compleet af is. Je wordt er alleen maar beter in en gaandeweg ga je gewoon dieper in de materie, dieper in de innerlijke processen. Zolang je ermee bezig blijft, maakt het je leven alleen maar gemakkelijker met de tijd.

Ik ga sowieso de cursus nog meermaals herbekijken en opnieuw doen van begin tot einde. Ook ga ik af en toe nog eens een aparte les volgen om iets weer op te frissen of om een uitdaging die op dat moment opkomt weer in een ander licht te kunnen bezien en tot een goed einde te brengen. Dit is dus niet zomaar een cursus die je eenmaal doet en dan vergeet of stof laat vergaren in je bibliotheekkast. Het is op zich al een investering, maar ook een investering in je verdere leven, in je toekomst, zelfs in je nalatenschap. En dan heb ik het nog niet over het effect op je omgeving.

Oppervlakkige gedachtes zijn de takken van een boom

Uitgevoerd en geïntegreerd?

Je kan deze cursus volgen en liefst ook doen, maar dat wil nog niet zeggen dat je de lessen hebt geïntegreerd. Je wilt namelijk niet alleen resultaat, maar ook blijvend resultaat. Het is de bedoeling om er een way of life van te maken. Bij een nieuwe mindset horen dus uiteraard ook nieuwe gewoontes. Het leven bestaat nu eenmaal uit onze gewoontes, of die ons nu verder brengen of juist tegenhouden in het leven. Als je wilt dat je leven er anders uit gaat zien, dan zul je bepaalde zaken in je leven (al dan niet alles) onder de kritische loep moeten nemen. Uit deze analyse zal duidelijk worden wat jou niet helpt je doelen te bereiken en wat wel. In elk geval zal je anders mogen gaan denken, in actie mogen schieten en nieuwe gewoontes kweken.

Hieronder bespreek ik dit aspect per onderdeel van de cursus. Elk deel spant 4 lessen en dus ook 4 weken. Tussen elk deel viel telkens een reflectieweek.

Deel 1 – Inleiding en basis

Hier gaat het om je ontvangstknop, wat geld precies is, je financiële blauwdruk en je Magic Pot.

Ontvangstknop

Eerlijk gezegd voel ik nog niet wanneer mijn ontvangstknop aan of uit staat, maar ik merk het wel aan wat er naar me toekomt. Het gaat momenteel met periodes van ‘stilte’ en dan opeens komt er iets (hoeft niet per se geld te zijn) mijn richting uit. Dat ontvang ik dan op de manier zoals me werd aangeleerd in deze cursus en plots komt er ongeveer tegelijkertijd, of toch in een korte tijdsspanne iets anders of nog meer mijn kant op. Dat valt dus wel op. Er waren veel blokkades om op te lossen en nog steeds zijn er blokkades, op andere vlakken dan wel. Die wil ik de komende tijd nog aanpakken.

Wat is geld nu precies

Hoe meer het wordt herhaald, hoe beter de waarheid over geld blijft hangen in mijn systeem. In mijn hoofd is het al aanvaard, maar toch zijn er momenten waarbij ik dat even uit het oog verlies, even ‘vergeet’. Dan denk ik er onmiddellijk terug aan en kan ik mijn eerste reactie op bepaalde geldzaken omdraaien. Er is nog wel wat werk te doen om die sporadische initiële reacties niet meer te hebben en altijd vertrouwen te blijven hebben. In elk geval is mijn persoonlijke energiefrequentie verhoogd sinds het begin, anders was dit niet mogelijk. Als Ingrid – die deze opleiding heeft gemaakt en gegeven – het zelf ook ziet/voelt/merkt, dan is dat alleen maar een mooie bevestiging.

Euro geld briefjes

Financiële blauwdruk

Dit was een zooitje bij mij! Als je opgroeit bij (en dus ook opgevoed wordt door) mensen die een hele fluctuerende kijk op geld of financiële blauwdruk hebben, dan is het niet meer dan logisch dat mijn eigen kijk op geld en financiële blauwdruk ook enorm hard fluctueert. Ik snapte het eerst niet, maar toen ik meer en meer begon na te denken en te graven, kwamen dus die tegenstrijdige overtuigingen die ik heb meegekregen en de wisselvallige handelingen die ik heb opgemerkt in mijn leven tot nu toe naar boven. Het zou handig zijn geweest moest mijn blauwdruk gewoon compleet negatief of positief zijn geweest, of toch stabiel. Op dit moment is het denk ik nog steeds niet stabiel, maar toch al stabieler dan ervoor. Ook hier ga ik dus nog aan moeten bijschaven.

Magic Pot

We hebben een Magic Pot, maar die heb ik niet elke dag aandacht gegeven. Ik heb er niet elke dag geld in gedaan. In het begin kwam het omdat het nog geen gewoonte was, daarna kwam het omdat we nu eenmaal niet elke dag fysiek geld op zak hadden om erin te doen. Hier ga ik in de toekomst meer op letten, zodat het ook dagelijks een gewoonte wordt.

Daarbij heb ik de pot ook niet leeggemaakt op het einde van de cursus, omdat ons spaardoel nog niet is behaald en we het ding dat we ervan willen kopen, dus nog niet kunnen betalen van wat erin zit. Toch heb ik elke keer dat ik er geld in stopte het belangrijke ritueel toegepast. Instant happiness! Gestaag groeit het bedrag aan, mede dankzij onze lieve sponsors van familie en vrienden die bij onze housewarming parties reeds een centje gaven. Dank u, dank u, dank u!

Deel 2 – Nieuwe gewoontes

Een nieuwe mindset vergt nieuwe gewoontes:

Let’s go

Wat is het verschil tussen succesvolle en/of rijke mensen en mensen die minder tot geen succes/geld hebben in hun leven / carrière? Wat is voor jou succes? Wil jij het leven van je dromen werkelijkheid laten worden? Wil je dan ook de dingen doen die daarvoor nodig zijn?

Zelf doe ik nog bijlange niet alles van de top 15 aan (dagelijkse) gewoontes om mijn doelen te behalen, maar toch al een paar meer dan toen deze les net werd gegeven. Het lukt niet altijd iedere dag, maar ik ben wel van plan om beetje bij beetje meer vinkjes te kunnen zetten bij de lijst.

Volg je geld

De eerste keer was erg spannend, want ik zou onherroepelijk tot de vaststelling komen dat ik mijn geld niet goed had beheerd, ook al had ik in september de dagworkshop van deze opleiding gevolgd. Maar uitstel van executie maakt de executie nog niet minder pijnlijk. Sinds dan nam ik me voor om het geld regelmatiger op te volgen, idealiter elke dag. Toch werd het snel weer een maand later zonder enige gegevens bij te houden en bij te werken. Een inhaalbeweging begon goed en ik bleef het elke dag opvolgen… tot het even later weer verwaterde en ik nu moet vaststellen dat er reeds aan meer dan anderhalve maand aan betalingen, kosten, facturen etc nog niet in het document zitten. Het helpt ook niet dat ik op andere fronten eveneens met heel wat achterstand te kampen heb.

De puzzelstukjes vallen in elkaar

Creëer balans

Nu weet ik wel wat een ideale balans is, maar deze ook toepassen en behouden is een andere zaak. Dit kwam ook reeds aan bod in de dagworkshop, maar toen bleef ik haken op het zelf maken van potjes. Ik vond geen tijd en inspiratie meer om ze af te werken en ik was er in feite ook niet zo tevreden over. Bij de verhuis heb ik ze meegenomen, toch heb ik afscheid van ze genomen aangezien het een verloren zaak was. Ondertussen heb ik al enkele stappen méér gezet: we hebben zowel potjes als extra rekeningen om de balans te creëren en op te volgen. De volgende stap moeten we helaas nog maken: ze ook in gebruik nemen.

Geld volgt jouw passie

Als creatieve generalist was deze les niet gemakkelijk om tot een goed einde te brengen. Ik ben er nog altijd niet zo zeker van dat ik hét heb ontdekt of gevonden. Er is wel een duidelijker beeld uit gekomen en als bonus kreeg ik een inzicht dat me inspireerde om er een boek van te maken.

Deel 3 – Van ondergaan naar ondernemen

Geld gaat niet naar je toekomen als je er ook niets voor wilt doen.

Kom in actie

Verandering gebeurt niet zomaar. Daar moet je zelf iets voor doen, ook al is dat niet gemakkelijk. Sins begin 2018 kan en mag ik wel zeggen dat er heel wat is veranderd in mijn leven, denken en doen. Is het daarom al perfect? Nee. Maar het is al iéts. Kleine stapjes maken één groot. Was dat gemakkelijk? Nee. Je comfortzone heet niets voor niets zo. Het gaat meestal om gewoontes, zowel verliezen als aanmaken. Het duurt minstens 21 dagen voor iets een gewoonte is, tenminste als je het iédere dag ook doet. Dat vergt discipline en doorzettingsvermogen.

Ik ga nog heel wat andere gewoontes aanmaken en in de plaats stellen van andere gewoontes die mij niet meer dienen. Maar niet alles tegelijk, het beste is om het geleidelijk aan te doen, anders sla je gewoon op hol, tilt zelfs en komt er van al die nieuwe gewoontes die je wilt kweken niets meer van in huis.

Kom in actie Q&A

Bij het doen van ons aanbod (of het denken aan het doen van een aanbod) kwamen er veel vragen naar boven die interessant genoeg waren om daar een aparte les over te maken. Zo heeft iedereen van de cursus, ook toekomstige groepen, iets aan de antwoorden en inzichten die daar werden gegeven en verkregen. Ook ik heb daar zeker iets aan gehad aangezien ik in een vergelijkbare situatie zat als een andere cursist. Alleen zat ik nog teveel in onmogelijkheden te denken, zat ik nog teveel in weerstand, terwijl de ander het gewoon al deed. Daar heb ik heel wat van kunnen leren.

Kunnen of niet kunnen, je hebt altijd gelijk
Of je nu denkt dat je het niet kan of dat je het wel kan, in beide gevallen heb je gelijk.

Jij als ondernemer

Vanaf hier kon ik minder goed volgen met de opdrachten uit te voeren. Geld genereren door je aanbod niet alleen te promoten, maar ook in actie omzetten, net als spullen te verkopen was niet haalbaar voor mij. Ook een etentje of high tea thuis organiseren met daarbij waardevolle kennis delen was niet van toepassing op mijn situatie (welke waardevolle kennis zou ik dan delen, als ik die überhaupt al had?).

Mijn aanbod is namelijk iets waar ik nog aan moest beginnen en momenteel nog aan het werken ben (dat ene boek schrijven en ook verkopen). Al sinds een jaar staan er heel veel spullen en kledij te koop op 2dehands.be en maar sporadisch krijg ik een reactie en nog minder vaak komt het ook tot een verkoop. In augustus wil ik op een rommelmarkt hier in de buurt staan om toch maar sneller van al die spullen af te geraken, want ze staan hier echt in de weg. Dit alles is dus nog een work in progress.

Jouw omgeving

Aangezien ons sociaal leven door onze verhuizing zo goed als onbestaande was – buiten de bezoekjes van de ouders vanwege werkzaamheden aan het appartement – kon ik onmogelijk de eerste opdracht bij deze les maken. De twee andere opdrachten kon ik wel doen, maar de weerstand was veel te groot. Onder andere omdat ik graag alles in de juiste volgorde doe. Aangezien ik de vorige opdrachten nog niet (kon) doen, bleef ik hier hangen.

Deel 4 – Verdieping, versterking en commitment

Geven en ontvangen

Vlak na deze les bleek dat dit stuk nog in onbalans was. Ten eerste al op geldvlak, daar is nu nog steeds een redelijk grote kloof, waar later dit jaar hopelijk verandering in komt. Bij de eerste twee opdrachten voelde ik weer weerstand en heb deze nu nog steeds niet ten uitvoer gebracht. De derde ging wel gemakkelijker, maar ook daar stuitte ik bij de eerste keer dat ik de ‘ontvanger’ ervan was op een blokkade. Uiteraard besefte ik dit een seconde later en nam me toen voor om dat dus nooit meer te doen. Dat lukt me wel tot nu toe!

Vergeving

Jouw statement

Aangezien ik nog geen statement heb gemaakt, kon ik de opdrachten ook niet uitvoeren. Ik ga eerst nog verder moeten werken aan de vorige opdrachten die ik heb laten liggen, alles op zijn tijd. Ik geraak er wel!

Jij kan dit

Hierbij kregen we extra tools om ons statement extra kracht bij te zetten. Ik gebruik ze momenteel nog niet om mijn statement in de wereld te zetten, maar wel andere dingen. Zo mediteer ik nu elke ochtend en avond, heb ik nu twee affirmaties die op verschillende manieren op mijn pad zijn gekomen en die me momenteel helpen met enkele processen waar ik nu door moet gaan.

Ook ben ik me bewuster geworden van de krachten van mijn gedachten en zet ik ze in om dingen te manifesteren in mijn leven. Het is haast eng om te zien hoe snel het tegenwoordig werkelijkheid wordt. Daarom let ik nu veel meer op wat ik denk, het maakt voor ‘de Wet’ niets uit of het positief of negatief voor me is. Dat manifesteren lukt me al aardig, maar dit kan ik nog veel meer benutten als ik er meer moeite in zou steken.

En nu jij

Deze les kan je met de feiten op de neus drukken. Dat is ook bij mij gebeurd. Op sommige dingen was ik al erg trots op mezelf, bij andere zaken wist ik dat ik er meer moeite had in moeten steken en er meer had uit kunnen halen dan ik nu heb gedaan. Gelukkig blijft deze cursus bestaan en openstaan om terug te kijken en te doen wanneer ik maar wil. Daar ga ik zeker en vast gebruik van maken, niet in het minste omdat ik nog wat in het halen heb!

Rups van de koninginnepage

Conclusie

Goede voornemens doorgezet

Ik heb me grotendeels wel gehouden aan mijn voornemen om deze cursus ook écht actief te doen en niet alleen passief te volgen. Daar ben ik op zich al wel blij om – en ook wel wat trots op als ik dat mag zeggen. Er is zowel in mezelf als buiten mezelf heel wat veranderd, dat eerste merken ook andere mensen in mijn omgeving op. Dat laatste merk ik voornamelijk, maar dat is helemaal ok. Ook al zijn het nog geen super grote dingen, toch zijn deze kleine zaken voor mij bewijs genoeg dat ‘de Wet van Aantrekkingskracht’ werkt en dat ik al voldoende innerlijk werk heb verricht om het ook aan te kunnen trekken. Als er namelijk blokkades tussen magneten zitten, gaan ze hun werk niet kunnen doen.

Verandering ontstaan

Op geldvlak is er ook al verandering gekomen, ook nog niet super veel, maar verandering is verandering! En dat betekend dat er nog meer mogelijk is. Er is nu ook minder weerstand in mij i.v.m. ‘ontvangen’, geven deed ik graag en ging me ook gemakkelijk af, maar ontvangen was een andere zaak. Mijn nieuwe mindset hieromtrent maakt het allemaal veel gemakkelijker en ook leuker! Je gevoelens hierbij mag je ook niet onderschatten, aangezien die worden ‘opgepikt’ en ook naar je terugkomen.

Ondernemer in mezelf

Bovendien heb ik nu meer een ondernemersgeest dan 6 maanden geleden. Dat is toch ook helemaal niet mis! Er mag nog meer geïmplementeerd worden in mijn systeem, maar dat komt nog wel. Ik mag nog meer in actie komen en daar de vruchten van plukken.

Nog wat inhalen

Ik mag dan wel nog heel wat in te halen hebben, toch merk ik dat, wat ik tot nu toe al heb gedaan, effect heeft gegenereerd. Dat is ten eerste al heel cool om mee te maken en ten tweede is dat nog maar het begin! Want stel je voor dat als ik de rest nog zou afmaken en implementeren… wat zou er dan allemaal nog mogelijk zijn?

The only limits that exist are the ones in your own mind

Veel liefs,

Mijn handtekening