Mijn eerste blogpost over mijn blokjes dateert al van anderhalf jaar geleden, en dat terwijl ik origineel van plan was om om de zoveel tijd een update te posten. Het leven gaat helaas niet altijd zoals gepland. Wie mijn blog wat volgt, weet dat er sinds de zomer vorig jaar heel wat is gebeurd in mijn leven, niet in het minste mijn kaakoperatie in september (dit is bijna een jaar geleden, ik kan het zelf nauwelijks geloven!) [Lees hier mijn (plus minus) wekelijkse verslagen van na de operatie: deel 1, deel 2, deel 3, deel 4 en deel 5]. Hierdoor werd een update van de evolutie van mijn gebit steeds opgeschoven.

Het is eigenlijk ook zo dat ik schrijf over zaken die op dat moment mij flow geven. Ik ga mee in die flow, ook al betekent dat dat er dan onderwerpen waarover ik al heel lang wil schrijven of verder wil uitbreiden moeten wijken. Soms denk ik dan ‘nu ga ik hierover schrijven’ en uiteindelijk leidt mijn gevoel me naar (of krijg ik opeens inspiratie voor) een ander onderwerp. En dat terwijl de blogs over mijn blokjes en de kaakoperatie met verslagen erover het heel goed doen in de statistieken! Maar niet getreurd, beter laat dan nog later! Jullie geduld wordt beloond! Foto’s van de evolutie staan helemaal onderaan.

Nog altijd even enthousiast?

Ondertussen loop ik al 2 jaar, 2 maanden en 2 weken rond met deze blokjes. Nog steeds ben ik enorm blij en dankbaar dat ik ze kan en mag dragen, en natuurlijk ook dat mijn tanden zo goed als perfect staan nu. Toch begint het wat te ‘wegen’. Ik ben het een beetje beu aan het worden, het is welletjes geweest. Ik eet zo goed als alles wat ik ervoor at, alleen met wat aanpassingen zoals een appel in stukjes snijden op voorhand. Het zou zo leuk zijn om weer in een appel te kunnen bijten zonder pijn en zonder schrik te hebben dat de blokjes beschadigd raken. Gelukkig kan ik reeds aftellen naar de nieuwe grote D-Day! Als alles goed gaat, ben ik op aanstaande 1 oktober vrij en verlost van mijn blokjes! Woehoe! Feestje! Daar kijk ik eerlijk gezegd wel naar uit, ondanks mijn enthousiasme van in het begin.

Nog altijd pijnlijk?

Het is niet omdat ik al meer dan twee jaar blokjes draag, dat ik geen enkele pijn meer heb. Som had ik nog wel pijn, voornamelijk vlak na een bezoek bij de orthodont. Na 1 dag verminderde dat altijd fel, en na 3 dagen was het alweer ‘vergeten’. Het viel me ook op dat niet lang voor een nieuwe afspraak bij de orthodont mijn tanden weer wat begonnen te protesteren, maar niet zo heel hard.

Altijd even tevreden?

Niet zo mooi meer

Rond de jaarwisseling van 2017-2018 stonden mijn voorste tanden niet meer zo mooi vond ik, gelukkig was dat maar tijdelijk. Dat was nog half vanwege de operatie, waarvoor mijn voorste tanden iets meer overdreven naar voor moesten staan. Daarna konden ze weer aangepast worden naargelang de mogelijkheid.

Wortel hoektand voelbaar

Daarnaast merkte ik dat mijn rechter hoektand bovenaan zó ver verplaatst, dat ik de wortel naast mijn neus voelde opdoemen. Elke keer ik mijn neus moest snuiten, voelde ik dat. Als ik er wat tegen drukte voelde ik de tand ook lichtjes mee bewegen. Ik uitte mijn verontrusting bij de volgende afspraak, maar blijkbaar moest ik me geen zorgen maken. Dat kwam omdat mijn kaakbeen nogal dun of niet groot genoeg was om de wortel erin te houden. Dit wil niet zeggen dat mijn tand opeens helemaal niet meer verankerd is in het bot. Gelukkig maar!

Spleten tussen tanden

Bij de vorige afspraak heb ik ook gemeld dat er tussen de afspraak net ervoor en deze nogal veel ruimte was ontstaan tussen enkele tanden rechts onderaan en dat ik deze graag weer dicht wou. De orthodont zag wat ik wilde zeggen en heeft maatregelen genomen. Maar goed ook, want dit was de laatste controle voordat er opnieuw afdrukken zouden worden gemaakt en het proces van blokjes-vrij in gang zou worden gezet.

Trivia

Veranderingen na de operatie

Sinds de operatie lijkt het alsof ik mijn mond niet meer even ver open krijg, maar misschien is dat een illusie.

Normaal moet ik op 3 verschillende manieren mijn tanden poetsen aan de buitenkant: naar het tandvlees toe, van het tandvlees weg naar de blokjes toe en naar de blokjes toe in de richting van mijn tandvlees. Na de operatie was het voor het tandvlees van mijn onderkaak te pijnlijk om onder de blokjes richting tandvlees te poetsen, dus deed ik dat dus niet meer. Nog steeds vind ik het anders aanvoelen en vermijd ik het nog steeds.

Was

Je zou denken dat je na enkele maanden geen was meer nodig hebt om je binnenwangen te beschermen tegen de blokjes. I wish! Het gebeurde wel eens dat ze de draad niet korter meer konden afknippen aan mijn kiezen, waardoor deze in mijn binnenwang prikte, ook al was het miniem. Wax to the rescue! Ook kwam het voor dat mijn tanden op een iets andere manier begonnen te staan, waardoor de puntjes van de haakjes weer in mijn binnenwang begonnen te schuren en te prikken. Gelukkig bestaat er nog was en had ik er ook nog van liggen thuis.

Kauwgomdromen

Als je de eerste blog over mijn blokjes hebt gelezen, weet je vast nog dat een van de vervelendste dingen die ik erdoor meemaak mijn dromen zijn over dat ik kauwgom zit te eten en alles vastplakt. Tot voor enkele maanden geleden kreeg ik deze dromen nog regelmatig. Ondertussen is het niet meer zo lang geleden dat ik nog eens over kauwgom in mijn mond droomde, gelukkig was dat maar een alleenstaand geval. Nu hopen dat ik, nadat mijn beugel eraf is, geen dromen meer krijg alsof ik nog blokjes heb en kauwgom zit te kauwen. Dat zou echt het toppunt zijn.

Kleurtjes

Uiteraard heb ik mijn best gedaan om alle kleurtjes die ze hadden een keer te gebruiken. Volgens mij is dat ook wel gelukt. Sommige kleuren heb ik wel 2 keer gedragen. Alleen spijtig dat ik deze keer een grijze ‘overbrugging’ kreeg, een rekker van de ene kant van de kaak naar de andere, om de tanden bijeen te brengen en te houden, zodat alle spleten weggewerkt worden. Ik wou namelijk voor deze laatste keer een combinatie van 3 kleuren: donkergroen, donkerblauw en paars. I don’t care als deze niet bij elkaar zouden passen, ik had zo mijn redenen voor deze combinatie te kiezen. Met een beetje geluk kan ik het toch nog doen wanneer ze de nieuwe en laatste afdrukken gaan maken. Fingers crossed!

Foto’s

Hieronder kunnen jullie foto’s zien van de evolutie, ik hou het bij 1 foto per nieuwe aanpassing, aangezien deze gratis blog maar een beperkte opslagruimte biedt. Ik ga niet alle foto’s van maart 2017 tot en met nu plaatsen in deze blog. Ik stop deze keer vlak na de laatste orthodontafspraak voor de kaakoperatie.

De foto’s van de weken en maanden na de operatie staan bij de verslagen over deze operatie (zie bovenaan dit artikel voor de links daar naartoe). Volgende week komt er een andere blog online met het vervolg, te beginnen vanaf 6 december, 2 dagen voor mijn verjaardag. Waarschijnlijk zullen er daar alleen maar foto’s in staan, van 6 december 2017 tot 16 augustus 2018.

Veel liefs,

Mijn handtekening