Hoe zalig is het dat 26 september dit jaar op een woensdag valt? Als ik mijn blogberichten (al dan niet lang) op voorhand heb afgewerkt, laat ik ze altijd op woensdag online komen. En 26 september is de dag dat ik de kaakoperatie onderging, 1 jaar geleden wel te verstaan. Ik kan haast niet geloven dat dat al een jaar geleden is! Wat gaat de tijd toch snel! Een jaar geleden had ik mijn toekomst voor een jaar later ook wel wat anders ingeschat, maar wie weet zou dat totaal anders uitgedraaid hebben op vele vlakken, dus ik ben dankbaar voor waar ik nu sta. Er zijn een aantal zaken die ik wel de moeite vind om te delen, vandaar dit bericht – het is dus niet alleen om de ‘verjaardag’ te vieren.

Gebit

In het aankondigingsbericht over de operatie schreef ik dat mijn gebit erna ‘als een puzzel ineen zou passen’. Niet dus. Mijn kaak stond dan wel meer naar voor, zoals het moest, en ook recht (dankzij rekkers draaiden ze de voorkant van mijn onderkaak wat meer naar rechts), maar mijn tanden leken opeens totaal niet meer in elkaar te passen. Uiteraard is dat geen ramp, de orthodont zou er wel voor zorgen dat het op het einde van de rit wel allemaal als een puzzel in elkaar zou passen. Ik kan je garanderen dat dat nu ook zo is. Ik ben heel erg tevreden met alles nu: geen spleten meer tussen mijn tanden, rechte tanden, in elkaar passende tanden en het ziet er ook super uit van beide zijkanten gezien.

Kaak

Als ik langs de onderkant van mijn kaak voel, voel ik nog wel de plaatjes zitten, dat zal waarschijnlijk voor de rest van mijn leven nog zo zijn maar het stoort ook niet. Daarnaast voel ik ook waar het bot werd doorgesneden omdat het daar precies wat dunner is, alsof het niet helemaal opgevuld is, wel stevig weliswaar. Als laatste een iets minder leuk kantje: mijn kaakgewrichten hebben nog wel wat last van de operatie. Waarschijnlijk een combinatie van zowel het opentrekken tijdens de operatie, als van het draaien na de operatie. Bij het eten voel ik op dit moment voornamelijk het rechtergewricht, het doet zelfs pijn. Het linker daarentegen lijkt zich beter te kunnen aanpassen aan de nieuwe situatie.

Gevoelloosheid

Heel lang vóór de operatie werd me gezegd dat ik tot wel een jaar na datum nog wat last kon hebben van een gevoelloos stukje huid/lip. Letterlijk het ergste dat zou gebeuren door deze operatie was dat ik mogelijk permanent een gevoelloos stukje lip of huid kon hebben. Gelukkig was ik een soort van ‘abnormaliteit’ en was het alleen de linker helft van mijn lip tot en met kin dat ‘voos’ voelde na de operatie. Stillaan ging dit beter, maar nu nog steeds is er een lichte gevoelloosheid. Ik voel het wel als het wordt aangeraakt (dat geeft trouwens een vreemde tinteling door aan het hele gebied), of als er wat vloeistof over loopt of een stukje eten aan hangt, maar dat gevoel is iets vager, het is ook niet helemaal duidelijk waar precies de druppel of het stukje zich bevindt.

Hier zijn enkele foto’s van voor (1e foto), na en een jaar later (laatste foto):

Conclusie

Al bij al valt het dus echt supergoed mee! Zelfs al had ik geweten wat me nog allemaal te wachten zou staan als 100% zekerheid (kaakgewricht draaien, pijn aan kaakgewricht, langdurige gevoelloosheid, …), dan zou ik nog steeds alles opnieuw doen als ik de kans zou krijgen. Vandaar dat ik ook zou zeggen tegen wie twijfelt om deze operatie ook te ondergaan: gewoon doen! Als het echt nodig is (mijn kaak is één cm naar voor gebracht), echt waar, het is het waard. Als het niet echt nodig is, laat je goed informeren door je orthodont (ga desnoods naar een second of zelfs third opinion) en je kaakspecialist, weeg de voor- en nadelen tegen elkaar op, lees ervaringen van anderen op het internet [lees bijvoorbeeld mijn +/- wekelijkse verslagen van na de operatie: deel 1, deel 2, deel 3, deel 4 en deel 5] en beslis dan wat jou het beste lijkt.

[Update: ondertussen zijn mijn blokjes eraf!]

Veel liefs,

Mijn handtekening