Je herkent het misschien wel, zo een dag waarop je een of meerdere afspraken of plannen moet afblazen, omdat je anders de dag(en) erop crasht, of minstens geen mens meer bent, of gewoon niet meer genoeg van jezelf kunt geven. Des te meer als je pas 3 dagen later weer even op adem kan komen of pas 5 dagen verder weer een dag volledig vrij hebt staan. Tijd voor een ‘donderdag zelfzorgdag’ dus!

Zelfzorgdag na teveel prikkels

Vandaag was zo’n dag voor mij. De vorige dagen waren allemaal redelijk vol, als het niet met plannen of afspraken was, dan wel met heel veel (nieuwe) prikkels. Sinds maandag heb ik namelijk mijn 1e smartphone! En ja, ik ben bijna 27. Not even ashamed. Zelfs trots dat ik het zo lang heb kunnen rekken. Als het aan mij lag, had ik er nog minstens een jaar mee gewacht… Ach ja. Maar dus, nu is er zoveel nieuwigheid voor mij – daar heb ik het altijd even moeilijk mee – dat dat ook heel wat van me vreet.

Zelfzorgdag na zware dag

Maar de hoofdreden voor deze zelfzorgdag is wat er gisteren is gebeurt. Daar ga ik volgende week over posten omdat ik het toch een belangrijk onderwerp vind, wat ook enorm goed past op deze blog. Er zat zoveel spanning in mijn lijf dat het vlak erna eruit kwam, zowel in emotie als in trillen gelijk een rietje. Vandaag ondervind ik er de na-weeën van: ik ben helemaal stijf en moe.

Herstel + preventief

Nu had ik wel een afspraak staan vandaag, maar die heb ik tot mijn spijt moeten afzeggen, hoe fijn die afspraak ook is. Ondertussen heb ik wel leren luisteren naar mijn lichaam (een jaar van vallen en opstaan leert je wel heel wat, als je je er bewust van bent toch). Mijn lichaam zegt nu ‘stop’, dus dan doe ik dat ook. Zeker in het licht van de komende dagen die sowieso al vermoeiend gaan zijn (broodnodig + opleiding). Vandaar dat ik vandaag voor mezelf kies.

Zelfzorg = gezond egoïsme

Men noemt dit ook wel gezond egoïsme. Je eigen lichaam en grenzen (leren) kennen en deze laatsten ook (h)erkennen en (durven) aangeven. Dat is niet gemakkelijk, zeker als je dat nooit hebt aangeleerd gekregen (en men als je baby/kind/puber was altijd over je grenzen heen walste; dus beste (toekomstige) ouders, respecteer de grenzen van je kind, alleen zo kan het zelf ook daar gezond mee omgaan!).

Wat te doen op zelfzorgdag?

Maar goed, wat doe je dan op zo’n zelfzorgdag? Wat je maar wilt of wat je lichaam maar aangeeft. Zo doe ik alles wat ik nog op mijn to-do lijstje heb staan op mijn gemak, maak wat lekkere thee klaar, lees een boekje of kijk naar een ontspannende aflevering (of naar een deel van de docu-serie The Broken Brain nu die terug gratis online is sinds gisteren). Een bad is ook weer even geleden, dat doet ook wel eens deugd. De combinatie met wat thee en die aflevering lijkt me wel wat! Dus dat ga ik dadelijk in de praktijk uitvoeren.

Wat doe jij als je een dagje voor jezelf neemt?

Veel liefs,

Mijn handtekening