We zijn ons tegenwoordig steeds meer bewust van al het plastic dat we gebruiken, verbruiken en wegwerpen, ook al is het na 1 keer te gebruiken. De laatste maanden zijn er ook steeds meer bewustmakingscampagnes hierover al dan niet met alternatieven die worden voorgesteld. Dit kan ik alleen maar toejuichen. Want ikzelf ben ook al enkele jaren geleden milieubewuster geworden (ik ben van nature uit al enorm begaan met de natuur en de dieren, maar veel ecologischere alternatieven bestonden er zovele jaren terug nog niet en het zat ook niet in mijn gezichtsveld). Stapje voor stapje ga ik richting alleen maar natuurlijke(re) en herbruikbare producten en zelfs zelfvoorziening (een van mijn grote doelen). Uiteraard kom ik dan ook heel wat ecologischere alternatieven tegen van plastic wegwerp zaken, net zoals deze walnoot cellulose sponzen.

Alternatief voor plastic sponsjes

Sinds ik ben gaan samenwonen en ik volledig zelf in de hand heb (behalve als het lief gaat winkelen) wat er wordt gekocht, wat we in huis halen en zo ook een beter zicht heb op wat we eigenlijk verbruiken en wegwerpen, kwam ik tot de vaststelling dat ik liever geen plastic sponsjes koop om af te wassen of te kuisen. Het voelde gewoon verkeerd, maar er ligt nu eenmaal niets anders in de winkels waar ik al ben geweest. Ik zou het gebruiken tot ik een alternatief zou vinden waarvoor ik niet online hoef te bestellen (de paar maanden ben ik me ook bewuster van de impact van al dat over en weer vervoer van de pakketdiensten).

By Webandi on Pixabay

Walnoot cellulose sponzen

Gelukkig kwam er niet veel later een alternatief op mijn pad! Via iemand die ik al jaren geleden op YouTube ben beginnen volgen en die nu ook samen is gaan wonen, met hetzelfde streefdoel van zo ecologisch mogelijk te leven, kwamen de walnoot cellulose sponzen tevoorschijn. Ze ging er later nog een review over schrijven, eens ze genoeg tijd heeft gehad om ze uitvoerig te kunnen testen. Haar verdict kwam vele maanden later pas, maar ik vond het de moeite waard om te wachten. Hier is haar verdict:

I’ve been using walnut cellulose sponges for the last few months so that I could find an alternative to plastic sponges. Even though the walnut sponges are good, they’re crazy expensive (around £5 for two of them) so I’m currently trying out luffa sponges to see if they’re an afforable, biodegradable alternative.

De (vrije) vertaling (sorry, ben geen Engels-Nederlands vertaler, dus vergeef me mijn fouten).

De laatste paar maanden gebruikte ik walnoot cellulose sponzen als alternatief voor plastic sponzen. Ook al zijn de walnoot sponzen goed, ze zijn enorm duur (zo’n £5 [€5,7] voor twee), daarom test ik momenteel loofah sponzen uit om te zien of ze een betaalbaar, bioafbreekbaar alternatief zijn.

Dankzij de reacties erop kwam ik nog meer zaken te weten. Zo blijken ze ook erg hard te zijn en dus niet zo gemakkelijk om iets te kuisen / af te wassen. Maar dan stellen er mensen voor om ze eerst in (heet) water te laten weken, zodat ze minder hard zijn wanneer je ze wilt gebruiken.

Andere alternatieven

Zeesponzen

Er zijn ook anderen die zeesponzen gebruiken om af te wassen, maar persoonlijk vind ik dit een minder goed idee, aangezien dit eigenlijk dieren zijn en als we massaal de zeesponzen gaan gebruiken, dan is dat in mijn ogen ook een ecologische ramp (want hoe weet je zeker dat ze duurzaam worden weggenomen en ook duurzaam worden gekweekt?). Zeesponzen zijn ook populairder aan het worden als alternatief voor tampons. Daarover komt zeker ook nog een persoonlijke ervaring (kreeg ik gratis bij een menstruatiecup enkele jaren terug). Je ziet ze ook wel als makeup sponsjes of gezichtsreiniger sponsjes.

By Manfredrichter on Pixabay

Loofah sponzen

Over de loofah sponzen waren velen heel enthousiast. Ze zijn goedkoper (althans in een regio in Mexico waar de persoon die erover spreekt ook woont), maar ze zijn ook hard zoals de walnoot sponzen (als je ze op voorhand weekt, worden ze zachter zoals die van walnoot). Maar hier komen we later nog op terug, als de dame in kwestie haar ervaring opnieuw gaat delen.

Conclusie

Walnoot cellulose sponzen zijn dus erg duur, of toch in Engeland (hier in België lijkt een Google zoekopdracht alleen maar (buitenlandse) online winkels te geven en ook met navenante prijzen. Nog niet een erg goed alternatief dus voor de spotgoedkope plastic sponzen in de winkels in de buurt hier.

Heb jij een ecologisch (en eventueel tegelijkertijd economisch) alternatief gevonden voor de plastic sponzen? Liefst eentje dat ook niet te zwaar verpakt is (in plastic), dat lijkt me zwaar contraproductief. Laat het mij en andere lezers van dit artikel dan weten hieronder in een reactie.

Veel liefs

Mijn handtekening