We weten allemaal wat een massage is en wat voor deugd het soms wel niet kan doen. Het kan heel ontspannend werken, maar het kan ook blokkades wegwerken, zowel fysieke, emotionele als mentale blokkades. Maar de ene massage is de andere niet. Zo zijn er namelijk verschillende soorten massages: klassieke massage ( = Zweedse massage), hot stone massage, (voet)reflexologie, sportmassage etc. Er bestaat ook zoiets als een triggerpoint massage. Dit heb ik enkele weken terug voor het eerst in mijn leven mogen krijgen, ook al was het niet echt gepland. Het was in elk geval een ware belevenis!

Triggerpoints?

Mijn kennismaking met triggerpoints

Tot enkele jaren terug had ik nog nooit gehoord van triggerpoints, laat staan triggerpointmassage. Mijn vaste masseuse heeft dit in haar standaard pakket zitten en ooit wilde ik dat zeker eens laten doen bij haar. Onlangs deelde ze een interessante video waarin wordt uitgelegd wat triggerpoints zijn, wat ze doen etc. (zie onderaan dit artikel om het te bekijken). Enkele dagen later ging ik naar mijn holistische therapeute en vanwege een bepaalde accute klacht wou ze mijn rugspieren even checken. Wist ik veel dat ze ook triggerpointmassage kon en wist ik veel dat ik vol zat van triggerpoints?

Triggerpointmassage 2
By Whitesession on Pixabay

Maar wat zijn triggerpoints?

Alvorens ik met mijn verhaal en ervaring verderga, is het wel interessant om te weten wat triggerpoints nu eigenlijk zijn. Zo snap je waarschijnlijk ook beter mijn ervaring. Triggerpoints zijn spierknopen, je kan daarom triggerpoints in elke spier van het lichaam krijgen en ook meerdere tegelijkertijd hebben. Meestal zijn er aan beide zijden van het lichaam ook dezelfde triggerpoints. De video onderaan laat dit visueel duidelijk zien. Spierknopen zijn een lokale verkramping in het spierweefsel, die veroorzaken dus pijn, tintelingen of gevoelloosheid. Ze verzwakken de spier en verminderen de beweeglijkheid ervan.

Ontstaan

Triggerpoints ontstaan meestal als de spieren overbelast werden of als ze op een verkeerde manier gebruikt werden. Omdat de doorbloeding in die punten niet meer goed gaat tot zelfs niet meer, stapelen zich daar afvalstoffen op. Deze afvalstoffen zorgen mee voor de trigger van pijn, tintelingen of gevoelloosheid.

Uitstralingspijn

Deze knopen veroorzaken niet alleen op die ene plek pijn, maar ook op andere plekken. Dat noemt men afgeleide pijn of uitstralingspijn. Meestal wordt die andere plek aangeduid als de boosdoener, maar eigenlijk ligt de echte oorzaak dus ergens anders. Afgeleide pijnen volgen een voorspelbaar patroon en dit is ondertussen ook al goed gedocumenteerd.

Triggerpointmassage

Een triggerpointmassage kan een oplossing zijn voor mensen die langdurige pijn ervaren, als de pijn wordt veroorzaakt door triggerpoints. Uiteraard zal een triggerpoint verlichting geven en heel wat klachten laten verdwijnen, zowel de pijn als de symptomen, maar dit is slechts tijdelijk indien de échte oorzaak aanwezig blijft. Als je je spieren blijft overbelasten, of verkeerd gebruiken bijvoorbeeld, zullen je triggerpoints namelijk steeds terugkomen.

Massagetechnieken

Triggerpoints worden met een speciale massagetechniek behandeld: de spieren worden nauwkeurig gepalpeerd om zo de pijnlijke punten te kunnen opsporen. Vervolgens worden deze gedeactiveerd door verschillende massagetechnieken in te zetten. Om te triggerpoints los te maken en de spanning die erop staat op te lossen wordt er druk op uitgeoefend op de contracties in de spieren (fricties in de lengterichting van de spier) en worden er ook strijkingen (effleurages) gebruikt. De pijn lost dan op en de lichaamsdelen die eronder leden, zullen beter gaan functioneren.

Eigen ervaring

Lastige plekken op rug

Het grappige is dat ik het bestaan van die triggerpoints in mijn rug al wel doorhad (maar zonder enig idee te hebben van wat die bolletjes en peesachtige dingen die telkens versprongen waren). Als het lief mij masseert, vraag ik altijd om op die punten langer te blijven masseren, en ook wat harder dan anders, want dat doet zo’n deugd. Hoe langer hij erop blijft masseren, hoe meer kans ik heb om emotioneel te worden. Ik voelde dus al aan dat die blokkades emotionele triggers waren. Als ik de emotie kon bovenhalen met te masseren en ze ook kon laten stromen, zouden de blokkades hopelijk wel verdwijnen. Helaas wordt het lief al sneller moe of beginnen zijn vingers pijn te doen nog voor er iets echt los kan komen en weg kan vloeien.

Snel, effectief maar pijnlijk of liever iets anders? Doe mij maar het eerste…

Toen mijn therapeute dus vaststelde dat ik triggerpoints had en dat ik de keuze had om ze op dat moment aan te pakken, wat enorm pijnlijk zou kunnen zijn, of op een andere – minder pijnlijke – manier aan te pakken, had ik zoiets van: kom maar op met die pijn, ik wil er vanaf!

Viel best mee, behalve mijn keel!

Zogezegd zo gedaan. Ze had zelf ook een keer de massage laten doen bij iemand anders, en het was voor haar zo pijnlijk dat ze haast tegen het plafond schoot van de pijn. Ik hield me dus schrap, maar wel ontspannen. Al bij al viel het mee. Ik moest huilen, maar niet van de pijn. Wel van de emotie die vrijkwam. Mijn keel deed ongelooflijk veel zeer, die leek 3 keer zo dik aan te voelen en het was alsof er een mes aan de binnenkant naar buiten toe aan het steken was. Dat deed nog het meeste zeer van al. Ik had enorm veel (of toch in mijn ogen) triggerpoints in mijn rug, vooral langs mijn ruggengraat. Ook enkele wat verder naar buiten toe, maar mijn therapeute heeft zich tot het voornaamste beperkt. Er was ook een dikke (of grote) die pas écht pijnlijk was. Man, wat was dat. Ik schoot niet tegen het plafond, maar ik voelde enorm wat het losmaken ervan met me deed!

Lachen?

Wat ik wel grappig vond, is dat ik ook meermaals moest lachen, vooral bij die laatste dikzak. Ik weet niet precies waarom, ik kan het niet goed uitleggen, maar volgens mij iets in de aard van: “hahaha you suckers, jullie spelletje is over! Nu is het mijn toer!” Maar kon ook evengoed lachen zijn vanwege de absurditeit van het hele gedoe (hoe kunnen zo’n stomme kleine dingen nu zoveel losmaken?) en ook wat van de pijn. Ik moest ook lachen omdat de fysieke en emotionele pijn eindelijk een uitweg vonden, dus ook van oprechte blijheid.

Meermaals nodig

Ik zou sowieso nog meerdere keren die massage moeten ondergaan, niet alleen voor de andere triggerpoints aan te pakken, maar ook voor de eerste triggerpoints terug te laten behandelen. Het is namelijk zo dat ze snel terug naar hun ‘oorspronkelijke’ staat terug gaan de eerste keer. Elke keer je ze opnieuw laat ‘gladstrijken’ duurt het langer voordat ze terug ‘bol’ worden. Om de spieren terug helemaal ‘glad’ te krijgen en te houden, wat dus de échte oorspronkelijke staat is, zijn er meerdere sessies nodig over enkele weken tijd. Dat gaat wat worden…

Als laatste zet ik hieronder de beloofde korte video die heel duidelijk uitlegt en laat zien wat triggerpoints zijn en wat een triggerpointmassage doet.

Veel liefs,

Mijn handtekening