Steeds meer en meer mensen worden zich bewust van hoeveel plastic ze kopen en weer weggooien, ook al is het maar 1 keer gebruikt. Ze gaan dan ook op zoek naar plasticvrije alternatieven en liefst ook dingen die goed voor de natuur zijn en ook heel lang herbruikbaar zijn (dus tegelijkertijd ecologisch én economisch). Gelukkig komen er ook steeds meer van zulke alternatieven op de markt. In dit artikel heb ik een heel aantal plasticvrije alternatieven bij elkaar gesprokkeld, met links naar waar je ze kan kopen. Persoonlijk koop ik zoiets wel liever in een fysieke winkel in de buurt, dat bespaart ook heel wat vervoer (en dus ook de impact daarvan op het sowieso al drukke verkeer én het milieu), maar dit is al een begin.

Walnoot cellulose

Ik schreef al eerder over de walnoot cellulose spons als alternatief voor de gewone plastic spons. Een tijdje later kwam ik onderstaande video tegen van Maistic, een bedrijf dat niet alleen die soort spons verkoopt (vermoed ik bij het zien van de video, zie onderaan dit artikel), maar ook nog vele andere plasticvrije of composteerbare producten.

Zeesponzen

Dit zijn in feite echte dieren, dus ben ik er niet erg fan van om ze als ecologisch alternatief te gebruiken. Ze gaan wel lang mee en zijn ook volledig bioafbreekbaar. Je kan ze gebruiken als alternatief voor plastic afwassponzen, make-up aanbrengers of verwijderaars, tampons, … Het is ook maar de vraag hoe ecologisch en duurzaam ze worden gekweekt, ‘geoogst’ en dergelijke meer.

Loofah

Loofah kom je tegenwoordig wel vaker tegen. Loofah’s zijn 100% natuurlijk, zijn eigenlijk een komkommerachtige courgetteplant die men heeft laten uitdrogen. De meeste mensen kennen de loofah van in de douche: terwijl je je wast, zorgt het voor een milde scrub. Hiermee worden dode huidcellen verwijderd (niet elke dag gebruiken dus, anders beschadig je de beschermlaag van je huid of je huid zelf). Zelf gebruik ik een gelijkaardig middel (zie hieronder) voor mijn rug te scrubben.

Gelijkaardig

Zelf gebruik ik al enkele jaren iets wat op een loofah spons lijkt voor mijn rug te scrubben: de Skin Sponge – Cream van The Body Shop. Dit is gemaakt van gerecycleerde melkkartons. Deze spons gebruik ik maar 1 keer per maand, altijd de eerste wasbeurt na het begin van een nieuwe maand, zo onthou ik wanneer het weer tijd is.

Daarnaast heb ik ook een iets minder ruwe gezichtsscrubspons die ik al even lang gebruik, ook van The Body Shop: de Facial Buffer, helaas staat er nergens bij van welk materiaal het gemaakt is (maar het gaat jaaaaren mee, dus dat is alvast een pluspunt!). Deze gebruik ik alleen wanneer ik voel dat de huid van mijn gezicht nog onzuiver aanvoelt (olieachtig en niet zo glad als normaal) nadat ik het heb gewassen. Dit varieert nogal, vroeger was dat 1 keer per week, nu gemiddeld 1 keer per maand.

Geen plastic badspons meer

Jaren geleden ontdekte ik de plastic badspons. Hiermee verminderde plotseling mijn douchegelverbruik drastisch, dus ik was er zot van. Tot op een dag, ongeveer een jaar geleden (of is het al langer geleden?) een video onder mijn ogen kwam, waarin werd uitgelegd dat er met die badsponzen bij elk gebruik microbeads in het afvalwater terecht kwamen. Deze worden ook niet door de waterfiltermaatschappijen weggefilterd omdat ze te klein zijn, dus komen ze in de rivieren en oceanen terecht. De waterdieren eten ze op en komen zo opnieuw bij ons terecht, op ons bord weliswaar. Mijn ogen gingen open en ik zocht direct naar een alternatief.

Deze heb ik ook gevonden en dat gebruik ik nu nog steeds. Het is een stoffen badspons, wat kleiner en ruwer en ook minder fluffy dan wat ik gewend was, maar hiermee belast ik het milieu pakken minder dan met een plastieken variant. Helaas weet ik niet meer waar ik deze heb gekocht, noch hoeveel het koste, laat staan van welk merk het is. Zodra ik het opnieuw tegenkom, zal ik het hier ook vermelden. Ik vermoed iets met sisal na even online te zoeken, maar ik kan ook verkeerd zijn.

[Update eind 2020] Ondertussen ben ik gewoon weer overgestapt op het ouderwetse washandje. Tussendoor testte ik eens een Konjacspons uit, maar dat was niet zo’n denderend succes.

Nota bij voorgaande alternatieven

Let wel op dat je de bovenstaande sponzen (walnoot, zeesponzen, loofah, sisal, …) goed ergens te drogen legt of hangt, dus haal de zeespons, loofah, sisal en gelijkaardige materialen uit de douche of zelfs uit je badkamer als die over het algemeen vochtig is en blijft en er nauwelijks luchtcirculatie is. Zo niet, gaan de bacteriën welig tieren en heb je zelfs kans op een bacteriële infectie als je wondjes hebt (ook al zijn ze niet met het oog te zien) of er iets te enthousiast mee tekeer gaat.

Spoel het best nog even uit, eventueel met wat extra zeep of douchegel, wring het uit en leg/hang het dan te drogen. Gebruik het pas terug als het helemaal droog is geweest. Zo is de kans op ongewenste gevolgen het minste. Is er verkleuring merkbaar en/of geeft het een geurtje af? Dan is het tijd om het te vervangen, of geef het een grondige wasbeurt in bleekmiddel (zoek op internet op hoe precies, want dat blijkt een klusje te zijn) of plaats het in de micro voor 20 seconden (weliswaar alleen als het volledig vochtig is) – let op dat je hierbij wel zeker moet zijn dat er niets van plastic in is! – of andere reinigingsmanieren die je op internet kan vinden.

Bamboe

Ook bamboe is heel populair tegenwoordig. Het groeit snel (eens het uit de grond schiet toch), is van nature antibacterieel en ook stevig. Er zijn bamboe onderleggers, tandenborstels, brooddozen, thermossen, rietjes, wegwerp servies (ik ben nog steeds geen fan van wegwerp ook al is het 100% natuurlijk en afbreekbaar, gewoon duurzamer kopen en consumeren is mijn boodschap!) … Ik heb al een bamboe haarborstel en de volgende keer dat ik een tandenborstel koop, zal het een van bamboe zijn, nu nog zien in welke winkel hier in de buurt ik dit kan kopen.

Glas, roestvrij staal, metaal, bijenwas, stof, …

  • Glazen flessen ipv plastic flessen
  • Roestvrij stalen flessen ipv plastic flessen
  • Metalen rietjes ipv plastic wegwerp rietjes
  • Bijenwas vershoud’folie’ ipv plastic folie
  • Stoffen groentezakjes en winkeltassen ipv plastic zakjes en tassen

Extra

Hieronder staan er nog enkele andere websites met alternatieven voor plastic producten. Deze vond ik dankzij een zoektocht voor een goede afbeelding voor het artikel van de walnoot celluloze spons:

Twistclean: loofah sponzen en scrubs, ‘naked’ sponzen en scrubsponzen, …

Natural Value: sponzen en scrubs

Als je nog andere ecologischere alternatieven voor plastic voorwerpen en dergelijke kent en/of gebruikt, laat het me weten in een reactie onderaan dit artikel, dan kan ik de tekst updaten. Je helpt er zo ook andere lezers mee en indirect dus ook het milieu 😉

Voor wie nieuwsgierig is naar de video waarover ik het in het begin had:

Veel liefs,

Mijn handtekening