Enkele weken geleden poste ik al over triggerpointmassages omdat ik dat in januari geheel onverwachts kreeg van mijn therapeute, met bevrijding als gevolg, zowel lichamelijk als emotioneel. Ondertussen heb ik nog 2 andere triggerpointmassages ondergaan, bij mijn vaste massagetherapeute Fatim Assemiouni (Anoubis) deze keer. Het verschil was heel groot, maar het ene is niet beter of slechter dan het andere, het was gewoon anders. In deze blogpost vertel ik hoe het was om een volledige triggerpointmassage te laten doen.

De eerste keer triggerpoint massage

Je kan in de vorige post hierover lezen wat triggerpointmassage precies is, wat het doet etc. Daarin vertel ik ook wat ik heb ervaren bij die eerste keer. Om toch hier de vergelijking te kunnen maken vat ik het even samen: alleen mijn rug werd aangepakt, niet in zijn geheel, maar alleen de belangrijkste punten voor mijn specifieke klacht van dat moment zelf.

Triggerpointmassage

Pijn, bevrijding, emoties

Het was geen ontspannende massage, sommige punten deden wel heel wat pijn, maar niet zodanig dat ik in de lucht schoot. Er kwam heel wat los, emoties die zich in mijn keel opstapelden (mijn keel leek 3 keer zo dik aan te voelen en alsof er een mes vanbinnen naar buiten aan het prikken was. Ik moest zowel lachen als wenen, wenen van emotie, niet van pijn weliswaar. Het lachen was vreemd, alsof het ‘hahaha, you suckers, nu hebben jullie me niet meer in jullie macht’ of ‘woah, wat is dit allemaal?’ was naar de triggerpoints toe. Ik kan het niet goed verwoorden, maar het was in elk geval een heel aparte ervaring.

Triggerpoints sloten zicht terug

De avond zelf nog, toen ik wilde gaan slapen, sloten de triggerpoints zich terug, wat een vies gevoel gaf. Als je de massage regelmatig terug laat doen, sluiten ze zich minder snel terug en kan er langere tijd tussen de massages zitten. Uiteindelijk gaan ze ‘plat’ blijven, tenzij je niets verandert aan de oorzaak (onderliggende emotie, houding, fysieke belasting, stress, spanning, …), dan zullen ze wel steeds terugkomen.

De tweede keer triggerpointmassage

Door omstandigheden ben ik enige tijd nadien, met toestemming van mijn therapeute, naar mijn vaste massagetherapeute gegaan om daar mijn triggerpoints verder te laten behandelen. Ik wou een volledige behandeling en de lange versie van 1,5u (de korte is 1u), voor het beste resultaat. Vanwege een tijdelijke actie gebruikte mijn massagetherapeute arganolie bij alle massages, dus ook bij de triggerpoint/deep tissue massages. Daarbovenop mocht ik ook genieten van de etherische olie Deep Blue aangezien ze deze vanaf toen ook voor alle triggerpoint/deep tissue massages ging gebruiken. Ik werd dus even verwend!

Massage-olie

Behandeling

Bovenlijf (rug, schouders en nek)

Eerst is de rug aan de beurt, afwisselend links en rechts (of andersom, maakt niet uit) van naast de ruggengraat tot redelijk naar onderen toe, dan van onder naar boven toe en zo steeds meer richting het middengedeelte (meer naar links of rechts toe dus). Als een kant gedaan is, is het de beurt aan de andere kant. Daarna terug naar de ene kant, aan de schouderbladen, dan weer naar de andere kant voor hetzelfde, vervolgens beide schouders tot aan de nek (pijnlijk!). Daar aangekomen krijgt elke kant van de nek tot aan schouder weer een aparte behandeling (wat kan dat trekken!).

Billen en achterkant benen

Ook de bilspieren krijgen een beurt en ook dat kan verbazingwekkend triggerend zijn. De benen krijgen uiteraard ook een behandeling, voornamelijk de zijkanten, wat me doet denken aan het einde van de voetreflexologie. Daarbij wordt ook een aantal keer over de zijkanten van de benen gegaan vanwege enkele meridianen die daar lopen (wat ook heel pijnlijk kan zijn (tenzij je lichaam prima in orde is uiteraard).

Voorkant benen en armen

Nadat de achterkant van de benen gedaan is, is het tijd om op de rug te gaan liggen. Dan kan de voorkant van de benen aangepakt worden, wat opnieuw enorm lijkt op de reflexologie met meridianen. Ook de armen hebben spieren, dus daar kunnen ook triggerpoints zitten, maar daar lopen ook enkele meridianen, waardoor dit opnieuw half op reflexologie lijkt.

Opnieuw nek en punten op het voorhoofd

Als laatste zijn er nog enkele puntjes aan de nek (vlak onder het hoofd) die aandacht behoeven. Om de behandeling mooi af te sluiten worden er nog enkele punten op het voorhoofd aangeraakt en vastgehouden, wat fijne sensaties geeft.

Nekmassage

Ervaring

Ik vertoefde in een tijdloosheid tijdens de massage, het leek alsof ik daar al 2 uur of langer lag en was de eerste keer wat bang dat het telkens bijna gedaan was, maar dan kwam er gelukkig nog een ander lichaamsdeel aan de beurt.

Enorm pijnijke nekpunten

Vooral aan de rechterkant van mijn nek voelde ik heel grote, pijnlijke punten. De ene schoot naar mijn schouder toe en de andere gaf me barstende hoofdpijn, boven mijn rechter oog in het midden. De pijn daar was haast ondraaglijk. Vooral die ene die naar mijn voorhoofd schoot wilde maar niet beteren.

Billen, benen, armen

Bij mijn bilspieren waren er aan beide kanten op symmetrische plaatsen enkele punten waar ik ook naar het plafond schoot van de pijn. Gelukkig werden deze na een tijdje minder pijnlijk. Mijn benen hadden minder punten geloof ik, maar het reflexologie-achtige stuk was even onaangenaam als altijd daar. Het viel ook mee in mijn armen, maar ook daar was het even doorbijten bij het reflexologie-achtige gedeelte.

Achteraf

De dag erna was ik geradbraakt. Alles deed zeer. Naar het einde van de dag toe ging het wel terug beter. De dag erop kreeg ik opeens pijn aan mijn nek, de rechterkant. Waar die twee geniepige punten zaten. Als ik er nog maar over wreef (zonder te drukken, gewoon voelen) deed het al zeer. Het voelde ook dik aan. De derde dag na de behandeling begon alles weer ‘normaal’ aan te voelen.

Massage

De derde keer

Bij de tweede behandeling bij mijn vaste massagetherapeute ging het er uiteraard hetzelfde aan toe, alleen beter op veel vlakken. De rechterkant van mijn rug ging duidelijk vlotter, er leken minder punten te zijn en de punten die er waren gingen gemakkelijker weg. De linkerkant daarentegen bleek even vast te zitten als ervoor (verschiet ik niet van). De twee punten in mijn nek (aan de rechterkant) waren ook even erg als ervoor. Mijn benen en armen leken gelukkig wel verbeterd te zijn. Ze waren nog steeds gevoelig, maar niet meer zo erg als die eerste keer. De dag erna voelde mijn lichaam opnieuw pijnlijk overal, toch was het beduidend minder.

Verschil?

Emotie

Dit was compleet anders dan de behandeling van januari. Ten eerste was het veel langer (uiteraard!), was het niet alleen mijn rug die werd behandeld, maar heel mijn lichaam (alleen buik en borstkas en gezicht/hoofd niet) en was het minder heftig op emotioneel vlak. Misschien kwam dat doordat er al heel wat los was gelaten toen? Of omdat de techniek anders was, minder direct?

Pijn

De graad van pijnlijkheid was daarentegen wel heel wat hoger. In mijn rug viel het nog mee, maar in mijn nek, billen, benen en armen zaten heel wat punten die mij wél haast naar het plafond deden schieten. Achteraf voelde ik de punten niet terug dichtgaan, wat me verbaasde, maar het is wat het is.

Techniek

De techniek die werd gebruikt was ook volledig anders. Deze keer werd er telkens over gestreken van boven tot onder in de richting van de spieren ipv dat er op werd gedrukt totdat het betreffende triggerpoint ‘open’ ging.

Aanrader

Wel was het even ontspannend achteraf, je voelt echt dat je anders naar buiten gaat als dat je bent binnengegaan. Ik kan het dus nog steeds iedereen aanraden! Dankzij de triggerpointmassages heb ik trouwens van mezelf ontdekt dat ik nu liever massages laat doen die meer doen dan alleen maar het lichaam te laten ontspannen. Zulke massages zijn een meerwaarde in een traject van persoonlijke groei, want je laat mogelijks heel wat meer los dan alleen maar (tijdelijk) stress, je lichaam komt in gang (meridianen, lymfebanen, eventueel chakra’s, …) en voert afvalstoffen af die vastzaten.

En wat heb jij het liefste? Een puur ontspannende massage of een massage die misschien wat heftiger is, maar die extra effecten geeft?

Veel liefs,

Mijn handtekening