De voorbije maanden kwamen er hier regelmatig blogposts online over ecologische(re) alternatieven voor wegwerp / plastic producten. Uiteraard is het belachelijk om het van de daken te schreeuwen en er zelf niets mee te doen. Sinds enige tijd hebben we nu ook echt zelf enkele herbruikbare, plasticvrije of andere ecologischere producten extra inhuis!

Bio Planet (Wilrijk)

Herbruikbare groente- en fruitzakjes

Na meer als een jaar hier te wonen, is het me eindelijk gelukt om naar de Bio Planet te gaan en wel voornamelijk omdat ik al heel lang zocht naar stoffen groente- en fruitzakjes. Iemand gaf de tip dat ik ze daar ook kon vinden. Echt waar, nog niet zoveel winkels bieden deze zakjes aan! Dit vind ik zo jammer, want puur alleen al met zo’n klein dingetje kan er zoveel plastic bespaard worden.

IMG_20190320_143633.jpg

(Schuur)sponjes van gerecycleerd plastic

In deze winkel vond ik ook ecologischere (schuur)sponjes. Ze zijn van gerecycleerd plastic, dat is dus al iets beter dan nieuwe te kopen. Ze zijn wel pakken duurder: je kan een pak van 10 nieuwe vinden voor €0,45 terwijl deze minstens een euro of 2 kostten voor 2 stuks. Het is het proberen waard, dus heb ik dit ook mee naar huis genomen. Ondertussen heb ik een goede tip gekregen van een vriendin voor nog ecologischere sponsjes: je kan ze zelf maken van sisaltouw. Wanneer onze sponsjes op zijn en de ecologischere ook naar de vaantjes, ga ik daar eens werk van maken en heb al een ‘bestelling’ gekregen (aangezien ik dan toch bezig ga zijn, kan ik beter wat meer maken en anderen helpen hiermee).

Ecologischere tandenborstels

Niet ver van de ecologischere sponsjes zag ik ‘alternatieve’ tandenborstels staan: het handvat is herbruikbaar, alleen de kop moet vervangen worden. Helaas was het nog steeds van plastic, dus heb ik het niet gekocht.

Plasticvrije tandenborstels, iemand?

Dankzij een kleine oproep op Facebook voor een winkel die plasticvrije tandenborstels had, kreeg ik enkele suggesties voor andere winkels waarin ik die kon vinden, waaronder De Groene Wijzer van Brasschaat. Daar ging ik dan zo snel mogelijk een kijkje nemen zodra ik nog een keer die richting uit moest. Ja, ik ga echt niet speciaal voor een tandenborstel 20km heen en terug rijden, dat is ook niet zo ecologisch, noch economisch…

De Groene Wijzer (Brasschaat)

Toen ik in De Groene Wijzer kwam, ging ik uiteraard ook even rondkijken wat ze nog allemaal in huis hebben, en door wat ik zag, werd ik enorm enthousiast! Daar gaan ze mij nog wat meer zien 😉

Hydro Phil bamboetandenborstels

Uiteraard kwam ik hoofdzakelijk voor de bamboetandenborstels, waarvoor ik de tip had gekregen. Ze hadden twee opties. Een merk waarbij de haren niet plantaardig (dus toch nog met plastic) waren en een ander merk waarbij alles plantaardig en dus biologisch afbreekbaar is. Ik ging voor all-in, dus koos ik deze laatste. Aangezien de tandenborstel van het lief net de vuilbak was ingegaan en hij nu de laatste reserve gebruikt, kocht ik er ineens 2. Het leuke aan de tandenborstels van Hydro Phil is dat ze ook plantaardige verf gebruiken onderaan het handvat zodat elk gezinslid een ander kleurtje heeft. Ze bestaan in verschillende hardheden (zacht, medium en hard) alsook in verschillende maten (voor volwassenen en kinderen). Op hun flyer staat trouwens ook dat ze waterneutraal, vegan, cruelty free en fair zijn. Het bedrijf steunt daarnaast Viva con Agua de Sankt Pauli.

Andere ecologischere alternatieven

Naast bamboetandenborstels heeft deze winkel nog veel meer goeds in haar mars. Zo hebben ze ook stoffen groente- en fruitzakjes, menstruatiecups, wasbare maandverbanden* en watjes, een natuurlijke (zee)spons, plantaardige of eco (schuur)sponsjes, bio-afbreekbare rietjes, aleppozeep (is volledig vrij van dierlijk materiaal in tegenstelling tot marseillezeep) en hebben ze een shampooblok.

Bij dit laatste was ik aangenaam verrast, want een dag of 2 ervoor was mijn shampoobus opgeraakt en dacht ik nog ‘het zou tof zijn om de volgende keer een vaste shampoo te gebruiken, zo gooien we nog minder afval weg’. Ondertussen is dit al uitgetest en goedgekeurd! Het zou een equivalent zijn van 2 bussen van 200ml. Een beetje spijtig was wel dat het alsnog (in plastic) verpakt was (alhoewel het pakken minder is als wanneer het in een bus zat, of 2 :p ).

  • De wasbare maandverbanden die ze hebben zijn zoals wasbare luiers: je kan er extra lagen inleggen en er een opvangdoekje op leggen. Lijkt me wel handig!

Trivia

Behalve de ecologische / plasticvrije producten zag ik nog veel meer interessante dingen in de winkel. Onverpakte noten, waarbij je dus zoveel mee kan nemen als je maar wilt, etherische oliën, een heel thee assortiment waaronder Yogi Tea en Ginger Love. Heel wat natuurlijke, bio spreads, vegetarisch broodbeleg en vleesvervangers, uiteraard ook verse groenten en fruit (waarvoor zouden die groente- en fruitzakjes anders zijn?) en nog veel meer. Kijk maar op hun website voor meer info en producten.

Wat nam ik mee?

Na mijn bezoek kwam ik uiteraard met meer naar buiten dan mijn oorspronkelijk lijstje van bamboetandenborstels. Aangezien ik al een natuurlijke spons, sponsjes van gerecycleerd plastic, wasbare watjes en maandverband in huis heb, geen rietjes gebruik en voorlopig nog niet aan een nieuwe menstruatiecup toe ben, kocht ik deze dingen niet. Wel heb ik 2 verschillende aleppozeepblokjes gekocht omdat onze voorraad marseillezeep voor ons zelfgemaakt kuismiddel bijna op is en ik in die tijd nergens aleppozeep heb kunnen vinden. Ook nam ik een liter plantaardige melk mee omdat de laatste bus net leeg was. De zo goed als verpakkingloze shampoo kon ik natuurlijk ook niet laten liggen. Ondertussen is die al getest en goedgekeurd. Daarover schrijf ik nog wel eens een blogbericht.

Vorige week kwam ik zelfs dit concept tegen: Nohbo. Een jongen van 14 maakte shampoo zonder flessen en de dunne folie errond is bioafbreekbaar! Hoe zalig is dat?!

Hieronder zijn onze ecologische aanwinsten van dit jaar tot nu toe bij elkaar te zien:

IMG_20190322_183816.jpg

Online vs fysieke winkels

Waarom koop ik deze spullen niet gewoon online, dat is toch veel handiger zou je zeggen? Inderdaad, dat is handiger en je hebt ze sneller in huis, zeker als het van het buitenland komt. Maar zo’n half jaar geleden werd ik me er opeens bewust van dat online kopen niet zo ecologisch is (tenzij je het bij een grote keten bestelt en reserveert in de winkel, of dat denk ik toch, schaaf mijn kennis maar bij als dit niet juist is), aangezien er heel wat vervoer bij komt kijken (brandstof, meer wagens op de baan, meer file, meer vervuiling, …).

Vroeger keek ik wel eens in de webshop van een winkel om te zien wat ze allemaal aanbieden en of wat ik wil nog in voorraad is in de winkel waar ik naartoe wilde. Maar de laatste jaren heb ik meermaals zaken online besteld die niet in winkels te vinden waren, of toch niet in België of dicht bij mij in de buurt. Nog steeds koop ik liever in fysieke winkels dan online, soms reserveer ik het vanuit de webshop, zeker als het een van de laatste stuks is.

Belgie is nog niet zo ‘ecologisch’

Nu zijn deze ecologischere producten nog niet zo erg mainstream en zijn ze niet altijd te vinden in eigen land, laat staan in plaatselijke winkels. Het is dan heel verleidelijk om het online aan te kopen en aan huis te laten leveren. Toch wil ik er, zeker met deze producten, op letten dat ik ze niet op een contraproductieve manier in mijn bezit krijg. Desnoods wacht ik maanden tot wie weet zelfs jaren, als ik het maar in een plaatselijke winkel kan kopen. Zo is er ook meer kans dat er meer van dit soort producten in fysieke winkels komt en ook blijft.

Welke ecologische(re) alternatieven hebben jullie in huis of maken jullie zelf? Ik ben benieuwd, ook naar jullie ervaringen daarmee, dus laat het me zeker weten onderaan in een reactie! Ik zal er zeker nog wat van kunnen opsteken aangezien ik belange na nog niet alle alternatieven ken. Ook andere lezers zullen hier heel wat inspiratie uit kunnen halen. Hoe meer mensen meedoen, hoe beter voor de natuur, dus win-win! 😉

Veel liefs,

Mijn handtekening