Ecologisch hoeft niet altijd duur te zijn. Zoals jullie al wel langer weten, ben ik begaan met de natuur, vandaar dat ik liefst voor de ecologische alternatieven kies, als die er zijn, zoals menstruatiecups, wasbare maandverbanden, bamboetandenborstels en tubeloze shampoo. Helaas zijn die op het eerste zicht niet zo goedkoop – of toch duurder dan de ‘normale’ varianten: op langere termijn kan je zelfs geld uitsparen, maar dat is niet altijd het geval.

Sinds enkele weken is aan mijn collectie ecologisch goed nog zelfgemaakt afwasmiddel en luchtverfrisser bijgekomen. Zelfgemaakt wasmiddel heb ik al bijna een jaar en daar probeerde ik onlangs ook de afwas mee te doen maar dat lukte toch niet zo… Insert zelfgemaakt wasmiddel en wat voor één!

On-kuisprinses

Toen ik vorig jaar ben gaan samenwonen, stonden de kasten nog vol met allerlei was- en kuismiddelen. Aangezien ik van thuis uit nooit echt geleerd heb wat waarvoor dient (zelfs als het op de fles staat ben ik een broekschijter met het te gebruiken) en hoe het te gebruiken – afgezien van Dreft en consoorten – staan die daar nu nog steeds werkloos plaats in te nemen. Ik ben echt geen kuisprinses…

Op weg naar meer eco

Zelfgemaakt wasmiddel

Het wasmiddel was al gauw op en ik wilde stap voor stap ecologischer en economischer gaan leven, dus zocht ik ‘zelfgemaakt wasmiddel’ op en kwam bij Green Evelien terecht. Het recept is heel eenvoudig zowel in aantal ingrediënten als in hoeveel tijd het maken ervan inneemt. Je kan zelf kiezen tussen marseillezeep, sunlight zeep of aleppozeep. Deze laatste is zelfs vrij van dierlijke producten én is gemaakt zonder palmolie (gemaakt van olijfolie), dus daar ging mijn voorkeur naartoe. Helaas kon ik geen aleppozeep vinden, dus werd het marseillezeep (een paar maanden geleden kwam ik gelukkig wel aleppozeep tegen in De Groene Wijzer in Brasschaat). Ondertussen deed ik al een paar hervulde flessen cadeau aan familie, met succes!

Recept

Voor 5 liter water heb je het volgende nodig:

 • Kokend water: 5l (of 1l laten koken, de schilfers zeep aan toevoegen en laten oplossen en dan de rest van het water erbij doen)
 • Soda: 80g (alleen voor de witte was, heeft blekend effect)
 • Zeep: 80g
 • Etherische olie (eventueel): een paar druppels

Zet het water aan de kook, weeg ondertussen de zeep af en snijd er zoveel af als je nodig hebt, rasp deze en voeg het toe aan het kokend water. Roer totdat alles opgelost is. Hierna kan je soda toevoegen voor als je wasmiddel voor de witte was maakt. Wil je een lekker geurtje, voeg dan ook enkele druppels etherische olie toe.

Marseillezeepvlokken voor wasmiddel

Zelfgemaakt afwasmiddel

Eerst de Dreft opwerken

Er waren nog 2 flesjes Dreft in de kast, waardoor ik deze eerst wilde opgebruiken alvorens mijn eigen wasmiddel te gebruiken. Er stond namelijk bij dat je het ook voor de afwas kon gebruiken. Wel, dat bleek nogal een avontuur… Op zoek naar een ander alternatief dus! Gelukkig heeft Green Evelien ook een andere post met een recept voor afwasmiddel. Ik was wat wanhopig dus ik was bereid tot alles, zelfs afwasmiddel dat niet schuimde (grappig toch wat voor psychologisch spelletje schuim kan spelen!). Dat recept schuimde inderdaad niet en ik vreesde er een beetje voor, maar al na de eerste keer uitproberen had ik door dat dit geweldig spul was! Ik geloofde het haast zelf niet!

Recept

Voor een liter gebruik je:

 • Warm water: 1l
 • Soda: 150g
 • Natriumbicarbonaat: 20g
 • Etherische olie (eventueel): 1 druppel (of naargelang eigen voorkeur)

Je doet de soda en het natriumbicarbonaat in de fles met behulp van een trechter en je giet daar het warm water bij. Schud alles goed zodat alles is opgelost en dan is het klaar voor gebruik. Als je graag een fris geurtje erbij wilt, dan voeg je een druppel of wat meer toe naargelang je eigen voorkeur.

Ondanks dat het niet schuimt, is de afwas spik en span. Maar je moet het wel goed afspoelen als je het laat drogen, of je moet het direct afdrogen, anders krijg je witte vlekken van de natriumbicarbonaat. Droog het zeker ook goed af op hout, want ook dat maakt lelijke witte kringen die er weer moeilijk af gaan. Het kan trouwens je huid lichtjes irriteren op langere termijn, het lijkt alsof ik wat schilfertjes op mijn handrug heb, dus hydrateer je handen na de afwas of draag handschoenen tijdens het afwassen, zoals mijn bomma altijd deed vroeger (nostalgie!), maar daar ben ik niet zo’ fan van, of ik moet er gewoon wat aan wennen.

Voor een testje nam ik de binnenkant van onze croque-monsieurmachine onder handen en zie hier hieronder het resultaat met alleen dit middel. Heb het wel even laten intrekken en erna tijdens het schrobben nog wat bijgedaan.

Onderkant croquemonsieurmachine onbehandeld
IMG_20190407_134253.jpg

Niet alles is eraf gekomen , maar het ziet er in elk geval al pakken beter uit. De platen zelf werden trouwens verbazingwekkend beter en sneller proper dan met onze Dreft ervoor. Dat scheelt voor mij toch een hele hoop want ik haat die dingen proper maken. Nu ging het als een fluitje van een cent. Ik ben fan!

Zie hieronder rechts op de foto ons afwasmiddel. Let niet op het merk van de sprayfles, voorlopig zijn die flessen de enige waarvan ik weet dat ik ze leeg kan kopen. Zelfs als er andere zijn in winkels in de buurt, zal ik deze blijven kopen want zoals jullie waarschijnlijk wel hebben gezien op deze blog, ben ik vertegenwoordigster van Forever Living Products. Als ik dus sprays nodig heb en ik moet nieuwe Foreverproducten bestellen, is dat 2 vliegen in 1 klap. Ik zou anders toevallig in een winkel lege sprays moeten tegenkomen wanneer ik er ben en ze nodig heb. Deze gebruik ik trouwens ook als plantenspray enom de ruiten mee te wassen.

IMG_20190428_195533.jpg

Zelfgemaakte luchtverfrisser

Toilet

Toen we gingen samenwonen kocht ik maar 1 synthetische luchtverfrisser voor het toilet. Bijna alle potjes kan je maar 1 keer gebruiken, dus zocht ik me rot aan eentje waarbij je het kan hervullen. Online vond ik een recept wazrmee ik het kon vullen:

 • natriumbicarbonaat
 • een beetje water
 • enkele druppels etherische olie

Werkt perfect!

De tweede luchtverfrisser voor het toilet heb ik gemaakt met een minivaas (vermoed ik toch), gevuld met water en enkele druppels etherische olie in elk van de drie openingen, liefst dezelfde als die in het potje. Een aantal stokjes erin en klaar is kees. Ik zou etherische olie stokjes moeten kopen hiervoor want de satéstokjes beschimmelen. Of het licht aan de vorm van de vaasjes waar te weinig luchtcirculatie ontstaat (of juist teveel?).

IMG_20190428_195720.jpg

Huiskamers

Pas bij mijn zoektocht naar meer toepassingen van bovenstaande ingrediënten, vond ik een formule voor een luchtverfrisser in sprayvorm. Deze is ook heel simpel:

 • versgeperst citroensap
 • een schepje soda kristallen
 • handwarm water

Schud de Schudden sprayfles om de kristallen te laten oplossen, laat afkoelen en het is klaar voor gebruik. Je krijgt dan wat je links op de 2e vorige foto kan zien.

Eco

Al deze recepten zijn zowel ecologisch als economisch:

Ecologisch

 1. Aleppozeep is 100% plantaardig en palmolievrij (de apen zijn ons dankbaar!).
 2. Soda wordt sowieso al in vele schoonmaakproducten gebruikt, naast vele andere bijtende, milieubelastende ingrediënten. Het enige wat ik hierover negatief kon vinden is dat het bijdraagt aan een toename van zoutbelasting van het oppervlaktewater.
 3. Natriumbicarbonaat komt van nature voor in gesteenten en is biologisch afbreekbaar.

Economisch

 • Soda kan je goedkoop kopen voor zo’n 2 à 3 euro per 2kg. In de Colruyt bij ons slechts 1,5 euro zag ik!
 • Natriumbicarbonaat is te koop voor zo’n 2 à 3 euro per 400g
 • Aleppozeep komt op zo’n 5 euro per 200g

Het wasmiddel kost je, naargelang de gebruikte zeep, 2,5 CENT per wasbeurt ofwel zo’n 42 CENT per liter (zie op de pagina van Green Evelien voor de berekening van de prijs, zij spreekt over €2,08 per 5 liter = +/- €0,42/l).

Het afwasmiddel is maar 30 CENT per liter (ofwel €1,5 per 5 liter).

Multifunctioneel

Aleppozeep, soda en natriumbicarbonaat zijn multifunctionele producten. Je kan ze dus voor nog vele andere toepassingen gebruiken:

Soda
 • ontgeurt
 • ontvet
 • reinigt en poetst
 • verzacht water
 • beschermt (een beetje in een vaas met proper water: bloemen blijven langer mooi)

Glazen krijgen weer glans, sponzen worden gedesinfecteerd, … In combinatie met azijn kan het zelfs ontstoppen. En nog zoveel meer!

IMG_20190428_195253.jpg
Natriumbicarbonaat

Ook wel bakpoeder, zuiveringszout of baking soda genaamd. Kan je gebruiken als kuisproduct én als ingrediënt (rijsmiddel) in baksels zoals cake.

 • mondwater
 • scrub
 • tegen brandend maagzuur (niet te lang nemen!)
 • fruit wassen wat besproeid is

In combinatie met azijn maakt het het toilet proper, dat doe ik ook ipv met javel of andere producten van de winkel. Je kan er modelleerklei van maken (1/4 kop water + 1 kop maïzena), … zie voor meer toepassingen (75!) op deze site.

Aleppozeep

Kijk zeker ook naar deze korte video waarin heel wat andere combi’s en toepassingen worden getoond met alleen maar natuurlijke producten zoals citroensap en azijn.

Cadeausetje maken

Wat ook heel leuk is om te doen, is een cadeausetje maken van het wasmiddel (zowel voor de witte was met de soda als voor de gewone was), het afwasmiddel en de luchtverfrisser voor bijvoorbeeld een koppel dat net is gaan samenwonen, iemand die alleen is gaan wonen (o.a. studenten die op kot zijn gegaan, thuisverlaters,… ). Vorige zaterdag heb ik dat voor een vriendin gedaan die haar housewarmingparty gaf, inclusief zelfgemaakte, wasbare (en dus herbruikbare) sponsjes voor de afwas. Die wou ik sowieso al voor ons maken, maar dat kon nog wel enkele dagen langer wachten. Daarover meer in een volgend blogbericht. Het mandje en de tule voor de schuurkant van de sponsjes komen allebei van de Ava.

IMG_20190427_182513.jpg

Conclusie

Zoals je kan zien, zijn deze drie simpele basis huishoudproducten goedkoop én veelzijdig in gebruik. De producten die je ervan kan maken zijn poepsimpel qua receptuur, in een wip en een knip klaar en ook die formules kosten in totaal nauwelijks geld. Daarbij zijn ze ook nog eens milieuvriendelijker dan de producten van al die merken die je in de winkel vindt. Ze doen er zelfs niet onder voor.

Zelf gebruik ik nu dus mijn eigen wasmiddel, afwasmiddel, luchtverfrisser en toiletreiniger. Na mijn onderzoek voor deze blog wat meer spijs te geven, heb ik nog exra inspiratie gekregen en ga ik de shampoo eens uitproberen, net als de ontstopper en de modelleerklei (hier komt mijn creatief kantje weer naar boven ^^ ). Ondertussen is dat laatste al getest en ook goedgekeurd.

Welke toepassingen gebruik je al of ga je beginnen gebruiken nu je dit weet? Als je al ervaring hebt en tips hebt voor mij of de andere lezers, deel ze dan zeker in een reactie onderaan dit artikel. Super bedankt alvast!

Veel liefs,

Mijn handtekening