In het medische tijdschrift The Lancet zijn de resultaten van een toonaangevend onderzoek rond menstruatiecups gepubliceerd. Het verdict is positief:

Silicone cup veilig

De producten voor de maandelijkse hygiëne moeten aan verschillende eisen voldoen, om kwaliteit en veiligheid te garanderen. De vagina is namelijk een gevoelig en kwetsbaar lichaamsdeel. Er zit daar heel wat leven in, wat uit de hand kan lopen door meerdere factoren. Daarom mag je een tampon niet langer dan 12u laten zitten, om de schadelijke stoffen van de bacteriën niet in je bloedbaan terecht te laten komen (dit is Toxic Shock Syndrome of de ’tamponziekte’).

Bepaalde stoffen vormen dus een risico, maar men had nog niet deftig onderzocht of de menstruatiecup al dan niet een verhoogd risico met zich meebrengt. Dat blijkt niet het geval te zijn. Siliconen menstruatiecups zijn minstens even veilig als de gangbaardere producten.

Vergelijking lengte en breedte FemmyCycle low cervix en Organicup A
FemmyCycle Low Cervix (l) en Organicup (r)

Goedkoper én duurzamer

De meeste cups gaan meer dan 10 jaar mee, wat enorm veel geld bespaart op die lange termijn. Het feit dat ze zo lang meegaan, wilt ook zeggen dat de impact op het milieu pakken minder is. Reken maar eens uit hoeveel tampons of maandverbanden je nodig hebt voor die lange tijd en vergelijk dat even met 1 cup.

Eigen ervaringen

Enkele jaren geleden hoorde ik voor het eerst over de menstruatiecup en een half jaar later kocht ik mijn eerste aan: de Organicup. Mijn ervaring hiermee lees je hier.

Aangezien het na enkele maanden duidelijk was dat er iets misliep, onderzocht ik waarom (lage baarmoedermond) en kocht een aangepaste cup: de FemmyCycle Low Cervix. Dat was pakken beter en een verademing. Je leest mijn volledige ervaring hiermee op deze pagina.

Voor meer algemene info over de menstruaticups en een antwoord op al je vragen, kan je de algemene pagina over menstruatiecups lezen.

Heb jij soms al een cup of overweeg je er eentje te kopen? Ben benieuwd!

Veel liefs,

Mijn handtekening