Lieve lezers, jullie zullen het vast wel gemerkt hebben dat er sinds mei-juni 2019 niet veel échte blogposts meer zijn online gekomen. Dat gaat het komende jaar ook niet veel verbeteren vrees ik, de redenen voor beide zaken leg ik in dit bericht uit. Alles staat dus even op een lager pitje. Toch is er zicht op iets nieuws met deze blog, waardoor er alsnog wekelijks berichten online zullen komen, voor zo’n 1,5 jaar indien er elke week één bericht online komt zoals ik het momenteel in gedachten heb. Wat het precies is, kom je verderop te weten.

Schrijven = op laag pitje geweest

Echte blogposts vs gewone blogposts

Met ‘echte blogposts’ in de inleiding bedoelde ik informatieve artikels over de zaken die me nauw aan het hart liggen, waar mijn passies inzitten, waar ikzelf ook geïnteresseerd in ben en waarmee ik een steentje wil bijdragen aan een betere wereld, zowel op persoonlijk vlak (persoonlijke groei en psyche bijvoorbeeld) als op ecologisch vlak. Kortom, waar ik tijd en moeite in stop. Soms komt er een blogpost online met weinig tot geen tekst, eerder een kleine update. Zoals de meldingen dat de series van The Broken Brain en/of Breathing Mastery en/of Time of the Sixth Sun weer tijdelijk online zijn.

Blogposts vs pagina’s

Al deze artikels, zowel de ‘échte’ als de ‘gewone’ blogposts ‘verdwijnen’ na een tijd van de startpagina, omdat er maar een max. aantal berichten standaard getoond worden, tenzij je op “oudere berichten” onderaan de pagina klikt of via de zoekfunctie een specifiek blogbericht zoekt. Uiteraard komen de meeste kijkers binnen via Google opzoekingen, dus dat houdt de berichten ook nog steeds actief. Pagina’s zijn de langere artikels die je via het menu kan vinden, het zijn onderwerpen die ik altijd (gemakkelijker) beschikbaar wil houden.

Kort maar krachtig

Dus ik heb in 2019 minder echte blogposts geschreven en online gezet, vooral in het begin van vorig jaar heb ik daar mee bezig geweest. Maar in de plaats daarvan heb ik enorm veel pagina’s (vooral over producten van Forever Living Products) geschreven en online gezet. Die heb ik namelijk rond februari-maart in zo goed als één trek zitten schrijven, over meerdere dagen gespreid weliswaar. Deze schrijf-aanvallen waren kort, maar krachtig.

Uiteraard hoopte ik alsnog tijdens het online zetten van die pagina’s nog nieuwe blogposts te schrijven en online te zetten, kwestie van wat consistent te blijven schrijven en deze blog ook consistent te houden, maar helaas had het leven andere plannen. Vanaf juni tot november heb ik zelfs niéts meer geschreven, tenzij enkele posts over bv mijn afstuderen als Aura- en chakratherapeute, de gestolen plooifietsen, info die vanuit FLP of andere instanties kwam etc. Welke ik dus niet als échte blogpost beschouw.

Image by Free-Photos from Pixabay

Tegenslagen

Als je bedenkt dat ik sinds half juni deeltijds werk, mijn relatie van bijna 4 jaar een week erop op de klippen liep, mijn laptop het begaf, dat ik moest verhuizen en nieuw werk zoeken in die buurt (aangezien het niet gepland was om zo ver te gaan wonen) – wat ik kort erop ook heb gevonden en dat ik ook nog alles wat er daartussen is gebeurd nog moest verwerken (uiteraard ook nog de breuk), zul je vast wel begrijpen waarom…

Nieuwe hoop

Pas in november had ik een ‘nieuwe’ laptop ter beschikking gekregen en vond ik eindelijk nog eens één moment en inspiratie om mijn conceptideeën uit te werken. Helaas kreeg ik geen enkel artikel volledig af, zo moest ik nog de teksten bijschaven, foto’s nemen van de onderwerpen waarover ze gingen en alle randtaken er rond nog in orde brengen (zoals tags, categorieën, samenvattingen en beschrijvingen toevoegen). Dat is me pas vorige week en in het weekend gelukt. Toen heb ik ook nog mijn verslag van 2019 geschreven, wat woensdag online is gekomen.

Kwestie van tijd en inspiratie

De komende weken komen deze paar afgewerkte artikels online, maar daarna is het afwachten of ik nog tijd heb gevonden tussendoor voor de rest uit- en af te werken. Er staan namelijk nog enkele recente onderwerpen te wachten (die ik in november samen met de anderen heb gecreëerd) tot ik tijd en inspiratie vindt om er tekst bij te schrijven. Wanneer dat gaat zijn, weet ik uiteraard nog niet. En dan heb ik het nog niet eens over alle andere onderwerpen die al over de loop der jaren sinds ik met deze blog ben begonnen nog staan te wachten op wat aandacht…

Zoveel te doen, zo weinig tijd

Ik hoop alleen dat ik nog wel eens ietwat van tijd ga vinden om voor deze blog te schrijven tussen al het werken door. Want naast mijn deeltijdse job, ben ik ook bezig met een groots samenwerkingsproject, een eigen project (nog een non-fictie boek), een projectje met iemand anders, ondertussen ook nog mijn eigen psyche en emoties verder op een rijtje zetten en verwerken (neverending story) en zodra ik een vast contract krijg zelfstandig in bijberoep worden en mijn praktijk uitbouwen, ook nog af en toe afspreken met vrienden…

Het voornemen om de 6 boeken die ik had gekregen uit te lezen op een jaar tijd viel ook al in het water, zelfs 2 uitlezen was blijkbaar al een te grote uitdaging. Nog steeds zit ik in 2 boeken te lezen, een halverwege, de ander in 1/3e. Ik heb dus echt nog wel genoeg te doen dit jaar en degenen die nog komen!

Image by Лариса Мозговая from Pixabay

Nieuwigheid

De weg naar mezelf

Wel heb iets ‘extra’s’ klaarstaan op mijn blog. Het zijn mijn teksten die ik de afgelopen 2 jaar alleen met mijn Facebook vrienden deelde, terwijl ik volop in persoonlijke processen, healing en transformatie zat. Op weg naar mezelf. Dankzij deze teksten kreeg ik zelf ook nog beter inzicht in wat er in me speelde en hoe ik ermee omging. Niet alleen hielpen ze mij, maar hielpen ze ook anderen die deze teksten lazen en/of volgden. Dat er daardoor ook weer contact kwam (zowel via social media, als in het fysieke leven) met mensen die ik al jaren niet meer had gesproken of had gezien, was natuurlijk nog het leukste.

Positief rimpeleffect

Mensen zeiden me dat ik hen inspireerde, hen deed nadenken over dezelfde zaken, hen hoop en/of moed gaf,… Ze vroegen me wat ik dan precies deed en hoe, zodat zij dat ook zouden kunnen doen. Dat alles motiveerde me op een extra manier om al die teksten over mijn innerlijke reis te blijven schrijven en te delen. De rimpels die zijn ontstaan door het steentje dat ik in het stille water gooide hebben plekken bereikt die erdoor zijn beïnvloed…

Meer bereik, meer impact

Begin juni kreeg ik het idee om deze, toch wel héél persoonlijke, teksten met méér mensen te delen dan enkel mijn vrienden op Facebook. Wie weet hoeveel meer impact dat zou kunnen hebben? Maar ook weer niet gewoon openbaar, want daarvoor zijn ze echt wel te persoonlijk voor. Natuurlijk is het wel mijn bedoeling dat ik met deze teksten zoveel mogelijk mensen kan raken, inspireren, hoop kan geven, …  maar niet iedereen heeft er ook boodschap aan.

En hoe zorg je ervoor dat alleen die doelgroep die teksten kan lezen? Juist ja, door ze alleen met hen te delen. Nu, gelukkig bestaat er dan op WordPress de optie om beveiligde berichten te maken, waarbij men dus het juiste wachtwoord moet ingeven om het te kunnen lezen. Vandaar dat ik al die teksten rond die periode allemaal als concepten heb opgeslagen op mijn blog hier. Ze staan dus zo goed als klaar om gepubliceerd te worden en gelezen te worden door dié mensen die ze graag zouden willen lezen. Alleen kan je deze mensen niet zelf vinden, zij moeten jou vinden en laten weten dat ze het willen…

Image by strikers from Pixabay

Pas waardevol wanneer waarde aan gekoppeld

Hier komt dan een ander stukje bij kijken: mensen die investeren in zichzelf, halen meer uit de zaken die ze hebben aangekocht dan aan zaken die ze gratis hebben kunnen verkrijgen. Dat is iets psychologisch en ook iets dat ik bij mezelf heb kunnen vaststellen. De zaken waarvoor ik heb betaald hebben me veel meer opgebracht dan de zaken die ik in de schoot geworpen kreeg bij wijze van spreken, niet alleen op vlak van mijn persoonlijke groei de laatste twee jaar, maar over heel mijn leven. De gratis stuff is te vrijblijvend: ik zal het ooit eens lezen / bekijken,… en die ooit wordt uiteindelijk nooit.

Iets is pas waardevol voor ons onbewuste indien er ook een echte waarde aan gekoppeld is. Ons brein wilt er dan alles uithalen wat er uit te halen valt, om onze (duurverdiende) centen niet verloren te laten gaan. Iets wat gratis is, is dus niet veel waard zeg maar. Dat is uiteraard niet zo, maar zo zit ons brein in elkaar helaas. Daarom dat er wel zoveel gratis weggevers worden gedownloaded, maar dat deze in feite nauwelijks tot nooit worden bekeken of toegepast.

Dus beste startende ondernemer, wil je dat je publiek jouw kennis echt tot zich neemt, dan koppel je daar best een waarde aan, of dat nu €1 of €100 is. Gratis weggevers zijn altijd waardevol ter kennismaking, maar verwacht niet dat je er veel van terugkrijgt in de zin van reacties, feedback, ervaringen, reviews, …

Mini-investering

Vandaar dat ik het idee kreeg om een mini-investering te vragen aan de mensen die echt iets wil halen uit deze speciale teksten. Met mini-investering bedoel ik dan ook echt heel mini: een symbolische €1 per tekst. Dit ga ik natuurlijk wijs gebruiken: ik ga het terug investeren in deze blog (zie verder). Maar hoe organiseer je zoiets? Per mail en overschrijving is zo omslachtig, zeker als er toch heel veel mensen zijn die dit willen doen. Daarvoor heb ik een mogelijke oplossing gevonden, ook daarover meer verderop.

Deze blog onafhankelijk maken

Die mini-investering komt dan ook op een ander vlak goed uit: al meer dan een jaar ben ik aan het nadenken over een mogelijkheid om met mijn blog een beetje geld te kunnen verdienen en deze onafhankelijk te maken van WordPress en de irritante reclame. Ik geef enorm veel informatie, waarbij ik ook zoveel mogelijk probeer te inspireren, gratis en voor niets, voor Jan en alleman zichtbaar. Het zou enorm fijn zijn om toch een béétje financieel voordeel hierbij te hebben, aangezien ik er veel tijd en moeite in heb gestoken en nog steeds steek. Deze blog krijgt ook elke maand meer en meer bekijks, wat me het teken geeft dat ik toch goed bezig ben, goede content heb en goed schrijf – correct me if I’m wrong, please do! [Laat van u horen, alle feedback is nog steeds welkom!]

Image by PublicDomainPictures from Pixabay

Gangbare bloginkomstenstromen niets voor mij

Alleen, de manieren waarop bloggers normaal geld verdienen spreken me totaal niet aan, zoals affiliate marketing, reclamebanners en dergelijke meer. Het voelt voor mij niet goed – en als het voor mij niet goed voelt, doe ik het dan ook niet. Dat is ook mijn filosofie in mijn blogposts: ik deel mijn waarheid, waar ik me goed bij voel. Ik wil me niet verkopen, zeker en vast mijn ziel niet, ook al zou ik al het geld van de wereld krijgen.

De enige ietwat uitzondering hierop is de links naar mijn Forever Living Products webshops in de pagina’s over hun producten. Uiteraard weten jullie al wel dat ik nooit een ‘nummer’ bij FLP zou hebben aangemaakt indien ik hun producten niet goed vond. Eerst kwam de ervaring, dan het enthousiasme, dan de ‘business’, niet andersom zoals wellicht bij vele anderen. Maar aangezien er blijkbaar zelden gebruik wordt gemaakt van die links, is dat nu ook niet echt een betrouwbare inkomensbron.

Mochten de producenten van de andere producten waarover ik tot nu toe heb geschreven (zoals altijd mijn ervaring en mening, zonder ander belang dan mijn doel om bewuster te leven en te consumeren) me opeens contacteren met de melding dat ik een affiliate link mag gebruiken ipv de gewone link die er nu staat, dat zou misschien ook al een beetje helpen, maar nog steeds niet veel vermoed ik (als ik de tendens van de FLP links mag volgen).

Reclamevrij

Ook is deze blog helaas niet reclamevrij – voor de duidelijkheid, ikzelf verdien daar niets aan, alles gaat naar WordPress zodat deze blog gratis kan blijven voor mij – wat ik wel graag zou willen, omdat het tegen mijn principes ingaat. Maar omdat ik de gratis versie van WordPress gebruik, moet ik me hier maar bij neerleggen (voor wat hoort wat), totdat ik geld genoeg heb om mijn blog over te zetten naar een zelfgehostte site.

1+1=3

Image by kalhh from Pixabay

Nu kan ik alle voorgaande zaken gewoon samenvoegen, want gelukkig bestaat er ook zoiets als Patreon, waarbij mensen jou kunnen vinden (of via deze blog heen kunnen worden geleid) en geld kunnen doneren waarbij ze – al dan niet – beloningen krijgen. Zo zie ik het voor mij:

  1. mensen kunnen vrijwillig een eenmalige donatie geven met een bedrag naar keuze (bv als dank dat een of meerdere publieke artikels op mijn blog hun heeft geholpen / geïnspireerd / … ), dit kunnen ze zo vaak doen als ze maar willen.
  2. men ‘abonneert’ zich op mijn Patreon door consistent een (symbolisch) mini-bedrag (ik denk aan €1 per tekst) om de persoonlijke, beveiligde teksten te kunnen lezen, met als keuze per maand / per tekst te betalen
  3. men abonneert zich door vrijwillig een vast en laag (bv €5) bedrag per maand te betalen (bv opnieuw als uiting van appreciatie) waarbij ook toegang tot de exclusieve content zit
  4. men betaalt eenmalig een (eventueel mini-)bedrag naar keuze om enkele beveiligde berichten naar keuze te kunnen lezen. Het bedrag per bericht zal dan iets hoger zijn dan voor diegenen die zich geabonneerd hebben of die zich willen abonneren (€1,5 of €2 per bericht bijvoorbeeld)

Ondertussen – bijna een jaar nadat deze post online ging – heb ik inderdaad een Patreonprofiel aangemaakt. Wees welkom om me te steunen en/of je waardering uit te drukken.

Inkomsten voor onafhankelijkheid en clean website

Met de inkomsten hoop ik dan mijn blog over te kunnen zetten op een zelfgehostte site en deze reclamevrij te kunnen houden. De donaties zullen dan ook alleen ingezet worden om de blog online en reclamevrij te houden. Wanneer er geen of onvoldoende is binnen gekomen en de overschotten van eerdere inkomsten ook op zijn, zal ik helaas genoodzaakt zijn om (hopelijk maar tijdelijk) reclamebanners te plaatsen. Uiteraard doe ik dit liever niet en ik vermoed dat jullie zelf ook liever een ‘clean’ website bezoeken.

Hoeveel berichten?

Met het aantal zulke persoonlijke berichten dat er momenteel klaarstaat, kom ik nog wel zo’n 1,5 jaar toe indien ik mijn huidig ritme van 1x per week aanhoud. Wel zitten er heel wat berichten tussen die ik openbaar ga zetten, dus waar er geen investering tegenover staat. De reden waarom ik dat ook ga doen, is omdat het soms over 1 zin gaat / een hele korte tekst, of mijn reactie op / inzicht over of gewoon het delen van een bericht / video van bv Jay Shetty, Jesse Elder, Leonie te Riet, … die me op dat moment hielpen in mijn proces. Op deze zaken wil ik geen geld verdienen en mag ik zelfs geen geld verdienen in het geval van de video’s van deze inspirators.

Frequentie berichten

Uiteraard zou het nogal een dure zaak worden als men per bericht betaalt en ik elke dag zo’n bericht online zet. Het ritme van het online zetten van die teksten zal uiteraard consistent blijven met hoe ik het altijd al doe (enkele uitzonderingen daar gelaten): 1x per week, met dus een maximum van 5x per maand als er 5 zaterdagen (of zondagen, weet ik nog niet) in die maand zitten. Let wel, deze teksten staan ook volledig los van de andere publieke artikels die ik nog online zal zetten op mijn vaste woensdag. Dus in feite komen er dan 2 berichten online die week indien ik tijd heb gevonden voor mijn andere artikels uit- en af te werken.

Nog niet voor direct

Alleen denk ik dat het het beste is dat ik dit systeem pas in gang zet zodra ik zelfstandige in bijberoep ben, dan weet ik dat ik ook in orde ga blijven met de belastingen. Of hebben jullie soms weet van (of ideeën om) andere manieren om dit te doen zonder in de problemen te komen met vadertje staat?

Veel liefs,

Mijn handtekening