Enkele jaren geleden hoorde ik voor het eerst over shampoobars, vaste schampoo, zoals een blok zeep. Dat was dan eigenlijk die van Lush, een winkel waar ik liever niet binnenstap voor mijn gevoelig reukorgaan te sparen alsook mijn portemonnee. Toen was ik dus nog niet ‘om’. Begin 2019 echter stapte ik voor het eerst De Groene wijzer binnen voor bamboetandenborstels te kopen, daar vond ik tijdens mijn toertje rondneuzen ook shampoobars! Natuurlijk kon ik niet buitenstappen zonder er één te kopen…

Waarom vaste shampoo?

Allereerst wil ik graag uitlichten waarom ik voor vaste shampoo kies. Het is heel simpel, maar om één reden: het brengt minder afval met zich mee. Geen plastic flessen meer, alleen een beetje plastic verpakking (toch een klein beetje spijtig dat we blijkbaar niet zonder enige verpakking kunnen). Voor een wereldverbeteraar zoals ik is dit al genoeg redenen. Dan kan het mij niet veel schelen dat het wat duurder is / lijkt dan de ‘standaard’ opties.

In feite wil ik graag weer naar ‘no poo’ gaan, maar dit experiment zette zich even tussen mijn plannen. Als je deze blog al langere tijd volgt of regelmatig dingen van mij leest, dan zul je alvast wel gemerkt hebben dat ik graag experimenteer, des te meer als het beter is voor het milieu.

Toevallige vondst

Er was maar 1 merk en 1 soort in de winkel De Groene Wijzer, dus veel keuze had ik niet: Fleur de Shampooing van Douce Nature voor vettig haar. Zodra mijn vloeibare shampoo op was, gebruikte ik de shampoobar.

Interessante weetjes: volgens de verpakking is zo één bloemvormpje gelijk aan 2 bussen shampoo van 200ml, het is ‘Bio gecertificeerd’, je koopt geen water met product (puur product dus!) én er zitten geen sulfaten in. Vele positieve eigenschappen dus. Helaas was mijn eerste indruk niet al te denderend.

Te droog en tegelijk vettig

Vet haar shampoobar met biologische karitéboter en groene klei

Mijn haar voelde bijna weer even kurkdroog aan als toen ik de (oude versie van de) shampoo van Forever gebruikte zo’n anderhalf jaar geleden. Na het drogen was het zelfs frizzy, alsof ik een ontploft kapsel had. Ik kon het niet temmen, niet in model brengen. Het trok op niks. Toch na even buiten te zijn geweest leek mijn haar daarna wel ‘gezakt’ te zijn, oef!

De wasbeurten erna vielen beter mee. Het was niet meer zo droog, maar nog steeds droger dan wat ik liefste heb. Alleen was mijn haar bovenaan vanvoor de dag erna vettig, de rest van mijn haar nog even droog. Heel raar. De geur is ook redelijk neutraal. Geen te harde artificiële fruitige geur waar ik gillend van weg zou lopen als het niet mijn eigen haar zou zijn geweest. Dat zou echt een afknapper zijn geweest, dus ik ben dankbaar dat de producenten de keuze hebben genomen om de parfumkraan zo minimaal als mogelijk open te draaien.

“Als er een andere soort van zou bestaan, dan zou ik die zeker kopen hierna!”, zei ik mezelf en dat heb ik dan ook gedaan. Toen het op was kon ik niet naar de winkel gaan omdat ze op verlof waren, bovendien zat ik nog midden in een verhuis én was het zomervakantie waardoor ik niet meer elke dinsdag naar de muziekschool moest gaan in de buurt. Dus heb ik me even moeten behelpen met een ‘normale’ shampoo van de vrouw des huizes van mijn tijdelijk verblijf. Daar merkte ik dat mijn haar toch weer ‘normaal’ van werd, zonder vettige bovenkant en de rest droog.

Andere varianten

Nadat ik definitief was verhuisd, moest ik uiteraard de winkels in de buurt gaan verkennen. Gelukkig hebben ze ook hier een Bio Planet in de buurt! Nog beter: ze hadden daar ook dezelfde shampoo! Die zag ik tijdens mijn verkenningsrondje liggen. Halleluja! Hoe fijn is dat! 😀 Ze hadden de 2 andere varianten ook, dus zou ik alle 3 kunnen uitproberen (vet, normaal en droog haar).

Normaal haar shampoobar met tarwe-eiwitten en gele klei

Voor normaal haar

Op het moment dat ik aan deze blog begon (begin november), zat ik nog steeds aan mijn 2e variant: die voor normaal haar. Deze vind ik alvast beter dan de vorige, maar het heeft helaas ook een ‘bijwerking’. De dag na de wasbeurt lijkt heel mijn haar vettig te zijn, zonder dat het dat ook is. Ook heel raar. Bij het bewerken van dit blogbericht (begin januari) was het stuk shampoo in kleine stukjes gebroken wegens te dun geworden en was het dus bijna op.

Voor droog haar

Enkele weken voor het online gaan van dit bericht is het opgeraakt en ben ik begonnen met de derde variant, voor droog haar. Dus kan ik tocht nog een update plaatsten voor het de lucht ingaat.

Ik hou van de geur van deze variant! Normaal ben ik niet zo voor (sterk) geurende verzorgingsproducten en dergelijke, maar deze keer niet. De geur is niet ‘in your face’, het is tamelijk zacht, vandaar dat het er nog mee door kan.

Helaas (of net gelukkig?) is het echt voor droog haar, het blok voelt vettiger aan en tijdens het wassen voel ik ook een verschil. Bij het drogen van mijn haar was ik niet zo tevreden, omdat deze shampoo bar nu eenmaal niet bij mijn haartype past. Het zag er redelijk ‘vettig’ uit en voelde ook wat zo aan, wel was het proper.

Conditioner

Wat ik daarom doe nu, is eerst de shampoo bar voor droog haar gebruiken om alle vuiligheid en vettigheid uit te wassen, daarna met de bar voor droog haar erdoor gaan. Het werkt als een conditioner dan denk ik. Nu is mijn haar niet zo droog zoals toen in het begin van dit ‘experiment’, maar voelt het ook niet meer zo vettig aan als na het eerste gebruik van de bar voor droog haar.

Verdict

Het is alvast fijn dat er meer shampoobars opkomen dan die van Lush en dat ze geen parfum-bom zijn. Ik ben ondanks de rare effecten van deze shampoos toch redelijk fan, dus ik ga ge ze blijven kopen tot ik volledig ‘no poo’ ben. Mijn voorkeur gaat uit naar de bar voor normaal haar (of eerst die voor vettig haar gebruiken en dan die voor droog als een soort van conditioner). Deze nieuwe vorm van shampoo haalt me dus nog steeds niet over om niet meer naar ‘no poo’ te streven.

Zou jij eens een shampoobar willen uitproberen? Of heb je al een of meerdere shampoobars getest? Wat was je ervaring dan? Ik ben benieuwd dus laat het zeker weten via een reactie hieronder. Heel erg bedankt!

Veel liefs,

Mijn handtekening