Lieve lezers, zowel uit België als uit Nederland, welke ‘brules’ zitten er in onze cultuur?

Mag ik even om jullie hulp vragen? Het is voor een opdracht, op m’n eentje lukt het niet goed juist omdat hetgeen waar ik over moet nadenken in onze cultuur zelden expliciet wordt uitgesproken in tegenstelling tot andere culturen en landen. Het gaat over ‘brules’, wat ‘bullshit rules’ zijn.

Wat zijn dan ‘bullshit rules’?

Brules zijn regels en normen in een cultuur / land die ons worden opgelegd en die ons beperken in het leven dat we eigenlijk willen leiden. Het zijn beperkende overtuigingen, niet gebaseerd op rationeel denken maar op imitatie, conditionering, mogelijks ook op oude denkwijzen van de Kerk, etc. Het kan ook uit traditie voortkomen.

Voorbeeld van de uitvinder van het woord

Een voorbeeld van de man die dit woord heeft uitgevonden (Vishen Lakhiani) : in India moet je gaan voor dokter, advocaat of IT-specialist, anders ben je een mislukkeling. Als je hart ligt in de creatieve sector (zoals Vishen) kan je die droom en dat verlangen niet waarmaken uit angst voor de reactie van je directe omgeving. Je komt terecht in een studie en later een job die je niet gelukkig maken puur om te voldoen aan die norm van de maatschappij waarin je bent opgegroeid.

In onze cultuur zijn brules niet zo expliciet

Helaas is het in mijn ogen in onze cultuur zó onder de radar dat ik nauwelijks op enkele beperkende overtuigingen kan komen. Wij hebben gelukkig niet meer die druk om weg te blijven van creatieve studies, maar wel nog steeds het gedachtegoed dat je alleen met een diploma succesvol kan worden. Voor de rest zijn het volgens mij bij ons allemaal ongeschreven regels en normen, die zeer impliciet en subtiel worden doorgegeven van generatie op generatie, via opvoeding, onderwijs etc. waardoor het niet in (althans mijn) actieve geheugen zit en ik dus strop zit voir de opdracht.

Vanzelf verdwenen

Er zijn sowieso al heel wat zaken reeds uit ons systeem gegaan (niet 100%, maar toch al grotendeels) zoals dat homoseksualiteit een zonde (in kerkelijke zin) zou zijn, wat helaas nog niet overal in de wereld uit de weg is geruimd. Het gaat dus echt om zaken uit onze eigen cultuur die vandaag de dag nog steeds spelen.

Hebben we nog brules?

Hierbij dus mijn vraag: welke brules zitten er nog in onze cultuur /maatschapij? Maw, welke (al dan niet ongeschreven) ‘regels’ en ‘normen’ – die niet in feite geen steek houden en ons daarom ook vaak tegenhouden ons eigen leven te leuden zoals we dat zélf willen – zijn er in onze cultuur / maatschappij?

Wat geen brules zijn

Let op, het gaat niet om stereotyperingen! Het gaat niet om wat de ene groepering (identiteit / nationaliteit /…) denkt over een ander. Het gaat om zelfbeperkend gedachtegoed (het kan dus wel een groepering zijn die overtuigingen over zichzelf heeft). Maar als een stereotypering jou zelf beperkt in een of ander opzicht, kan dat ook zo’n ‘regel’ zijn. (bv als lesbienne geen kort haar willen hebben om niet direct zo gestereotypeerd te worden, ook al wil je dolgraag een korte coupe en vind je dat je daar ook het beste mee staat – dat is duidelijk iets dat je remt om je eigen leven te leven zoals jíj dat het liefste wilt).

Mijn huidige lijst

De enkele zaken waar ik wél op kan komen zijn de volgende:

  • Je moet een diploma hebben om succesvol te zijn / te kunnen worden
  • Huisje-tuintje-boompje-kindje (in de zin van dat er nog vaak raar opgekeken wordt naar mensen die bewust kinderloos zijn en willen blijven, het is de regel om zich voort te planten, de naam/dna voort te zetten,…)
  • Echte mannen wenen niet. (niet als stereotypering, wel als in het cultureel gegeven dat mannen hard moeten zijn en geen gevoelens mogen tonen, anders worden ze als zwak, mietjes beschouwd, wordt al van kinds af aan meegegeven door jongens te laten stoppen met huilen tov meisjes die wél mogen wenen).
  • Wie mooi wil zijn, moet pijn lijden (really? Je kan ook mooi zijn zonder pijn te hebben hoor!). Dit is gelijkaardig aan het Engelse ‘no pain no gain’
  • Een normale job moet ‘9 to 5’ zijn / als je niet 9 to 5 werkt, ben je maar een ‘rare kwiet’.

Liefst unieke voorbeelden

Liefst geen 10x hetzelfde in de reacties zetten, mocht je idee er reeds instaan, kan je het altijd liken ter bevestiging.
Alvast heel erg bedankt!

Ps: Als ik een eigen ‘vertaling’ van ‘brules’ mag opperen, kies ik voor ‘regelul’. Het lijkt me wel duidelijk waar dat vandaan komt 😉 I don’t care als het stom klinkt (alle vertalingen van originele Engelse woorden klinken stom, flauw, zwak, belachelijk,… behalve die van het Afrikaans, die zijn zalig, grappig, schattig,… wat een creativiteit!).

Veel liefs,

Mijn handtekening