Zo’n 2 jaar geleden kwam ik via via op een blogbericht waarin heel wat alternatieven voor wegwerp en andere ecologische ideeën op stonden. Daarin werd er ook gesproken over een ouderwets scheermes als alternatief voor de wegwerp (plastic) scheermesjes. Als iemand die al van kinds af aan een wereldverbeteraar wilde zijn, kon het natuurlijk niet anders dan dat ik zou overstappen.

Het leven heeft soms rare kronkels

Van menstruatiecup naar ouderwets scheermes

Het begon allemaal met een website die blijkbaar linkte naar mijn pagina over de FemmyCycle Low Cervix menstruatiecup. Ik zag namelijk in mijn statistieken dat er iemand vanuit die site op die van mij was terecht gekomen. Het was de site van Cupkiezer (een aanrader voor wie snel wilt weten welke soort cups het beste voor haar geschikt zijn), de persoon daarachter had nog een andere website, welke ik ook even heb bekeken.

Daarop was een van de recentste posts die van ‘de dag van de duurzaamheid’ met 10 soorten duurzame ideeën waarmee we allemaal heel gemakkelijk ons steentje kunnen bijdragen aan een kleinere afvalberg, minder productie ( = ook minder grondstoffenverspilling) en dus een beter milieu. Daarin stond o.a. dat je een ouderwets scheermes kon kopen en gebruiken ipv wegwerpmesjes (die ook nog eens super duur zijn, laten we wel wezen!). Het idee alleen al maakte me enthousiast! Maar natuurlijk zou ik niet over 1 nacht ijs gaan…

Ouderwets scheermes en accessoires

Eerst meer informatie verzamelen

Er werd gelinkt naar een ander blogartikel, van een andere blog, waarin ik meer informatie kon vinden over het gebruik van dit soort scheermes. Wat ben ik blij dat ik dat heb gedaan, zo was ik goed ingelicht over de voor- en nadelen alvorens ik de overstap zou maken. Ik was overtuigd, zelfs met het minpuntje erbij (ze zijn enorm scherp, oppassen dat je jezelf niet snijdt dus, waardoor je minder snel te werk kan gaan dan met wegwerp – waarbij sommmige aangeprezen worden dat ze je niet snijden bij schuin/zijdelings bewegen). Dus, dank je wel Iris van IkbenIrisniet!

Waar te koop?

Uiteraard moest ik op zoek gaan naar een plek (of site) waar ik de houder en de mesjes kon kopen. Zo kwam ik terecht op de site van Visagistopdefiets.nl (helaas is ze reeds gestopt). Daar koos ik welke houder, welk hoesje en welke mesjes ik wilde hebben. Toch kwam het er niet van om het te kopen, het was een redelijke investering en bedacht dat het een leuk verjaardags- of kerstcadeau zou zijn.

Eerst belangrijkere dingen…

Helaas (of gelukkig?) gaat het leven niet altijd zoals gepland, bijna hals over kop ging ik samenwonen met mijn toenmalige partner, waardoor andere zaken belangrijker waren om als kerstcadeau ideeën door te geven.

Het idee bleef wel nog steeds in mijn hoofd zitten en voor mijn kerstmis vorig vroeg ik dan zo’n scheermes met bijhorende accessoires zoals een hoesje om het mooi op te bergen en het mee op reis te kunnen nemen.

Scheerzeep

Bij de bestelling zat er zelfs een cadeautje bij: een mini Werfzeep Scheerzeep! Dat moest ik even opzoeken tijdens het schrijven van deze blog en was aangenaam verrast: het wordt met de hand gemaakt in een biologische zeepziederij in Utrecht. En het wordt nog beter:

“Zonder synthetische toevoegingen, plastics, palmolie en dierlijke vetten; met voedende plantaardige oliën, liefde en aandacht.”

Ze zijn zacht voor de huid en voor de natuur, dus ecologisch! Ook komen ze in allerlei geuren voor, waaronder ook de Scheerzeep hoort: den, ceder en eucalyptus.

Weg met wegwerp, hallo duurzaam!

Maar eerst moest ik natuurlijk mijn voorraad wegwerpmesjes wegwerken… uiteraard ging ik dat niet gewoon weggooien, dat zou verspilling ten top zijn. Zo’n 2 maand geleden was het dan zover en nu kan ik eindelijk mijn ervaring met jullie delen!

Reishoesje voor ouderwets scheermes en scheermes

Mijn ervaring

Ten lange leste (ik hoor jullie al zuchten :p ) is dan hier mijn ervaring. Kort en bondig, maar krachtig: ik wil geen wegwerp meer! Als ik dit eerder in mijn leven was tegengekomen en had uitgeprobeerd, zoals vanaf het moment dat pubers zichzelf beginnen te scheren, zou ik het heel waarschijnlijk al vanaf dan hebben blijven gebruiken.

Waarom?

Het scheert in mijn bescheiden mening beter dan een wegwerpmes (nee, niet zo eentje met maar 1 of 2 mesjes in 1, maar met 3, weet je wel? Minder dan 3 mesjes kwam niet goed bij mij). Wel, dit is maar 1 mesje, met 2 kanten, maar het scheert ‘gelijk zot’. Ik dacht eerst nog ‘scheert dit wel?’ omdat ik het niet voelde. Pas bij het bekijken van mijn been vanuit meerdere hoeken en lichtinvallen zag ik dat mijn haartjes echt weg waren waar ik had geschoren. Het scheert dus erg zacht.

Een paar details

Ik moet wel wat vaker dan bij wegwerpmesjes de haartjes van het mesje wegspoelen tussendoor, maar als dat het enige is, hoor je mij niet klagen. Tot nu toe heb ik mezelf ook nog niet gesneden, halleluja. Een ander klein detail is dat ik moet opletten dat ik mijn hand moet afspoelen nadat ik mezelf heb ingezeept waar ik wil scheren. Anders glipt het handvat uit mijn vingers en is het mesje kapot, of erger, valt het ergens op mij en heb ik een pijnlijke wonde.

Ja, je leest het goed, ik gebruik water en zeep om mij te scheren. Ooit, lang geleden heb ik wel eens scheerschuim of dergelijke meer gebruikt, maar dat was uiteindelijk pure verspilling van geld en product. Met zeep of shampoo lukt het evengoed en dat doe ik zo al jaren. Dat is dan nog extra besparing!

Werfzeep voor ouderwets scheermes

Alle voordelen op een rijtje

Voor wie liefst alles hier in één keer te weten komt, ipv naar de blog van Iris te gaan, som ik hier even alle voordelen op.

  1. Goedkoper: je betaalt 1x voor de houder en het hoesje, de mesjes koop je bij Colruyt per 10 in een doosje dat zo’n €1,79 kost, dat komt neer op zo’n 18 cent per mesje. Op dit moment krijg je zelfs nog 1/5e korting als je er 4 tegelijkertijd koopt, zo’n 15 cent per stuk dan. Die investering haal je er hoe dan ook snel genoeg uit.
  2. Ecologischer: je hebt nauwelijks afval. De mesjes gaan super lang mee en het enige wat je weggooit is de miniverpakking, de botte mesjes en het papiertje dat errond zit ter bescherming.
  3. Scherp: de mesjes zijn enorm scherp en gaan ook langer mee dan wegwerpmesjes.
  4. Zacht: je voelt het nauwelijks dat je je aan het scheren bent.
  5. Gemakkelijk proper: zowel tijdens als na het scheren. Tijdens het scheren spoel je de haartjes gemakkelijk weg. Na het scheren schroef je de houder los van het handvat, neemt de twee delen van elkaar en je wast de haartjes die er binnenin vast kwamen te zitten met gemak overal af, je droogt daarna alles mooi af, steekt het weer in elkaar en bergt het op. Bij wegwerp hoopte er zich veel haar op achter de mesjes, waar je niet aan kan. Dat is ook een broeihaard voor bacteriën!

Verdict

Het moge duidelijk zijn: ik ben helemaal om! Mij zie je vanaf nu nooit meer met een wegwerpscheermes in de hand, tenzij ik voor een of andere reden niet anders kan (ik zou op dit moment niet weten waarom dan). Het werkt allemaal hetzelfde alleen is het beter voor de portemonnee én ook voor het milieu. Waarom zou je dan nog voor wegwerp kiezen?

Nu je dit hebt gelezen, overweeg je dan ook om een ouderwets scheermes aan te schaffen en wegwerp te laten voor wat het is? Of heb je er soms al eentje en wil je je ervaring ook delen in een reactie hieronder? Laat maar weten!

Veel liefs,

Mijn handtekening