Zo goed als iedereen in de moderne wereld gebruikt deo. Dat deed ik ook vroeger in het middelbaar. Zowel de verstuivers als de rollers, tot ik ontdekte dat ik niet goed tegen die dampen kon van de verstuivers. Na enige tijd stopte ik volledig met deo’s te gebruiken (ik hoorde niemand klagen, dus lijkt het voor mij niet echt nodig te zijn), tot ik in contact kwam met Forever Living Products en ook hun deo testte. Een deo op basis van pure aloë vera (en niet ‘met‘ aloë vera), zonder alcohol, aluminium en andere zware metalen kon alleen maar goed zijn voor de huid. Jaren bleef ik het gebruiken omdat het nauwelijks een geur had en omdat ik super lang over 1 roller deed, dus was het ook nog eens goed voor de portemonnee. En toch knaagde het, vanwege al die verpakking en toch ook nog vele andere ingrediënten die er inzaten. Hoe natuurlijker en hoe minder verpakking, hoe beter voor mij. Insert de kristal deo.

Kristaldeo’s

Kristaldeo’s zijn zoals de benaming het al zegt, deo’s van kristal. Dat is een samenstelling van mineralen, in dit geval aluin. Aluinen zijn dubbelzouten van sulfaten. Het kent meerdere toepassingen, waaronder het (deels) afsluiten van de zweetkanaaltjes dankzij de chemische reactie met de vetzuren die op de huid voorkomen.

Kristal deo's

Voordelen van kristaldeo’s

Aluminium of andere zware metalen komen er niet aan te pas. Er zit ook geen alcohol in, waardoor dit voor mensen met een alcoholallergie een goed alternatief is. Het heeft daarnaast ook geen geur, er wordt geen parfum aan toegevoegd. Dus voor die gevoelige neuzen (waaronder die van mij) is dit ook een goede keuze. Kortom, een 100% natuurlijk product (de verpakking niet meegerekend).

Gebruiksaanwijzing

Maar hoe gebruik je dan zo’n kristaldeo? Heel simpel, je draait de dop eraf, maakt de kristal een beetje nat en brengt het aan zoals een gewone deo. Na de ene oksel maak ik het opnieuw nat, omdat het redelijk snel weer droog wordt als je het opdoet. Vervolgens droog je de kristal af en draait de dop er weer op.

Hoe kwam ik op het idee?

De eerste keer dat ik over kristaldeo’s hoorde, was in de cursus ‘Ontdek en ontwikkel je ‘paranormale’ vermogens’. We hadden het erover in de les en enkelen zouden een gezamenlijke aankoop doen (omdat het vanuit Duitsland zou komen). Aangezien ik nog maar net aan een nieuwe deo van FLP was begonnen en er nog 1 in voorraad had, deed ik er niet aan mee, maar de gedachte bleef in mijn achterhoofd zitten voor erna. Een jaar later kwam ik eens in een Holland & Barett aan toen er een enorme actie was van 2e voor €1. Daar zag ik ook 2 soorten kristaldeo’s, beide met de sticker van de actie. Zie ze hieronder op onderstaande foto:

Kristal deo's zonder beschermkap

Ook als was mijn eigen deo nog steeds niet op, ik kon niet aan deze aanbieding weerstaan. Pas een half jaar later zou ik voor het eerst de kristaldeo gebruiken. Zolang ik deze heb, blijf ik bij deze vorm van deo. Maar ondertussen zal ik nog experimenteren met het maken van mijn eigen natuurlijke deo’s, zonder verpakking. Online zijn er al vele ideeën te vinden.

Mijn ervaring

De deo die ik nu gebruik is de rechtse, van Deo Kristal van De Tuinen. Je draait de dop eraf en het is klaar voor gebruik.

De Tuinen kristal deo

De andere, van Ice Guard heeft een draaimechanisme zoals een vaste deo of lippenbalsem. Je moet het dus nog even omhoog draaien alvorens je het kan gebruiken indien het reeds erg geslonken is.

Ice Guard kristal deo

Volgens de verpakking werkt het 24u lang. Zelf ben ik niet een hevige zweter, dus merk ik niet echt het verschil tussen de dagen waarop ik deo aanbreng en andere, deo-loze dagen. De geur maakt ook geen verschil, omdat het geen geur heeft. Aangezien je ‘immuun’ bent voor je eigen (zweet)geur, kan ik niet zeggen of het je zweetgeur ook vermindert of niet. En nee, ik ga echt niet vragen aan anderen om even onder mijn oksel te ruiken op verschillende dagen met en zonder deo op.

Zelf merk ik ook niet echt op of de deo nu slinkt of niet. Het gaat waarschijnlijk zo traag dat het niet zichtbaar is. Je komt er dus héééél lang mee toe. Nog langer dan met de deo van FLP. De prijs van deze deo en die van FLP komt ongeveer overeen, dus dat maakt deze deo dan nog een pak economischer.

Verdict

Ik ben fan! Alleen spijtig dat er nog steeds verpakking bij komt kijken. Het houdt me nog steeds niet tegen om mijn eigen natuurlijke en verpakkingsvrije deo te maken. Dus zolang ik deze deo’s heb, blijf ik ze gebruiken tot ze op zijn, maar daarna zal ik zeer waarschijnlijk overstappen op zelfgemaakte deo of zelfs geen deo meer gebruiken zoals ik jaren geleden ook al heb gedaan.

Gebruik jij ook een kristaldeo (of heb je dat ooit gedaan)? Wat vind/vond jij er van? Of maak je soms je eigen deo? Link gerust naar je recept als je dat online hebt staan, of deel het in een reactie als je wilt (liefst zonder parfum of etherische oliën). Dan kan ik later meer varianten uittesten. Wie weet heb jij mijn favoriet recept en schrijf ik er een aparte blogpost over, uiteraard met jou erin vermeld 😉

Veel liefs,

Mijn handtekening