Toen ik naar De Groene Wijzer ging voor bamboetandenborstels, ging ik met meer dan alleen 2 van deze borstels naar huis. Tijdens mijn bezoekje aan deze kleine maar gezellige biowinkel kwam ik heel wat interessante producten tegen, waaronder ook ouderwetse zeepblokken. Nu denk je vast, die vindt je toch overal? Dat klopt, maar déze niet. Ze spraken me aan door 2 ingrediënten: shea (karité) en argan. Welke van de twee ik heb gekocht en wat mijn ervaring was, lees je verderop. Maar eerst vertel ik waarom ik ben overgestapt naar vaste zeep.

Waarom vaste zeep?

Waarom ben ik overgestapt naar zeepblokken? De reden is heel simpel: omdat er minder tot zelfs geen verpakking bij te pas komt. Dat is voor deze milieubewuste madam sowieso al een doorslaggevende factor. In zeepblokken lijken er ook veel minder ingrediënten te zitten (of is dat misschien iets wat ik gewoon denk na een aantal zeepblokken te hebben bestudeerd?). Voor iemand met een gevoelige huid en die zoveel mogelijk chemicaliën vermijdt – zoals ook ik – is dit een dubbele troef. Plus, samen met het vermijden van plastic douchesponzen is dit dubbel zo goed voor moeder natuur!

Na te zijn overgestapt lijkt het ook dat zeepblokken zuiniger zijn dan vloeibare zeep. Dat kan mogelijks ook een vervormde waarneming zijn, maar dat is wat ik voorlopig toch denk. Ergens lijkt dat ook logisch aangezien een blok zeep minder water bevat (anders zou het lopend zijn zoals vloeibare zeep). Je betaalt dan wel wat meer voor een blok zeep, maar je hebt meer écht product in handen.

Emma Noël karitézeep en arganzeep

De zepen die ik in de winkel zag waren van Emma Noël, een naam die vaag een belletje deed rinkelen. Ze waren dus gemaakt met shea, of ook wel karité genoemd, en argan. Beide oliën zijn sowieso goed voor de huid, maar omdat mijn huid gevoelig is, ga ik niet een impulsieve aankoop doen. Er zaten namelijk 3 blokken in 1 verpakking en het was niet zo goedkoop, dus een miskoop vermijden is altijd handig. Die met karité sprak me wel meer aan dan die andere, maar je weet maar nooit. Om te testen of ik er wel tegen kon, maakte ik gebruik van een spiertest van TFH (Touch For Health)* voor beide varianten. Uit de test bleek dat alleen de karité variant geschikt was voor mij, had ik even mazzel!

*Je plaatst een product onder je linkeroksel, maakt een lus met je duim en wijsvinger/middelvinger en probeert met je andere hand de cirkel te doorbreken, lukt dat, ben je ‘zwak’ en is het product niet goed voor je, lukt het niet, dan ben je ‘sterk’ en verzwakt het product je niet of maakt het je juist sterker).

De zepen 

Papilio Glaucus

Shea (karité)

Shea / karité komt steeds meer en meer voor in verzorgingsproducten. Tegenwoordig wordt het net als aloë vera te pas en te onpas in koeien van letters op de verpakkingen gezet, dus er moet wel iets goeds aan zijn. Na een kort onderzoek naar dit wonderingrediënt ben ik de volgende zaken te weten gekomen:

Karité is een plantaardig vet, gewonnen uit de vrucht van de Afrikaanse boom Vitellaria paradoxa. Onbewerkt heeft het een ivoren kleur, bewerkt ziet het wit. Het is eetbaar en kan ook verwerkt worden in cosmetica, zeep en medicijnen. Het heeft een vochtinbrengende werking, vandaar de populariteit in de cosmetica-industrie. Er kan maximaal 28% karitéboter verwerkt worden in zepen, omdat het anders een te zachte zeep wordt die ook minder goed zijn werk doet.

Argan

Ook arganolie is een plantaardig vet. Het is afkomstig van de vrucht van de arganboom, Argania spinosa, maar het is wel zeldzaam omdat er nog maar 20 miljoen van deze bomen op de aarde zijn en omdat de oogst en productie volledig handmatig zijn. Daarom is de olie ook zeer duur en staat het bekend als het Marokkaanse goud. Je kent de olie waarschijnlijk het meest vanwege de massagewereld, waarin het heel populair is. 

Mijn ervaring

Eerst dacht ik dat de overschakeling van vloeibare zeep naar vaste zeep groot zou zijn, maar niets is minder waar. Er is niets speciaals aan. Je hebt alleen een bakje met afvoergaten nodig om de zeep in te leggen. De rest gaat gewoon op dezelfde manier.

Bij het online gaan van dit blogbericht, is mijn eerste zeepje van Emma Noël reeds op. Helaas weet ik niet meer wanneer ik er precies mee ben begonnen. Het zal in september geweest zijn denk ik. De zeep ging precies wel veel sneller vooruit dan dat ik eerst verwacht had, het leek dus een zachte zeep, zoals ik voor dit bericht ook heb opgezocht. Meer karité zou het dus nog zachter hebben gemaakt, maar ook minder geschikt als zeep. Maar toch heeft het bijna een half jaar geduurd vooraleer het op was. Hoe lang zou ik er dan over doen met een stevige, compacte blok zeep?

Zelf kan ik niets aanmerken op deze zeep. Het is zacht voor de huid, het heeft een aangename geur – die ook niet overweldigend is – en het wast, zoals een zeep behoort te doen. Hierna heb ik nog andere, kleinere zeepjes om eens uit te proberen en het verschil te ontdekken. Zodra ik daar ervaring mee heb opgedaan, zal ik dit blogbericht bijwerken ofwel een nieuw bericht maken en er hier naar linken.

Was jij jezelf met ouderwetse zeepblokken? Enige voorkeur van merk of precieze zeep? Laat me maar weten welke jouw favoriet is, dan zal ik die ook eens uittesten.

Veel liefs,

Mijn handtekening