In het middelbaar ontdekte ik de geweldige douchespons, je weet wel, die ronde, fluffy sponzen die meer gaten zijn dan spons, waardoor ze juist goed hun werk kunnen doen. Je had maar een fractie van de douchegel nodig die je zou gebruiken met een washandje en het schuimde dan nog eens zoveel meer. Ideaal dus! Enkele jaren later bleken ze alleen niet zo ideaal te zijn als ik dacht… waardoor ik terug naar ‘ouderwetse’ washandjes greep. Onlangs kwam ik nog iets anders tegen: de Konjacspons.

Microplastics

Enkele jaren geleden las ik namelijk eens dat zo’n plastic douchespons bij elk gebruik veel microplastic afval produceert. Nog meer als je het een keer in de wasmachine stopte om het weer hygiënisch te maken. Al die microplastics komen terecht in de afvoer en kunnen niet door de waterfiltermaatschappijen weggefilterd worden, juist omdat de deeltjes zo minuscuul zijn. Dit komt dan weer terecht in de zee en zo in het lichaam van water- en zeedieren – welke wij ook weer opeten. De cirkel is dan rond. Omdat ik hier niet meer aan wilde bijdragen, kocht ik geen nieuwe plastic douchespons meer nadat die van mij zo goed als onbruikbaar werd.

Washandjes

De overgang naar washandjes was weer even wennen, vooral omdat het weer meer douchegel verbruikte. Dit gebrek heb ik sinds september kunnen omzeilen met zeepblokken. Voor de rest verloopt alles hetzelfde. Zo erg is de overstap dus niet.

Konjacspons

Toen ik in de Holland & Barett kwam tijdens de grote actie van “2e voor €1” Kwam ik een alternatief tegen dat mijn interesse wekte: de Konjacspons. Dat is een spons gemaakt van bamboehoutskool. Volgens de verpakking reinigt het diep en absorbeert het overtollig vet en toxines. Dat wilde ik eens uitproberen. Er waren 2 varianten: een grote, speciaal voor het hele lichaam en een kleinere, vooral voor het gezicht, maar het kan ook voor het lichaam gebruikt worden. Omdat op beiden een sticker plakte van de actie, was dit dan ook hét moment om mijn slag te slaan.

Gebruik

Zoals je op de bovenstaande foto kan zien, is de kleinste nogal klein en het ziet er ook hard uit. Dat is het ook. Maar als je het onder water dompelt (of onder de douchestralen brengt), absorbeert het het water en wordt het 2 à 3 keer groter en ook zacht. Vervolgens kan je douchegel erop doen, of er met een zeepblok over gaan. Je wast jezelf dan zoals je normaal zou doen met een washandje of een douchespons. Gebruik het nooit in uitgedroogde en verharde vorm!

Na je wasbeurt spoel je alle zeepresten er goed uit door het meermaals en overvloedig met water uit te wringen tot er geen schuim meer te zien valt. Op het einde wring je ook zoveel mogelijk al het water eruit en hang je de spons te drogen weg. Na 3 dagen is de spons weer volledig opgedroogd en een beetje geslonken. Let op: het zal nooit meer zo hard en klein worden zoals het uit de verpakking kwam!

Op de verpakking staat dat je de spons nog zo’n 3 maanden kan gebruiken na het allereerste gebruik. Dat kan ongeveer kloppen, want begin februari begon de materie te scheuren aan de randen bij het uitwringen – ik begon er rond november mee.

Hieronder zie je de grote variant, wanneer die water heeft opgenomen:

Natgemaakte Konjac spons

Mijn ervaring

Eerlijk gezegd vind ik er niet echt iets speciaals aan. Het is leuk om die eerste keer te zien hoeveel groter de spons wordt, maar daarna wordt het een beetje een last om de spons telkens weer eerst wat te laten weken alvorens je het kan gebruiken. Qua extra troeven zoals ‘deep cleansing’ en ‘overtollige vetten’ absorberen merk ik niet echt iets. Ook zoveel verpakking weer… Geef mij maar gewoon een ouderwets washandje.

Dit is voor mij zelfs de eerste review van een product waar ik niet zo enthousiast over ben. Voor alles een eerste keer zeker?

Heb jij al eens een Konjacspons gebruikt? Wat was jouw ervaring dan?

Veel liefs,

Mijn handtekening