Mijn massagetherapeute Fatim Assemiouni uit Antwerpen ging even geleden naar een cursus Transformational Breathing om niet alleen zichzelf, maar ook haar klanten nog beter te kunnen helpen met lichamelijke klachten. In december vroeg ze aan enkele vrienden, waaronder ik, of we wilden meedoen met een online proefsessie. Aangezien ik weet wat gewoonweg juiste ademhaling en verschillende technieken al met je gezondheid en welzijn kunnen doen, kon ik natuurlijk geen nee zeggen.

Hieronder link ik naar haar blogpost over de techniek (zij weet er meer over dan ik, dus lijkt het me niet meer dan logisch dat ik zelf geen uitleg geef). Wat ik wél kan geven, is hoe ik het heb ervaren. Tussendoor oefende ik bijna elke dag 10 minuten zoals aangeraden. Ondertussen mocht ik nog een 2e proefsessie bijwonen en het verschil in effect was heel duidelijk.

https://www.anoubis.be/post/waarom-transformational-breathing

Mijn ervaring met Transformational Breathing

Belangrijke nota’s vooraf

Het is de bedoeling dat je

  1. in een verwarmde languit kan liggen met een kopkussen onder je hoofd en een dekentje over je heen.
  2. alle juwelen, horloges en andere beschermende amuletten etc uitdoet
  3. niet gestoord kan worden
  4. je medebewoners verwittigt dat je toning gaat doen (klanken uiten)
  5. water en zakdoeken in de buurt hebt staan

Bij de volgende gezondheidsklachten doe je de sessie rechtop in een hoek van minstens 45 graden:

  • astma
  • andere aandoeningen van de luchtwegen
  • hartaandoeningen
  • hoge bloeddruk
  • zwaarlijvigheid (het hart moet altijd hoger liggen dan de buik)

1e proefsessie

Die ene dag zat ik een emotioneel slechte plek en dacht eerst dat ik me ging verontschuldigen. Dat heb ik uiteindelijk toch niet gedaan en daar ben ik blij om. Tijdens de sessie kwam de emotie namelijk los en kon ik het uiten en laten gaan. Weer iets geheeld dus!

Mond wijd openhouden

De basis van de ademtechniek is dat je je mond constant wijd openhoudt om voldoende lucht binnen te krijgen. Gelukkig herinnerde Fatim ons er regelmatig aan om de mond goed open te houden, want als je er niet op let, valt die vanzelf weer bijna helemaal dicht. Dat was dus een fysieke en ook mindful inspanning.

Buikademhaling, volledige ademhaling

In het begin start je met gewoon de buikademhaling. Wie nog moeite heeft met buikademhaling vol te houden, blijft dat gewoon doen. Als je die al goed kent en als vanzelf doet, kan je na een tijdje de volledige ademhaling gebruiken. De volledige ademhaling begint in de stuit en gaat geleidelijk aan naar de keel toe: stuit – buik – flank/ribben – borst – keel. Soms is het al moeilijk genoeg om je aandacht erbij te houden om alleen al buik – flank – borst vol te houden, of toch voor mij.

Geen pauzes

Een ander onderdeel van de techniek is dat je in 1 vloeiende beweging blijft ademen. Je zorgt er dus voor dat je geen pauze neemt tussen inademhaling en uitademhaling alsook tussen uitademhaling en inademhaling. Dat laatste was me pas duidelijk toen ik het enkele dagen voor de 2e proefsessie vroeg (sorry Fatim, vaak neem ik dingen nogal letterlijk op).

3x in, 1x uit

Het laatste kenmerk van de techniek is dat je langer inademt dan uitademt. De richtlijn die we kregen is 3 tellen in (hoe lang of kort die van jou ook moge zijn, zolang je maar consistent bent) en 1 tel uit. Ook dat is redelijk uitdagend omdat ik uit mezelf bij het uitademen bij de meeste ontspanningstechnieken juist langer uitadem dan in. Mijn uitademhaling is dan ook van zichzelf al minstens even lang dan mijn inademhaling.

Uitdagende momenten

Wat nog het moeilijkste van al is, is dat je regelmatig zal geeuwen, maar dat je de ademhaling liefst niet onderbreekt. Omdat ik vanzelf redelijk wat water in m’n mond krijg bij het geeuwen, moet ik slikken om niet te stikken (het uit m’n mond laten lopen vind ik echt niet aangenaam Fatim!). Dus dan is het moeilijk om het niet te onderbreken. + Soms voelt je keel gewoon zo droog aan dat je wel moet slikken.

Toning

Na een tijdje doen we aan toning. We leggen daarbij een hand op een bepaald chakrapunt en uiten tegelijkertijd een klank die bij dat chakra hoort. Elke klank uiten we 3 keer, dus bij 3 achtereenvolgende uitademhalingen tot alle lucht weg is. Dit duurt bij de ene langer dan bij de andere. Ik merkte dat die van mij bijvoorbeeld al bijna 2x zo lang was als die van Fatim.

Punten en klanken

We beginnen onder de navel en ‘ohm’, dan leggen we een hand op ons hart en zeggen ‘aaa’, vervolgens komt ons hand op de keel en uiten we ‘eee’. Als laatste leggen we ons hand op ons voorhoofd en is de klank ‘ie’.

Klanken = trillingen = vibratie = maakt los

De toning voelde goed en maakt wat los in het lichaam. Wat er ook weer bij mij gebeurde toen, weet ik niet meer, maar het deed deugd. Volgens mij begon ik wel te wenen bij het keelchakra, aangezien er al heel de dag emotie klaar lag om naar buiten te komen.

Verwarring

Deze eerste proefsessie was er wel een beetje verwarring – voor mij als aura- en chakratherapeut althans – omdat Fatim de chakrapunten, affirmaties en klanken door elkaar haalde. Ze had ervoor wat veranderd aan wat er in haar cursus stond (ze deed er een extra een chakrapunt bij) en was dus zelf even abuus. Dit foutje was in de 2e proefsessie van de baan.

Weerstand

Op een bepaald moment voelde ik weerstand tegenover het ademen. Ik wilde echt niet meer verder doen. “Gewoon ademen was al genoeg zeg! Waarom moet ik zo’n hele poespas doen en erop blijven letten?” Dat is dus een blokkade ergens, lichamelijk / geestelijk / emotioneel, die zich kenbaar maakt. De bedoeling is daar gewoon doorheen te ademen. Simpel toch? Haha, niet echt.

Sensaties

Doorheen de sessie kan je het koud of warm krijgen, tintelingen in ledematen, mogelijks ook ergens pijn, etc. Dat is een teken dat er vanalles aan het loskomen is en dat de techniek dus z’n werk aan het doen is. Als het ergens pijn doet, adem je naar je pijn toe.

Afloop

Na afloop kom je zeer rustig en traag terug rechtop zitten. Uiteraard is er dan ook een feedbackmoment, om te zien hoe het met je gaat en hoe de sessie zelf is verlopen. Iedereens ervaringen en sensaties zijn anders. Je kan nog vragen stellen en Fatim weet altijd nog wel weetjes te geven.

Ook niet onbelangrijk: drink voldoende water achteraf om losgekomen afvalstoffen te kunnen afvoeren!

Algemeen

Over het algemeen was het een positieve ervaring. Het deed iets en dat deed deugd. Achteraf voelde ik me emotioneel dan ook wat beter, maar wel heel moe.

Thuis 10 min/dag

Fatim vertelde ons dat we elke dag 10 minuutjes ‘moesten’ (niets moet natuurlijk) verder doen en stuurde ons een lijst van begeleidende muziek door die we op Spotify konden vinden. Het is leuker zo en het helpt ook met de sessie te timen.

Zelf doe ik altijd eerst 5 minuten gewoon buikademhaling en vervolgens 5 minuten de volledige ademhaling. Na de 2e proefsessie doe ik er ook nog toning bij na die 10 minuten. Om af te sluiten doe terug enkele keren de volledige ademhaling.

Tintelingen

Na een paar keer oefenen ontdekte ik dat de tintelingen al in de eerste 5 minuten opkwamen ipv pas na 7 minuten of op het einde. Dat betekent volgens mij dat er iets op gang komt in m’n lichaam 🙂

Weerstand

Soms is de weerstand weer hoog en heb ik zelfs geen zin om eraan te beginnen, maar dan denk ik: het is maar 10 minuten, zo erg is het niet. En zo begin ik mijn dag met wat me-time.

Heart Healing Revolution

Na de Transformational Breathing luister ik nog naar een meditatie uit de Heart Healing Revolution serie van Joy & Roy Martina – 5 gratis, begeleidde meditaties van ongeveer 10 minuten die je hart helen. Die heb ik al sinds 2014. Toen ik ermee begon, samen met de MIR-Methode, veranderde er veel in m’n leven en brokkelde de muur rond mijn hart af die ik al bijna 5 jaar had. Niet veel later veranderde mijn gevoel naar een kennis toe en een half jaar later waren we een koppel.

Niet lang nadat ik ermee begon stopte ik al weer, ik was er mogelijks nog niet helemaal klaar voor. Maar sinds december kreeg ik tekens dat het tijd was om het weer op te pikken. Opnieuw mist het zijn effect niet. Ik kan het dus van harte aanraden.

2e proefsessie

Begin januari kreeg ik opnieuw een mailtje van Fatim voor een 2e proefsessie. Ze ging de dagen erna namelijk met klantjes beginnen en wilde een ander online platform uitproberen om te zien of ze daar wél muziek mee kon laten afspelen (ipv thuis op te zetten met minder goed geluid als gevolg). Met Zoom lukte dat en het was inderdaad ook een betere ervaring zo. Buiten dat was mijn ervaring ook gemakkelijker en intenser dan de 1e keer.

Verschil met 1e sessie

Gemakkelijker

Het was deze keer verbazingwekkend genoeg gemakkelijker om m’n mond wijd open te houden. Buiten het gegeeuw en geslik dan. Ook was het gemakkelijker om geen pauze tussen de adamhalingen te laten.

Intenser

Tintelingen en pijn

Al van in het begin voelde ik tintelingen zoals bij mijn dagelijkse sessies. In de muziek was er af en toe een klankschaal of een triangel die werd aangeslagen, wat extra tintelingen gaf. Op enkele momenten kreeg ik een pijntje rond mijn linkerknie. Gelukkig herinnerde Fatim ons eraan dat we daar naartoe moesten ademen als we dat kregen.

Toning ontspanning

Bij de toning voelde ik na elke plek en klank dat m’n ademhaling steeds meer ontspannen werd en ook anders. Moeilijk uit te leggen hoe. Tijdens het toning zelf voelde ik in m’n lichaam ook de vibraties beter stromen, wat zeer aangenaam was. Bij mijn keel kreeg ik een krevel en moest ik hoesten, net als op het einde van de toning op het 3e oog. Daar is dus nog werk aan de winkel. Bij mijn ochtendsessie erop begon ik ook met toning na de 10 minuten en opnieuw speelde mijn keel op eens ik daar aankwam.

Zwaar lichaam

Na de sessie was het moeilijk om rechtop te komen zitten en voelden mijn benen zwaar aan. Even later voelde ik me zelfs eventjes licht in m’n hoofd maar na enkele seconden ging dat al weer weg.

Thuis verder oefenen

Toning

Bij de 2e proefsessie merkte ik een groter verschil bij en na het toning gedeelte. Mijn ademhaling werd vrijer en dieper, gemakkelijker. Sinds die 2e proefsessie doe ik ook na mijn 10 minuten sessie de toning. 3x elke klank en minstens 3 transformational breath ademhalingen erna voor ik verder ga naar de volgende plek en klank.

Experiment

Ook experimenteerde ik enkele dagen geleden met de toning. Wat als ik eerst toning deed en dan pas de transformational breath techniek voor 10 minuten. Het effect op m’n ademhaling was er opnieuw, maar het is moeilijker erna om de techniek toe te passen vind ik. Je moet nog op gang komen en dat motiveert niet echt. Dus hou ik het bij de gewone volgorde.

Keelchakra open

Er is ook een evolutie ontstaan: mijn keel (chakra) is nu beter na al die dagen toning. Ik hoest niet meer en mijn rauwe klank is helderder geworden. Het duurt ook langer voordat m’n klank weer raspend wordt.

Conclusie

Ik ben duidelijk fan van het begin en ben na de 2e proefsessie nog enthousiaster. Daarom ga ik de dagelijkse 10-minuten-sessie blijven verder doen als ochtend ritueel. Ik heb nood aan meer structuur in m’n dag om productiever te worden, dus dat komt toch goed uit.

Als je graag zelf eens een gratis sessie wilt meedoen, ga dan naar de site van Fatim en schrijf je in of meld je aan voor haar nieuwsbrief waarin ze nieuwe data aankondigt.

Veel liefs,

Mijn handtekening