Zoals de meesten wel weten, ging ik deze zomer als pelgrim naar Santiago de Compostela via de Camino Francés. Het hele avontuur kwam voor mijzelf ook compleet als een verrassing uit de lucht gevallen – ok niet helemaal, want ik ‘voelde’ wel al iets in de lucht hangen, of eerder in m’n hart zitten. Veel tijd om voor te bereiden (fysiek – veel stappen, liefst tot gemiddeld 20 per dag! mét volle rugzak én de juiste schoenen waar je de tocht zelf ook mee gaat doen – mentaal – “ga ik dit doen? ga ik dit écht doen? kan ik het wel aan? in de zetel zitten is toch veel gemakkelijker! …” – en praktisch – o.a. alle benodigdheden voor een pelgrimage verzamelen) had ik niet: maar 3 weken. Maar 3 weken leek toch nét genoeg om alles op een rijtje te krijgen, en in de rugzak.

Want natuurlijk heb je heel wat nodig om voor minstens 4 weken ietwat comfortabel te kunnen stappen en het tot Santiago vol te houden. Omdat deze pelgrimage de voorbije 10 jaar steeds populairder wordt en dat pelgrimages als een nieuwe trend na deze C-crisis, zijn er heel wat mensen geïnteresseerd in wat je dan allemaal ‘moet’ meenemen. Niks moet natuurlijk! Lijstjes van benodigdheden voor een pelgrimage zijn gewoon handig om je een goed idee te geven. Uiteraard vertel ik ook wat ik mee had en nooit heb gebruikt, maar ook wat ik miste en onderweg moest kopen.

Disclaimer over de links in deze blogpost

Geen affiliate links

Doorheen de tekst link ik naar wat ikzelf heb gekocht in de winkels, deze links zijn niet gesponsord.

Foreverproducten

Alleen de links voor de 4 producten van Forever zijn affiliate links: ik link direct naar ze in mijn eigen Forevershop. Alle prijzen van Forever zijn standaard, dus of je ze in de algemene shop aankoopt of via mijn persoonlijke shop, maakt niet uit voor jou. Wel voor mij, aangezien ik een kleine commissie krijg als iemand via mijn shop / nummer koopt.

Al een eigen persoonlijke verdeler? Bestel bij hem / haar!

Natuurlijk koop je alleen via mijn shop / nummer als je nog geen persoonlijke Foreververdeler hebt. Ik ben wel zo ethisch om geen klanten van collega’s af te pakken. Dus indien je wel al een persoonlijke verdeler hebt, bestel je bij hem of haar. Als je via de algemene shop koopt, dan gaat de winst naar de grote pot en daar worden de rijkste verdelers nog rijker van. Het is maar dat je het weet.

Benodigdheden voor een pelgrimage

Het állerbelangrijkste

Er zijn maar een paar zaken waar je écht niet zonder kan op een pelgrimage:

 • Rugzak
 • Goed schoeisel

Rugzak

Uiteraard moet je een goede rugzak hebben waar veel in kan, maar ook weer niet téveel. Mij werd aangeraden om er een van 50L te kopen. In mijn rugzak kon er 50L + 10L in (extra afneembare zak bovenop de rugzak, waarin ook de regenhoes in zat).

Maximaal gewicht

Een goede richtlijn om je aan te houden is om maximaal 10% van je lichaamsgewicht mee te nemen. Aangezien ik maar 50kg weeg en de rugzak zelf al 2kg, was dit een onmogelijke opdracht. Uiteindelijk woog het gemiddeld 9kg. Over de 10 zou ik niet gaan, tenzij je een tent meeneemt (anders wordt het wel heel moeilijk). Hierbij is het gewicht van het water niet inbegrepen.

Mijn eigen rugzak
Gevulde wandelrugzak

Ik kocht deze rugzak vanwege onderstaande, vele troeven. Ik heb van alle dankbaar gebruik gemaakt – buiten de riemen onderaan voor tent/slaapzak:

 • 50 + 10 L: Buiten het grote compartiment is er nog een extra zak bovenaan waar nog 10L extra bij kan.
 • In die zak zit de regenhoes (altijd handig om een regenhoes erbij inbegrepen te hebben).
 • De rug wordt verstevigd door een metalen frame, waardoor je een rechtere rug kan houden.
 • De hoogte van de rug kan worden aangepast met klittenband
 • Vele verstelbare riempjes om het perfect te laten aansluiten: heupriem aan de heupgordel, riem van heupgordel naar onderkant van rugzak, riemen op de schouderriem en riem van schouderriemen naar de bovenkant van rugzak, riem tussen de twee schouderriemen
 • Vele verstelbare riempjes om de rugzak compact te maken: bij de zijzakken, bovenaan, aan de zak vooraan, bij de sluiting bovenaan (gelinkt met die van de zak vooraan), 3 riempjes binnenin om je spullen tegen te houden als je de zak opendoet en om ze ook meer bijeen te proppen, 4 riempjes om de bovenste zak stevig en strak op de rugzak te houden
 • Er is een drinkfleshouder
 • Stokhouders
 • Tent / slaapzakriemen
 • Plaats voor een waterzak binnenin (daar stak ik mijn flipflops om ze niet te beschadigen én het maakte de rug net iets steviger)
 • De vele zakken: onderaan waar ik m’n slaapzak en KW stopte, 2 zakken aan de heupgordel, drinkfleshouder, 2 open zijzakken waaronder ook nog 2 grote afsluitbare zakken zitten, open zak vooraan, extra 10L zak bovenaan met afsluitbare zakken binnenin en onderaan (waar de regenhoes in zit), aan de voorflap binnenin zit nog een afsluitbaar zakje

Goed schoeisel

Goed schoeisel is niet per se een nieuw paar deftige wandelschoenen. Dat wordt zelfs afgeraden, zeker als je vlak voor aanvang van je tocht nieuwe koopt omdat je denkt dat je oude niet goed genoeg zullen zijn. Dat zijn dus 2 misvattingen:

 • je moet je nieuwe schoenen goed inlopen, anders krijg je gegarandeerd problemen met bleinen en dergelijke. Als dat op de eerste paar dagen al gebeurt, is het zeer gemakkelijk om op te geven door de pijn.
 • je oude wandelschoenen zijn zelfs beter omdat die zich al perfect naar je voeten hebben gevormd. Ze zullen het echt wel uithouden, tenzij je nogal roekeloos wandelt of loopt (ja, sommige mensen lópen op de camino, mét rugzak!)
 • moesten je oude wandelschoenen het toch begeven onderweg, kan je gemakkelijk nieuwe kopen in de grotere dorpen en zeker in de steden. De pelgrims zijn de grootste inkomensstroom van de mensen ginder, dus schoenenwinkels doen daar goede zaken.
 • Het voordeel bij het kopen van nieuwe wandelschoenen op je tocht, is dat je voeten dan al wat ‘gezwollen’ zijn. Je zult dus direct de juiste maat hebben. Als je op voorhand nieuwe schoenen koopt, heb je zeer waarschijnlijk niet eerst minstens 5km zitten stappen, dus koop je je eigen maat, wat onderweg voor problemen kan zorgen.
Nieuwe wandelschoenen voor mij

Zelf kocht ik nieuwe wandelschoenen, omdat ik er gewoon geen had – ik probeerde mijn oude nog terug te vinden op zolder, bij mijn papa op zolder of in de garage, in de kelder bij m’n ex etc. zonder succes. Met mijn 10 jaar oude basketters die al half uit elkaar vielen ging ik echt geen 1000 km stappen, laat staan bergen beklimmen en weer afdalen. Uiteraard moest ik ze goed inlopen, maar 2 weken (ik heb een week getracht de oude te vinden) is veel te weinig. Zeker als je al bleinen opdoet door het inlopen en nauwelijks meer kan stappen.

Hoe ik ze heb gekozen: er waren maar 2 deftige wandelschoenen beschikbaar in de winkel, dus trok ik er 1 van elk aan mijn voeten. Zo testte ik ze uit op het testbankje: antislip, beweeglijkheid, stenen etc. Bij de stenen voelde ik ze door de goedkoopste schoen heen, dus ging ik voor de duurste. Maar goed ook, want zelfs met die schoenen voelde ik op momenten álles van stenen erdoorheen, zeker rond 20 km en de dagen na langere etappes.

rugzak, regenhoes, sandalen, wandelschoenen, thermos, isolatiehoes, hoed, slaapzak en KW

Waterfles van minstens 1L

Zonder water bij de hand, ga je het niet ver halen. Neem een waterfles van minstens 1L mee. Als je in de zomer gaat, wanneer het dus héél warm kan worden, is een thermosfles aangeraden maar niet noodzakelijk, tenzij je graag fris water drinkt als je vergaat van de dorst op de Meseta bijvoorbeeld (beetje extreem voorbeeld maar soit).

Waarom minstens 1L? Omdat je wel eens 15 of 20 km moet afleggen zónder dat je nieuw water kan kopen of tappen van een fontein. In warm weer, met zo’n inspanning drink je minstens 1L op 15 km dus.

Noodzakelijk

Buiten de allerbelangrijkste zijn er natuurlijk ook noodzakelijke zaken die je echt wel nodig hebt, tenzij je je niets aantrekt van persoonlijke verzorging en dergelijke. Wat ook ok is, zolang de anderen rondom je er geen last van hebben 😉

Belangrijke documenten en dergelijke

 • ID-kaart, bankaart(en), bloedgroepkaart,
 • Europese ziekteverzekeringskaart: vraag deze ten laatste 2 weken voor vertrek aan als je die nog niet hebt. Desnoods print je het voorlopige attest uit.
 • reisgids en kaarten (eventueel), ik heb van deze site alle etappes gekopieerd en geplakt, overbodige info verwijderd en zodanig vormgegeven dat het op zo min mogelijk papieren kon geprint worden. Recto verso uiteraard. Zo zag ik het profiel van de weg en de belangrijkste info over bv hoeveel km tot de volgende stop, hoeveel km’s er tussen elk dorp / stad was, wat er wel en niet van faciliteiten waren etc. Heel handig!
 • buidelzakje om de belangrijkste en meest gebruikte zaken in te doen, bij de hand te hebben
 • portefeuille met geldmunten, bankkaarten, ID-kaart, en andere kaarten die belangrijk zijn
 • nektasje voor je geldbriefjes
 • €100 cash geld voor wanneer je niet met de kaart kan betalen (wat nog veel te vaak het geval is in Spanje). Per keer dat je extra geld afhaalt, betaal je service kosten voor het buitenland, soms ook nog voor de bank zelf omdat je geen bankaart van hen gebruikt. Bespaar een 1e geldafhaling met bijhorende kosten door al op voorhand af te halen.
buideltas, bril + poetstoekje, portefeuille, pleisterdoosje, oplader, zakmes, lactasepillen, lippenbalsem, apis d12, rescue bachbloesem, pendel + zakje, knuffel.

In mijn buidelzakje had ik m’n portefeuille, Europese ziekteverzekeringskaart (of toch het voorlopige attest), gsm, zakmes, doosje met pleisters, lippenbalsem, zonnebril, lactasepillen, de pil, inlegkruisjes en een tampondoosje, rescue bach bloesem en pendel. Niet alles van bovenstaande foto zat er dus in.

Hygiëne

 • Tandpasta of Dr. Bronner zeep all-one (iemand had dit in pepermunt of tea tree, weet ik niet meer goed). Mijn tandpasta was al redelijk leeg, neem geen nieuwe tube mee om gewicht te besparen. Of koop een reistandpastatube zoals die bij de Forever Travel Kit zit, waar ook shampoo en conditioner inbegrepen zijn en moisturizing lotion (goed voor je huid als die beschadigd is door de zon, aangezien het op basis van aloë vera is).
 • Aleppozeep voor haar, gezicht, lichaam, handen en kledij (of de Dr. Bronner om ook als tandpasta te gebruiken). Marseillezeep kan ook denk ik, maar daar zit palmolie in. 200g is niet te weinig.
 • Shampoo(bar) als je haar de aleppozeep niet goed verdraagt.
 • Hersluitbaar plastic zakje voor de zeep
 • Tandenborstel + houder (tenzij je de borstel ergens anders veilig kan opbergen). Ik had er een van bamboe (licht en antibacterieel)
 • Kam
 • Deo (als je dat belangrijk vindt, ik had nog en half volle spuitbus die ik anders nooit zou gebruiken dus nam ik die mee).
 • Maandverband en tampons voor 2 maanden als je liefst je gewone merken hebt, en anders voor 1 maand als je ze vlak in het begin van je tocht zult hebben, voor de 2e maand koop je onderweg wel (hoe minder gewicht hoe beter ook al is het bijna gewichtloos). Indien je ze pas later nodig hebt en het merk niet uitmaakt, spaar je rug en koop het onderweg.
 • Of je cup / 2 cups. Wasbaar maandverband is niet aan te raden, daar ga ik geen tekening bij moeten maken denk ik.
boek, zakdoeken, gaas, zonnecrème, zeep, shampoobar, tandpasta, kam, tandenborstel in houder, deo, wegwerpwashandjes, haarlinten, extra pilstrip, inlegkruisjes, tampons en – doosje, plastic tandenbeugel en houder ervoor, mondkapjes

Kledij

 • Hoed tegen de zon
 • pyjama als je niet in je blootje, ondergoed of propere kledij kan slapen
 • sokken x2 of x3 (voor als er 1 kapot of verloren gaat)
 • onderbroek x2 of x3 (idem)
 • bh voor de vrouwen onder ons, als je niet zonder kan
 • short x1 of x2, ik had een short en een fietsshort mee
 • lange broek die short kan worden (afritsbroek)
 • t-shirt met korte mouwen, ik had er nog een 2e, superlight t-shirt van merinowol
 • t-shirt met lange mouwen (ook al is het midden in de zomer, hier heb ik geen spijt van gehad hoor!)
 • dikke trui (ook in de zomer, het was warm, maar ook vaak koud, zeker ’s nachts). Die van mij had een handige kangoeroe zak vooraan waarin ook nog een ritszakje was. De nek kan je met een lusje verder toe doen voor extra bescherming tegen wind en koude.
 • flipflops voor de douche (bescherming tegen schimmels en wratten)
 • KW voor als het eens regent in de zomer (ik had maar 1 keer zware regen, anderen hadden meer ‘pech’)
 • zonnebril
 • wegwerp washandjes als je je intieme delen liever niet met de hand wast. Wegwerp? Je wil geen washandje dat zit te broeien…
 • lichte handdoek (gebruik geen microvezelhanddoek, ze zijn super licht, maar ze doen blijkbaar evenveel als wat je met je handen kan doen: het water van je lichaam laten afglijden, je lichaam wordt er niet echt droger van – getuigenis van medepelgrim)
 • een paar sandalen voor je voeten lucht en ruimte te geven na het wandelen, voor als je naar de winkel moet, wat sightseeing doet in het dorp / de stad. Ook hier: je oude sandalen zijn de beste.
 • bikini: je kan een bikini meenemen ter vervanging van een bh of om niet helemaal bhloos te zijn (ga ik volgende keer doen). Zo kan je ook gaan zwemmen in de zwembaden (heb ik gemist!) en in de zee in Fisterra en/of Muxía.

Kleine spullen

 • Horloge: om het uur in het oog te houden, vooral op de Meseta waar je best niet na 14u nog wandelt.
 • Plastic zak voor vuile was, je wil echt niet je natte, stinkende, vuile kleren tussen je propere kleren of tussen al je andere spullen!
 • Plastic zak voor inkopen die ook een extra compartiment aan je rugzak kan worden in noodgevallen
 • zakdoeken voor de vrouwen onder ons, you know
 • Boek: neem een klein boek mee of een e-boek op je gsm. Boeken kan je op verschillende plaatsen achterlaten en een nieuwe meenemen. Soms wil je gewoon rusten, maar ben je niet te moe om in slaap te vallen, dan lees je graag een boek.
 • Gsm + oplader
 • slaapzak: afhankelijk van welk seizoen neem je een dunne of een dikke mee. Ik had deze slaapzak en zelfs dan nog had ik het soms erg koud.
 • Oortjes om door andermans gesnurk in de herbergen te kunnen slapen
 • gamelle om gemakkelijker te kunnen eten, ik nam de kleinste van de 2 mee
 • spork
 • victorinox zakmes: nam ik mee voor het mes om te eten (en voor als ik mezelf eens moest verdedigen), handig zijn de tandenstoker, het pincet, kurkentrekker voor als je graag eens een wijntje opentrekt, de schaar voor je nagels te knippen en uitgedroogde bleinen weg te knippen die pijn doen.
 • Haarlintjes: je wil geen fancy stuff dat veel plaats inneemt, zwaarder is dan een lint en dat kan kapot gaan. Neem er 3 mee voor als je ze wast en er 1 zou kwijtspelen.
 • Veiligheidsspeld (liefst meer dan 1): als je kledij nog niet helemaal droog is, kan je het aan je rugzak vastpinnen met een speld.
 • Opbergzakken voor in de rugzak: 1 gebruikte ik voor al m’n hygiënische spullen en een paar reisapotheek spullen, de andere voor m’n boek, energierepen / appels / nootjes en zakdoeken. Zo blijft alles bij elkaar en zit er niks los in de rugzak.
 • Opbergzak voor wandelschoenen: hierin stak ik mijn sandalen tijdens het wandelen. Wanneer ik ergens een 2e nacht bleef, maar in de dag niets kon achterlaten, stak ik m’n wandelschoenen erin en bevestigde de zak met de riem aan een andere riem aan m’n rugzak. Zeer handig!
reisapotheek, kniesteunen, gamel, flipflops, zak voor wasgoed, zak voor inkopen, Credencial met reiskaarten, halszakje

Reisapotheek

 • Hersluitbaar zakje voor reisapotheek
 • Pleisters
 • Sparadrap
 • Gaas
 • Compeed
 • zonnecrème. Ik heb nood aan factor 50 dus kocht ik een andere (uit het Kruidvat) dan die van Forever.
 • aftersun, ik had Aloe Vera Gelly, wat multifunctioneel is voor beschadigde huid. 1 tube was niet genoeg, halverwege was die op en zocht naar een andere aloë vera aftersun. Je zou denken dat dat in Spanje wel overal te vinden is. Think again. Alleen aftersun met een vleugje aloë vera om ermee te kunnen pronken op de tube. Het deed bijlange na niet wat de aloë vera gel deed: pas na 3 dagen ging zonnebrand ietsje beter, met pure aloë vera was alles de volgende dag al weer genezen en bruin.
 • spiercrème zoals tijgerbalsem. Ik had Aloe Heat Lotion, een zelfdenkende crème die warm wordt bij vermoeide en pijnlijke spieren en koud bij ontstekingen.
 • lippenbalsem. Uitgedroogde lippen zijn een ding, zowel in de zomer als in de winter, dus heb ik altijd mijn all-time-favorite lippenbalsem bij (geloof me, ik heb héél veel soorten lippenbalsems uitgeprobeerd).
 • Arnica: goed tegen blauwe plekken en pijnlijke spieren, ook op wondjes (als ze al gestopt zijn met bloeden), ik gebruikte het ook bij opengesprongen bleinen.
 • Traumeel: goed tegen pijnlijke spieren en gewrichten, ontstekingen, kan gemengd worden met Arnica
 • smeerwortelextract / -tinctuur: goed tegen pijnlijke spieren en gewrichten, blauwe plekken
 • Dafalgan
pleisters, smeerwortel, celzouten n°3, zonnecrème, aftersun, spierzalf, ibuprofen, sparadrap, kruidnagel, salie en kamille, kokosolie, compeed en gelijkaardige, nux vomica, was voor oorstopjes, Arnica, Traumeel,
Handig maar niet noodzakelijk
 • apis d12 granules: tegen muggenbeten en jeukende beten of huid in het algemeen. Inslikken of op de huid smeren met kokosolie
 • nux vomica: tegen misselijkheid, te vette voeding
 • rescue bach bloesem: voor als je bv een paniekaanval hebt, dit heb ik áltijd bij, maar bijna nooit nodig. De enkele keren dat ik het nodig had, was het een ‘redder in nood’ zoals de naam zegt.
 • celzouten n°3: verkoudheden voorkomen of verbeteren, laat koorts zakken.

Andere:

 • Appels (of ander stevig fruit)
 • Noten
 • Energierepen: ik nam 3 pakken van Nature Valley (Oats & Honey, Fruit & Nut, Haver & Pure Chocolade) mee, goed voor elks 6 repen. Onderweg kocht ik er nog minstens 2 andere bij.
 • en/of andere snacks voor de honger onderweg
 • pil
 • lactasepillen indien je lactose-intolerant bent
 • je bril en brillenpoetsdoekje als je brildrager bent
 • eventueel een kleine knuffel als je niet alleen kan slapen en/of iets van huis nodig hebt voor wat meer comfort
 • stenen: ik had blauwe calciet of chalcedoon nodig kreeg m’n therapeut door (voor m’n botten), ik wilde ook de reizigerssteen meenemen ter bescherming en voor meer uithoudingsvermogen (mentaal en emotioneel) kocht ik een gele calcietarmband.
 • beschermamulet / -engel: ik kreeg van m’n therapeut een zelfgemaakt beschermengelamulet mee met een bepaald doel. Dat heeft duidelijk z’n werk gedaan.
 • pendel: dit heb ik altijd mee. Als je in deze zaken mee bent, kan een pendel soms handig zijn voor jezelf maar ook voor anderen. De Camino is namelijk een magisch avontuur waarin het wonderbaarlijke gebeurt (er is zoveel energie op die weg).

Wat had ik nodig maar niet bij?

 • Dafalgan: dit had ik alleen nodig voor de pijn (ontsteking) in m’n knieën vanwege afdaling van de Pyreneeën. Als ik daar beter had geweten, dan was dit overbodig geweest en gebleven. Maar je weet dus nooit.
 • Stokken: een vriend die de Camino 8 jaar geleden had gedaan zei dat hij ze maar de eerste 2 dagen nodig had, voor de rest niet meer. in Pamplona kocht ik een goedkoop paar die je in hoogte kon aanpassen, met vering en polsbandjes + doppen en ringen voor respectievelijk in dorpen/steden en in de natuur. Die heb ik letterlijk tot op de ‘draad’ (vering) versleten, net op tijd met het einde van m’n gewandel.
 • Kniesteunen: die had ik nodig nadat ik op het einde van de 1e dag dus een knieontsteking kreeg. Indien ik dat niet had gehad, weet ik niet of ze wel een meerwaarde waren.
 • Veiligheidsspeld: deze kreeg ik onderweg van een vriendelijke herbergierster en het kwam heel goed van pas voor nog niet droge kledij aan de rugzak vast te pinnen.

Wat had ik niet nodig?

Zoals velen voor mij heb ik ook zaken niet nodig gehad. Gelukkig waren dat maar weinig spullen en wogen ze ook nauwelijks iets.

 • tegen tandpijn: gedroogde kruidnagel (op bijten), dan met salie en kamille uitspoelen. Ik heb nooit tandpijn gekregen, dus was het in feite onnodig.
 • plastic reispotjes voor de kruidnagel, salie en kamille + kokosolie. Aangezien ik de kruiden niet nodig had, waren de potjes ook overbodig. De kokosolie gebruikte ik voor de granules van apis d12 op m’n huid te smeren. Er waren geen muggen, maar wel bedwantsen geloof ik aangezien ik hier en daar wat jeukende bulten op m’n benen had.
 • antimugspray: er waren hélemaal géén muggen te bekennen.
 • ministatief: ik dacht eraan om dit te gebruiken om bv landschappen beter te filmen, maar het was teveel gedoe om het elke keer weer uit de rugzak te halen en er weer in te proppen
 • isolatiehoes voor fles: dit werd me aangeraden, maar uiteindelijk weet ik niet of het wel een meerwaarde was voor m’n thermos
Fisterrana: de Compostela van Fisterra

Wat ben ik verloren?

Materiaal

Eerst verloor ik m’n zonnebril. Dat was geen ramp omdat ik een hoed had en het toch een van het Kruidvat was die 10 jaar geleden 1 euro kostte ofzo. Het enige spijtige was dat het de enige was die perfect over mijn gewone bril pastte.

Daarna verdwenen m’n oorstopjes. De dag voordat ik ze nodig had, had ik ze nog, de dag dat ik ze nodig had niet meer. Typisch. Het waren supergoeie, voor concerten, dus dat stak wel even. Heel wat later kocht ik wassen oorstopjes, maar uiteindelijk heb ik die nooit gebruikt.

Mijn lippenbalsem was op een dag ook foetsjie… Ik weet dat ik ze die dag nog had gebruikt, dus ze zullen uit m’n buideltas zijn gevallen toen ik m’n gsm nam voor een foto te nemen denk ik.

Misschien nog een paar zaken, maar dat weet ik dan echt niet meer en waren ze niet belangrijk.

Niet-materiële dingen

Gewicht, vet en veel emoties (oude shit van mezelf, voorouders* en/of vorige levens).

Op meerdere momenten voelde ik letterlijk mijn voorouders meestappen, ook al wist ik niet wie ze waren en waarom ze er waren.

Wat ging er kapot? Wat was een miskoop?

M’n flipflops braken op een dag in 2. Niet verticaal maar horizontaal. Dus moest ik er nieuwe kopen. Gelukkig vond ik in het dorp een winkel waar ze die gratis meegaven als je 2 douchesponzen kocht. Die waren van schuimachtige plastic, dus dat woog echt niks, later zou ik ze wel doorgeven ofwel terug naar huis sturen als ik andere zaken erbij kon meegeven.

De antimugspray was al van in het begin aan het lekken. Thuis bedoel ik. Het zat zo in de verpakking en alles rook naar de etherische olie. Voor iemand met een gevoelige neus was dat niet te doen. Onderweg draaide de dop ook regelmatig terug open waardoor ik heel de dag en de dagen erna in een walm liep. Het feit dat het ook totaal geen zin leek te hebben, was extra frustrerend.

Veel liefs,

Mijn handtekening