Een hele tijd geleden poste ik over mijn terugkeer van een douchespons naar het gewone washandje vanwege ecologische redenen – en ook over mijn experiment met een Konjacspons. Ondertussen zag ik nog een ander alternatief in de biowinkel liggen wat tegelijkertijd multifunctioneel is: een sisal zeepzakje. Sinds ik die in huis heb, zijn de washandjes in de kast gebleven. In deze post doe ik uit de doeken hoe dat komt.

Zeepblok in stof ter vervanging van washandje

2,5 jaar geleden kreeg ik op een rommelmarkt van mijn buurvrouw (we waren beiden aan het verkopen) een actieve houtskoolzeep cadeau én een ander zeepblok. Deze laatste wikkelde ze in een bepaalde stof in. Tijdens het douchen kan je het als een soort washandje gebruiken, de zeep begint vanzelf te schuimen en de stof krimt mee met het blok. Super handig!

Vilt?

In die blogpost over dat verhaal vroeg ik aan jullie of jullie een idee hadden welke stof het was, zodat ik het zelf kon maken voor mijn andere zeepblokken. Helaas kwam er geen reactie. Maar ondertussen vermoed ik dat het vilt is. Een zeepblok in je washandje steken is niet zo handig, omdat het er altijd weer uitglijdt en de stof laat ook minder door.

Sisal zeepzakje

Maar nu heb ik een gelijkaardige oplossing gevonden! In de Bioplanet zag ik opeens een sisal zeepzakje hangen en direct wist ik dat het de oplossing zou zijn! Nu zijn we bijna een jaar verder en het zakje is nog steeds redelijk intact.

Voordelen van sisal zeepzakje

Nu ga ik geen washandjes meer gebruiken, alleen nog maar een sisal zeepzakje. En het ding is, als het kapot is, kan ik er waarschijnlijk nog zelf een nieuwe maken ook. 2 jaar geleden maakte ik reeds herbruikbare sponzen, waarbij ook enkele van sisaltouw. Als ik dat kan, kan ik zo’n zakje ook wel aan.

Waarom ben ik hier zo tevreden over?

  • Het is sluitbaar waardoor de zeep er niet uitglipt
  • Het is wasbaar
  • Het is een wat ruwere stof dan een washandje, waardoor je huid niet alleen gewassen wordt, maar ook een lichte scrub krijgt: 2 in 1 dus!
  • Door die ruwere stof heb je ook een goede grip op een groot zeepblok
  • Na bijna 1 jaar is er zo goed als niets aan*

*Voor de intieme delen haal ik de zeep eruit, maar soms hangt de stof redelijk vast aan het blok, waardoor hier en daar wat vezels loskomen.

Voor wie graag details weet: het merk is Hydrophil en het kostte €5,95 in de Bioplanet.

Veel liefs,

Mijn handtekening