Nadat ik een eerste (negatieve) ervaring had met de pil op m’n achttiende en erna nog vele andere zaken te weten kwam, wilde ik nooit meer de pil nemen. Alle redenen zet ik later nog wel in een apart bericht. Toen ik vele jaren later weer een nieuwe partner had, moest ik dus op zoek naar niet-hormonale anticonceptiemiddelen. Daarom vatte ik een lange en grondige zoektocht aan in het bos van niet-hormonale anticonceptie. Uiteindelijk kwam de koperspiraal als winnaar uit de bus voor mij. In dit bericht leg ik uit hoe ik tot dat besluit ben gekomen, dus waarom ik voor de koperspiraal koos, boven alle andere middelen. Let wel, het is niet mijn bedoeling om hier een duidelijk en schematisch overzicht te geven van alle troeven en gebreken van alle verschillende anticonceptiemiddelen! Daar zijn al heel wat andere sites voor te vinden.

Criteria

Natuurlijk moest de anticonceptie aan voldoende criteria voldoen. Gelukkig bestaan er daarvoor vele vergelijkende tabellen op het internet. Let wel, dit is hier een verkorte versie van mijn zoektocht en onderzoek. Het lijkt alsof ik licht over bepaalde zaken ging, maar dat is niet zo. Ik vereenvoudig alles van mijn onderzoek aangezien het een veel te lang bericht zou worden als ik al mijn stappen, denkrichtingen, overwegingen, analyses etc. zou beginnen neerschrijven. Daar heeft niemand wat aan.

Niet-hormonaal

De belangrijkste criteria voor mij was dat het niet-hormonaal was. Dan vallen er al heel wat middelen weg: de pil, minipil, prikpil, hormoonspiraal, implantaat, plakker, ring. De reden waarom ik niet voor hormonale anticonceptie was, zal ik in een apart bericht toelichten, zodat het hier puur over mijn zoektocht naar het ideale anticonceptiemiddel voor mijzelf kan gaan.

Blijft er over:

Periodieke onthouding, barrièremiddelen, niet-hormonale intrauteriene middelen (IUD of spiraaltjes) en sterilisatie.

Betrouwbaarheid

Hierbij valt periodieke onthouding sowieso weg. Alhoewel ik regelmatig was en met een zeer vergroot libido in het midden van mijn cyclus, kon ik zo wel met zekerheid zeggen wanneer m’n eisprong was. Toch is er altijd het risico dat het eens een keer een dag eerder of later kan komen door factoren die je hormonen beïnvloeden (stress, voeding, veel afvallen of bijkomen, …). Dit is sowieso altijd af te raden, ook al heb je van die fancy toestellen die je temperatuur meten en dergelijke meer.

Gebruiksgemak

Een andere criteria was hoe gemakkelijk het was om te gebruiken, om niet te vergeten en ook om het op het moment zelf in te zetten. Een paar minuten gefriemel tijdens de opwarming is, laten we eerlijk zijn, niet opwindend en doet het water al snel weer afkoelen bij wijze van spreken. Ook nog vóórdat er maar sprake is van seks al voorbereidingen treffen is niet zo handig. Dan moet het al half gepland zijn, dat is een nog grotere afknapper dan die paar minuten gefriemel. Dus vallen de barrièremiddelen eraf. Plus, ze zijn ook minder betrouwbaar. Dubbel erop.

Toch heb ik hier wel lang over nagedacht en meer over opgezocht dan over periodieke onthouding. Het gaat namelijk in feite over een luxeprobleem. Als een middel toch bij alle andere criteria goed tot zeer goed scoorde, vond ik dat zeker het overwegen waard.

Liefst langdurig maar niet permanent

Aangezien ik de optie om ooit zwanger te geraken nog open wilde houden, ook al neigde ik sterk naar ‘geen kinderen’, was sterilisatie uit den boze. Uiteraard zou het gemakkelijker zijn als ik iets maar 1 keer hoefde te doen per x aantal jaren of per maand, maar dat was geen doorslaggevend criteria.

Uiteindelijk twijfelde ik tussen verschillende zaken uit de barrière middelen (al dan niet in combinatie met elkaar, uitgezonderd 2 condooms voor logische redenen) en het koperspiraaltje.

Weinig risico’s

Met risico bedoel ik niet de betrouwbaarheid, maar de veiligheid. Is het wel gezond (geen schadelijke stoffen, allergische reacties etc), is het niet schadelijk voor het lichaam (kwetsuren), zijn er veel bijwerkingen, etc.

De koperspiraal geeft veel gemengde ervaringen. Normaal zetten ze die pas wanneer de vrouw al een keer is bevallen omdat alles wat groter en soepeler is geworden dan. Het kan ongemakkelijk blijven aanvoelen, heel soms ontstaat er toch een zwangerschap en in de combinatie met de menstruatiecup hoor je heel veel klachten. Dit is maar een greep uit de negatieve ervaringen. Het is niet mijn bedoeling om hier alle voors en tegens te noteren. Die kan je zelf allemaal wel opzoeken.

Wat geen criteria was

Voor heel wat mensen komt er nog een ander criteria bij kijken, daar ben ik me van bewust: kan de eicel bevrucht worden en pleeg je in feite praktisch gezien zeer vroege abortus met het middel of niet? Ik wil hier geen discussie beginnen over pro of contra abortus, dus hou ik het kort: het was geen criteria voor mij omdat ik geen geloof aanhang en mijn moreel kompas mij dat toelaat.

Daar kan ik heel wat bij argumenteren, maar dat ga ik dus niet doen. Wat niet wil zeggen dat ik abortus niet erg zou vinden! Moest ik dat ooit moeten doen (door eender welke omstandigheden), zal ik er niet licht over gaan en zal ik zoals elke vrouw daar ook door getekend worden.

Mijn conclusie

Na veel opzoekingswerk en onderzoek, waarbij ik ook veel ervaringen van anderen heb geraadpleegd, kwam ik tot de conclusie dat de koperspiraal voor mij de beste oplossing was. Het was niet-hormonaal, zéér betrouwbaar, zelfs meer dan de pil (aangezien je die kan vergeten), zeer gebruiksvriendelijk en langdurig. Er zijn wel risico’s aan verbonden, maar bij het kosten-baten naast elkaar te zetten, samen met de positieve en negatieve ervaringen van anderen, had ik besloten dat ik het erop ging wagen. Het is niet dat ik permanent onvruchtbaar zou worden dus, waarom niet?

Bij de gynaecoloog

Met m’n gynaecologe besprak ik mijn zoektocht naar het juiste middel, waarbij ze me o.a. een goede richtlijn gaf voor de periodieke onthouding. Met het schema kon ik mijn eisprongdag bepalen en de risicodagen errond (aangezien ik regelmatig ben).

Later, na m’n zoektocht en onderzoek gaf ik haar mijn bevindingen en conclusie. Ik was benieuwd naar wat ze zou zeggen. Ze was er niet tegen, maar ze waarschuwde me toch voor wat ik al wist (zoals het een goede gynaecoloog betaamt): dat het ongebruikelijk is om het bij iemand te plaatsen die nog niet was bevallen en dat er wel wat nadelen aan kunnen verbonden zijn daardoor. Ze gaf me nog wat bedenktijd alvorens de spiraal te bestellen en te plaatsen. Ik was vastberaden, dus ging het door.

Als ik nu de tijd kon terug draaien, zou ik het mezelf afraden. Alhoewel, de ervaring heeft me wel dingen bijgebracht. Ik schreef ook een gastblog voor Lotte Cyclus Coaching over mijn (traumatische) ervaring met de combinatie van een menstruatiecup en een spiraaltje.

Veel liefs,

Mijn handtekening