Jaren geleden liet ik een koperspiraaltje plaatsen, een half jaar later was het er weer uit, en niet omdat ik het graag wilde. Toch was het een verademing. Dit blogbericht, waarin ik mijn ervaring met het koperspiraaltje deel, schrijf ik om mensen die een gelijkaardige situatie hebben zoals ik (hoogsensitief, nog geen kinderen en met een menstruatiecup) te informeren alvorens ze de beslissing nemen een koperspiraaltje te laten plaatsen.

Het koperspiraaltje

Er zijn twee soorten spiraaltjes: het hormoonspiraaltje en het koperspiraaltje. Omdat ik geen extra hormonen in m’n lichaam wou (die waren sowieso al overloaded, te merken aan m’n acne), ging ik voor het koperspiraaltje. De werking daarvan is heel anders en dat heb ik gemerkt.

Vooronderzoek

Voor ik het spiraaltje liet zetten, heb ik natuurlijk heel grondig onderzoek gedaan naar alle andere mogelijke niet-hormonale anticonceptiemiddelen. Zo keek ik naar de betrouwbaarheid, de veiligheid, het gebruiksgemak, de werkingstijd (al dan niet permanent), ervaringen van anderen etc. Waarom ik voor het spiraaltje koos, ondanks dat er heel wat negatieve ervaringen online stonden, schreef ik al een ander blogbericht.

Hoe werkt het koperspiraaltje?

Dit is relevant aangezien de manier waarop het werkt te maken heeft met mijn ervaring. Kort gezegd irriteert het koper van het spiraaltje de baarmoederwand op zodanige manier dat er geen bevruchte eicel zich kan inplanten. Soms kan dat wel gebeuren en dan moet je duidelijk zo snel mogelijk naar je gynaecoloog.

Wanneer is het koperspiraaltje minder ideaal?

Nog niet bevallen

Het koperspiraaltje wordt normaal gezien pas bij vrouwen geplaatst die al een keer zijn bevallen. Dit komt omdat de opening van de baarmoedermond dan al groter en soepeler is. Het is niet dat het onmogelijk is bij vrouwen die nog geen kinderen hebben gebaard, het is alleen moeilijker en pijnlijker.

Je gebruikt de menstruatiecup

Dit zie je vaak verschijnen: gebruik geen menstruatiecup als je een spiraaltje hebt (hormonaal of koper maakt niet uit). En met reden: je kan met de cup je spiraaltje er weer uit trekken als je het vacuüm niet goed hebt verbroken of als je de draadjes mee in je grip hebt. Dit laatste kan je vermijden door de draadjes korter te laten knippen door je gynaecoloog. Op 17 maart kwam mijn gastblog voor Lotte Cyclus Coaching online, waarin ik mijn (traumatische) ervaring deel over de combinatie van een menstruatiecup en een spiraaltje.

Mijn ervaring met het koperspiraaltje

Plaatsing

Het is ondertussen al iets meer dan 5 jaar geleden dat ik het heb laten plaatsen. Het was december 2015, dus herinner ik me niet alles meer. Volgens mij kreeg ik een pijnstiller mee (of die moest ik zelf voorzien) die ik een bepaalde tijd voor de plaatsing moest innemen. Zo zou het minder pijn doen bij het inbrengen. Het was inderdaad zelfs dan geen pretje. Ook daarna bleef er een zeurende pijn hangen. Als ik me nog goed herinner kreeg ik pijnstillers mee (of moest ik er zelf ook weer voorzien) om in te nemen als het te erg werd.

Na 6 weken

Na 6 weken zou het gesetteld moeten zijn, als het niet werd uitgestoten door het lichaam. Er is inderdaad een kans dat het lichaam het uitstoot. Dan moet je dus direct terug naar je gynaecoloog. Na die 6 weken controleert die sowieso hoe het spiraaltje zit.

Bij mij was alles prima en de pijn was ook al veel beter. Maar toch had ik elke dag regelmatig kleine ‘prikjes’ en voelde ik het eigenlijk constant zitten. Het was ongemakkelijk en hinderde me af en toe wel in het dagelijkse leven, maar dat nam ik er maar bij. Jaren later kwam ik te weten dat ik hoogsensitief ben (en niet een beetje), wat mogelijks een verklaring kan zijn waarom ik het constant voelde zitten en regelmatig steken kreeg. Dus beste hooggevoelige mensen, bezint eer ge begint.

Verrassende effecten

Het spiraaltje had een paar verrassende effecten, die ook daarna (nadat het spiraaltje verwijderd werd, zie verder) nog bleven, eentje zelfs tot jaren nadien.

  • Zo kreeg ik plots bij elke cyclus een tussenbloeding. Dit stopte na langere tijd wel.
  • Ik voelde sindsdien altijd mijn eisprong, dat voelde alsof ik m’n regels zou krijgen, maar dat stopte al na een hele of halve dag. Dit bleef nog jarenlang zo. Dat was wel handig moet ik zeggen.

Het ongeluk

Uiteraard wist ik wel dat het spiraaltje met de cup een risico was, maar ik was daar heel voorzichtig mee. Tot ik op een nacht met de cup de touwtjes in m’n greep had, ofwel het vacuüm niet goed had verbroken. Dat was een traumatische ervaring waarover ik in een gastblog heb geschreven. Men weze gewaarschuwd. En ook de mannen weze gewaarschuwd: niet voor doetjes of voor zij die vies zijn van alles wat met menstruatie te maken heeft.

Troeven van het koperspiraaltje

De troeven, buiten die van de voelbare eisprong, waren:

  • Het is betrouwbaarder dan de pil.
  • Het zou voor 5 à 10 jaar goed zijn geweest, dus kon ik niet per ongeluk een pil vergeten of te laat innemen.
  • Geen onsexy gedoe voor de seks
  • Je behoudt je menstruatie. Voor iemand die constant panisch is dat ze zwanger zou kunnen zijn is dit een grote!
  • Mijn menstruatie werd korter na een tijd (als ik me goed herinner).
  • Ik voelde telkens m’n eisprong (als dat een voordeel voor jou zou zijn).
  • Als je voor kinderen wilt gaan voordat het spiraaltje ‘op’ is, dan laat je het er weer uithalen en je kan onmiddellijk zwanger geraken.

Negatieve effecten van het koperspiraaltje: