Bijna 2 jaar geleden was ik op zoek naar een ecologischer alternatief voor de plastic wegwerp tandenborstel. Op Facebook plaatste ik een oproep voor wie me kon helpen met dit probleem. Algauw kreeg ik voorstellen om eens te gaan kijken in een Bioplanet of in De Groene Wijzer in Brasschaat voor bijvoorbeeld een bamboetandenborstel. In de Bioplanet had ik reeds gezocht en niets gevonden, dus hop naar De Groene Wijzer wanneer ik er nog eens in de buurt kwam (uiteraard beetje zuinig zijn met onnodige verplaatsingen). Daar kwam ik met meer ecoproducten buiten dan alleen een bamboetandenborstel.

Bamboetandenborstel

Zoals de naam het al zegt, is deze tandenborstel gemaakt van bamboe ipv plastic. Aangezien bamboe zeer snel groeit en biologisch afbreekbaar is, is het een ecologischer alternatief voor de gewone, plastic tandenborstel. Daarbij is bamboe ook antibacterieel, wat het een ideale grondstof maakt voor een tandenborstel waar veel bacteriën zich kunnen ophopen na lang gebruik.

Let wel!

Pas toch wel op, want soms zijn er bamboetandenborstels waarvan de haartjes van plastic zijn! Dit is dan uiteraard niet biologisch afbreekbaar. Die van Hydrophil zijn gemaakt van castorolie, ook wel wonderolie of ricinusolie genoemd. Volledig vegan dus!

Eigen ervaring

Ondertussen heb ik al bijna 2 jaar ervaring met bamboetandenborstels. Ik heb er van 2 verschillende merken gebruikt, afhankelijk van wat er in de winkel te vinden was.

Bamboetandenborstel van Hydrophil

Hydrophil was mijn eerste en bestaat in verschillende varianten:

  • een korte voor kindjes
  • soft
  • medium
  • hard (koop nooit harde tandenborstels tenzij je een vals gebit hebt!)
  • verschillende kleurtjes voor iedereen in het gezin

Zoals je kan zien is de onderkant gekleurd. Die van mij in het groen, anderen zijn in het blauw of rood. Ook met de verf is er rekening gehouden met het milieu, zoals je kan lezen op de ‘bijsluiter’:

Andere troeven van dit merk zijn:

  • Ze gebruiken geen kunstmatige irrigatie of pesticiden voor de kweek van bamboe
  • De verf is oplosmiddelvrij en bevat alleen natuurlijke grondstoffen, er komen geen synthetische middelen aan te pas.

Bamboetandenborstel van NextBrush:

Deze is zo goed als hetzelfde als die van Hydrophil. Ze zijn even groot, maar NextBrush gebruikt geen verf op het handvat, maar een ingebrand logo om verschillende tandenborstels in het gezin te onderscheiden. Het verschil zit hem vooral in de verpakking. Daar zit plastic bij, wat wel recycleerbaar is volgens de uitleg. Toch: hoe minder plastic hoe beter jongens! Hieronder kan je de 2 borsels naast elkaar zien en de verpakking van de NextBrush.

Beste van de 2?

Ik heb geen favoriet aangezien ze zo goed als hetzelfde zijn. Ook qua hardheid, vorm, gewicht, … Dat zou teveel miereneuken zijn als ik daar het verschil tussen zou moeten vinden. Als ik dan toch moet kiezen, weet ik het niet goed. Dan zou ik gaan voor de NextBrush in de verpakking van de Hydrophil. Geen verf op de borstel (hoe ecologisch ook) én geen plastic in de verpakking.

Volgens mij zag ik ergens een variant zonder verf en zonder plastic in de verpakking, maar daar waren de haartjes dan weer van plastic… Ze kunnen het een mens echt moeilijk maken!

Algemene ervaring

Bamboesmaakje

Ik moet wel eerlijk zeggen dat het even aanpassen was, en wel hierom: bamboe heeft een smaakje. Je proeft dus constant bamoe in je mond en dat is in het begin nogal raar. Het kan een ‘afknapper’ zijn, maar wees gerust, na een tijdje merk je er niets meer van!

Droog bewaren!

Daarnaast moet je de bamboe op een droge plaats bewaren. Tijdens mijn reis naar Santiago kon ik niet eerst mijn tandenborstel laten drogen na gebruik alvorens het in de tandenborselhouder te steken. Daardoor begon ik weer een sterke bamboesmaak te proeven en bleef er een donkere, vochtige plek zichtbaar aan de achterkant van de kop. Gelukkig is bamboe antibacterieel, anders had ik misschien schimmel op de borstel!

Voor de rest is het zoals een gewone tandenborstel, alleen biologisch afbreekbaar. Dus waarom zou je nog een plastic borstel kopen?

Gebruik jij ook een bamboetandenborstel of heb je het ooit gebruikt? Wat is/was je ervaring en waarom ben je mogelijks gestopt? Laat het ons weten in de comments!

Veel liefs,

Mijn handtekening