Een maand geleden deelde Edwin Selij in zijn FB-groep ‘Mindboosts tijdens deze crisis‘ (een aanrader!) dat hij het luisterboek van Louise Hay ‘Het innerlijke kind, woede loslaten en vergeven’ had beluisterd en toch nog wat vastgehouden woede had ontdekt en kunnen loslaten. Aangezien ik wist dat er in mij nog heel wat opgekropte woede zat vanuit mijn kindertijd en dat m’n buik sinds oktober steeds dikker werd (zwangerschap werd meermaals uitgesloten + rond m’n 20 vertelde een chakratherapeut dat in m’n buik zoveel woede zat), dacht ik dat het me misschien ook kon helpen. Dus kocht ik het luisterboek voor €10 bij Luisterrijk.nl (niet gesponsorde link) en ging ermee aan de slag. Dit was mijn ervaring.

Het innerlijke kind

Als er nog een ding is waar nog veel ruimte is om in te groeien, is wel de relatie met mijn innerlijke kind. Dat dit 1 van de 3 onderdelen was van het luisterboek was dan ook mooi meegenomen. Tot het punt waarop er werd gezegd je innerlijke kind een knuffel te geven. Uit ervaring weet ik dat, als de relatie met je innerlijke kind zeer slecht is, dat het kind zo boos op je is, dat je het dan zeker niet gewoon even gaat omhelzen. Het kind zal in verweer gaan, nog bozer worden, mogelijks zelfs de aanschijn van een monster of een demoon krijgen. Dan ben je ook in een klap verder van huis.

Wees voorzichtig bij de aanpak van de verbetering van deze relatie. Begin bijvoorbeeld ver uit elkaar en win beetje bij beetje het vertrouwen van het kind om dichter te kunnen komen en ermee te kunnen praten. Het kan lang duren vooraleer het kind je toestaat een knuffel te geven.

Deze meditatie was wat teleurstellend op dat vlak. Toch heeft het bij enkele andere aspecten wat losgemaakt.

Vergeven

Vergeven was het tweede deel, ondanks dat de titel anders doet vermoeden. Deze meditatie deed niet veel met me. Alsof ik het issue gewoon even in een stroom kan onderdompelen en laten oplossen in het water. Zo werkt het niet, of toch niet bij mij. Ook het feit dat er niet wordt gefocust op 1 ding om te vergeven, maar dat er opeens ook een 2e bijkomt. Dit 2e ding om te vergeven krijgt ook veel meer ruimte om de gevoelens te verwerken dan het eerste. Dit vond ik bizar en verwarrend.

Geef mij dan maar Ho’oponopono. Met die methode doorvoel je alles en kan je het door het ook te uiten op datzelfde moment loslaten. Zo, niets van in je geest even de ‘shit’ in je handen nemen en in een stroom loslaten. Die ineffectiviteit wekte zelfs frustratie in me op. Niet echt iets wat je wilt bij zo’n meditatie.

Vergeving
Vergeving

Woede loslaten

Ook deze meditatie was niet effectief voor me. Dat had te maken met 2 zaken.

  1. Ik onderdruk zodanig hard mijn woede dat het onmogelijk was de woede op te roepen en in m’n hele lichaam te voelen.
  2. De dame die de meditatie leidde, was constant aan het praten ‘zeg maar alles wat in je opkomt tegen deze persoon, hou je niet in, laat je maar helemaal gaan, je bent veilig, het is veilig om alles hier eruit te laten, je mag je hele lichaam gebruiken, beweeg maar als je voelt dat het nodig is, goed zo, heel goed, goed bezig, doe maar, laat het allemaal maar los,…’ enzovoort.

Er zat totaal geen pauze in van minstens een halve minuut om al die uitspraken op te laten komen en te uiten. Als er iemand constant door zit te praten, kan ik me niet concentreren op die innerlijke monoloog / tirade tegen persoon x. Dus moest ik de opname constant op pauze zetten om die ruimte te krijgen. En laat net dat ook de mentale staat van ontspanningen die afdaling in je onderbewuste teniet doen. Deze meditatie gaf me eigenlijk gewoon meer frustratie. Op een bepaald punt heb ik het weer op pauze gezet en die frustratie geuit, waardoor uiteindelijk toch nog wat van de onderdrukte woede loskwam. Oh de ironie!

Conclusie luisterboek van Louise Hay

Het luisterboek van Louise Hay was voor mij niet de geschikte manier om deze issues aan te pakken. Dat wilt uiteraard niet zeggen dat het voor anderen ook niet zou werken. De Heer Selij had er duidelijk wel veel deugd van. Ik zal het dus maar houden bij in kussens roepen en erop kloppen wanneer ik weer op mezelf ga wonen. Tenzij iemand van jullie een andere techniek kent die heeft geholpen? Laat het me dan weten in de comments.

Veel liefs,

Mijn handtekening