Voor verschillende redenen gaan wij vanaf nu onze groenten en fruit halen op de plukboerderij ‘De Paardebloemhoeve‘ in Malle.

Op de onderstaande foto staat onze eerste oogst. Die pastinaak was reusachtig! Daar hebben we oa lekkere soep van kunnen maken 😅 de 2 laatste foto’s was van toen we op voorhand waren gaan kijken (mijn social anxiety kon het niet aan om er direct in te stappen zonder te weten waar het is, hoe het is, hoe het in z’n werk gaat enz ondanks de heldere uitleg op de website). Ik moet er eerst zijn geweest 🫣

Het is even een hele aanpassing, maar zó de moeite waard! Want het is nog leuk ook nog 😄

Een deel van onze eerste oogst, ziet die reuzachtige pastinaak!

Ondertussen ziet de plukboerderij er veel voller en kleurrijker uit 😉 ongelooflijk hoeveel je kan verbouwen op zo’n relatief kleine oppervlakte, en voor heel veel mensen! Er waren al meer dan honderd mensen aangesloten en daarbovenop ook nog eens een lokaal restaurant – De Kleinen Bistro – dat aandelen voor heel wat personen heeft aangekocht. Een mooie win-win voor het restaurant, hun klanten en de plukboerderij!

We waren van plan 1x per week te oogsten, totdat ik m’n been brak tijdens het werk… nu nemen we redelijk wat mee waar we zeker 2 à 3 of zelfs 4 weken mee kunnen toekomen, afhankelijk van de groenten en hoe lang die goed blijven.

Regels van de plukboerderij

Natuurlijk mag niet alles zomaar op de plukboerderij. De boeren gaan uit van wederzijds respect, respect voor de natuur, planten en dieren, alsook voor je mede-plukker.

Zo kom je alleen tussen zonsopgang en zonsondergang oogsten om de rust te respecteren en geen onnodig artificieel licht te schijnen.

Hoeveel mag je plukken?

Je mag zoveel meenemen als mag (met lintjes aangegeven ‘proevertje’, ‘normaal’ of ‘overvloed’) tegen een volgende keer dat je langskomt. Een proevertje betekent dat het nog niet goed rijp is dus dat er nog niet genoeg is voor iedereen, je kan al wel ‘proeven’. Normaal betekent zoveel als nodig voor het aantal betalende personen in je gezin tot je terug van plan bent opnieuw te komen plukken. Overvloed zegt het zelf al, er is enorm veel en je mag wel meer meenemen dan nodig tegen een volgende keer. Bijvoorbeeld om in te maken, in te vriezen, …

Er was net geleden een overvloed aan tomaten ‘onder heuphoogte’ zoals je kan zien op de foto. Vleestomaten, trostomaten, snoeptomaten, …

Het boerenkoppel zijn heel lieve mensen, hij is van originele opleiding imker en haar ouders waren ook boer. Hij heeft van de boeren in Australië geleerd (aboriginals zelfs dacht ik). Er is dan nu ook verse en heerlijke honing te koop (zit niet in het abonnement)

😋

Ze hebben daarnaast nog verse eieren van kippen die goed voer krijgen en los rondlopen in een omheind terrein. Vervolgens kan je er melk, yoghurt, hoeveijs en pasta met eieren van de hoeve kopen. Allemaal tegen extra betaling. (Cash en bankkaart mogelijk)

Dit is een van de eieren van de plukboerderij

Als je wilt kan je ook je eigen bloemen komen plukken (is een ander abonnement, maar indien je meer kan geven per persoon per jaar voor de groenten en fruit, krijg je korting).

Deze zonnebloemkop vonden we bij de afvalhoop, mogelijks omvergewaaid in al die stevige windvlagen van de voorbije week. de rest van de bloemetjes kreeg m’n vriend van een kindje onderweg naar huis. Waaronder Jacobskruiskruid, wat zeer giftig lijkt te zijn! Niet plukken dus!

De vele voordelen van de plukboerderij

En dan hieronder de redenen waarom we dit besloten hebben:

  1. Het spaart ons veel geld uit per maand, zeker nu de prijzen in de supermarkten de spuigaten uitlopen
  2. We steunen (lokale) boeren
  3. We eten seizoensgebonden
  4. We gaan minder verkwistend en respectvoller om met het voedsel aangezien we het zelf moeten oogsten en ook kunnen we zien hoeveel er is voor iedereen
  5. De boeren gebruiken alleen maar natuurlijke pesticiden zoals planten bij elkaar zetten die vreetzakjes weren, een andere op basis van bepaalde grondbacteriën.
  6. We gaan zo al iets meer richting zelfvoorzienendheid, want we leren zo hoe we alles moeten oogsten zodat de planten blijven leven en bijgroeien (indien van toepassing)
  7. We zien hoeveel en hoeveel verschillende soorten groenten en fruit je kan kweken op een bepaalde oppervlakte. Wauw!
  8. We leren nieuwe, vergeten en onbekendere soorten groenten en fruit kennen
  9. We zien hoe bepaalde groenten en fruit wérkelijk groeien, wat enorm fascinerend en interessant is
  10. We zien de bijtjes, hommels, vogels, enz rijkelijk rondvliegen, m’n vriend zag de laatste keer zelfs een moeder fazant met haar twee kleintjes door de maïs heen lopen! Heerlijk om te zien!
  11. We gaan beter plannen per week wat we gaan eten, wanneer en hoe.
  12. We gaan creatiever zijn met onze maaltijden zodat het niet eentonig wordt, maar dat het lekker gevarieerd blijft met dezelfde beschikbare groenten.
  13. Bij overvloed mogen we meer meenemen en invriezen, inmaken, fermenteren,… Die 2 laatste gaan ook een leerproces worden 😊
  14. Ons eten heeft nu meer smaak
  15. Zeer waarschijnlijk ook veel meer voedingsstoffen
  16. Omdat ze uit volle grond komen
  17. waardoor we ons lichaam beter voeden met minder
  18. kortom het is veel beter voor onze gezondheid!

Enz, enz, enz. In grote lijnen: economisch, ecologisch en beter voor de gezondheid. Kortom, alles waar ik ook voor sta en naar blijf streven.

We zijn echt helemaal fan! 🤩😍

plukboerderij savooi blad met prachtige kleuren
plukboerderij savooiblad met prachtige kleuren

De enkele ‘nadelen’ van de plukboerderij

Uiteraard heeft zelf oogsten in de volle natuur ook wat nadelen

  • De plukboerderij is voor ons niet naast de deur, het is even rijden, dus nemen we meer mee dan voor een week, zeker nu ik nog niet goed te been ben.
  • er ligt wel wat rot tussen de rest, maar zo is de natuur
  • de beestjes knabbelen er ook graag aan juist omdat er geen chemicaliën op worden gespoten
  • er zitten mini wormpjes in de wortelen, beestjes op de sla, en alles hangt vol aarde.
  • je moet alles dus grondig wassen
  • je moet goed opletten welke groenten sneller slecht worden (de sla van de winkel blijft bv langer goed)
  • bij slecht weer is het modderig en wordt je nat tijdens het ‘winkelen’ :p

Al bij al valt dat dus echt nog wel goed mee hé?

Misschien is het ook iets voor jou? 😏

Hieronder nog een compilatie van de verschillende oogsten die we al hebben gehad.

Veel liefs en wie weet tot snel op de plukboerderij de Paardebloemhoeve!

Jessie 😘