“Kraantjeswater is gezond en even gezond als flessenwater.” Dat dacht ik dus ook dankzij de ‘propaganda’. Tot ik me erin ging verdiepen toen ik rond Antwerpen ging wonen… Want ik wist al jaren ervoor dat er daar sporen van cocaïne inzaten. Flessenwater vind ik trouwens te duur én het gezeul altijd, zeker toen ik op dat moment op de 2e verdieping woonde zonder lift met een smalle trap waar je sowieso al bijna je nek kon breken. Daarom kocht ik een meerstappen waterfilter.

Ik was namelijk nog minder van plan een junkie te worden door het kraantjeswater. Plus die microplastics waar we al jaren over horen. Eens je doorhebt wat er allemaal in je (flessen)water zit en wat er al dan niet gefilterd werd, wil je niets anders meer dan zelfgefilterd water meer drinken.

Either you get a filter or you become a filter [Ofwel koop je een waterfilter ofwel wordt je er zelf een]

David Wolfe

Ondanks de waterzuiveringsmaatschappijen, zitten er toch nog heel wat stoffen in het kraantjeswater die je liever niet drinkt. De filters die ze daar gebruiken zijn gewoon niet aangepast hiervoor. Dat betekent dus dat als jij kraantjeswater drinkt, je alles mee binnenkrijgt wat ze er niet hebben kunnen uithalen.

Wat zit er dan nog allemaal in kraantjeswater?

1. (Synthetische) vrouwelijke hormonen. Vrouwen aan de pil plassen die weer uit. Ze krijgen dit er niet uitgefilterd. Ik wil geen extra noch synthetische vrouwelijke hormonen binnenkrijgen met alle gevolgen van dien. Ik heb in mijn 32 jarig bestaan nog maar 3 jaar in totaal de pil gepakt. Het doet wat met mijn lijf, hersenen, libido en dergelijke meer, wat ik niet fijn vind, dus nee dank je wel.

2. Drugs. Afhankelijk van waar je woont zitten er veel of minder drugsrestanten in je kraantjeswater. Hier rond het Antwerpse wordt je dagelijks gedrogeerd door resten cocaïne. Ik wil geen junkie worden, dus bye bye.

3. Chloor als ontsmettingsmiddel (alleen in België, in Nederland doen ze dit niet meer). Tegen bacteriën en virussen bv. Lekker chemisch. Heerlijk gezond toch? Ze raden zelfs aan om je getapte water enkele minuten te laten staan vooraleer je het drinkt. ‘Dan is alle chloor verdampt’. Eeeh… en zit het dus in de lucht in huis? Adem je het dan ook niet gewoon mee in?

4. Andere medicijnenresten. Het merendeel van de mensen slikt dagelijks meerdere pillen tegen weet ik veel wat allemaal. Ons lichaam verwerkt het en plast de restanten weer uit. Ook dit glipt langs de filtersystemen van de zuiveringsinstellingen. Ik wil zo min mogelijk pillen slikken en al zeker niet pillen die voor andere mensen bedoeld zijn met specifieke kwalen die ik niet heb, met bijwerkingen waar ik geen zin in heb.

5. Restanten van chemokuren. Blijkbaar zitten er ook restanten van chemokuren in het kraantjeswater. Dat was een nieuwe voor mij. Luister maar eens naar deze interessante dame.

6. Pesticiden, fosfaten en nitraten. Er is naar het schijnt een regelgeving die voorschrijft in welke mate er sporen mogen zijn van deze stoffen in ons kraantjeswater.

7. Microplastics zijn alomtegenwoordig dezer tijden. Jaren geleden begon men erover te praten omdat men doorkreeg dat plastic langzaam afbreekt in microscopische deeltjes. Die komen terecht in de watersystemen van de natuur, zo ook in vissen, welke wij weer vangen en opeten. De cirkel is rond. Ook gewoon ronddwalend microplastic in de wateren kan niet zomaar gefilterd worden door de maatschappijen en daardoor komt het ook uit je kraan. Wees je ook bewust van microplastics in je flessenwater en plastic verpakkingen van vetten / olie.

8. Lood in het geval van oude loden buizen. In dat geval wil je zeker geen kraantjeswater drinken, anders krijg je mogelijks een loodvergiftiging.

Je lichaam kan wel een handje hulp gebruiken

‘Ja maar dat zijn allemaal kleine hoeveelheden.’ Hoor ik je denken. Daar heb je gelijk in. Echter, bedenk dan eens dit: je drinkt hier 2 liter per dag van, gedurende een jaar, laat staan 10, 20, … jaar. Dan wordt het wel heel veel. En je lichaam moet dat allemaal helemaal zelf zien te filteren en weer uit te scheiden.

Nu is onze moderne levensstijl er net niet op gebouwd om ons lichaam prima haar werk te laten doen. Hieronder geef ik enkele factoren mee die bijdragen aan een verslechterde werking van ons vernuftige lichaam en dus waardoor ook het drinken van ongefilterd water daar een schepje bovenop doet.

1. Te weinig beweging: het lymfesysteem kan dan niet goed de afvalstoffen, toxines enz afvoeren.

2. Elke dag voeding eten die geen echte voeding is (al dan niet zwaar bewerkt voedsel, suiker, chemicaliën, …) belast het hele systeem nog meer.

3. Meer frisdrank, energy drinks en koffie drinken dan water (al dan niet gefilterd): veel suiker, cafeïne, eventueel melk / room / … erbij én met vochtafdrijvende werkingen. De ideale combi om je lichaam uit te drogen waardoor het nog minder goed afvalstoffen kan afvoeren. Plus al die extra afvalstoffen komen er nog eens bovenop.

4. We ademen op een slechte manier: oppervlakkig, te snel, in de borstkas, via de mond en passief. Terwijl we via onze neus, in de buik, actief (met spieren die de buik intrekken bij het uitademen), trager en dieper horen te ademen. Niet alleen voor ons zenuwstelsel tot rust te brengen (wat ook weer het immuunsysteem een boost geeft en ons lichaam de kans om zichzelf te helen), maar ook zodat de lucht al gefilterd de longen binnenkomt, en de longen zelf bij het uitademen hun detoxfunctie ten volle kunnen inzetten.

5. We gebruiken massaal deo, waarmee de poriën worden gesloten, wat ervoor zorgt dat ook via die weg geen afvalstoffen meer kunnen worden weggevoerd.

6. Onze darmen zijn vaak ook compleet overhoop door onze levensstijl met verscheidene gezondheidsproblemen tot gevolg. Je kan deze een handje helpen met oa drinkbare aloë vera gel. Lees het artikel daarover voor alle voordelen ervan te ontdekken. Check dan ook zeker de pagina over de kwaliteitsvolle aloë vera gel van Forever Living Products, waar je alles te weten komt over hoe het wordt gekweekt, geteeld, verwerkt enz. Hun drinkbare gel is 99,7% puur & koud gestabiliseerd (alle voedingsstoffen zitten er nog omdat ze niet verloren zijn gegaan door verhitting zoals bij andere processen, let dus op met concentraten).

7. Stress legt ons hele ‘rusten, verteren, helen’ systeem plat, en constant stress hebben is tegenwoordig het nieuwe ‘normaal’.

8. Door onze levensstijl werken onze energiefabriekjes in onze cellen (de mitochondriën) voor maar een fractie van wat ze normaal zouden moeten kunnen. Ze sterven af, worden kleiner en ziek. We hebben te weinig energie, herstellen minder goed na tegenslag, alles in ons lichaam gaat trager.

Het belang van een meerstappen waterfilter

Help je lichaam dus een handje door al een goede filter te gebruiken voordat je drinkwater in je lijf komt. Dan spoelt het propere water jouw lichaam weer schoon ipv het nog meer te belasten.

Flessenwater is al beter, maar dat is ten eerste veel duurder dan kraantjeswater en ten tweede krijg je dagelijks microplastics binnen op die manier. Die microplastics hebben als kers op de taart ook nog eens een (vrouwelijke) hormonale werking. En dan spreek ik nog niet eens over al dat afval en het gezeul vanaf de winkel.

Dus gaan we voor een waterfilter. Een Brita komt hier niet in huis. Opnieuw teveel afval en ook dat kan niet alles filteren. Daarom koos ik een meerstappen waterfilter. De Neos van Aqualine. Uiteraard bestaan er andere merken, maar daar kan ik niet over oordelen omdat ik daar geen ervaring mee heb.

De verschillende filteringsstappen

Veel beter dan deze 5 in 1 filter kan het niet worden:

Driedelige filtering

De systemen zijn uitgerust met een keramisch voorfilter van 0,2 micron ( 0,0002 milimeter) wat al enorm veel tegenhoudt.

Daarna komt er een meerstappenfilter waar een gedeelte van actieve houtskool is, gemaakt van verbrande kokosschillen, en een ionenfilter.

  1. Actieve houtskool kan enorme grote hoeveelheden adsorberen (aan zich binden). Zo wordt een groot deel van de vervuiling uit het water aan de koolstof gebonden.
  2. Door de ionenfilter worden o.a. lood, GenX, virussen, bacteriën, zware metalen, medicijnresten, pesticiden, chloor, microplastics, en hormoonresten uit het water gefilterd.

Alkalisering of pH-neutraal

Naar keuze kan het gefilterde water alkalisch (basisch) of pH neutraal gemaakt worden. Voor wie mee is met voeding en gezondheid, weet dat fastfood, snoep, frisdranken, energy drinks enz jouw lichaam en bloed verzuren, wat je lichaam weer in balans moet brengen (anders ga je dood). Daarvoor gebruikt je wijze lichaam mineralen (bv uit je botten). Ook gedijen virussen, slechte bacteriën (ja er bestaan ook goede), parasieten, wormen, gisten en schimmels heel goed in een zure omgeving.

Remineralisering

Tijdens het proces worden zowel de slechte als een deel van de goede stoffen uit het water gefilterd. Na het filteren komt het water in contact met de Elvan mineraalstenen. Deze stenen geven 18 verschillende mineralen en sporenelementen af.

Vitalisering

Tijdens het uittappen stroomt het water langs magneten van 1.200 Gaus, die het water in een vortex (werveling) brengen. De watermoleculen zetten zich, door onderlinge elektromagnetische verbindingen, in een hexogonale structuur.

Hierdoor wordt het water gevitaliseerd volgens het Schauberger principe en krijgt het een Bovis waarde van gemiddeld 9.350. Dit water komt overeen met ons lichaamsvocht en wordt daardoor gemakkelijker door ons lichaam opgenomen.

Geen bacteriewerking

De meerstappenfilter en een deel van de mineraalstenen zijn met zilver geïmpregneerd om bacteriegroei tegen te gaan.

Zonder elektriciteit

De waterfilter werkt op basis van de zwaartekracht. Je kan dus altijd en overal deze filter gebruiken. Ook in tijden van noodgevallen. Het filtert zelfs regenwater, rivierwater en grondwater. Alleen zul je de filters dan sneller moeten vervangen omdat deze waterbronnen vervuilder zijn.

Filters vervangen

Bij normaal gebruik met kraantjeswater vervang je de keramische filter en de meerstappenfilter 1x per jaar. De stenen 1x per 3 jaar.

Filters proper maken

1x per maand moet je de ionenfilter her-ioniseren met 200g keukenzout op 2l water. Tijdens dat proces maak ik de bovenste bak proper alsook de keramische filter die veel te verduren krijgt (kalk, eventueel een slijmlaag door bacteriën enz).

Hierbij een foto van de keramische filter die 1 jaar oud is en de nieuwe naast elkaar. Wat een verschil! Rond Antwerpen hebben we nogal hard water, vandaar veel verkleuring door de kalk.

Conclusie

Drink gefilterd water, liefst via een meerstappen waterfilter zodat zoveel mogelijk ongewenste stoffen eruit gehaald worden. Zo belast je je lichaam minder én krijgt het schoon, zuiver water waarmee het zichzelf kan schoonspoelen. Wil je ook een van de betere waterfilters en voor een betaalbare prijs (afhankelijk van welke grootte en glas of plastic)? Vanaf 100 euro tot net boven de 300 heb je er al eentje in huis. Zelf ben ik alleen bekend met de Aqualine (Neos, ). Met ons 2 komen we daar mee toe. Een vriendin heeft een Berkefeld van 12 liter voor haar gezin (partner en zoon) waar ze ook heel tevreden over is.

Ik kies voor mijn gezondheid. Ik hoop jij ook.

Voor meer informatie, vragen en bestellen kan je terecht bij (Voor Nederland) PNI-Healthcare van Els Sanne Cappel (zoek haar op via Facebook) alsook bij Aqua Vitae (Voor België) . Vanwege privacy redenen vermeld ik Els haar gsmnummer hier niet, maar zodra je contact met haar hebt, is ze elke dag (7 op 7) bereikbaar voor vragen, problemen enz. Ze legt je alles met plezier uit, denkt met je mee over welke versie het beste is voor jou / jullie situatie / gezinsgrootte, …. Wanneer ik vragen had of iets meemaakte, zelfs op een zondag, antwoordde ze enorm snel.

Dus ik raad het je van harte aan. ❤️

De uitleg over de waterfilter en de werkingen komen van haar website met hier een daar een kleine aanpassing.