Acne

Over de jaren heen ben ik heel wat te weten gekomen, niet alleen over acne, maar ook over mezelf ‘dankzij’ dit huidprobleem. In de loop van de komende weken zal ik artikels posten waarin ik onder andere mijn persoonlijke historie met acne en mijn gevoelsleven met acne uit de doeken doe. In dit artikel focus ik mij eerder op het algemenere aspect van acne.

Wat is het? Zijn er verschillende soorten acne? Speelt genetica echt een rol? Is acne bij vrouwen hetzelfde als acne bij mannen? Waar kan het voorkomen? Hoe bepaalt acne wat mensen van je denken? Wat is het verschil tussen puberale acne en acne bij volwassenen? Wat moeten we geloven van de vele studies die erover werden gedaan? Wat zegt acne over mijn lichaam, mijn gezondheid, mijn hygiëne? Wat is eigenlijk het ‘nut’ van acne?

Hier ga ik niet dieper in op wat de oorzaken en gevolgen zijn van acne, want daar kan ik zoveel over vertellen dat er aparte artikels voor nodig zijn. Hoe je afkomt van acne is ook voer voor een apart artikel, omdat het logischerwijze voortbouwt op de oorzaken. Er zullen onvermijdelijk zaken herhaald worden in de komende artikelen om twee redenen. Ten eerste omdat deze onderverdelingen in feite artificieel zijn om het ‘hap’-baarder te maken, makkelijker op te nemen en te verteren. Ten tweede omdat ik er dieper op inga in dat ander artikel dat zich meer toespitst op dat onderwerp.

Met deze serie artikelen wil ik ‘buitenstaanders’ (mensen die nooit acne hebben gehad, of zo goed als geen last ervan hebben ondervonden) informeren over hoe het is om te leven met erge en/of hardnekkige acne. Daarnaast wil ik ook lotgenoten een hart onder de riem steken. Wie weet herkennen ze aspecten van hoe ik het ervaar, waardoor ze zich minder ‘abnormaal’ zouden voelen, of minder alleen in hun leed. In elk geval hoop ik hiermee iets te kunnen bijdragen in de wereld. Daarnaast zou ik gewenst hebben dat ik dit alles al wist vóór ik acne kreeg, of toch tenminste op een tijdstip wanneer ik nog niet zo lang acne had.

Wat is acne?

Algemeen

Acne is een huidaandoening die meestal vanaf de pubertijd opkomt en vele varianten heeft. Zo heb je mee-eters, ‘vette’ (gele koppen) en ‘droge’ acne, cystic acne, Je hebt milde, middelmatige en erge acne. De mate waarin de acne zich voordoet is belangrijk voor de behandeling die wordt gekozen bij de dokter of dermatoloog. Acne wordt door meerdere factoren veroorzaakt en in stand gehouden. Hierover schrijf ik later nog wel een andere pagina. Over het algemeen, simpel uitgelegd en redelijk kort door de bocht genomen, komt het door een overmatige talgproductie, dode huidcellen die de poriën verstoppen en een bacterie Propionibacterium acnes genaamd. Een andere bacterie, de Staphylococcus aureus, veroorzaakt zelfs etterige puisten en abcessen.

Verschil mee-eters en gele koppen

Zoals ik reed zei zijn er verschillende vormen van acne. Gele koppen en mee-eters zien er niet alleen anders uit maar ze vormen zich ook anders. Gele koppen ontstaan door talg die zich opstapelt en blijft vastzitten in de talgklieren. Het kan niet weg omdat er een laagje huid de uitgang blokkeert. Er ontstaat steeds meer pus waardoor het een bobbeltje wordt dat groter wordt zoals een soort vulkaan. Na een tijdje komt de pus zo dichtbij dat bovenste huidlaagje dat het zichtbaar wordt. De puist krijgt een gele kop die spontaan kan barsten als er teveel pus is aangemaakt. Ook bij gele koppen zijn er verschillen, als je ze uitknijpt (beter niet doen!), dan zul je merken dat sommige erg vloeibare gele smurrie bevatten, en andere haast een geel, hard bolletje. Daartussen zitten er nog meerdere varianten, zoals eentje die een lange sliert produceert.

Mee-eters, of zwarte koppen, vormen geen bobbels, de huid blijft ‘egaal’. Alleen is de porie open en zie je er een zwart puntje inzitten. Het ontstaat door talg en vuiligheid die normaal uit je poriën worden geduwd door het natuurlijke huidvernieuwingsproces, alleen gaat het soms niet snel genoeg eruit en blijft het zitten waardoor het de porie verstopt. Het doet dus bijna hetzelfde als een gele kop, alleen is de smurrie geoxideerd door het contact met de lucht. Zwarte koppen kunnen ook gele slierten produceren als je ze uit de porie wil krijgen. Soms ook een groter hard of zacht geel bolletje met een zwart begin. Als je niet weet wat het precies is of hoe het eruit ziet, en je bent nieuwsgierig (en niet zo vies van wat lichamelijke produceersels die uit onvermoede gaatjes van het lichaam komen) dan kan je op YouTube duizenden filmpjes vinden van mensen die hun mee-eters uitknijpen of eruit trekken met zo’n kleverig masker. Waarschuwing: het kan een vreemde soort van voldoening geven die verslavend werkt, je bent dus gewaarschuwd.

(bron)

Genetisch

Acne is niet alleen hormonaal maar meestal ook genetisch bepaald. Hebben je broer(s) en/of zus(sen) acne, dan heb jij het waarschijnlijk ook (en andersom) of zul het het ook kunnen krijgen. Hebben je (voor)ouders last gehad van acne? Dan ook is er kans dat jij deze beproeving moet doorstaan. Mijn vader heeft ook acne gehad, maar blijkbaar heel miniem. Van mijn moeder weet ik het niet en zal ik het waarschijnlijk ook nooit weten. Laten we voor gemakzucht alle schuld maar op hen steken, dan voelen we ons al beter. (bron)

Langere telomeren

Recent is er een studie bekend gemaakt waarin stond dat mensen met acne langere telomeren zouden hebben. Dat zijn de uiteindes van de chromosomen, die zorgen ervoor dat de cel blijft voortleven. Bij iedere deling gaat er een stukje van de telomeer weg, tot er niets meer van overblijft en de cel sterft. Voor mensen met acne betekent dit dat we meer beschermd zijn tegen tekenen van veroudering. Hoera voor een jeugdige aanblik vol puisten?

Puzzel

De huidaandoening acne is eigenlijk één grote puzzel, met grotere en kleinere puzzelstukjes. De wetenschap is er zelf nog niet helemaal uit (zie verderop). Daarbovenop is de puzzel bij iedere persoon anders. Het beste wat je dus kan doen is je eigen puzzel proberen te maken, vind de puzzelstukjes die bij jou van toepassing zijn (zie ook verderop en in een van de volgende artikelen).

Acne bij vrouwen vs acne bij mannen

Lees verder in mijn gratis e-boek!

Leven met acne - Acne

Wil je meer weten en verder lezen? Download dan mijn gratis e-boek Leven met acne – Acne. Hierin staat alles wat ooit op deze pagina stond en nog meer. Na al die jaren heb ik namelijk meer informatie vergaard hierover, met meer bronnen en in een beter gestructureerde vorm gegoten. Maar misschien wil je eerst een preview zien van dit hoofdstuk?

 

 

 

Lees het volledige, gratis e-boek

Het complete e-boek Leven met acne

Je kan ook via deze link het volledige e-boek van Leven met acne downloaden. Daarin staan alle artikels van deze reeks in één enkel boek, volledig én geüpdatet . Of lees een preview van het hele boek.

 

 

 

 

Wat staat erin?

*81 pagina’s

In het e-boek staat alles wat ooit op de Leven met acne pagina’s van deze website stond met nog veel meer extra informatie, meer bronnen en een betere structuur dan hier op de website. Het is alles tezamen goed voor zo’n 81 pagina’s.

UPDATE EIND 2019: begin december schreef ik extra content in het boek vanwege nieuwe ervaringen na het afwerken van de eerste versie. Zo heb ik nu zelf ondervonden wat minder vlees en gluten eten met me deed, welk effect actieve houtskoolzeep op mijn huid heeft en hoe meridianen invloed kunnen hebben op acne. Daarnaast ontdekte ik ook de link tussen wat ik op mezelf heb ontdekt en Traditional Chinese Medecine (TCM).

UPDATE BEGIN 2020: Om het feit te vieren dat ik in 2019 mijn eerste eindejaarsfeesten sinds 17 jaar heb meegemaakt zónder acne, maakte ik van de 2 belangrijkste hoofdstukken die betalend waren (‘Oorzaken’ en ‘Hoe raak je van acne af?’) gewoon een apart e-boek. Nu is het dus simpeler: 1 volledig gratis e-boek ‘Leven met acne’ (excl. ‘Oorzaken’ en ‘Hoe raak je van acne af?’) en 1 betalend e-boek ‘Leven zonder acne’ (Inleiding, Acne, Oorzaken, Hoe raak je van acne af? en Mythen).

Het is namelijk geen toeval geweest dat ik eindelijk geen acne meer had. Dit was het resultaat van jarenlang onderzoek, geëxperimenteer en het toepassen van alle kennis die ik zo over 17 jaar heen heb vergaard. En jij kan ook je acne genezen zoals ik heb gedaan, als je mijn kennis die ik in het boek deel ook leest en toepast.

Wil je verlost geraken van je acne?

E-boek Leven zonder acne

Koop voor slechts €8 mijn nieuw e-boek ‘Leven zonder acne‘ als je er werk van wilt maken om je acne op holistische wijze aan te pakken. Lees verder voor meer info of op de aparte pagina voor alles over dit nieuw e-boek te weten te komen.

Stuur me een mailtje via mijn contactformulier (of via deze link, duid dan ‘Leven zonder acne‘ aan’) en ik stuur het e-boek persoonlijk terug na betaling.

Je kan hier een preview bekijken van dit e-boek.

 

Wat krijg je ervoor?

Dat wat vroeger de 2 betalende hoofdstukken waren in het volledige e-boek ‘Leven met acne’: ‘Oorzaken‘ en ‘Hoe raak je van acne af?‘ + de inleiding, de hoofdstukken ‘Acne’ en ‘Mythen’. Dit is een totaal van 102 blz, waarvan 63 blz puur over ‘Oorzaken’ en ‘Hoe raak je van acne af?’. Uiteraard zijn het de complete en geüpdatete versies van al deze hoofdstukken.

Waarom zet ik die paar gratis hoofdstukken er toch nog bij? Omdat een boek altijd een inleiding heeft, een boek over acne zonder uitleg over acne in het algemeen nogal raar is en omdat de mythen over acne verbonden zijn met wat wel en geen oorzaken en/of oplossingen zijn.

Acne is een puzzel

Als je je acne wilt verminderen of laten verdwijnen, is het natuurlijk zaak om te weten waardoor je acne krijgt. Er zijn 4 hoofdoorzaken en heel veel andere factoren die mee kunnen spelen. Ieder lichaam is anders, dus ontdek in de lijst en uitleg wat bij jou van toepassing is of kan zijn, doe er iets aan door mijn handleiding + tips en trucs toe te passen en het kan bijna niet anders dan dat je acne verbetert of zelfs verdwijnt.

Acne is namelijk een puzzel, eentje die voor iedereen anders is, maar waar wel telkens dezelfde puzzelstukken in voorkomen, bij de ene is A groter dan B, bij de ander is C niet van toepassing en heeft D een minieme impact. Je kan het inbeelden als eenzelfde puzzelafbeelding, met dezelfde puzzelstukvormen, maar de formaten van de stukjes variëren telkens. Als je niet weet hoe de uiteindelijke afbeelding eruit ziet, weet je ook niet naar wat je hoort te zoeken en ook niet hoe je de stukjes in elkaar moet laten passen.

Mijn eigen puzzel is nu compleet, ik heb alleen de discipline nodig om mijn eigen inzichten consequent toe te passen (o.a. snoep is toch zo lekker!). Ondanks mijn uitschuivers, is mijn acne nu onder controle. Met onder controle bedoel ik dat ik nauwelijks nog acne bij krijg ondanks dat ik bepaalde periodes minder consequent ben. Mijn lichaam heeft zich dus voldoende hersteld van binnen om er van buiten nauwelijks iets van te merken als het eens wat minder gaat.

Waarom betalend?

  1. Als er ergens een waarde aanhangt, gaan de mensen de inhoud ook meer waarderen en er ook iets mee doen. Psychologisch zit de mens zo in elkaar: we willen onze investering er terug uithalen.
  2. Ik heb in de jaren dat deze pagina’s online stonden nog meer ervaring opgedaan en opzoekwerk verricht over die stukken. [Ook bij ‘Mythen’, maar dat deel hou ik toch gratis omdat het zonder interne samenhang is, minder uitleg, onderzoek en praktische tools bevat, kortom niet zo exhaustief als ‘Oorzaken’ en ‘Hoe raak je van acne af?’.]
  3. Deze twee hoofdstukken zijn de ‘spil’ van mijn hele werk, mensen met acne willen ervan af geraken, maar hoe kan je de juiste stappen zetten als je niet begrijpt waar de acne vandaan komt en de dokters alleen maar symptomen onderdrukken? Eens je weet wat de oorzaken van acne zijn, kan je stappen ondernemen om acnevrij te worden en te blijven. Sommige stappen hebben een grote impact, andere een kleinere, maar zelfs alle kleine beetjes maken 1 groot.
  4. Voor wat hoort wat. De informatie die ik in deze hoofdstukken geef, is enórm veel en kunnen voor een ommekeer in iemands leven zorgen. Zelf heb ik er 17 jaar over gedaan om mijn acne onder controle te krijgen, duizenden euro’s verspild aan symptoombestrijdingsmiddelen etc. Jij kan het in véél kortere tijd en dat met een investering van maar 8 euro. Dat is peanuts vergeleken met duizenden euro’s.
  5. Met deze e-boeken hoop ik ook meer contact te hebben met lotgenoten. Ik wil ze zelfs begeleiden als ze het niet allemaal alleen kunnen, als ze niet weten wat eerst (ondanks het stappenplan in het laatste hoofdstuk), of als ze niet het gewenste resultaat verkrijgen. Gewoon wat feedback van lotgenoten krijgen over hoe het hen vergaat na het lezen en toepassen van de stappen, of ook over het e-boek zelf (qua inhoud, vormgeving, structuur, …).

Veel liefs en succes!
JP