Acne heeft een grote impact op iemands leven, het pakt dingen van je af, zoals ik op de vorige pagina reeds zei, maar het geeft je ook dingen. Je denkt waarschijnlijk dat het alleen maar goede dingen zijn, in tegenstelling tot het thema van ‘afpakken’, maar zo is het helaas niet. Acne kan iemand veel dingen geven, zowel positieve als negatieve.  Als je de pagina hebt gelezen waarin ik mijn gevoelsleven blootleg, dan zul je al heel wat negatieve zaken zijn tegengekomen. Maar omdat ik ook het positieve wil bekijken en inzien, in een op zich negatieve ervaring, en dit ook het beste wil laten blijven hangen, zet ik deze zaken als laatste.

Negatieve zaken

 1. littekens
 2. verdriet
 3. boosheid
 4. frustratie
 5. stress
 6. ….
 7. een constant gevoel van jeuk op mijn gezicht, of van ‘beestjes die onder/op mijn huid lijken te kruipen’
 8. obsessief compulsieve handeling (mijn huid controleren op onregelmatigheden)
 9. dermatillomanie (mijn huid openkrabben)
 10. de nood om mij vaak te checken in de spiegel

Positieve zaken

Acne is zo confronterend. Het confronteert je met alles wat je je maar inbeelden kan. Ook met jezelf. Het is dan ook niet meer dan normaal dat acne een factor was in mijn persoonlijke groei.

Dit kan negatief zijn, maar ook positief: emotionele, mentale, psychologische en sociale uitdagingen. Eerst is het negatief, maar een uitdaging laat je obstakels overwinnen. Eens dit gebeurd is, is het negatieve omgevormd tot iets positiefs.

Acne heeft me op een bepaalde manier een doel laten vinden in het leven. Ondertussen heb ik er meer dan eentje, maar dat ene doel is om mensen in dezelfde situatie te helpen eruit te komen.

Respect

voor anderen die ergere acne hadden dan ik, of een ergere aandoening/probleem dan acne.

voor iedere mens, hoe die er ook uitziet. Acne liet me teveel gefocust zijn op het uiterlijk, ook bij anderen. Acne herinnert me er elke dag aan dat hoe een mens er vanbuiten uitziet dit nog steeds niets zegt over de binnenkant van de persoon.

Vaardigheid

om voorbij het uiterlijk te kijken. Dit hangt wat samen met het vorige puntje. Ik had het moeilijk om voorbij uiterlijkheden te kijken. Pas na jaren is dit beginnen weg te ebben.

om beter naar mijn lichaam te luisteren. Acne wilt me iets zeggen wat er zich afspeelt binnenin mijn lichaam. Om van acne verlost te geraken moet je leren luisteren naar wat je lichaam je wilt vertellen.

Inzicht

in hoe mijn lichaam werkt. Dit hangt samen met het vorige puntje. Je lichaam is een soort van complexe machine, alleen jij kan het het beste doorgronden (met behulp van wetenschap en eigen ervaringen). Zoek de puzzelstukjes en zet de puzzel zo goed mogelijk ineen.

in dat ik niet alles zou willen geven voor een mooie huid. Je hoort regelmatig iemand zeggen dat die ‘er alles voor zou geven om X’. X zijnde stinkend rijk te zijn, terug te kunnen lopen, weer dingen te kunnen onthouden, … of om een mooie, gave huid te hebben. Wel, ik heb er écht niet alles voor over. Je kent vast wel ‘Be careful what you wish for’. Wat je vraagt, krijg je. Heb je er álles voor over om een gave huid te verkrijgen? Wees dan niet verbaasd als je ook echt alles (of toch iets wat je in feite niet kwijt wil) wat je je maar kan inbeelden kwijtspeelt (familie, vrienden, een ledemaat, je stem, je gezichtsvermogen, je huis, noem maar op). Dus nee, ik heb er echt niet álles voor over. Mijn gezondheid zeker niet.

in wat ik wil in en met mijn leven…

Lees verder in mijn gratis e-boek!

Leven met acne - Gegeven

Wil je meer weten en verder lezen? Download dan mijn gratis e-boek Leven met acne – Wat heeft het me gegeven?. Hierin staat alles wat ooit op deze pagina stond en nog meer. Na al die jaren heb ik namelijk meer informatie vergaard hierover, met meer bronnen en in een beter gestructureerde vorm gegoten. Maar misschien wil je eerst een preview zien van dit hoofdstuk?

 

 

 

Lees het volledige, gratis e-boek

Het complete e-boek Leven met acne

Je kan ook via deze link het volledige e-boek van Leven met acne downloaden. Daarin staan alle artikels van deze reeks in één enkel boek, volledig én geüpdatet . Of lees een preview van het hele boek.

 

 

 

 

Wat staat erin?

*81 pagina’s

In het e-boek staat alles wat ooit op de Leven met acne pagina’s van deze website stond met nog veel meer extra informatie, meer bronnen en een betere structuur dan hier op de website. Het is alles tezamen goed voor zo’n 81 pagina’s.

UPDATE EIND 2019: begin december schreef ik extra content in het boek vanwege nieuwe ervaringen na het afwerken van de eerste versie. Zo heb ik nu zelf ondervonden wat minder vlees en gluten eten met me deed, welk effect actieve houtskoolzeep op mijn huid heeft en hoe meridianen invloed kunnen hebben op acne. Daarnaast ontdekte ik ook de link tussen wat ik op mezelf heb ontdekt en Traditional Chinese Medecine (TCM).

UPDATE BEGIN 2020: Om het feit te vieren dat ik in 2019 mijn eerste eindejaarsfeesten sinds 17 jaar heb meegemaakt zónder acne, maakte ik van de 2 belangrijkste hoofdstukken die betalend waren (‘Oorzaken’ en ‘Hoe raak je van acne af?’) gewoon een apart e-boek. Nu is het dus simpeler: 1 volledig gratis e-boek ‘Leven met acne’ (excl. ‘Oorzaken’ en ‘Hoe raak je van acne af?’) en 1 betalend e-boek ‘Leven zonder acne’ (Inleiding, Acne, Oorzaken, Hoe raak je van acne af? en Mythen).

Het is namelijk geen toeval geweest dat ik eindelijk geen acne meer had. Dit was het resultaat van jarenlang onderzoek, geëxperimenteer en het toepassen van alle kennis die ik zo over 17 jaar heen heb vergaard. En jij kan ook je acne genezen zoals ik heb gedaan, als je mijn kennis die ik in het boek deel ook leest en toepast.

Wil je verlost geraken van je acne?

E-boek Leven zonder acne

Koop voor slechts €8 mijn nieuw e-boek ‘Leven zonder acne‘ als je er werk van wilt maken om je acne op holistische wijze aan te pakken. Lees verder voor meer info of op de aparte pagina voor alles over dit nieuw e-boek te weten te komen.

Stuur me een mailtje via mijn contactformulier (of via deze link, duid dan ‘Leven zonder acne‘ aan’) en ik stuur het e-boek persoonlijk terug na betaling.

Je kan hier een preview bekijken van dit e-boek.

 

Wat krijg je ervoor?

Dat wat vroeger de 2 betalende hoofdstukken waren in het volledige e-boek ‘Leven met acne’: ‘Oorzaken‘ en ‘Hoe raak je van acne af?‘ + de inleiding, de hoofdstukken ‘Acne’ en ‘Mythen’. Dit is een totaal van 102 blz, waarvan 63 blz puur over ‘Oorzaken’ en ‘Hoe raak je van acne af?’. Uiteraard zijn het de complete en geüpdatete versies van al deze hoofdstukken.

Waarom zet ik die paar gratis hoofdstukken er toch nog bij? Omdat een boek altijd een inleiding heeft, een boek over acne zonder uitleg over acne in het algemeen nogal raar is en omdat de mythen over acne verbonden zijn met wat wel en geen oorzaken en/of oplossingen zijn.

Acne is een puzzel

Als je je acne wilt verminderen of laten verdwijnen, is het natuurlijk zaak om te weten waardoor je acne krijgt. Er zijn 4 hoofdoorzaken en heel veel andere factoren die mee kunnen spelen. Ieder lichaam is anders, dus ontdek in de lijst en uitleg wat bij jou van toepassing is of kan zijn, doe er iets aan door mijn handleiding + tips en trucs toe te passen en het kan bijna niet anders dan dat je acne verbetert of zelfs verdwijnt.

Acne is namelijk een puzzel, eentje die voor iedereen anders is, maar waar wel telkens dezelfde puzzelstukken in voorkomen, bij de ene is A groter dan B, bij de ander is C niet van toepassing en heeft D een minieme impact. Je kan het inbeelden als eenzelfde puzzelafbeelding, met dezelfde puzzelstukvormen, maar de formaten van de stukjes variëren telkens. Als je niet weet hoe de uiteindelijke afbeelding eruit ziet, weet je ook niet naar wat je hoort te zoeken en ook niet hoe je de stukjes in elkaar moet laten passen.

Mijn eigen puzzel is nu compleet, ik heb alleen de discipline nodig om mijn eigen inzichten consequent toe te passen (o.a. snoep is toch zo lekker!). Ondanks mijn uitschuivers, is mijn acne nu onder controle. Met onder controle bedoel ik dat ik nauwelijks nog acne bij krijg ondanks dat ik bepaalde periodes minder consequent ben. Mijn lichaam heeft zich dus voldoende hersteld van binnen om er van buiten nauwelijks iets van te merken als het eens wat minder gaat.

Waarom betalend?

 1. Als er ergens een waarde aanhangt, gaan de mensen de inhoud ook meer waarderen en er ook iets mee doen. Psychologisch zit de mens zo in elkaar: we willen onze investering er terug uithalen.
 2. Ik heb in de jaren dat deze pagina’s online stonden nog meer ervaring opgedaan en opzoekwerk verricht over die stukken. [Ook bij ‘Mythen’, maar dat deel hou ik toch gratis omdat het zonder interne samenhang is, minder uitleg, onderzoek en praktische tools bevat, kortom niet zo exhaustief als ‘Oorzaken’ en ‘Hoe raak je van acne af?’.]
 3. Deze twee hoofdstukken zijn de ‘spil’ van mijn hele werk, mensen met acne willen ervan af geraken, maar hoe kan je de juiste stappen zetten als je niet begrijpt waar de acne vandaan komt en de dokters alleen maar symptomen onderdrukken? Eens je weet wat de oorzaken van acne zijn, kan je stappen ondernemen om acnevrij te worden en te blijven. Sommige stappen hebben een grote impact, andere een kleinere, maar zelfs alle kleine beetjes maken 1 groot.
 4. Voor wat hoort wat. De informatie die ik in deze hoofdstukken geef, is enórm veel en kunnen voor een ommekeer in iemands leven zorgen. Zelf heb ik er 17 jaar over gedaan om mijn acne onder controle te krijgen, duizenden euro’s verspild aan symptoombestrijdingsmiddelen etc. Jij kan het in véél kortere tijd en dat met een investering van maar 8 euro. Dat is peanuts vergeleken met duizenden euro’s.
 5. Met deze e-boeken hoop ik ook meer contact te hebben met lotgenoten. Ik wil ze zelfs begeleiden als ze het niet allemaal alleen kunnen, als ze niet weten wat eerst (ondanks het stappenplan in het laatste hoofdstuk), of als ze niet het gewenste resultaat verkrijgen. Gewoon wat feedback van lotgenoten krijgen over hoe het hen vergaat na het lezen en toepassen van de stappen, of ook over het e-boek zelf (qua inhoud, vormgeving, structuur, …).

Veel liefs en succes!
JP