Halleluja!

Op de eindejaarsfeesten van 2019 heb voor het eerst sinds 11 jaar zonder (camouflerende) make-up rondgelopen! Mijn huid was namelijk zo goed dat het niet meer nodig was. Voor het eerst sinds 17 jaar was ik zo goed als acnevrij dus! Hierdoor kreeg ik het idee om de 2 betalende hoofdstukken ‘Oorzaken’ en ‘Hoe raak je van acne af?’ in een apart e-boek te gieten, genaamd Leven zonder acne. Het is namelijk geen toeval, maar het resultaat van het toepassen van alle kennis en ervaringen met mijn eigen lichaam die ik over die 17 jaar heb vergaard. Dus, als ik het kan, kan jij dat ook!

Let op: Leven zonder acne is niet hetzelfde als Leven met acne! ‘Leven met acne’ is het gratis e-boek van begin 2019 met alle gratis hoofdstukken, welke ook apart gedownloaded kunnen worden. ‘Leven zonder acne’ is mijn nieuw boek, van begin 2020 met de betalende hoofdstukken ‘Oorzaken’ en ‘Hoe raak je van acne af?’.

Nota over deze pagina

Dit is een oude pagina met verouderde info en structuur, zonder updates en waar ik het grootste deel van de info heb verwijderd omdat alles nu in mijn e-boek Leven zonder acne staat. Bezie deze pagina dus als een ruwe versie van de preview van het boek.

E-boek = versie 3.0 van deze pagina

Dit nieuwe e-boek is dus een update (versie 3.0 begin 2020) van een update (versie 2.1 eind 2019) van een update (versie 2.0 = afgewerkt e-boek begin 2019) van deze en andere pagina’s. Ik update het boek zodra ik iets nieuws heb ervaren, ontdekt of nieuwe wetenschappelijke bronnen heb gelezen, deze krijg je gratis toegestuurd als je het boek hebt aangeschaft.

Vanaf nu zullen er niet veel updates meer komen vermoed ik, aangezien

 1. dit het formaat is waarin ik het wil blijven aanbieden
 2. ik de indruk heb dat het al exhaustief is
 3. ik niet meer actief op zoek ga naar meer wetenschappelijke onderzoeken of experimenten om zelf uit te proberen

Waarom ga ik niet meer actief opzoekwerk doen en experimenteren? Omdat ik mijn eigen code heb gekraakt, anders zou ik niet tijdens de eindejaarsfeesten zo’n gave huid hebben gehad.

Scrol naar beneden tot voorbij de teaser voor meer info over wat er in het e-boek staat en hoe het te kopen. Wil je een kleine (en ook verouderde) teaser van de inhoud, lees dan hieronder verder. Wil je een up to date teaser, bekijk dan de preview van Leven zonder acne.


Oorzaken

[Versie 1.0]

Acne is een grote puzzel met zowel grote als kleine puzzelstukjes. Bij iedere persoon is de puzzel anders: bij de ene speelt voeding een grote rol terwijl bij de andere voeding geen effect lijkt te hebben. In elk geval zijn er zowel factoren van buitenaf als factoren van in je lichaam die meespelen. Uit jarenlange ervaring en opzoekwerk heb ik de volgende zaken kunnen identificeren als puzzelstukken. Waarschijnlijk is deze lange lijst niet volledig, er zullen vast wel nog andere factoren meespelen. Heb jij een factor bij jezelf ontdekt en staat deze niet in de lijst? Zet deze dan in een reactie, dan kan ik het toevoegen.

Eerst vertel ik meer over wat de mogelijke oorzaken zijn en dan over wat géén oorzaken zijn. Helemaal onderaan pagina 2 link ik naar verschillende wetenschappelijke artikelen, video’s of artikelen van acne’lijders’ die je mogelijks interesseren.

Ik ben geen wetenschappelijke expert, wel weet ik het beste wat mijn lichaam me vertelt over mijn gezondheid. Er zullen punten aan bod komen die controversieel zijn, niet wetenschappelijk bewezen etc, maar als ik of andere mensen hebben ontdekt dat het een factor is in onze acne-aandoening, dan kunnen nog duizend studies zeggen dat het geen factor is en toch is het wel zo. Gebruik deze informatie kritisch, zoek zelf zaken op om er meer over te weten en je eigen mening en ervaring te kunnen vormen. Ik geef al heel wat bronnen aan, maar dat wil niet zeggen dat dit alle bronnen zijn die erover te vinden zijn. In elk geval, lees en leer zoveel je maar wil:

De 4 ‘hoofd’oorzaken van acne

Hormonen

Hormonen spelen over het algemeen een grote rol. Acne komt meestal op in de pubertijd, wanneer de hormonen beginnen te gieren. Als je hormonen niet in balans zijn, dan zul je dat waarschijnlijk merken op bepaalde manieren, waaronder acne kan vallen. De werking van hormonen zit complex in elkaar. Zo zouden vooral mannelijke hormonen (testosteron, DHT en DHEA) de boosdoeners zijn omdat deze de talgproductie stimuleren. Iedereen heeft zowel mannelijke als vrouwelijke hormonen. Als er een of ander hormoon teveel wordt aangemaakt of als er te grote schommelingen zijn, kan dit voor klachten zorgen, waaronder acne. Hormonen bepalen zoveel in ons leven: je eetpatroon, je slaappatroon, je emoties, je humeur, je stressniveau, … Als je merkt dat er iets drastisch is veranderd, laat dan je hormonen nakijken. (bron)

Hoe herken je hormonale acne?

 1. Als je nooit (of zo goeds als geen) last hebt gehad van acne in je pubertijd en toch opeens acne krijgt in je twintiger, dertiger of latere jaren, dan kan een hormooninbalans de oorzaak zijn.
 2. Als je een meisje of vrouw bent, dan zal je rond de laatste week van je cyclus of tijdens je regels een opstoot merken, ook al heb je een regelmatige cyclus.
 3. Als je een onregelmatige cyclus hebt, dan lijkt het me logisch dat dit door een hormooninbalans komt, je hebt dan niet per se acne.
 4. Als je merkt dat je een erg vette huid hebt, komt dit door een overproductie van talg. De mannelijke hormonen stimuleren talgproductie. Misschien heb je een teveel aan mannelijke hormonen. Natuurlijk spelen ook omgevingsfactoren een rol: woon je in de stad, of in de natuur, is het winter of zomer, …
 5. Als je acne altijd op dezelfde plaats terugkomt (vooral op de onderkant van je gezicht, zoals kin, kaken, wangen, …). Zoek ook eens facemapping op van de Chinese geneeskunde.
 6. Als je opeens overmatige haargroei hebt of haar op vreemde plaatsen kan dit wijzen op een teveel aan androgenen. Dit kan genetisch zijn als je het al altijd hebt gehad, maar een plotse aangroei wijst erop dat er iets niet juist zit.

Misschien heb je PCOS (polycysteus ovarium syndroom)? Dit veroorzaakt een onbalans in je hormonen, je maakt meer androgenen aan, waardoor je overmatige beharing kan hebben, haaruitval, overmatige talgproductie, problemen met de eisprong of menstruatie, … (bron)

Luteïniserend hormoon kan ook een rol spelen in de vorming van acne. Als je lichaam gevoelig is aan dit hormoon, kan het acne veroorzaken of in stand houden. De mate waarin het in het bloed voorkomt, bepaald de mate waarin testosteron serum wordt aangemaakt (bron).

Bacteriën en ‘vervuiling’

De wetenschap zegt dat acne onder andere komt door bacteriën, namelijk Propionibacterium acnes en Staphylococcus aureus. De eerste bacterie produceert prikkelende stoffen en kan ontstekingsverschijnselen veroorzaken. De tweede bacterie maakt het allemaal nog erger: deze kan etterige puisten en abcessen vormen. (bron)

Een overproductie van talg kan je poriën verstoppen, met puisten tot gevolg. De talgproductie wordt grotendeels geregeld door de mannelijke hormonen. Toch, als je je huid gaat uitdrogen met agressieve producten, zal je huid van zichzelf weer meer talg gaan aanmaken. Een vicieuze cirkel dus. Heb je een te vette huid? Laat je hormonen dan nakijken en in evenwicht brengen. (bron)

Dode huidcellen kunnen ook poriën verstoppen. Je huid vernieuwt zichzelf automatisch, soms loopt er iets mis met dit proces en komen er dode huidcellen in je poriën terecht. Deze blokkeren de weg voor talg naar de buitenwereld, waardoor dit alles zich gaat opstapelen. Het vormt een bultje en kan beginnen ontsteken. (bron)

Vervuiling kan ook een factor zijn. Woon je in een stad, dan kunnen de fijne stofdeeltjes van uitlaatgassen en andere vuiligheid op je huid terechtkomen en in je poriën. Met hetzelfde effect als de dode huidcellen. (bron)

Make-up en schoonheidsproducten kunnen ook meespelen in de vorming en de instandhouding van acne. Vooral als je gaat slapen met make-up op! Ga nooit slapen met make-up op, ook al ben je te moe of heb je gewoon geen zin. Een goeie tip (misschien te simpel?) is om dan gewoon geen make-up op te doen als je toch niet van plan bent om het er weer af te doen. Alles wat je op je huid smeert en aanbrengt, kan je poriën verstoppen. Er komt namelijk een laag over je huid. Deze moet nog kunnen ademen. Als je vaak of elke dag make-up draagt, probeer dan eens te minderen, of er minder op te doen. Soms kan ook niet-comedogene make-up helpen. Deze zou de poriën niet of minder verstoppen. Make-up die in feite al vervallen is, kan ook acne veroorzaken of verergeren. Na een bepaalde tijd gaan ingrediënten die bacteriën tegengaan in de make-up verdwijnen of veranderen. Er kunnen chemische reacties gevormd worden waardoor de make-up kan gaan irriteren. Gebruik best geen oude make-up of die je hebt gekregen van je moeder/bomma omdat zij het niet meer gebruikt.

Vuile make-up borstels en andere toebehoren kunnen je ook acne bezorgen of je acne erger maken. Make-up borstels nemen veel vuil en bacteriën op. Zorg ervoor dat deze geen kans krijgen om te woekeren door je borstels regelmatig te reinigen.

Talg

Meer weten en op holistische wijze van je acne verlost geraken net als ik? Lees dan zeker verder!

Leven zonder acne

E-boek Leven zonder acne

Wil je meer weten en verder lezen? Koop dan het e-boek Leven zonder acne. Voorlopig is dit hoofdstuk of het volledige e-boek enkel nog via persoonlijke mail te koop, tot het moment waarop ik een onafhankelijke website en webshop heb. Stuur me dus een mailtje en na betaling stuur ik je het e-boek persoonlijk door.

Let wel: de info in dit boek is geen quick fix, gouden pil of symptoombestrijding, maar juist een holistische leidraad op weg naar blijvende verandering en genezing. Gewoon lezen is niet genoeg, want als je niets doet met de kennis die je vergaart, ga je ook geen resultaat verkrijgen. Resultaat zien vergt wat tijd, geëxperimenteer met je eigen lichaam en levenswijze en ook doorzettingsvermogen. Afhankelijk van je eigen inzet en hoe consistent je bent, zul je sneller, dan wel trager resultaat zien. Het zal je in elk geval geen 17 jaar en duizenden euro’s kosten zoals bij mij.

UPDATE LEVEN MET ACNE EIND 2019

Begin december schreef ik extra content in het boek vanwege nieuwe ervaringen na het afwerken van de eerste versie. Zo heb ik nu zelf ondervonden wat minder vlees en gluten eten met me deed, welk effect actieve houtskoolzeep op mijn huid heeft en hoe meridianen invloed kunnen hebben op acne. Uiteraard ook weer gelinkt aan wetenschappelijk onderzoek en ervaringen van anderen. Daarnaast ontdekte ik ook de link tussen wat ik op mezelf heb ontdekt en Traditional Chinese Medecine (TCM).

UPDATE BEGIN 2020: LEVEN ZONDER ACNE

De hoofdstukken ‘Oorzaken‘ en ‘Hoe raak je van acne af?‘ zijn nu als apart e-boek verwerkt en dus niet meer apart te koop (je kreeg sowieso al de 2 hoofdstukken bij aankoop) en ook niet meer in combinatie met de andere gratis hoofdstukken.

Wat met de andere, gratis hoofdstukken?

Deze kan je nog altijd apart gratis downloaden via het pop-up venster op deze en andere pagina’s uit deze reeks of via het inschrijvingsformulier in de zijbalk. Je kan ze ook nog steeds tezamen in één geheel downloaden als het gratis e-boek ‘Leven met acne‘, op dezelfde manier, op deze en de andere pagina’s van de reeks.

Wat staat er in Leven zonder acne?

Dit e-boek bestaat hoofdzakelijk uit de hoofdstukken ‘Oorzaken‘ en ‘Hoe raak je van acne af?‘. Ik zette er ook enkele gratis hoofdstukken bij om logische redenen:

 1. Inleiding‘ – welke ook lichtjes werd aangepast – omdat een boek zonder inleiding niet echt een boek is.
 2. Acne‘, omdat een e-boek over oorzaken van acne en hoe ervan af te raken, zonder uitleg over acne in het algemeen nogal raar is.
 3. Mythen‘, omdat mythen betrekking hebben op oorzaken en middeltjes om acne te ‘genezen’.

Dit is een totaal van 102 blz, waarvan 63 blz puur over ‘Oorzaken’ en ‘Hoe raak je van acne af?’. Maw, 63 pagina’s vol informatie die je leven en huid positief kunnen veranderen!

Je krijgt dus ALLE KENNIS EN ERVARING die ik tot nu toe in mijn leven heb opgedaan (een totaal van 17 jaar op mijn huidige teller van 28!), inclusief een overzicht van welke stappen je kan ondernemen om ACNEVRIJ te worden. En dit voor maar €8 (peanuts vergeleken met de duizenden euro’s die ikzelf over al die jaren heen heb opgedaan om dé oplossing te vinden). Daar komt nog bij dat, als je het e-boek hebt gekocht en ik het e-boek update (verbeter en extra info aan toevoeg), dat je deze update gratis toegestuurd krijgt.

Oorzaken

Onder ‘Oorzaken’ staat alles wat ooit op deze pagina stond met nog enorm veel meer:

Deze pagina werd in 2017 geschreven en gedurende het hele jaar 2018 tot e-boek verwerkt, samen met alle andere pagina’s van deze reeks. Bij de verwerking breidde ik vele hoofdstukken meer uit, waaronder ook deze: er komen veel meer oorzaken aan bod, gestaafd met wetenschappelijke bronnen, eigen ervaringen en die van anderen die online te vinden zijn. Begin 2019 was het boek af.

Acne is een puzzel

Als je je acne wilt verminderen of laten verdwijnen, is het natuurlijk zaak om te weten waardoor je acne krijgt. Er zijn volgens de Westerse geneeskunde 4 hoofdoorzaken, volgens de Oosterse geneeskunde spelen er nog veel andere factoren mee, die weliswaar gepast kunnen worden in het kader van de Westerse geneeskunde.

Acne is namelijk een puzzel, eentje die voor iedereen anders is, maar waar wel telkens dezelfde puzzelstukken in voorkomen, bij de ene is A groter dan B, bij de ander is C niet van toepassing en heeft D een minieme impact. Je kan het inbeelden als eenzelfde puzzelafbeelding, met dezelfde puzzelstukvormen, maar de formaten van de stukjes variëren telkens. Als je niet weet hoe de uiteindelijke afbeelding eruit ziet, weet je ook niet naar wat je hoort te zoeken en ook niet hoe je de stukjes in elkaar moet laten passen.

Ieder lichaam is dus anders, vandaar dan mijn oproep: ontdek in de lijst en uitleg wat bij jou van toepassing is of kan zijn, doe er iets aan door mijn handleiding + tips en trucs toe te passen en het kan bijna niet anders dan dat je acne verbetert of zelfs verdwijnt.

Kwestie van willen en discipline

Mijn eigen puzzel is nu compleet, ik heb alleen de discipline nodig om mijn eigen inzichten consequent toe te passen (o.a. snoep is toch zo lekker!). Maar dat weerhoudt me er niet van om jullie nu al de tools te geven om zelf aan de slag te gaan en vooruitgang te boeken.

Hoe raak je van acne af?

Het hoofdstuk Hoe raak je van acne af? is gemaakt van de gelijknamige pagina op deze blog en die van Tips en trucs tegen acne. Alles staat nu dus in één enkel hoofdstuk.

Waarom ‘Oorzaken’ en ‘Hoe raak je van acne af?’ in 1 e-boek?

Waarom ‘Oorzaken’ en ‘Hoe raak je van acne af?’ in 1 e-boek zetten? Oorzaken en hoe ervan af te geraken maken namelijk onlosmakelijk deel uit van elkaar. Wie wilt weten wat de oorzaken van zijn/haar acne zijn, wilt uiteraard ook weten wat je dan precies kunt doen om de oorzaken te elimineren. Ook andersom: wie wilt weten hoe hij/zij van haar acne kan verlost geraken, hoort uiteraard ook te weten wat de oorzaken zijn.

Eerst een preview van dit e-boek lezen?

Cover e-boek Leven zonder acne

Klik hier voor de preview van Leven zonder acne.

Waarom betalend?

 1. Als er ergens een waarde aan hangt, gaan de mensen de inhoud ook meer waarderen en er ook iets mee doen. Psychologisch zit de mens zo in elkaar: we willen onze investering er terug uithalen.
 2. Ik heb in de jaren dat deze pagina’s online stonden nog meer ervaring opgedaan en opzoekwerk verricht over die stukken. [Ook bij ‘Mythen’, maar dat deel hou ik toch gratis omdat het zonder interne samenhang is, minder uitleg, onderzoek en praktische tools bevat, kortom niet zo exhaustief als ‘Oorzaken’ en ‘Hoe raak je van acne af?’.]
 3. Deze twee hoofdstukken zijn de ‘spil’ van mijn hele werk, mensen met acne willen ervan af geraken, maar hoe kan je de juiste stappen zetten als je niet begrijpt waar de acne vandaan komt en de dokters alleen maar symptomen onderdrukken? Eens je weet wat de oorzaken van acne zijn, kan je stappen ondernemen om acnevrij te worden en te blijven. Sommige stappen hebben een grote impact, andere een kleinere, maar zelfs alle kleine beetjes maken 1 groot.
 4. Voor wat hoort wat. De informatie die ik in deze hoofdstukken geef, is enórm veel en kunnen voor een ommekeer in iemands leven zorgen. Zelf heb ik er 17 jaar over gedaan om mijn acne onder controle te krijgen, duizenden euro’s verspild aan symptoombestrijdingsmiddelen etc. Jij kan het in véél kortere tijd en dat met een investering van maar 8 euro. Dat is peanuts vergeleken met duizenden euro’s.
 5. Met deze e-boeken hoop ik ook meer contact te hebben met lotgenoten. Ik wil ze zelfs begeleiden als ze het niet allemaal alleen kunnen, als ze niet weten wat eerst (ondanks het stappenplan in het laatste hoofdstuk), of als ze niet het gewenste resultaat verkrijgen. Gewoon wat feedback van lotgenoten krijgen over hoe het hen vergaat na het lezen en toepassen van de stappen, of ook over het e-boek zelf (qua inhoud, vormgeving, structuur, …).

Veel liefs en succes!
Mijn handtekening