Er bestaan tal van mythen over acne. Er wordt namelijk veel gezegd over acne, wat het zou veroorzaken, verergeren of zou verhelpen, wat er goed of slecht voor zou zijn, ook door mensen die zelf geen (of nooit) acne hebben gehad. Ja, ook door specialisten die het nooit zelf hebben ervaren maar zich wel baseren op wetenschappelijke studies die niet altijd even betrouwbaar zijn in mijn ogen. Maar wat klopt er dan wel of niet van? Hier wil ik dus even enkele mythen ontkrachten, alsof ze eigenlijk nog niet genoeg ontkracht zijn tot nu toe, en verduidelijken wat dan wél juist is. Neem het aan van een ‘ervaringsdeskundige’.

Mythen over acne

 1. Acne gaat vanzelf weg met de tijd
 2. Olie-vrije producten zijn het beste voor mensen met acne
 3. Als je een zuivere huid wil, gebruik dan geen make-up
 4. Als je acne hebt, kan je beter niet-comedogene make-up gebruiken
 5. Slapen met minerale make-up veroorzaakt geen acne
 6. Voedsel heeft niets met acne te maken
 7. Shampoo heeft niets met acne te maken
 8. Stress heeft niets met acne te maken
 9. Mensen met acne hebben een slechte hygiëne
 10. De zon kan acne verminderen
 11. Chloor kan acne verminderen
 12. Tandpasta kan acne helpen verminderen
 13. Puisten uitknijpen laat ze sneller weggaan
 14. Acne is besmettelijk
 15. Acne kan genezen worden door middel van medicatie
 16. Straffere / dure producten zijn beter dan goedkopere
 17. Acne komt alleen voor bij adolescenten
 18. Acne is een puur cosmetisch probleem

Feiten over acne

 1. Acne gaat niet altijd vanzelf weg met de tijd: bij sommige mensen gaat acne wel vanzelf weg, bij anderen niet. Verwacht geen miraculeuze verjaardag waarop opeens al je puisten als sneeuw voor de zon zijn verdwenen omdat je op dat moment officieel geen puber meer bent. Doe zelf iets aan je probleem, wees proactief.
 2. Er zijn goede en slechte oliën: minerale oliën, paraffine zijn comedogeen, dus veroorzaken verstoppingen. Tea tree olie niet, want het is antibacterieel. Jojoba olie bootst onze eigen lichaamsoliën na dus moet onze huid minder olie aanmaken. Olijfolie is ook ietwat antibacterieel. Het heeft blijkbaar ook nog vele andere heilzame toepassingen.
 3. Make-up vermijden heeft niet zóveel effect op acne: mijn acne is tot nu toe nog nooit echt weggegaan, ondanks dat ik bijna nooit make-up draag.
 4. Make-up vormt nog altijd een laag op je eigen huid: als je een laag op je gezicht aanbrengt, maakt niet uit wat voor een, dan zal het altijd je huid afsluiten. Je huid kan zo niet ademen of zichzelf vernieuwen omdat er iets in de weg zit. Niet-comedogene make-up zou dan wel je poriën minder verstoppen, de huid wil nog altijd kunnen ademen en zich vernieuwen.
 5. Slapen met make-up is ALTIJD schadelijk voor je huid, ongeacht de ingrediënten of het type van make-up. Of het nu natuurlijk, organisch, biologisch, mineraal, met siliconen … is maakt dus niet uit. Of je nu last hebt van acne of niet, als je goed voor je huid wil zorgen, verwijder dan altijd je make-up voor je gaat slapen! Het zit op je huid, het vormt een laag op je huid, op je poriën, je huid kan niet ademen, het kan zich niet hernieuwen of herstellen. Dus: verwijder ALTIJD je make-up voor je gaat slapen. Geen tijd of zin? Doe dan ook geen make-up aan.
 6. Voedsel heeft wel degelijk een invloed op je huid

Lees verder in mijn gratis e-boek!

Wil je meer weten en verder lezen? Download dan mijn gratis e-boek Leven met acne. Hierin staat alles wat ooit op deze pagina stond en nog meer. Na al die jaren heb ik namelijk meer informatie vergaard hierover, met meer bronnen en in een beter gestructureerde vorm gegoten. Maar misschien wil je eerst een preview zien van dit hoofdstuk?

Vraag via dit onderstaande formulier je download van het volledige e-boek aan.

Wat staat erin?

*81 pagina’s

In het e-boek staat alles wat ooit op de Leven met acne pagina’s van deze website stond met nog veel meer extra informatie, meer bronnen en een betere structuur dan hier op de website. Het is alles tezamen goed voor zo’n 81 pagina’s.

Update eind 2019

Begin december schreef ik extra content in het boek vanwege nieuwe ervaringen na het afwerken van de eerste versie. Zo heb ik nu zelf ondervonden wat minder vlees en gluten eten met me deed, welk effect actieve houtskoolzeep op mijn huid heeft en hoe meridianen invloed kunnen hebben op acne. Daarnaast ontdekte ik ook de link tussen wat ik op mezelf heb ontdekt en Traditional Chinese Medecine (TCM).

Update begin 2020

Om het feit te vieren dat ik in 2019 mijn eerste eindejaarsfeesten sinds 17 jaar heb meegemaakt zónder acne, maakte ik van de 2 belangrijkste hoofdstukken die betalend waren (‘Oorzaken’ en ‘Hoe raak je van acne af?’) gewoon een apart e-boek. Nu is het dus simpeler: 1 volledig gratis e-boek Leven met acne (excl. ‘Oorzaken’ en ‘Hoe raak je van acne af?’) en 1 betalend e-boek Leven zonder acne (Inleiding, Acne, Oorzaken, Hoe raak je van acne af? en Mythen).

Update eind 2020: meer inzichten

Eind 2020 heb ik er nog 3 nieuwe zaken aan toegevoegd: de symbolische betekenis van acne dankzij een bijzonder gesprek, de link tussen de darmen en hormonen dankzij een webinar en als laatste ook acne bekeken vanuit het perspectief van de chakra’s.

Het is namelijk geen toeval geweest dat ik eindelijk geen acne meer had. Dit was het resultaat van jarenlang onderzoek, geëxperimenteer en het toepassen van alle kennis die ik zo over 17 jaar heen heb vergaard. En jij kan ook je acne genezen zoals ik heb gedaan, als je mijn kennis die ik in het boek deel ook leest en toepast.

Wil je verlost geraken van je acne?

E-boek Leven zonder acneKoop voor slechts €10 mijn nieuw e-boek ‘Leven zonder acne‘ als je er werk van wilt maken om je acne op holistische wijze aan te pakken.

Lees verder voor meer info of download het gratis e-boek Van leven met acne naar Leven zonder acne via het formulier hieronder. In dit e-boek geef ik je al heel wat praktische inzichten cadeau waarmee je al stappen kunt zetten naar die gave huid.

Je kan via het formulier hieronder de preview van het boek Leven zonder acne gratis downloaden als je eerst wil zien wat voor vlees je in de kuip hebt alvorens je het boek aankoopt.

Wat krijg je ervoor?

Dat wat vroeger de 2 betalende hoofdstukken waren in het volledige e-boek Leven met acne: ‘Oorzaken‘ en ‘Hoe raak je van acne af?‘ + de inleiding, de hoofdstukken ‘Acne’ en ‘Mythen’. Dit is een totaal van 124 blz, waarvan 71 blz puur over ‘Oorzaken’ en ‘Hoe raak je van acne af?’. Uiteraard zijn het de complete en geüpdatete versies van al deze hoofdstukken.

Waarom zet ik die paar gratis hoofdstukken er toch nog bij? Omdat een boek altijd een inleiding heeft, een boek over acne zonder uitleg over acne in het algemeen nogal raar is en omdat de mythen over acne verbonden zijn met wat wel en geen oorzaken en/of oplossingen zijn.

Acne is een puzzel

Als je je acne wilt verminderen of laten verdwijnen, is het natuurlijk zaak om te weten waardoor je acne krijgt. Er zijn 4 hoofdoorzaken en heel veel andere factoren die mee kunnen spelen. Ieder lichaam is anders, dus ontdek in de lijst en uitleg wat bij jou van toepassing is of kan zijn, doe er iets aan door mijn handleiding + tips en trucs toe te passen en het kan bijna niet anders dan dat je acne verbetert of zelfs verdwijnt.

Acne is namelijk een puzzel, eentje die voor iedereen anders is, maar waar wel telkens dezelfde puzzelstukken in voorkomen, bij de ene is A groter dan B, bij de ander is C niet van toepassing en heeft D een minieme impact. Je kan het inbeelden als eenzelfde puzzelafbeelding, met dezelfde puzzelstukvormen, maar de formaten van de stukjes variëren telkens. Als je niet weet hoe de uiteindelijke afbeelding eruit ziet, weet je ook niet naar wat je hoort te zoeken en ook niet hoe je de stukjes in elkaar moet laten passen.

Mijn eigen puzzel is nu compleet, ik heb alleen de discipline nodig om mijn eigen inzichten consequent toe te passen (o.a. snoep is toch zo lekker!). Ondanks mijn uitschuivers, is mijn acne nu onder controle. Met onder controle bedoel ik dat ik nauwelijks nog acne bij krijg ondanks dat ik bepaalde periodes minder consequent ben. Mijn lichaam heeft zich dus voldoende hersteld van binnen om er van buiten nauwelijks iets van te merken als het eens wat minder gaat.

Waarom betalend?

 1. Met de opbrengsten kan ik het boek laten vertalen naar het Engels en zo nog meer mensen bereiken en helpen.
 2. Met de opbrengsten kan ik ook deze blog online houden en blijven onderhouden.
 3. Je kan het zien als een ‘dank je wel’ naar mij toe
 4. Je kan het zien als een investering in jezelf. Als je ergens in investeert, wil je je geld er ook wel weer uithalen. Dit kun je doen door het boek te lezen en ermee aan de slag te gaan (de kennis en inzichten toepassen)
 5. Dit boek is het resultaat van jaren aan ervaringen en wetenschappelijk onderzoek om mijn bevindingen te onderbouwen. De informatie die erin staat, is enórm veel en kan voor een ommekeer in iemands leven zorgen.
 6. Zelf heb ik er 17 jaar over gedaan om mijn acne onder controle te krijgen, duizenden euro’s verspild aan symptoom-bestrijdingsmiddelen etc. Jij kan het in véél kortere tijd omdat je alles op een bordje (in een boekje) geserveerd krijgt. Wat een luxe! Ik wou dat ik dit alles voor maar €10 ergens had kunnen vinden.
 7. Een boek schrijft zich niet vanzelf.
 8. Als er ergens een waarde aanhangt, gaan de mensen de inhoud ook meer waarderen en er ook iets mee doen. Psychologisch zit de mens zo in elkaar: we willen onze investering er terug uithalen.*
 9. Met dit e-boek hoop ik ook meer contact te hebben met lotgenoten die er ook echt voor willen gaan. Ik wil ze zelfs begeleiden als ze het niet allemaal alleen kunnen, als ze niet weten wat eerst (ondanks het stappenplan in het laatste hoofdstuk), of als ze niet het gewenste resultaat verkrijgen.
 10. Mensen geven eerder feedback over zaken waarin ze geïnvesteerd hebben. Ik wil heel graag weten hoe het hen vergaat na het lezen en toepassen van de stappen, of ook over het e-boek zelf (qua inhoud, vormgeving, structuur, …).

Veel liefs en succes!

Mijn handtekening