Wassen, kuisen, afwassen, dweilen, … we moeten het allemaal doen en voor elk jobke is er wel een apart kuismiddel – zelfs meerdere. De een al bijtender / agressiever / geurender / … dan de ander, de een al duurder / milieubelastender / … dan de ander. Je moet maar weten waar het allemaal voor dient, je moet maar genoeg plaats hebben in huis voor al die flessen, (spuit)bussen etc. Maar wat nu als er een multifunctioneel kuismiddel bestaat, wat heel wat afval, geld en milieuvervuiling bespaart? Er zijn vast heel wat dergelijke kuismiddelen te vinden in de winkels, maar dan heb je nog nooit van de Forever Aloe MPD gehoord. Maak kennis met dit manusje-van-alles van Forever Living Products op deze pagina.

Forever Aloe MPD

Forever Aloe MPD is een geconcentreerd, multifunctioneel, vloeibaar was- en kuismiddel. Uiteraard zit er in dit product ook aloë vera, anders zou het geen product van Forever, ‘the aloe vera company’, zijn. Dit zijn de troeven van de Forever Aloe MPD (klik op de link voor een PDF pagina met meer info):

 1. milieuvriendelijk met bio-afbreekbare ingrediënten
 2. multifunctioneel
 3. 2X geconcentreerd
 4. geldbesparend
 5. mild voor de huid en kledij
 6. kan hardnekkige vlekken uit kledij halen waarbij andere kuismiddelen falen (zei mijn bomma, en zij heeft heel wat ervaring in haar leven opgedaan, dus dat wilt wat zeggen).
 7. fosforvrij

Milieuvriendelijk

De Forever Aloe MPD 2X Ultra is milieuvriendelijk vanwege:

 1. fosfor-vrij
 2. de niet-ionogene oppervlakteactieve stoffen en anionogene oppervlakteactieve stoffen zijn bio-afbreekbaar (= minder water- en milieuvervuiling).

Multifunctioneel

‘Multifunctioneel’, allemaal mooi en wel, maar voor wat kan je de MPD allemaal gebruiken dan?

 1. afwas (niet in afwasmachine, daarvoor schuimt het teveel)
 2. was (kleur, zwarte én witte was, geen wasverzachter gebruiken!)
 3. dweilen
 4. ramen
 5. toilet
 6. badkamer
 7. spiegels
 8. wanden
 9. tegels
 10. tapijten
 11. auto

Het verwijdert vuil (allé echt?), het lost vet op en het verwijdert vlekken. Het schuurt niet en laat geen strepen achter.

Forever Aloe MPD

2X geconcentreerd

De formule is dubbel geconcentreerd, wat dus betekent dat je minder product nodig hebt voor hetzelfde effect te bereiken.

Was

 • Voor normale waslading: 15 ml
 • Om vlekken te verwijderen: een kleine hoeveelheid direct op de vlek aanbrengen, beetje water toevoegen en laten weken alvorens te wassen.
 • Om voor te behandelen: een kleine hoeveelheid direct op de vlek inwrijven alvorens te wassen.

Test altijd eerst op een klein stukje stof (in de naad bijvoorbeeld) voor kleurvastheid.

Multifunctioneel

Verdun 30ml per 3,78l water om volgende zaken te kuisen:

 • toestellen
 • vloeren
 • tegels
 • tapijten
 • badkamer
 • toilet
 • auto’s
 • ramen

Huishouden

Doe een paar druppels op een spons of vaatdoek voor de afwas, vlekken van tapijten en dergelijke meer. Niet geschikt voor de vaatwasser (afwasmachine)!

Milde formule

De formule van de Forever Aloe MPD is niet bijtend, niet agressief en schuurt ook niet. Hierdoor is het mild voor zowel de huid als voor je kledij.

Geldbesparend

Dit kuismiddel is geldbesparend vanwege twee factoren:

 1. multifunctioneel: minder producten nodig én minder plastic (daar betaal je ook voor!)
 2. 2X geconcentreerd: minder nodig voor zelfde effect

Zie hieronder een afbeelding van een berekening van een gezin die overgestapt zijn op de Forever Aloe MPD (vertaling zet ik onderaan):

MPD besparing berekening

Vertaling

We komen met 2 MPD bussen 3 maanden toe. MPD is heel erg geconcentreerd, dus voor juist gebruik leng je het aan met water. Deze twee bussen geven je op die manier 240 liter multifunctioneel kuisproduct.

Kosten: 2x €30,25 = €60,5 [actuele prijs is nu €32,19 voor België, dus €64,38]

Vroeger kochten we per maand:

Eco afwasmiddel 2 x 500ml = €5,8
Eco multifunctioneel kuismiddel 1 x 500ml = €4,95
Raamwasmiddel 1,5 x 750ml = €5,18
Wasmiddel 2 x 750ml = €12,58
Wasverzachter 2 x 2l = €10,9
Bleekmiddel  1x 750ml = €1,79
Autowasmiddel 1x 750ml = €5,99
Toiletreiniger 1x 750ml = €2,39

Totaal = €49,58

Nu hebben we 23 bussen vervangen door 2: meer plaats, minder afval! [eigen nota: maar dat is maar 2 maanden als ik goed kan tellen? Ik zou eerder zeggen 34,5 bussen]
Normaal zouden we 3 x €49,58 uitgeven = €148,74
Nu geven we €60,5 [momenteel zou het €64,38 zijn] uit, totaal uitgespaard: €88,24 [nu €84,36]

Per jaar is dat 4 x €88,24 = €352,96! [4 x €84,36 = €337,44]
We gebruiken de Aloë nu al zo’n 2 jaar
Dus we bespaarden al €705,92 [€674,88 als we met de huidige prijs berekenen]

Kritische nota’s

Nu weet ik wel niet wie dit heeft gemaakt, of die alleen woont, een groot gezin heeft ofzo,… ik weet ook niet niet wanneer dit gemaakt is, waar die persoon de producten kocht etc.

Een liter afwasmiddel per maand?

Ik vind het ook straf dat je een liter afwasmiddel verbruikt op een maand tijd, maar dat is puur vanuit mijn ervaring (heb voorlopig alleen maar een fles verdunde MPD gebruikt en de overschot Dreft die nog in het appartement stond hier). Die overschot Dreft was een halfvolle en een volle fles, de Dreft is in maart dit jaar opgeraakt, dus meer dan een jaar na intrek hier (en ik heb alle servies die hier nog lag + mijn uitzet hiermee afgewassen voor we hier definitief kwamen wonen).

Een halve liter multifunctioneel kuismiddel per maand?

Ook hier spreek ik uit mijn eigen ervaring. Ik ben geen kuismadam, ook niet in huis. Als ik al 1 keer per maand toekom aan stofzuigen, dweilen en alle andere zaken, dan ben ik al goed bezig geweest in mijn ogen. No shame at all. Er staan hier in de kasten nog heel wat verschillende kuismiddelen, voor roest, hout, badkamer etc. Ik heb er nauwelijks iets mee gedaan. Volgens mij heb ik vooral de Aloe Hand Soap (zie foto hieronder) gebruikt voor de badkamer en het toilet (waarschijnlijk ook al de fles verdunde MPD). Voor de vloer weet ik niet meer welke ik eerst heb gebruikt (verdunde MPD?), maar de vorige keer was het met mijn eigen gemaakt wasmiddel (nog goedkoper, nog ecologischer (hoop ik toch) en ook multifunctioneel). Daar maak ik binnenkort ook wel een blog over voor wie ook graag wilt weten hoe je het doet (poepsimpel!).

Aloe Hand Soap
De Aloe Hand Soap
Anderhalve liter raamwasmiddel per maand?

Ik weet niet hoe vaak die persoon de ramen wast, hoeveel ramen er zijn en hoe groot die zijn, maar ik heb nog maar 1 keer de ramen hier gewassen (met verdunde MPD als ik me goed herinner) en daar had ik echt niet zoveel voor nodig. Je kan dat ook prima doen met wat azijn, wat nog goedkoper en ecologischer is!

Anderhalve liter wasmiddel en 4l wasverzachter per maand?

Hoeveel en hoe vaak wast deze persoon? Opnieuw, ik ben geen kuismadam, ook niet op vlak van kleren wassen. Ik was pas wanneer ik bijna zonder broeken zit en wanneer de wasmanden uitpuilen. En dat is max 1 keer per maand. Ik moet dan wel op een paar dagen tijd meerdere wasbeurten doen, maar dan verbruik ik echt geen anderhalve liter wasmiddel en wasverzachter hebben we al helemaal niet. Nu met mijn zelfgemaakt multifunctioneel wasmiddel gebruik ik daar ook geen liters van, en dan weet ik nog niet eens hoeveel ik nu eigenlijk moet gebruiken (waarschijnlijk gebruik ik zelfs al veel te veel).

Bleekmiddel, autowasmiddel en toiletreiniger?

Bleekmiddel heb ik volgens mij nog nooit gebruikt. Ik heb nog veel te leren, maar niet alles tegelijk.
Mijn auto is al meer dan een jaar niet gewassen. No shame at all. I just don’t care. Misschien ooit. Maar daar dan bijna een liter wasmiddel voor gebruiken? No way. Hoe vaak wast die persoon zijn of haar auto(‘s)? Hoeveel auto’s heeft die persoon? Opnieuw zaken waar we geen antwoord op hebben.
Toiletreiniger? Ik gebruik gewoon mijn zelfgemaakt multifunctioneel wasmiddel en daarvóór gebruikte ik waarschijnlijk de MPD om eens te testen. Opnieuw: geen kuismadam, dus ik doe dat echt niet elke dag. Hoeveel toiletten worden met die 750ml gekuist? Hoe vaak etc?

Eigen ervaring

Ik heb al een bus gebruikt voor de was, de afwas, de ramen, de badkamer, het toilet, de vloer enz. en dat ging prima. Maar sinds ik heb ontdekt dat ik mijn eigen wasmiddel kan maken, en dat ook doe, gebruik ik vooral dat (wel moest ik nog de Dreft opwerken). Ik probeer steeds ecologischer te leven, vandaar.

Toch heb ik nu opnieuw MPD in huis gehaald, voor maar 1 ding: mijn wasbare maandverbanden. Mijn bomma zei eind vorig jaar een keer dat ze graag een nieuwe bus wou, dus ik vroeg waarom ze die zo goed vond dan. Ze zei me dat ze merkte dat het hardnekkige vlekken wegkrijgt die ze met andere producten probeerde weg te krijgen zonder succes. Daar was ik verbaasd over, maar ze had gelijk. Ze deed, toen ik nog bij mijn papa woonde, onverdunde MPD op mijn wasbare inlegkruisjes, liet dat een nacht goed intrekken en ze kwamen zo goed als nieuw weer uit de was. Er zijn maar enkele minieme vlekjes te bespeuren (zie foto rechts onder).

Nu ik wasbaar maandverband heb en mijn eigen was moet doen, merkte ik dat nadat ik gestopt was de MPD te gebruiken, dat mijn maandverbanden zichtbaar meer pigmentatie vasthielden. Ik weet dat ze hygiënisch proper zijn, maar zichtbaar proper is extra fijn uiteraard. Dus ik heb in februari dit jaar een nieuwe fles gekocht. Ik hou jullie op de hoogte van de vorderingen. Je kan ze ook in de zon leggen, of buiten aan een rek hangen in de zon om de rode kleur te laten verbleken, maar hier gaat dat niet. We mogen geen was buiten hangen op het terras. Bleekmiddel is geen goed idee, ik moet dat wel terug aan kunnen doen op een intieme plek hé + niet al de maandverbanden zijn wit bij de absorberende strook.

Conclusie

Het is zeker interessanter om een multifunctioneel kuismiddel in huis te hebben dan tientallen flesjes en bussen voor weet ik veel welke doelen allemaal. Dat is niet alleen goedkoper, maar ook milieuvriendelijker. Als het product ook nog enorm geconcentreerd is, zacht is voor je handen en niet schuurt, nog veel beter (in mijn ogen toch). Daar komt nog bij dat het product zelf ook milieuvriendelijker is dan de meeste producten in de winkel, dus win-win-win voor iedereen. Ik blijf wel liever bij mijn eigen gemaakt, ecologisch en economisch, multifunctioneel kuismiddel nu, behalve voor mijn wasbare maandverbanden.

Ingrediënten

Oplossing op waterbasis, bevat  15-30% niet-ionogene oppervlakteactieve stoffen, 15-30% anionogene oppervlakteactieve stoffen, Parfum, Methylisothiazolinone, Benzyl Salicilate, d-Limonene, Linalool, Aloe Barbadensis Leaf Juice (Stabilized* Aloe Vera Gel).

Meer info & bestellen

Bekijk de AloeInspired MPD flyer over de Forever MPD. Hoe u de MPD inzet na een tuinfeest (tafellaken, stoelen, afwas) kan je in de AloeInspired Tuinfeest flyer lezen.

Voor meer info of om dit multifunctioneel was- en kuismiddel te kopen, contacteer me gerust. Bestel je liever zelf, dan gaat dat gemakkelijk via onderstaande link.

LET WEL: Als je reeds een eigen (vaste of niet-vaste) Forever verdeler hebt, gelieve dan deze persoon te contacteren, deze krijgt daar namelijk voor betaald dankzij de commissie. Uiteraard kan je mij in dat geval alsnog feedback geven door me te melden met welke vragen je nog zat na het lezen van de pagina’s, zo kan ik deze blog blijven verbeteren.

Komt er links bovenaan niet te staan ‘Uw Forever Business Owner JESSIE PITTOORS heet u van harte welkom‘? Dit is een ‘glitch’, gelieve dan bij het gedeelte ‘kassa’ mijn persoonlijke nummer in te geven: 310002040423. Als je in Nederland woont, zul je mogelijks het land bovenaan links moeten veranderen, dit staat denk ik automatisch op ‘Belgium’. Hetzelfde geldt voor als je in een ander land woont.

Veel liefs,

Mijn handtekening