Menstruatiecup
Op deze pagina probeer ik zo volledig mogelijk te zijn in algemene informatie over de menstruatiecup, om zo veel mogelijk denkbare vragen te beantwoorden. Heb je een vraag en je kan het antwoordt niet vinden op deze pagina, geef me gerust een seintje!
Als je nogal preuts bent en het woord ‘menstruatie’ heeft je nog niet doen afhaken, wees dan gewaarschuwd dat de inhoud van deze pagina zo goed als niet verbloemd is. Je kan dus dingen lezen die je aanstotelijk vindt. Ben je niet bang van taboes of taboewoorden, of wil je misschien je grenzen verleggen, lees dan vooral verder. Je zult er geen spijt van krijgen of dat hoop ik toch.
Voor de duidelijkheid wil ik toch nog even melden dat ik door niemand word betaald of gesponsord, op eender welke manier, om dit te schrijven.
Paginastructuur
Aangezien dit een lange pagina is, heb ik hieronder een inhoudstabel gemaakt met dezelfde volgorde als die van de tekst. Als je een specifieke vraag over de cup hebt, kijk dan even in de lijst en klik op de gewenste titel.
Ik heb zo goed mogelijk geprobeerd een logische volgorde te maken op deze pagina. Eerst vind je algemene informatie over het ontstaan van de cup, dan van reacties op de cup, inclusief interessante Youtubevideo’s. Vervolgens de vragen waarvan de cup is gemaakt en of het wel veilig / eenvoudig / hygiënisch / … is. Daarna komen de meer praktische vragen zoals hoe je de juiste cup kiest, waar je die dan kan kopen, hoe je het gebruikt, … Verder zijn er nog de vragen wat je allemaal (niet meer) kan doen als je de cup in hebt. Als laatste nog enkele specifieke vragen over of je het voelt zitten, de lekkage, de test-periode en tot slot de nadelen en voordelen.
Algemeen over menstruatiecup
- Wat is een menstruatiecup?
- Reacties op de menstruatiecup
- Hoe kwam ik de menstruatiecup tegen?
- Waarvan is de menstruatiecup gemaakt?
Wat is een menstruatiecup?
Menstruatiecup, een draak van een woord voor iets relatief kleins. Zoals de naam al doet vermoeden, is het een cup – een bekertje of kuipje – dat je bloed opvangt tijdens je regels. Het verschil met tampons of maandverbanden is dus dat het opvangt in plaats van absorbeert. Hierdoor krijgen vieze geurtjes en het toxisch shock syndroom (TSS) geen kans. Je hebt het in allerlei vormen, maten en kleuren. Meestal wordt er een onderscheid gemaakt op basis van leeftijd en/of je al vaginaal bent bevallen. Er zijn nog andere elementen die (meestal) in rekening gebracht moeten worden, deze bespreek ik verderop. Ik verkies een kleurloze cup, want ik vertrouw de kleurstoffen van gekleurde cups niet erg. Hoe minder chemicaliën, hoe liever; daarbij verkleurt de cup op den duur, dus maakt het toch niet uit voor mij.
Deze vernuftige uitvinding staat op naam van een vrouw genaamd Goddard, L.J. sinds begin jaren ’30 [US Patent #1,891,761 (uitgegeven december 1932)]. Ondanks dat het bijna een eeuw bestaat, lijkt het nog niet ingeburgerd. Toch merk ik dat er steeds vaker mensen van gehoord hebben, ernaar vragen of het zelfs gebruiken. Het, naar mijn mening, goedaardige ‘cup-virus’ gaat dan ook vaak van mond tot mond, niet via het traditionele mediakanaal van reclame dat niet alleen een veel grotere impact heeft, maar ook nog eens stukken van mensen kost. Daarbij, als iets werkelijk goed is, dan volstaat mond-tot-mond-reclame, want dan weet je zeker dat de persoon die erover vertelt, zelf enthousiast is. Er bestaat geen betere reclame dan dat!
Hoe ziet een menstruatiecup eruit?
In de diashow hieronder zijn er foto’s van cups te zien. Het gaat om de FemmyCycle low cervix en de Organicup A. De FemmyCycle was op het moment dat ik de foto’s trok nog niet gebruikt, de Organicup al wel, voor zo’n 6 maanden. Vandaar dat er verkleuring zichtbaar is bij deze laatste. Dit heeft niets te maken met hoe proper of hoe vuil de cup is. Dit gebeurt bij elke cup, bij transparante alleen sneller en duidelijker dan bij gekleurde. Het maakt niet uit hoe goed je de cup wast of steriliseert na elk gebruik, het is onvermijdelijk dat het bloed de cup doet verkleuren. Als je niet bereid bent om je cup te zien verkleuren, het bloed te zien zitten in de cup of de warmte van het bloed door de cup heen te voelen, dan is dit niets voor jou.
Sommige merken hebben meetlijnen op hun cup, wat het gemakkelijker maakt om in te schatten hoeveel je nu eigenlijk verliest. De meeste merken hebben ook gaatjes aan de bovenkant, dit is voor het vacuüm te kunnen creëren. De FemmyCycle heeft dit niet, waardoor het een zacht zuigeffect heeft (en je regels wel eens ietsje korten zouden kunnen duren). Bepaalde cups hebben ribbeltjes onderaan, dit is voor meer grip te kunnen hebben wanneer je het wil verwijderen.
Reacties op de menstruatiecup
Mocht je hiervoor al foto’s gezien hebben van zo’n cup of nu net voor het eerst, dan was je eerste gedachte misschien wel: “Hoe zou ik in hemelsnaam zo’n groot geval ooit dáár in kunnen krijgen en houden?” Ja, ook ik dacht dit eerst. Geen nood, je steekt het er echt niet in in zijn normale vorm: je vouwt het op – er zijn vele verschillende soorten vouwen – maar daarover zal ik verderop nog op ingaan.
Als je zoekt naar reacties van anderen, kom je mensen tegen die hun enthousiasme niet meer de baas kunnen. Er zijn ook tegenovergestelde reacties, gaande van teleurstelling tot walging. Die walging, daar kan je uitgroeien. Dat je teleur wordt gesteld, is perfect mogelijk. Voor sommigen werkt het, voor anderen niet. Sommigen geven het snel op, anderen blijven proberen, proberen andere modellen uit, misschien zelfs allemaal, maar geen één blijkt te werken voor hen. Dat laatste kan gebeuren, maar lijkt me eerder weinig voor te komen.
Ja, ik heb al verhalen gelezen, gehoord en bekeken van mensen die er niet enthousiast over zijn of het zelfs haten. Ik wil de drempels van anderen niet minimaliseren, ontkennen of ongeldig verklaren, integendeel. Vroeger zou ik ook zo zijn geweest, ik zou vinden dat het teveel moeite kost voor wat het waard is. Ik kan er echt wel inkomen waarom ze afhaken, maar sommige dingen zijn gewoon niet van toepassing op mij. Voor mij kunnen ongemakken opgelost worden of kan ik de situatie voor mezelf nog relativeren, ongelukjes kunnen altijd gebeuren – een voorbereid iemand is er twee waard …
Mijn mening
Ik zie teveel voordelen. Het vergt inderdaad wat meer inspanning dan een tampon of een maandverband, maar geen haar op mijn hoofd zal het overwegen om het daarvoor op te geven. Hoe langer hoe vaker hoor ik positieve reacties, zelfs verhalen dat men niet meer terug wilt naar wegwerp (maandverbanden en tampons), of sterker nog, dat men niet meer zonder kan. Ikzelf wil in elk geval niet meer terug naar wegwerp: teveel negatieve ervaringen met maandverbanden en tampons (wie heeft er nog nooit zo’n zaken meegemaakt met die dingen?), ondanks dat gebruiksgemak groter is dan die van de cup. Met dit simpele voorwerp heb ik nog geen onoverkomelijke zaken meegemaakt. Voor mij persoonlijk zou er al een echte ramp moeten gebeuren (schade aan de binnenkant van de vagina of een andere natuurramp) voor ik stop met de cup.
Welke YouTubekanalen zijn interessant om te bekijken?
Voor je een cup koopt, wil je natuurlijk weten waaraan en waaraf. YouTube is een geweldig platform om reeds veel te weten te komen over eender wat, dus ook over de cup. Er staan zowel positieve ervaringen als negatieve op, maar weet dat je pas echt weet of het iets voor jou is als je het hebt geprobeerd, soms is de sprong wagen echt wel de moeite waard.
Put A Cup In It en dan vooral deze video: An “Inside” Look at Menstrual Cups. Hierin krijg je een doorzichtig plastic model te zien van hoe de vagina eruit ziet en hoe de cup erin komt te zitten indien juist geplaatst.
BuzzFeedYellow en dan met name deze video: Women Try Menstrual Cups. Het kanaal laat verschillende vrouwen de cup uitproberen, met soms hilarische reacties tot gevolg.
Precious Stars Pads‘ goeie tips video voor de zoekende vrouwen: How to choose your first menstrual cup.
ScienceSheWrote maakte deze video over 10 zaken waar zo goed als nooit over wordt gesproken: Menstrual Cups – 10 Things That No-One Really Talks About. Bereid je voor op taboes.
Amy Nix vertelt over haar avonturen met de FemmyCycle low cervix: Product Review – The FemmyCycle Low Cervix Cup. Deze video heeft me overtuigd van de FemmyCycle en me énorm geholpen, want ze demonstreert een vouw die voor haar werkte. Deze vouw paste ik al vanaf de eerste keer toe toen ik mijn FemmyCycle kreeg en inderdaad, het is ook voor mij de beste vouw, het werkte vanaf de eerste keer. Eeuwige dankbaarheid!
Hoe kwam ik de menstruatiecup tegen?
Ongeveer anderhalf jaar geleden hoorde ik voor het eerst over de cup en wasbare maandverbanden via Facebook. Ik had een vraag gesteld die in eerste instantie niets met cups en wasbare maandverbanden te maken had, maar via enkele mensen kwam ik zo terecht in de Facebookgroep “Wasbaar maandverband en menstruatiecups”. Daar heb ik ontdekt dat er voor sommigen een link is tussen erge klachten van menstruatie en het premenstrueel syndroom (PMS), een onderwerp waarover mijn vraag eigenlijk ging.
Naar de ervaringen die ik ondertussen heb gelezen en gehoord, lijkt het dat de stoffen die worden gebruikt voor tampons en maandverbanden deze klachten kan verergeren. Zelf ben ik er nog niet helemaal uit. Het heeft een half jaar geduurd voor ik de stap zette naar de cup en wasbaar maandverband. Vooronderzoek doen, mentale voorbereiding en praktische voorbereiding (laatste maandverbanden opgebruiken enzo) vergt nu eenmaal wat tijd.
Waarvan is de menstruatiecup gemaakt?
De cup is meestal gemaakt van medische siliconen, wat betekent dat het goedgekeurd is door de FDA en er geen schadelijke additieven inzitten zoals bleekmiddel, chloor, lijm, parfum of lotion. Siliconen worden gemaakt van natuurlijke materialen, zijn uiterst hygiënisch en anti-bacterieel. Er zijn ook cups van andere materialen: (natuur)rubber en TPE (= thermoplastisch elastomeer, een verzamelnaam voor kunststoffen die bij kamertemperatuur elastisch zijn en bij verhitting thermoplastisch, aka zacht zijn).
FAQ menstruatiecup
- Is de menstruatiecup veilig in gebruik?
- Is de menstruatiecup eenvoudig in gebruik?
- Is de menstruatiecup hygiënisch?
- Is de menstruatiecup milieuvriendelijk?
- Is de menstruatiecup economisch?
- Mag de menstruatiecup in combinatie met de spiraal?
- Hoe kies ik de juiste menstruatiecup?
- Waar koop ik de menstruatiecup?
Is de menstruatiecup veilig in gebruik?
Naar mijn weten, is de cup echt wel veilig. Zoals ik in het begin al schreef, kan je geen TSS krijgen (als je je houdt aan de voorzorgsmaatregelen) omdat het bloed wordt opgevangen in plaats van geabsorbeerd. Dit heeft nog andere voordelen: het droogt niet uit, irriteert niet (tenzij misschien in het begin als je het nog niet veel hebt gebruikt) en laat de vagina haar natuurlijke pH balans behouden. Daarnaast zijn er volgens organicup.eu nog geen verbanden tussen medische siliconen cups en allergieën gelegd. Mensen met een latexallergie mogen op hun beide oren slapen, aangezien er geen latex inzit (of toch in de betrouwbare merken en cups van betrouwbare bronnen).
Is de menstruatiecup eenvoudig in gebruik?
Ja en nee. Je brengt het op een bepaalde manier in, anders dan een tampon. Het vergt wat oefening, maar eens je het doorhebt, is het zo simpel gelijk brood bakken (laten we even de logica van dit spreekwoord naast ons neerleggen). Je wast de cup, je vouwt het in een van de vele mogelijke vouwen, je brengt het in je vagina, je laat het openklappen en tadaa. Dat is de theorie. De praktijk bespreek ik wat verderop.
Is de menstruatiecup hygiënisch?
Helemaal. Of toch zo hygiënisch als je zelf bent. Het is (meestal) de bedoeling dat je de cup op voorhand steriliseert door het gedurende 5 à 10 minuten (varieert per merk) te laten koken in een kookpot of in een sterilisatiepotje in de microgolf steekt. Een uitzondering hierop is de FemmyCycle, maar hierover schrijf ik nog een aparte blogpost.
Voor je het inbrengt, moet je je handen wassen, net zoals je zou moeten doen voordat je een tampon naar binnen sjoefelt. Mocht je bloed op je hand(en) gekregen hebben, dan was je dat er gewoon af natuurlijk. Daarbij heb je ook geen last van geurtjes die wel eens gedurende de dag naar je neus durven kronkelen als je een maandverband draagt – waarbij opeens de enge gedachte kan opkomen dat anderen het dan misschien ook kunnen ruiken en je met heel je ‘zijn’ hoopt dat dat niet het geval is … of ben ik de enige die vroeger zoiets heeft meegemaakt, gedacht en gehoopt?
Is de menstruatiecup milieuvriendelijk?
Dat lijkt me wel duidelijk. Een cup kan gemiddeld zo’n 5 à 10 jaar meegaan (afhankelijk van merk en hoe je het behandelt). Al ben ik reeds van anderen te weten gekomen dat ze er al 15 jaar of zelfs nog veel langer mee doen. Reken eens voor jezelf uit hoeveel tampons en/of maandverbanden je elke maand gemiddeld verbruikt, vermenigvuldig dat met 13 (op basis van een cyclus van 28 dagen) en dan nog eens maal 5 of 10 (gemiddelde levensduur van de cup). Als je weet dat een vrouw gemiddeld 40 jaar menstrueert, doe het dan nog eens maal 8 of 4. Zo weet je ineens hoeveel tampons en maandverbanden je hebt uitgespaard in de toekomst als je nu overschakelt op de cup.
Als je je bedenkt dat je dan maar tussen de 4 à 8 cups gaat verslijten, tegenover de duizenden tampons en/of maandverbanden, is de cup alvast veel minder belastend voor het milieu dan al het afval van de wegwerp-optie. O.a. op de website van organicup.eu kan je een visualisatie zien van de impact van tampons/maandverbanden (in aantal) tegenover die van de cup.
We mogen ook niet vergeten waarvan tampons en maandverbanden gemaakt zijn. Voor katoen is er veel water nodig, eventueel nog wat pesticiden erbij voor een grotere oogst, plukkers, bewerking van de grondstof, verwerking van de stof tot tampon of maandverband (bleekmiddel, lijm, chloor, parfum, …), verpakking, vervoer, … Ook al deze zaken moeten we in rekening brengen.
Is de menstruatiecup economisch?
Op het eerste zicht lijkt een cup duur: een deftige, betrouwbare cup kost tussen de +/- €15 à €50 euro. 50 euro is al heel wat en zou ik er zelf niet aan geven, gezien de andere die goedkoper zijn en minstens evengoed doen wat ze moeten doen. Op korte termijn is het dus een investering, maar op langere termijn betaalt het zich meervoudig terug, tenminste als je geen 5 verschillende hebt moeten proberen om de juiste te vinden.
Maar eenmaal je de juiste dan hebt gevonden, zullen de kosten van de eerdere probeersels zich ook terugbetalen. Je kan dus maar het beste niet lukraak een cup kopen en hopen dat het direct raak is. Ietsje verderop staan alle factoren waarmee je rekening moet houden om zo dicht mogelijk bij de juiste cup terecht te komen.
Mag de menstruatiecup in combinatie met de spiraal?
Vraag aan je gynaecoloog of hij of zij het een goed idee vindt of niet om een cup te gebruiken in combinatie met de spiraal. Sommigen raden het af, anderen zien het probleem niet. Als je de spiraal laat plaatsen, is het beter om de eerste maand geen tampons, noch cups te gebruiken. Dit vanwege de verhoogde kans uitstoting. Er is ondertussen bewezen dat de combinatie menstruatiecup en spiraal een veel grotere kans geeft op expulsie. Mijn algemene ervaring over mijn periode met de spiraal heb ik ook reeds gedeeld.
Tips
Als je reeds een spiraal hebt, laat dan de draadjes zo kort mogelijk afknippen, anders kunnen ze in je cup terecht komen; wanneer je erin knijpt om het vacuüm te verbreken kan je ze per ongeluk meenemen in je grip en de spiraal naar buiten trekken. Verbreek ook altijd goed het vacuüm omdat de extra grote zuigkracht van deze cup de spiraal er ook uit kan trekken. Ik wil niemand afraden om een spiraal te plaatsen of voor de combinatie van spiraal en cup te gaan, maar aangezien ik hier ervaring mee heb, vind ik dat ik dit moet delen. Ik wil ook niemand schrik aanjagen, alleen maar informeren over wat er mogelijks kan gebeuren.
Ondertussen heb ik mijn traumatische ervaring met deze combinatie geschreven om anderen te waarschuwen en tips te geven om hetzelfde lot te vermijden. Mocht dat jou overkomen, ga onmiddellijk naar de spoed. Als je spiraal nog geheel in je baarmoeder zit, kunnen ze het nog terug op zijn plaats krijgen, indien het er wat uitsteekt of zo goed als helemaal, bereid je dan mentaal voor. Ze trekken het er dan helemaal uit omdat het dan niet meer steriel is.
Ook, als het er deels of bijna geheel uit de baarmoeder steekt, doet dit pijn, loop hier dus zo kort mogelijk mee rond, beweeg niet onnodig, zorg ervoor dat iemand je naar de spoed kan brengen, bel desnoods voor een ambulance. Geloof me, het is geen goed idee om zelf met de auto te gaan rijden, dat zal je wel merken (alhoewel ik eerder hoop dat het je nooit overkomt) mocht je dit meemaken.
Hoe kies ik de juiste menstruatiecup?
Voor je een cup koopt, moet je met enkele zaken rekening houden. (Deze externe online vragenlijst/quiz laat je na het beantwoorden van maar 5 vragen weten welke cups misschien het beste voor je kunnen zijn). Als je een medische siliconen cup koopt, zorg er dan voor dat het er eentje is die door de FDA goedgekeurd is. Dat kan je zien aan een label dat wordt gegeven aan het merk. Zo’n label krijg je niet zomaar.
Varianten bij merken
Vervolgens zijn er vele merken van cups die twee varianten hebben: A en B (of 1 en 2, S [small] en L [large] …). De ene is voor meisjes/vrouwen die nog niet vaginaal zijn bevallen, de andere voor vrouwen die wel al vaginaal zijn bevallen. Het kan ook zijn dat het onderscheid zit in de leeftijd: de ene is voor vrouwen onder de 25 (of 30) en de andere voor vrouwen die ouder zijn dan dat. Soms is het onderscheid een combinatie van die twee: bijvoorbeeld A voor vrouwen onder de 25/30 die nog niet vaginaal zijn bevallen en B voor vrouwen boven de 25/30 of die vaginaal zijn bevallen. Nog andere merken hebben nog meer variatie in hun assortiment: zacht of steviger materiaal, grote of kleine diameter, korte of langere cup …
Andere factoren
Voorts zijn er vele factoren die een rol spelen bij het kiezen van de meest geschikte cup: je lengte, je gewicht, de sterkte van je bekkenbodemspieren, of je hymen nog intact is of niet, of je een tiener bent die voor het eerst menstrueert of nog niet lang, of je vaginisme hebt of niet, … Deze laatste drie kunnen factoren zijn die het inbrengen en verwijderen van een cup moeilijker/pijnlijker maken.
Als je je hymen intact wil houden, is het aangeraden om geen tampon, noch de cup te gebruiken. Er bestaan dan wel tampons die zo klein zijn dat je minder kans hebt om je hymen te beschadigen als je ze inbrengt, toch geeft elk voorwerp dat je daar inbrengt een verhoogde kans dat het hymen scheurt.
Om terug te komen op de cup, is het ook handig te weten wat de lengte van je vagina is en SUPERhandig te weten hoe laag je baarmoedermond tijdens je menstruatie is. Ook erg interessant om te weten is in welke mate je vloeit.
Waarom zijn dit belangrijke factoren?
Waarom is dit alles van belang? De bedoeling van de cup is dat je het kan inbrengen, laten uitklappen en enkele uren (tot max. 12 uur) laten zitten zonder dat het lekt. Als je al vaginaal bent bevallen, kan alles daar beneden wat ruimer en minder strak zijn dan bij een vrouw die nog niet is bevallen, je zal waarschijnlijk ook meer vloeien (hier heb ik nog geen ervaring mee en het hangt af van vrouw tot vrouw, dus daarom de waarschijnlijkheden). Je zult dan een grotere, stevigere cup nodig hebben.
Volgens mij is het ook dat, hoe groter en zwaarder je bent, hoe groter en steviger je cup moet zijn. Als je sterke bekkenbodemspieren hebt, ben je beter af met een stevige, stugge cup dan met een zachte, anders zullen de spieren je cup platdrukken, waardoor het gaat lekken. Als je hymen nog intact is, je nog een tiener bent of je vaginisme hebt, is het volgens mij beter om een kleinere en zachtere cup te kopen zodat je het gemakkelijker en pijnlozer kan inbrengen en er weer uitnemen.
Enkele merken hebben zelfs een aparte variant speciaal voor tieners. Als je een ‘korte’ vagina hebt, kan je het beste een korte cup kopen (het steeltje niet meegeteld, want dat kan je afknippen). Heb je een lage baarmoedermond tijdens je menstruatie, koop dan een cup die speciaal gemaakt is voor een lage cervix (= baarmoedermond) zoals de FemmyCycle low cervix. Als je lichte menstruatie hebt, dan is een kleinere cup voldoende, maar als je hevige menstruatie hebt, dan heb je uiteraard een grotere nodig.
Door de bomen het bos blijven zien
Als je door het bos de bomen niet ziet, vraag dan aan anderen wat zij denken dat de beste cup is voor jou situatie (rekening houdend met al de factoren). Kijk ook zeker op de websites van de merken om te weten te komen voor wie hun cups het meest geschikt zijn.
Hoe kom je dit allemaal te weten? Door je lichaam te leren kennen op die intieme plek, door het te bekijken van buitenaf én het vanbinnen te verkennen. Laat je preutsheid achterwege, want daarmee zal je alleen maar moeite hebben als je de cup ook echt gaat gebruiken.
Enkele belangrijke termen
Wat zijn bekkenbodemspieren?
Bekkenbodemspieren zijn de spieren die je gebruikt wanneer je dringend moet plassen, maar dat je het nog moet ophouden. Je gebruikt ze ook als je ‘perst’ als je hardere stoelgang hebt. Je kan ze voelen werken als je even doet alsof je je plas moet ophouden of, wanneer je plast, probeert om het volledig te onderbreken.
Wat is een hymen?
Het hymen “is een randje weefsel dat meestal bij jonge vrouwen als een soort kraagje rond de ingang van de vagina aanwezig is.” (Wikipedia) “Het sluit de ingang van de inwendige geslachtsorganen deels af en is vaak sikkelvormig en dun.” (Wikipedia) Het staat bekender onder de naam maagdenvlies, maar die benaming zorgt voor verwarring en mythes. Zo is het geen vlies en geeft het ook geen bewijs of een vrouw nog een maagd is of niet.
Het is mogelijk dat een vrouw zonder hymen wordt geboren. Het hymen kan scheuren door geslachtsgemeenschap te hebben, maar ook door sporten, vallen, … Dus een gescheurd hymen betekent niet per se dat je geen maagd meer bent. Het kan zelfs zijn dat je niet bloedt en het hymen niet scheurt wanneer je voor de eerst keer seks hebt. Dat betekent dus dat je niet kan nagaan of iemand nog een maagd is of niet, afgaande op een al dan niet gescheurd hymen. Je bent maagd tot je voor het eerst geslachtsgemeenschap hebt.
Het is niet gezegd, maar het hymen kan het inbrengen en verwijderen van een cup bemoeilijken. Het kan pijn doen of zelfs scheuren, net zoals het pijn kan doen of scheuren als je een (te grote) tampon inbrengt en/of uittrekt.
Wat is vaginisme?
Bij vaginisme trekken de spieren rond de vagina onvrijwillig samen, wat penetratie kan bemoeilijken, of het nu van een tampon, cup, vinger of een penis is. De oorzaak kan (onbewuste) angst zijn, een slechte relatie met de partner of een traumatische seksuele ervaring. Het kan verholpen worden met therapie bij bijvoorbeeld de gynaecoloog en een bewustwording van de betreffende spieren.
Wat is een baarmoedermond?
De baarmoedermond is de plek waar de vagina overgaat in de baarmoederhals. Je kan het voelen als je met je vinger (was eerst je handen!) in je vagina gaat en redelijk vanachter iets ronds, stevigs maar tegelijk ook zachts voelt dat doet denken aan een kleine bol. In vergelijking met de rest van de vagina is het oppervlak glad en kan je een klein putje voelen. Het kan zijn dat je het niet voelt, dit is een teken dat je een erg hoge baarmoedermond hebt.
Voel er eens aan met je vinger rond de periode van je menstruatie, of beter nog tijdens (zoals in de douche), meestal komt het dan lager te zitten. De reden waarom je het beste tijdens je menstruatie checkt hoe hoog of hoe laag je cervix zit, is dat de hoogte ervan gedurende je cyclus varieert: het zit op z’n hoogste tijdens je ovulatie en op z’n laagste tijdens je menstruatie. Aangezien je de cup tijdens je menstruatie gebruikt, wil je weten of je dan een lage, middelhoge, hoge of erg hoge cervix hebt. Je wilt niet dat je cervix in je cup zit en daardoor reeds veel volume inneemt (het zal sneller overlopen en beginnen lekken).
Zet je vinger er net tegen en meet dan tot waar je vinger in je vagina zit. Zit je vinger er helemaal in, zelfs wanneer je menstrueert? Dan heb je een hoge cervix en kan je een lange cup gebruiken. Zit je vinger er in tot het eerste kootje (geteld vanaf de palm van je hand), dan heb je een middelhoge cervix en koop je beter een cup die niet te lang is. Voel je je cervix al wanneer je vinger er nog maar net inzit (2e kootje of zelfs nog minder), dan heb je een lage cervix.
Waar koop ik de menstruatiecup?
Je kan in sommige apothekers de cup kopen, in Antwerpen ben ik al zeker 2 apothekers tegengekomen die het verkopen (Teniersplaats en Melkmarkt). De merken die ze verkopen zijn wel beperkt, meestal hebben ze maar 1 merk zoals de DivaCup of de LadyCup. Via het internet heb je een enorme keuze. Als je gewoon maar ‘menstruatiecup’ of ‘menstrual cup’ intikt, kom je er minstens 10 tegen. Op sommige websites zoals tanterosa.be, kan je kiezen tussen enkele merken en ze thuis laten bezorgen ofwel laten toekomen in een afhaalpunt. Natural-intimacy.nl biedt de FemmyCycle aan en levert alleen aan huis. Meestal krijg je bij aanschaf een zakje mee om het in op te bergen of mee te nemen.
Wat zijn de verschillende soorten cups?
Je hebt vele merken die allemaal een andere vorm hebben, sommige lijken erg op elkaar, anderen zijn compleet verschillend. Je hebt erg bekende merken, maar ook zo goed als onbekende merken of zelfs onbetrouwbare merken. Hieronder geef ik een lijst weer van merken die ik zelf heb geprobeerd, waarvan ik al gehoord heb (in willekeurige volgorde) en van anderen die ik gevonden heb via een kleine zoektocht op het internet.
- Zelf geprobeerd
- Organicup
- FemmyCycle low cervix
- Al van gehoord
- DivaCup
- LadyCup
- Lunette
- Keeper
- MeLuna
- MoonCup
- Super Jennie
- GreenCup
- SckoonCup
- FemmeCup
- Ruby Cup
- Andere
- Anigan EvaCup
- IrisCup
- Yuuki
- Juju
- MenstroCup
- BlossomCup
- Lena Cup
- Lola Cup
- Dutchess Cup
- Mialuna
- Naturcup
- AngelCup
- Bella Cup
- RainbowCup
- MiaCup
- Comfycup
- Luv Ur Body
- Lunacup
- Fleurcup
- Si-bell
- Softcup
- Intimina Lily Cup
- CupLee
- Diamond
- EvaCup
- SheCup
- Claricup
- Merula
- MyOwnCup
- Silja
- … (kijk voor meer merken op menstrualcups of voor een vergelijking tussen de verschillende merken en omvangen kijk dan op menstrualcup.co of kijk op putacupinit.com)
Hoeveel cups heb ik nodig?
In principe heb je er maar eentje nodig. Gedurende je leven zal je er 4 à 8 in totaal nodig hebben als je je wil houden aan de 5 à 10 jaar ‘houdbaarheid’. Volgens sommige vrouwen gaat de cup veel langer mee, zelfs een heel leven lang. Volgens de merken zal het op den duur gaan slijten. Het hangt er dus vanaf wat jij wilt, wie weet ben je die ene cup beu na zoveel jaar en wil je eens veranderen. Je kan misschien menen dat je het na enkele jaren moet vervangen, voor welke reden dan ook.
YouTubers hebben er massaal veel
Sommige vrouwen, en vooral dan diegenen die een YouTube kanaal hebben (of een blog) over de menstruatiecup, hebben er meer dan een. Ze krijgen die bijvoorbeeld van de bedrijven om ze te testen en er een blogpost over te schrijven of een video van te maken waarin ze hun ervaring en hun mening erover delen. Ze zullen vast niet alle cups gewoon krijgen, ze zullen er ook vaak zelf kopen om te testen zodat hun lezers of kijkers kunnen inschatten of die cup iets voor hen zou zijn of niet. Aangezien er al zovele anderen mij zijn voorgegaan en ik mijn perfecte cup reeds heb gevonden van de 2e keer, zal ik geen andere cups kopen of testen (tenzij jullie lezers willen dat ik ze test en er mijn ervaring/mening over deel).
Backup cup
Andere vrouwen hebben het liefste een extra cup, voor onderweg, of als er iets gebeurt met de andere. Nog andere vrouwen wisselen graag af, naargelang de dag van hun periode: ze hebben een kleinere voor de lichtere dagen en een grotere voor de zwaardere.
Zelf 3 cups
Ikzelf had drie cups in huis. Eentje die ik ongewenst kreeg en niet eens gebruik (de Keeper), de Organicup en de FemmyCycle low cervix. Toen ik een cup wilde kopen, kwam ik bij kiddybips.be terecht waar ze de Keeper verkopen. Ik was reeds voorbij mijn persoonlijke gegevens maar had de betaalgegevens nog niet vervolledigd want ik twijfelde. Toen wou ik nog iets verder zoeken naar een iets goedkopere cup. Op dat moment kwam ik organicup.eu tegen en was verkocht. Ik sloot de kiddybips.be pagina zonder mijn bestelling te bevestigen (dit bleek een erge vergissing te zijn) en kocht de Organicup.
In die periode, zo rond februari-maart vorig jaar, stond er op die pagina dat het ongeveer 3 à 4 weken kon duren vooraleer ik de cup zou aankrijgen, wegens de grote vraag. Maar nog voor ik die aankreeg, kreeg ik opeens de Keeper van kiddybips.be aan, mét een factuur die ik binnen de zoveel dagen moest betalen. Nu heb ik deze nog steeds in mijn bezit, op het moment van dit schrijven, omdat ik nog geen persoon heb gevonden die het wil overkopen.
De Organicup bleek uiteindelijk te soepel te zijn voor mij. Ik ontdekte ook dat ik een lage cervix had, waardoor er teveel volume werd ingenomen. Dit is de perfecte combinatie om te blijven lekken. Na 6 maanden proberen had ik er genoeg van. Ik kocht de FemmyCycle low cervix en sindsdien heb ik zo goed als geen lekken. Dit is voor mij de perfecte cup, een andere moet ik niet hebben, ook niet om te testen.
Praktische tips
Hoe vouw ik de menstruatiecup?
Er zijn heel veel soorten vouwen. Voor de ene persoon werkt de ene vouw beter dan de andere en ook voor de ene cup is de ene vouw gemakkelijker dan de andere. Het gebeurt wel eens dat een vouw die tot nu toe altijd heeft gewerkt voor jou, opeens niet meer mee wil werken. Het varieert van moment tot moment, van dag tot dag of van periode tot periode.
C-vouw
De meest bekende is de C-vouw, dit is de gemakkelijkste, ook om te beschrijven. Je neemt je cup vast, duwt het plat – zodat je van bovenaf bekeken een rechte lijn ziet – en vouwt het dubbel door de uiteinden naar elkaar toe te brengen. Nu zie je van bovenaf gezien een C-vorm.
Andere vouwen
Voor meer vouwtechnieken en de manier waarop je ze kan bereiken, verwijs ik je door naar YouTube. Het is nu eenmaal gemakkelijker en sneller om het te illustreren met een video dan een halve bladzijde te wijden aan het beschrijven van de technieken.
Precious Star Pads doet demonstreert hier 8 (of 9 als je de eerste niet zo handige meetelt) praktische vouwen voor.
LunetteCup herneemt de meeste van de vorige 8, maar geeft je nog enkele andere ideeën in deze video: 9 Folds for the Lunette Menstrual Cup.
Er zijn ook echte tekeningen op het internet die je duidelijk stap voor stap uitleggen hoe je de cup vouwt. Aangezien ik vind dat filmpjes gemakkelijker zijn, snel bekeken en nagedaan zijn, ga ik geen links plaatsten naar afbeeldingen.
Hoe breng ik de menstruatiecup in?
Zoals altijd is de praktijk toch net iets anders dan de theorie. Ik ga proberen om een zo volledig en duidelijk mogelijk beeld te geven van hoe je dit spul nu écht inbrengt. Ik raad je aan om reeds te oefenen nog voor je je menstruatie krijgt, zodat je al weet hoe en wat je moet doen en zo frustratie en een bloedbad kan vermijden.
- Vóór het eerste gebruik steriliseer je de cup: 5 à 10 minuten in kokend water of in een sterilisatiepotje in de microgolf. (Uitgezonderd de FemmyCycle)
- Laat de cup een minuutje of iets langer afkoelen alvorens je het vastneemt, want na het koken is het nog steeds heet!
- Ga naar de badkamer op een rustig moment.
- Was je handen.
- Maak eventueel de cup nat.
- Doe de toiletbril omhoog, doe je broek en onderbroek omlaag, ga zitten op het toilet. Variant: ga liggen op je rug op de vloer / zet 1 been op de toiletbril / een andere positie waarbij je je bekkenbodemspieren kan ontspannen en tegelijkertijd gemakkelijk je vagina kan bereiken.
- Vouw de cup in een van de verschillende vouwen. Hou het goed vast met je duim en wijsvinger (en eventueel andere vingers van dezelfde hand).
- Breng het naar de ingang van je vagina.
- Ontspan je bekkenbodemspieren als je dat nog niet gedaan hebt.
- Duw de cup naar binnen tot aan het steeltje (of de ring). Als dit niet lukt en je hebt de cup niet nat gemaakt, doe dit dan toch. Het werkt als een glijmiddel. Of gebruik gewoon echt glijmiddel als het ook dan niet lukt.
- Laat de cup zachtjes los, zorg ervoor dat het niet er terug uitvalt – wat normaal niet zou mogen gebeuren, maar toch.
- Normaal moet de cup zich tegelijk beginnen uitklappen. Is dit niet het geval, laat dan helemaal los en neem het terug vast aan de onderkant. Probeer de volgende zaken te doen totdat de cup helemaal opengeklapt is.
- Draai de cup rond zijn as.
- Duw het wat meer naar boven en trek het terug ietsje naar beneden.
- Neem de cup met enkele vingers vast en ga met je wijs- of middelvinger rond de cup, dus tussen de cup en de wand van de vagina.
- Neem de cup met enkele vingers vast en duw de vaginawand wat weg van de cup, dus naar je buik, ‘rug’ of linker-/rechterkant toe. Zo krijgt de cup meer plaats om open te klappen en lucht binnen te krijgen voor het vacuüm effect.
- Duw misschien even aan de rondere kanten van de cup om het ingeklapte stuk een duwtje te geven waardoor het een misschien inspiratie krijgt om terug in zijn oorspronkelijke staat te komen.
- Lukt het dan nog niet? Neem de cup weer vast en trek het eruit. Was het opnieuw en probeer een andere vouw. Probeer misschien ook vouwen waarin er nog wat lucht blijft in de cup zodat openklappen gemakkelijker gaat.
- Lukt het dan nog niet? Herhaal de vorige stap.
- Je hebt alle mogelijke vouwen geprobeerd en het lukt nog niet? Probeer een ander moment of een andere dag opnieuw. De eerste keer is het normaal dat het precies niet gaat.
- Herhaal dus een ander moment alle stappen tot het lukt.
- Lukt het na dagen proberen nog niet, dan is de cup misschien te zacht voor jou.
Hoe verwijder ik de menstruatiecup?
Je hebt het erin gekregen en je bent erin geslaagd om het te doen openklappen. Proficiat! Je kan nu even zo rondlopen (wel eerst je onderbroek en broek terug optrekken en handen wassen!) of proberen het er terug uit te halen. Dit doe je zo:
- Wees er (mentaal) op voorbereid dat je bloed gaat zien en de warmte door de cup gaat voelen als je reeds je regels hebt.
- Indien je je menstruatie al hebt, leg je enkele (2 of 3 stukjes) wc-papiertjes in de wc, waarmee je het wateroppervlak bedekt. De reden hiervoor is dat bloed zwaarder is dan water, het zakt naar de bodem. Als je het zo in het toilet kapt, zal er bloed blijven liggen op de bodem wanneer je doorspoelt. Meerdere keren doorspoelen helpt niet veel en is ook niet zo ecologisch. Erg gênant als je op een openbaar toilet zit!
- Ga weer in een comfortabele houding zitten zoals bij het inbrengen.
- Breng je duim en wijsvinger (of een andere vinger) naar binnen.
- Grijp de cup vast aan de onderkant.
- Voel je de cup niet meer? Dan is die naar boven gereisd. Je zult dus hoger moeten gaan met je vingers. De cup kan nergens heen daarbinnen, zo groot en ruim is het daar niet.
- Kan je niet goed aan de cup? Pers dan met je spieren, zo komt de cup wat lager en kan je het grijpen.
- Knijp erin tot je voelt dat het vacuüm wordt verbroken.
- Het vacuüm is niet verbroken? Neem de cup dan hoger vast en knijp erin.
- Nog altijd niet? Draai met de cup terwijl je knijpt.
- Nog steeds niet? Knijp, draai en kantel de cup lichtjes heen en weer.
- Blijf kalm als het je niet direct lukt. Als je angstig begint te worden, gaan je spieren samenknijpen, wat het moeilijker gaat maken.
- Trek het uit je vagina.
- Trek het nooit uit je vagina als het vacuüm nog niet verbroken is! Dit kan erg pijnlijk zijn (ik spreek uit ervaring). Je trekt dan namelijk je cervix mee. Ook al panikeer je, laat het even zitten tot je rustig bent geworden en probeer opnieuw de vorige stappen. De cup mag 12u blijven zitten, kan niet hoger dan de bovenkant van je vagina komen en zal je niet schaden, dus er is geen reden om het haastig te doen of het te forceren.
- Kap het opgevangen bloed in de wc op het papier.
- Spoel de cup uit met water of veeg het proper met wc-papier.
- Breng het terug in als je je regels hebt.
Hoe vaak moet ik het legen?
Dat hangt af van hoe erg je menstruatie is en van de dag van je menstruatieperiode. Gemiddeld 2 à 4 keer per dag. In het begin zal je vaker moeten legen, zo krijg je een idee hoe lang het duurt eer het vol (of halfvol) is.
Hoe ziet het bloed eruit in de cup?
Menstruatie is nu eenmaal bloed. Of je het nu laat absorberen door tampons of maanverbanden of laat opvangen door een cup, het is gewoon één pot nat, ook letterlijk dan, nat met een rode kleur. Je kan er sowieso niet omheen, je ziet het, of het nu grotendeels geabsorbeerd is door je maandverband / tampon of in je cup zit rond te walsen. Het kan inderdaad wel confronterender, directer zijn in een cup dan in een maandverband / tampon. Dus wees erop voorbereid. Als je een transparante cup hebt, zie je het beste hoe het bloed eruit ziet in de ‘puurste’ vorm. Het verraste mij eerlijk gezegd wel. Ik was al jaren gewend om het te zien in het maandverband / de tampon, maar in een cup is het toch net iets anders.
Ik ga echt geen foto nemen om het te illustreren, zo ver wil ik niet gaan. Je ziet beter het verschil tussen de verschillende dagen van je periode en het kan zelfs zijn dat het wat beginnen schiften is. Dat was in feite wel fascinerend, hoe raar dat ook moge klinken in jullie oren (of eerder branden op jullie netvlies). Maar hey, menstrueren is iets natuurlijks, bloed is iets natuurlijks, we hebben het allemaal, wij vrouwen zien het alleen vaker dan mannen. Het niet iets om je voor te schamen, we zitten allemaal in hetzelfde schuitje en daarbij, het is een teken dat ons lichaam doet wat het moet doen, dat we vruchtbaar zijn (normaal gezien toch).
Hoe moet ik het wassen?
Eerst koud water
Je wast het eerst wat uit met wat (koud!) water zodat de meeste smurrie al weg is. Waarom koud water? Omdat warmte het rode pigment kan vastzetten op de cup, met verkleuringen tot gevolg. Zie de foto met de Organicup. Deze heb ik nooit warm gewassen, toch is er na een verloop van tijd verkleuring opgetreden. Dit kan je vertragen door altijd koud te wassen zodat het proper genoeg is en dan pas met warm water.
Waterstofperoxide geen goed idee
Sommige blogs of fora zeggen je dat je wat waterstofperoxide of javel of een andere harde reiniger kan gebruiken om de kleur eruit te krijgen, maar dat is niet aan te raden. In de volgende alinea leg ik uit waarom. Leg het dan eerder in direct zonlicht, dat zal het op een zachtere en natuurlijkere wijze doen verbleken. Zorg er wel voor dat het niet uren ligt te bakken, anders zal je alleen nog maar een gesmolten cup terugvinden.
Warm water
Bij de tweede ‘wasbeurt’ met het warm water ga je over tot een neutrale, zachte vloeibare zeep. Gebruik geen handalcohol, gewone alcohol, zeep op basis van olie, antibacteriële zeep, waterstofperoxide, bleekmiddel, oliën of andere agressieve, corrosieve of bijtende schoonmaakmiddelen om je cup proper te maken, dit kan het materiaal beschadigen! Is er geen zeep voorhanden, dan is water ook goed genoeg. Zit je op een openbaar toilet met een wasbak buiten de individuele hokjes en vind je het onprettig om je cup daar te wassen, veeg het dan af met wc-papier. Was het zodra je kan. Of neem een waterflesje mee en gebruik het water om je cup properder te krijgen dan met alleen maar wc-papier.
Een goeie tip: neem handalcohol mee als je geen spatje bloed meer op je handen wil hebben alvorens je uit het kotje stapt om je handen te wassen in de openbare wasbak. Persoonlijk ben ik het volgend idee minder genegen, maar ik heb beloofd om zo volledig mogelijk te zijn en geen taboes onbesproken te laten: er zijn zelfs vrouwen die erin plassen om het zo proper te krijgen.
Hoe vaak moet ik het wassen en/of steriliseren?
Je wast je cup liefst telkens nadat je het leeg hebt gemaakt. Is het niet mogelijk om het te wassen? Veeg het dan zo goed mogelijk proper met wc-papier en was het de volgende keer dat je het wel kan wassen. Steriliseren doe je elke keer nadat je regels voorbij zijn, of toch zeker vóór je je regels opnieuw doorkrijgt. De FemmyCycle is, zoals reeds gezegd, een uitzondering: deze hoeft niet gesteriliseerd te worden.
Gebruiksvriendelijkheid van menstruatiecup
- Hoe berg ik de menstruatiecup op?
- Mag ik de menstruatiecup al inbrengen op voorhand?
- Mag ik het steeltje afknippen?
- Kan ik nog naar toilet gaan met de menstruatiecup in?
- Mag ik slapen met de menstruatiecup in?
- Kan ik sporten terwijl ik de menstruatiecup in heb?
- Kan ik seks hebben als ik de cup erin heb zitten?
- Voel je de menstruatiecup zitten?
- Na 6 maanden lukt het me nog steeds niet lekvrij te zijn
- Vanaf wanneer kan ik zeggen dat het niets voor mij is?
- Wat zijn de nadelen van de menstruatiecup?
- Wat kan er nu mislopen met zo’n geweldige uitvinding?
- Wat zijn de voordelen van de menstruatiecup?
Hoe berg ik de menstruatiecup op?
Meestal krijg je een zakje (of een doosje / beide) mee bij je bestelling waar je de cup in kan steken. Zo kan je het subtiel in je handtas meenemen of ergens opbergen.
Mag ik de menstruatiecup al inbrengen op voorhand?
Geen enkel probleem, zelfs aan te raden! Het kan toch geen kwaad, zolang je maar de tijdslimiet van 12 uur respecteert. De cup droogt je niet uit vanbinnen, irriteert niet als je het al gewend bent en behoudt de pH balans van ja vagina. Geen onverwachte ongelukjes meer, hoe fantastisch is dat wel niet?
Mag ik het steeltje afknippen?
Natuurlijk mag je het steeltje (of wat er ook onderaan jouw cup zit) eraf knippen, zolang je maar niet een stuk van de bodem van de cup er mee afknipt (daar gaat het opslagvermogen van de cup…). Het steeltje dient alleen maar om het je gemakkelijker te maken de cup te grijpen. Als het je stoort, geneert of als het pijn doet, dan is het beter om het korter te knippen of er zelfs helemaal af te knippen.
Kan ik nog naar toilet gaan met de menstruatiecup in?
Ja hoor! Plassen zal ietsje anders zijn dan je gewend bent en je stoelgang zal ietsje meer moeite hebben met de neerwaartse beweging, maar uiteindelijk kan het allebei prima. Je kan zelfs persen zonder dat je cup eruit floept, tenzij je de verkeerde cup hebt, dan weet je dat ook ineens.
Mag ik slapen met de menstruatiecup in?
Natuurlijk, het zou niet mogen lekken, tenzij je een hevige nacht hebt en het overloopt, wat zelden voorkomt. Het veiligste is om je cup te legen net voordat je gaat slapen en vlak nadat je opstaat. Nog veiliger is om een back-up te hebben zoals een wasbaar inlegkruisje of maandverband. (We willen toch de ecologische en economische toer op, dus wasbaar it is, of toch voor mij.)
Kan ik sporten terwijl ik de menstruatiecup in heb?
Jots! Denk maar aan zwemmen, paardrijden, yoga, … noem maar op. Dat is nu net de bedoeling, op voorwaarde dat je de juiste cup hebt gevonden die dus niet lekt. Niemand ziet het, jij voelt het niet, dus geniet!
Kan ik seks hebben als ik de cup erin heb zitten?
Sommige sites zeggen van wel, persoonlijk zou ik het nooit doen. Volgens mij is het nu niet zo erg aangenaam voor de man. Misschien zelfs hetzelfde voor de vrouw. Ook al knip je het steeltje af, dan nog denk ik dat de man gaat protesteren. En zelfs al protesteert hij niet, volgens mij zal de cup ingedeukt worden, het vacuüm zo verbroken worden, of gaat de cup omdraaien in je vagina, met een bloedbad tot gevolg. Dus nee, geen goed idee.
Voel je de menstruatiecup zitten?
Normaal gezien mag je de cup niet voelen zitten. Alleen als je naar toilet gaat zou je mogen merken dat je een cup in hebt zitten. Indien je de cup voelt zitten gedurende de hele tijd, zit die niet goed, ofwel is het niet de juiste voor jou.
Na 6 maanden lukt het me nog steeds niet lekvrij te zijn.
Een beetje lekkage is niet erg, dit kan gaan van een druppel tot wat meer druppels. Ikzelf heb altijd een wasbaar inlegkruisje als back-up, dit is voldoende. Als je inlegkruisje (bijna) elke dag aanzienlijk of volledig bebloed is, dan lekt je cup te erg om normaal te zijn. Als je er al alles aan hebt gedaan om te proberen je cup (zo goed als) lekvrij te krijgen, maar na 6 maanden lek je nog steeds veel meer dan zou mogen, dan is de cup die je hebt gewoonweg niet de juiste. Zoek een andere en probeer die eens. Mocht ook die niet lukken, geef niet op, er is vast wel een cup die perfect voor je is!
Vanaf wanneer kan ik zeggen dat het niets voor mij is?
Dit is een moeilijke vraag, dit hangt af van persoon tot persoon. In elk geval wordt er altijd aangeraden om het minstens 3 periodes lang een kans te geven. Als het je dan nog niet lukt, is het misschien niets voor jou, of niet de juiste cup voor jou. Probeer eens een andere, wie weet val je er wel compleet voor! Er zijn zoveel verschillen in merken, vormen en maten, er is er vast wel eentje die je ligt. Ben je al aan de 3e of 5e cup en heb je er echt geen zin meer in, vind je het de moeite niet meer waard, dan is het beter om ermee te stoppen, hoe spijtig het ook moge zijn. Je hebt tenminste geprobeerd, dat is al heel wat!
Wat zijn de nadelen van de menstruatiecup?
- Het is iets moeilijker in te brengen dan een tampon. Je zult wat moeten oefenen.
- Je kan bloed op je handen krijgen. Thuis vind ik dit niet zo erg, ik kan het er direct afwassen, maar in openbare toiletten is er meestal geen kraantje in de toiletcabine, dus moet ik eerst mijn handen zo proper mogelijk vegen met toiletpapier en handalcohol of water.
- Na een tijdje verkleurt de cup. Dit heeft niets te maken met hoe goed je het wast of steriliseert. Het gebeurt nu eenmaal, of je het nu wil of niet. Bij gekleurde cups valt het minder op, bij witte of kleurloze meer. Het is dus niet vuil of onhygiënisch.
- Je vergeet af en toe dat je je regels hebt. Met een tampon of een maandverband word je er elke keer aan herinnerd, maar een cup is zo onzichtbaar en onvoelbaar dat je gewoonweg vergeet dat je menstrueert.
- Je vergeet altijd dat je een cup in je vagina hebt zitten, totdat je moet plassen. Zoals in puntje 3: het is onzichtbaar en onvoelbaar. Toch merk ik, als ik plas, dat het anders is: de urinestraal is dunner en gaat zo goed als altijd in een vreemde hoek naar beneden, of zou ik eerder zeggen schuiner en meer naar boven? Dit komt door de grootte en de plaats van de cup.
- Je vergeet altijd dat je een cup in je vagina hebt zitten, totdat je grote boodschap moet doen. Ook dit komt door de grootte en de plaats van de cup. Het gaat veel moeizamer, vooral als je heel harde, stevige poep hebt. Smakelijk!
- Je kan de verkeerde cup kopen waardoor je geld lijkt te hebben verspild. Als je observeert wat de mogelijke reden is of redenen zijn dat je cup niet de juiste is, dan kan je een betere inschatting maken welke cup dan wel geschikt kan zijn. Er zijn consulentes die je kunnen helpen, alsook YouTube filmpjes waar je informatie kan opdoen en Facebookgroepen waarin je mensen om raad en expertise kan vragen.
- De combinatie met een spiraal kan eventueel voor problemen zorgen.
- Je kan maar beter geen seks hebben als je een cup in hebt. Volgens mij gaan de mannen het steeltje nu niet erg appreciëren. Ook zonder steeltje gaat hij protesteren denk ik. En zelfs al protesteert hij niet, volgens mij zal de cup ingedeukt worden, het vacuüm zo verbroken worden, of gaat de cup omdraaien in je vagina, met een bloedbad tot gevolg. Dus nee, geen goed idee.
Wat kan er nu mislopen met zo’n geweldige uitvinding?
- Je kan de cup per ongeluk laten vallen in het toilet. Jeps, is me al overkomen!
- Je kan de cup per ongeluk laten vallen in het toilet, terwijl je al geplast hebt. Been there, done that! “Iieeuw”, zul je denken, “doe dan eerst je cup eruit en plas dan pas”. Je hebt een punt, maar er is een reden waarom dit gebeurt: bloed is zwaarder dan water, als je dus je cup ledigt in de wc, zal het bloed moeilijk door te spoelen zijn. Je gebruikt dus wc-papier waarop het bloed kan vallen. Dus om wc-papier uit te sparen en ook de buizen niet te laten verstoppen, plas ik voor ik de cup verschoon.
- Je kan de cup per ongeluk laten vallen in het toilet en doorspoelen.
- De cup kan ‘vast’ komen te zitten in je vagina. Geen nood, het kan nergens naar toe, buiten naar buiten. Ontspan, pers en grijp die cup vast om vervolgens het vacuüm te verbreken en de cup eruit te trekken. Panikeren heeft geen zin. Dan verkrampen je bekkenbodemspieren alleen maar, waardoor je de cup er zeker niet pijnloos uit zal krijgen. Dit advies komt uit eerste hand. Mijn eerste poging om het erin en eruit te doen liep niet geheel pijnloos af.
- Het kan dus pijnlijk zijn als je het eruit trekt wanneer het vacuüm niet is verbroken.
- Je kan lekken (meer dan zou mogen). Vooral in het begin als je het nog niet onder de knie hebt. Lek je nog steeds erg veel na 3 à 6 maanden? Dan is de cup die je nu hebt misschien niet de juiste.
Wat zijn de voordelen van de menstruatiecup?
- Goedkoper dan tampons en maandverbanden op lange termijn.
- Ecologischer dan tampons en maandverbanden op lange termijn.
- Verminderde kans op TSS.
- Verminderde kans op bacteriële infecties.
- Minder wrijving.
- Geen chemicaliën.
- De pH balans van je vagina blijft behouden.
- Het droogt je vagina niet uit.
- Minder irritaties.
- Geen jeuk.
- Geen geurtjes.
- De cup kan veel meer bloed opvangen dan een tampon of maandverband kunnen absorberen.
- Je moet minder vaak ‘verversen’.
- Gemakkelijk in gebruik (voor sommigen juist niet).
- Je voelt het niet zitten. (Of dat zou toch moeten, anders zit die niet goed of heb je niet de juiste cup).
- Sommige vrouwen (waaronder ik ook) ondervinden dat ze minder last hebben van krampen.
- Sommige cups kunnen de duur van je menstruatie ietsje verkorten, zoals de FemmyCycle. (Ik ben van 7 naar 5 dagen gegaan, Feestjeeeuuuh!).
- Je hoeft niet stiekem een maandverband of tampon te vervoeren in mouwen, broekzakken of andere verstopplaatsen tot ‘de plaats van delict’. (Zo zul je zeker geen verdacht gedrag meer moeten vertonen.)
- Je hebt nooit meer te weinig tampons of maandverbanden op zak. (Uiteraard, je hebt ze allemaal opgebruikt, weggegeven of weggegooid.)
- Je hebt nooit meer te weinig tampons of maandverbanden op voorraad. (Je hebt er zelfs geen meer, magic!)
- Je moet nooit meer met schaamrood op je wangen aan de kassa staan met enkele verpakkingen van maandverband en/of tampons. (Opluchting!)
- Je moet nooit meer aan je partner vragen om maandverband en/of tampons voor je te kopen omdat je zelf niet durft. (Opluchting voor jezelf én je partner!)
- Je hebt meer plaats in je handtas (of portefeuille of eender wat je gebruikte om je dagelijkse voorraad in te steken).
- Geen met urine of bloed doordrenkte tampontouwtjes meer! (Woehoeeee!)
- Geen tampontouwtjes meer die op ongepaste momenten tevoorschijn komen (bij zwemmen bijvoorbeeld).
- Je leert je lichaam beter kennen: je kan te weten komen hoeveel bloed je nu eigenlijk in feite verliest, hoeveel op welke dagen in je periode.
Veel liefs,
7 Pingbacks