Dankzij de OrganiCup kwam ik te weten dat ik een stevigere cup nodig had én dat ik een lage cervix, aka baarmoedermond heb tijdens mijn menstruatie. Met deze nieuwe informatie was het lijstje van mogelijk geschikte cups al heel wat beperkter. Tijdens mijn lange voorbereiding vóór ik overstapte op herbruikbaar was ik reeds de FemmyCycle tegengekomen. Dit werd meestal niet aangeraden als eerste cup omdat die heel anders is dan de andere cups. De ervaringen liepen dan ook sterk uiteen: ofwel haatte je het, ofwel vond je het geweldig. Op deze pagina maak je kennis met de FemmyCycle low cervix en kan je mijn ervaring en mening erover lezen.

FemmyCycle low cervix grootte
Werkelijke grootte FemmyCycle low cervix

Hoe ik tot de FemmyCycle Low Cervix ben gekomen

Op de pagina van de Organicup legde ik reeds uit hoe ik erachter kwam dat ik een lage cervix heb en een stevigere cup nodig had. Het lijstje van cups die voor lage cervixen geschikt zijn, is relatief beperkt, dus dat maakt het gemakkelijker om de juiste te kopen. Als je zoals ik een lage cervix hebt en de cup wil gebruiken, moet de cup korter zijn dan anders, zodat de cervix niet in de cup terecht komt en zo veel opvangcapaciteit wegneemt. Anders ga je blijven lekken, en niet zo’n beetje, zoals ik heb ondervonden.

Wat zijn dan eigenlijk de mogelijke korte cups? Op menstrualcupreviews.net kan je alle cups sorteren op basis van lengte, diameter, capaciteit, … zo wist ik welke cups de kortste waren. Je hebt de Meluna Shorty, de SckoonCup, de IrisCup en de FemmyCycle low cervix. Op dezelfde site, maar op een andere pagina kan je twee cups met elkaar vergelijken en ze sorteren op basis van dezelfde parameters met nog enkele andere erbij, zeker eens checken! Wat voor mij de drie belangrijkste parameters waren, zijn de lengte, capaciteit en de stevigheid. Het moest een zo kort mogelijke cup zijn met zoveel mogelijk opvangcapaciteit en die stevig genoeg was. Zo kwam ik op de FemmyCycle low cervix uit.

Wat maakt de FemmyCycle Low Cervix zo speciaal?

Vorm

De FemmyCycle heeft een aparte vorm. De meeste cups beginnen dun en eindigen breed bovenaan. De FemmyCycle begint breed en eindigt iets minder breed bovenaan. Daarnaast heeft die nog een ‘no-spill rim’, een lipje dat naar binnen of naar buiten zit en ervoor zorgt dat je, respectievelijk, niet kan morsen en beter kan uitkieperen. Je kan het eraf knippen (de reden waarom bepaalde mensen dat doen leg ik verderop uit) zonder dat het het effect van de cup tenietdoet.

Vergelijking lengte en breedte FemmyCycle low cervix en Organicup A
Vergelijking lengte en breedte FemmyCycle low cervix en Organicup A

Het is een redelijk korte cup, maar toch met veel opvangcapaciteit. Die voor tieners kan zo’n 17,5ml opvangen, de gewone en de low cervix zo’n 30ml. Dit komt door de brede onderkant. Nog een voordeel van die brede onderkant is dat je de cup niet kan ‘uitniezen’ of ‘uithoesten’. Hiermee bedoel ik dat als je niest of hoest, een ‘gewone’ cup er wel eens uit kan floepen. Oeps! Ondanks de breedte en algehele omvang van deze cup voel je het niet zitten. Het eerste moment dat je het hebt ingebracht wel, maar eens het zich goed heeft geplaatst, je enkele stappen hebt gezet, voel je het niet meer. Of dat zou toch moeten.

Geen gaatjes en zuigeffect

Vanwege de vorm moet de FemmyCycle niet volledig openklappen. Daarnaast heeft het geen gaatjes. Dit creëert een soort van zuigeffect, wat ervoor zorgt dat al het bloed als vanzelf in de cup terecht komt. Dit zuigeffect kan ook de duurtijd van je menstruatie verkorten, ik kan er van meespreken. Mijn menstruatie duurde altijd zo’n 7 dagen, van begin tot einde (inclusief de ‘zo-goed-als-niets-maar-toch-ook-wel’ dagen). Sinds ik de FemmyCycle gebruik, is dit verkort tot 5 dagen! Geweldig toch? Ik gun het iedereen!

Stevigheid

Volgens de officiële FemmyCycle site is het een zachte cup, maar ik vind het toch eerder stevig, of toch veel steviger dan de OrganiCup. Wel minder stevig dan The Keeper (toen ik die aankreeg heb ik geprobeerd die te vouwen, waarvoor ik wel wat moeite moest doen, of toch veel meer dan bij de twee andere).

Varia

De FemmyCycle gaat langzaam open eens ingebracht, andere cups zouden ineens moeten openspringen. Met de Organicup duurde het meestal helaas een tijdje eer het opensprong. Volgens de officiële site gaat deze cup maar zo’n 1 à 2 jaar mee, dit in tegenstelling tot andere cups die zo’n 5 à 10 jaar meegaan. De reden die ze ervoor geven, is dat er kans is op schimmels en virussen die op de siliconen komen en zich gaan vermenigvuldigen.

Je mag deze cup ook gebruiken in combinatie met een spiraal, dat staat op de website, maar vraag het toch voor de zekerheid even aan je gynaecoloog, of breng hem/haar ervan op de hoogte. Wie weet moeten je draadjes eerst nog wat korter geknipt worden – om een scenario als wat ik heb meegemaakt te voorkomen, zie de pagina van de Organicup. Lees hier mijn horrorverhaal over hoe mijn spiraal door de FemmyCycle Low Cervix eruit kwam. Het was redelijk traumatiserend.

Vergelijking diameter FemmyCycle low cervix en Organicup A
Vergelijking diameter FemmyCycle low cervix en Organicup A

De FemmyCycle low cervix kopen

Er was een site (bestaat helaas niet meer), Natural Intimacy, die ik reeds kende van een ander product dat ik ervan heb gekocht, namelijk het cervixkapje – en ja ook daar zal ik wat over vertellen in een andere pagina – waar ze ook de FemmyCycle low cervix verkochten. De jongedame waar ik reeds contact mee had heeft me erg geholpen alvorens ik de cup via haar kocht.

Ik had ondertussen weer onderzoek gedaan naar specifiek FemmyCycle en FemmyCycle low cervix info en ervaringen. Zo kon ik al wat een beeld vormen of het iets voor mij zou zijn of niet. Ik stelde de jongedame enkele vragen waar ik nog mee zat, ook al omdat ze zelf gebruiker is van die cup. Mijn twijfels werden van de baan geveegd en ik waagde de sprong.

Aan iedereen die voor het eerst een cup wilt gebruiken, raad ik aan om, als het kan, met een vertegenwoordigster/experte te praten, zo vergaar je meer informatie en kan je ook (persoonlijkere) vragen stellen. Die persoon zal ook meer willen weten over jou (denk aan bevallen-niet bevallen, lengte, gewicht, leeftijd, bekkenbodemspieren, cervixhoogte, …) zodat ze je de meest geschikte cup kan voorstellen, je hebt dan toch al meer kans om van de eerste keer juist te zitten.

Mijn ervaring met de FemmyCycle Low Cervix

Eerste cyclus

Goede voorbereiding is het halve werk

Natuurlijk had ik me eerst zo goed mogelijk voorbereid voor ik tot de aankoop overging. Zo moest ik eerst wel weten hoe ik het moest inbrengen, het is namelijk geen ‘normale’ cup. Een YouTubester was mijn redder in nood. Zij demonstreerde een vouw die voor haar werkte. Ze had al heel wat meegemaakt met die cup, ze had ‘more learning curve’ met deze cup dan met enige andere cup, zoals ze het zelf zegt. Het heeft dus heel lang geduurd eer ze het onder de knie had. Voor de geïnteresseerden is hier de link naar haar video. De vouw die ze liet zien wou ik dus als eerste uitproberen.

Input: succes

De eerste keer was dus eigenlijk wel spannend, zou deze cup hét zijn? Zou het wel lukken om die in te brengen en zoveel mogelijk open te laten klappen? Wat als de vouw van de YouTubester niet zou werken? Allemaal vragen en onzekerheden, maar ik ging er gewoon voor. Ik probeerde en … het was perfect! Ik was aangenaam verrast, van de eerste keer kreeg ik het erin en klapte het langzaam open zoals het moest. Maar nu nog afwachten of het ook werkte zoals het zou moeten werken.

Output: (almost) nothing

Ik moet zeggen, ik had zo goed als geen lekkage! Misschien enkele druppeltjes, maar meer niet. Hoe fantastisch was dat? Ik kon wel wenen van blijdschap! Wat een verschil met de Organicup. Daarbij voelde ik de cup niet eens zitten, ondanks de omvang, dit is zoals het ook zou moeten. Het uitnemen ging ook erg vlot, alleen heeft deze cup ook de tendens om wat omhoog te kruipen. Misschien vinden mijn cups het daar wel veel te gezellig daarbinnen en willen ze zich zoveel mogelijk verstoppen … Wel mooi niet. Daarnaast leek het alsof mijn menstruatie korter was dan anders. Op naar de volgende cyclus.

FemmyCycle low cervix
FemmyCycle low cervix

Tweede cyclus

In mijn tweede cyclus met de FemmyCycle low cervix had ik iets meer lekkage dan in de eerste cyclus. Wat ik ook te weten kwam op de tweede dag tijdens mijn menstruatie was dat er heel wat vrouwen het lipje eraf knippen. Ik vroeg me af waarom je dat zou doen, aangezien het hoort bij het ‘no-spill’ effect. De reden is dat bij een deel van de vrouwen de cervix in de cup terecht komt, dus door de opening van het lipje. Aangezien de cervix breder is dan die opening, knelt het en kan het pijn en krampen veroorzaken. Dat leek me zo onaangenaam dat ik wenste dat ik het niet hoefde mee te maken.

Rarara, de dag erna gebeurde het met mij, aaauw! Wat heeft het leven toch rare humor. Ik dacht al dat ik wat steken en kramp-achtige pijn voelde, maar ik dacht er verder niet bij na. Toen ik de cup verwijderde was het erg pijnlijk, want mijn cervix zat dus gekneld . De cup kwam eruit met het lipje naar boven toe. Ik voelde aan mijn cervix en inderdaad, ik voelde zo’n deuk op het oppervlak, dat er helemaal rond ging in een cirkelvorm. Ik was niet van plan om dat lipje eraf te knippen, tenzij ik het veel te vaak zou meemaken. Tot nu toe was het nog steeds de enige keer dat het gebeurde, hout vasthouden! Ook deze cyclus was korter dan normaal.

Algemeen

In de volgende cycli had ik nog steeds wat lekjes, maar zo verwaarloosbaar dat het bijna geen vermelding waard is. Een keer is het wat erger geweest, maar toen was de cup niet genoeg opengeklapt, ik kreeg het die keer maar niet deftig genoeg. Ik gebruik nog steeds dezelfde vouw, die werkt voor mij het beste. Eens heb ik de C-vouw geprobeerd, maar die werkte echt langs geen kanten. De cup zorgt er werkelijk voor dat mijn menstruatie twee dagen korter is dan normaal. Nog altijd merk ik niet dat ik een cup in heb, dus ideaal!

Wat nog beter is, is het feit dat mijn menstruatiekrampen minder hevig zijn dan vroeger. Ik beeld het me zeker niet in, vroeger had ik de eerste drie dagen heel wat pijn, nu niet zó erg dat ik Dafalgan moest innemen. Nu voel ik alleen nog wat ongemak de eerste dag en op de hevigste dag wat krampen, maar beter te verdragen dan vroeger.

Besluit

Tot nu toe ben ik nog steeds een enthousiaste gebruikster van deze aparte cup. Al sinds de eerste cyclus tot op dit moment zou ik geen andere cup meer willen.

Persoonlijk zou ik deze cup niet aanraden aan iemand die nog geen cup heeft gebruikt. Enige ervaring is zeer welkom als je deze cup gaat gebruiken, maar dat wil niet zeggen dat je het niet mag kopen als eerste cup. Wees dan wel voorbereid en bereid om veel te oefenen, te leren en eventuele frustraties onderweg te krijgen.

Er zullen sowieso vrouwen zijn die voor de eerste keer een cup (eender welke) gebruikten en er een slechte ervaring mee hadden. Sommige zullen dan al iets hebben van ‘nee het is niets voor mij’, andere zullen niet afgeschrikt worden en zoeken een andere die waarschijnlijk beter voor hen is. Ik heb zo het gevoel dat de FemmyCycle een ergere reactie teweeg kan brengen, dus ervoor zorgen dat er meer vrouwen tot de eerste groep gaan behoren, maar ik kan verkeerd zijn. Ik hoop vooral al dat ik verkeerd ben.

Ik wil dus vooral zeggen dat, als je een eerste negatieve ervaring hebt gehad met de cup die ook nog eens FemmyCycle was, het toch de moeite loont om andere cups te testen vanwege het hoge ‘speciaal-gehalte’ van deze soort. Deze cup is namelijk niet een van de gemakkelijkste, nogal een buitenbeentje. Laat een slechte ervaring met de FemmyCycle je dus niet ontmoedigen.

Veel liefs,

Mijn handtekening