Voor wie niet goed weet of wasbare maandverbanden wel iets voor haar/x is, deel ik hier mijn eigen ervaring met wasbaar maandverband.

Hoe het bij mij begon

Ergens eind 2015 plaatste ik een oproep op Facebook ivm met een lichamelijke/mentale klacht met betrekking tot mijn cyclus. Ik kwam zo in een groep terecht over wasbare maandverbanden en menstruatiecups. Ik stond open voor het idee en was eigenlijk onmiddellijk verkocht. Ik moest alleen nog de zoektocht naar een geschikte cup en inlegkruisjes. Mijn eerste cup was de Organicup en als inlegkruisjes kocht ik er 6 van Imse Vimse (zie afbeeldingen hieronder, 2 van elke kleur). Deze waren prima voor eventuele lekkages op te vangen, ook toen ik overstapte op de FemmyCycle Low Cervix.

Van inlegkruisjes tot maand- en nachtverbanden

Helaas moest ik afstappen van de menstruatiecup (ik denk er aan om binnenkort terug een aan te schaffen) en ik weigerde om terug gewone maandverbanden te kopen. Ik wist toch al dat er wasbare bestonden en had al enige ervaring opgedaan met de inlegkruisjes. Dus zo veel anders zou het niet zijn met maandverbanden.

Ik kocht dus ongeveer een jaar geleden (ergens begin 2018) een aantal verschillende maand- en nachtverbanden, waaronder ook een testpakket van maandverbanden bij Tante Rosa:

  • Testpakket maandverband (Imse Vimse , Charlie Banana , MaM)
  • Een roze Muksut maandverband
  • Een EcoFemme maandverband (paars/roze gestreept en effen afhankelijk van kant)
  • Drie Swirl MaM maandverband regular+
  • Twee Cheeky Mama nachtverband bamboe (oranje en paars)
  • Een Lumberjack Bummis Nachtverband

Ik had daarnaast al 6 Imse Vimse inlegkruisjes, twee oranje, twee paarse en twee roze (de stiksels aan de randen hebben die kleuren, zie de eerste 3 afbeeldingen op deze pagina).

Ik wilde verschilldende merken en zowel maand- als nachtverbanden omdat ik zo kon te weten komen welke materialen het beste voor mij aanvoelen, welke het beste absorberen etc. Bij het bestellen zorgde ik er natuurlijk voor dat ik andere merken van maandverbanden kocht dan diegenen die in het testpakket zaten. De MaM is een uitzondering omdat ik ook de regular+ wilde testen.

Mijn favorieten

Cheeky Mama nachtverband

Na heel ervaring met wasbaar maandverband kan ik er ondertussen al mijn favorieten uithalen. De Cheeky Mama nachtverbanden staan op nummer 1 bij mij. Ik heb nooit meer lekkages, ze zijn heerlijk zacht en absorberen waanzinnig veel!

Charlie Banana

Het Charlie Banana maandverband is mijn nummer 2. Deze is superdik, superzacht, absorbeert ook superveel en ook supersnel. Soms gebruik ik deze zelfs ook als nachtverband, ook al is die wat korter. (zie meest linkse op de foto’s hieronder)

Wasbaar maandverband testpakket Charlie Banana Imse Vimse en MaM achterkant

MaM regular +

De Swirl MaM maandverbanden regular+ zijn de laatsten op het podium. Ook deze zijn voor mij aangenaam om te dragen, het is een fijne stof, nogal dun, maar kan toch veel aan. Meer dan je denkt, als je de norm van gelijkaardige (lengte en dikte van) wegwerp in gedachten hebt weliswaar.

De andere verbanden

Bummis nachtverband

Het nachtverband van Bummis had ik gekocht omdat ik benieuwd was naar het effect van vleugelloze verbanden. Met wegwerp moest ik altijd met vleugels hebben, omdat ik gewoonweg constant ongelukjes had anders, of het nu nachtverbanden waren of maandverbanden. Met dat van Bummis heb ik dat tot nu toe nog niet zo gehad, maar ik blijf liefst nog steeds bij mijn bekende, veilige gewoonte.

EcoFemme

De EcoFemme is groot en kan ook verbazingwekkend veel aan. Het zit toch niet bij mijn favorieten omdat het iets minder fijn aanvoelt (het is wat ruwer). Volgens mij absorbeerde het ook minder snel. Dat is voor een moment waarop er opeens een miniwaterval komt, minder fijn. Het voelt dan langer nat aan, tenzij je naar toilet gaat en zelf wat helpt absorberen met wc-papier.

MaM mandverband

Het MaM maandverband lijkt voor mij eerder op een inlegkruisje, het is in mijn ogen te klein voor een maandverband te zijn, tenzij het voor mensen met lichte menstruatie is. Ik heb volgens mij middelmatige qua tijd en hoeveelheid. Deze gebruik ik dus alleen op de eerste dag (als het niet met een knaller begint) of op een van de laatste 2 dagen voor de laatste trage restjes op te vangen. (Zie meest rechtse op onderstaande foto’s)

Wasbaar maandverband testpakket Charlie Banana Imse Vimse en MaM achterkant

Imse Vimse

Het Imse Vimse maandverband (zie midden op bovenstaande foto’s) absorbeert veel beter dan de inlegkruisjes die ik al had. Die lekken gewoon door als ik ze gebruik als maandverband (volgens mij zit er geen PUL laag in of is het kapot vanwege onjuist gebruik), ze lijken zo groot als maandverbanden dus vandaar dat ik het ook zo even testte. Deze inlegkruisjes gebruik ik dus voor de lichte dagen zoals het Mam maandverband.

Muksut

Het Muksut maanverband had ik eerlijk gezegd te weinig gebruikt om hier iets deftigs over te kunnen zeggen. Ik besefte dat pas bij het schrijven van deze review. Ondertussen heb ik het enkele keren gebruikt, maar ik heb nog enkele testmomenten nodig. Dit wordt geüpdatet wanneer ik zeker ben over wat ik ervan vind.

Wetbags / maandverbandzakjes

Het is enorm handig om met je bestelling ook een of meerdere wetbags / maandverbandzakjes te kopen (als je nog niet zoiets in de aard hebt) om je propere en vuile verbanden in te kunnen bewaren. Ze hebben meestal 2 vakken, eentje voor propere en een andere voor natte (is dus waterdicht). Zo kan je altijd verse meenemen, je vuile veilig opbergen en deze vervangen door een propere. Ook voor thuis is het handig om ze in een mooi/leuk zakje weg te steken. Dan vallen ze minder op.

Ikzelf heb er 3: eentje van Planet Wise met uiltjes erop en 2 rode van MaM met Chinese / Japanse patronen op. De ene is met draken op, de andere met een bloemachtig patroon rond een gestileerde zegel of iets dergelijks. Dankzij mijn ervaring met wasbaar maandverband kan ik je van harte aanraden om ook minstens 1 wetbag te kopen.

Terug naar wegwerp?

Na mijn ervaring met wasbaar maandverband kan ik met volle overtuiging zeggen: No way José! Ook al is het wat meer werk dan gewoon je maandverbanden weg te gooien en nieuwe te kopen, geen haar op mijn hoofd dat eraan denkt om terug wegwerp verbanden te kopen. Alleen in noodgevallen zou ik er wegwerp gebruiken, zoals wanneer mijn periode opeens te vroeg is (ik ben normaal altijd regelmatig) en ik niets bij heb en een vriendin om hulp moet vragen ofzo. Het verschil is dan ook direct merkbaar: de geur is onuitstaanbaar, het irriteert binnen de kortste keren en het zit/staat ook echt niet zo lekker. Geef mij maar wasbaar!

Wat zijn jouw favoriete wasbare verbanden en waarom? Denk aan merken, inlegkruisjes, maand- en nachtverbanden, stoffen, kleuren, patronen, … Laat het even weten in een reactie onderaan deze pagina, zo help je ook andere lezers en zoekers voor een betere keuze te kunnen maken.

Veel liefs,

Mijn handtekening