Mondhygiëne
‘Wat valt er nu te vertellen over mondhygiëne?’ hoor ik je al denken. Wel, heel veel, of toch meer dan dat je zou denken. Als je wat wijzer wil worden op dit vlak, is dit the place to be! Maar wees gewaarschuwd, het kan zijn dat er dingen die je voor waar of normaal hield, wel eens fabeltjes kunnen zijn, of toch in mijn ogen. [Opgelet: deze pagina is in twee delen, dus klik onderaan op ‘2’ voor het vervolg.]
Goede mondhygiëne voor goede gezondheid
Een goede mondhygiëne is essentieel voor een goede gezondheid. Dit is intussen ook al bewezen. Er zijn gevallen bekend van mensen die een slechte mondhygiëne hadden en daardoor ziek zijn geworden, of zelfs gestorven. Hoe dat kan?
Je mond staat in verbinding je hele lichaam
Op dentalclinics.nl vond ik deze informatie: Een slechte mondhygiëne verhoogt te kans op een longontsteking, aderverkalking en hart- en vaatziekten. Mensen met een slechte mondhygiëne of parodontitis lopen ook een hoger risico om hersenaandoeningen zoals dementie en de ziekte van Alzheimer te ontwikkelen.
Daarnaast wordt er in de medische wereld steeds vaker een verband gelegd met kanker (maag, darmen en alvleesklierkanker) als gevolg van slechte mondhygiëne. Met name bij mannen zou de kans op alvleesklier kanker hierdoor toenemen. (bron) Er is mogelijk ook een verband met artritis, […] botontkalking (osteoporose) en met moeilijk te verklaren extreme vermoeidheid, zoals bij het Chronisch Vermoeidheids Syndroom (CVS). (bron) Dit komt doordat bacteriën via de bloedsomloop heel je lichaam rond kunnen gaan vanaf je mond alleen al en zo schade kunnen aanrichten, niet alleen in je mond dus.
Reinigen en beperk eetmomenten
Het is dus belangrijk om je gebit dagelijks te reinigen om zo je tanden, kiezen en je tandvlees gezond te houden. Ook adviseren mondzorgprofessionals om een vast aantal eet- en drinkmomenten van zeven per dag aan te houden, zodat de zuuraanvallen op het gebit beperkt blijven (3 hoofdmaaltijden en maximaal 4 tussendoortjes).
Meer kans op aandoeningen
Enkele voorbeelden van aandoeningen en gezondheidsklachten die in de mond kunnen vroegtijdig worden herkend zijn reuma, keel-, maag- en darmproblemen, diabetes, stress en verlaagde weerstand. Hieronder staan enkele klachten die in meer of mindere maten samenhangen met een slechte mondhygiëne:
- Diabetes: Mensen met diabetes (suikerziekte) hebben een hoger risico op tandvleesaandoeningen en andere mondproblemen dan mensen zonder diabetes. Suikerziekte kan tandvleesontstekingen verergeren en omgekeerd kunnen tandvleesaandoeningen het onder controle houden van diabetes bemoeilijken.
- Longontsteking: Bij een slechte mondhygiëne en parodontitis kunnen bacteriën een longontsteking veroorzaken, met name bij patiënten met een verhoogd risico. 43% van alle in een zorginstelling opgenomen ouderen blijkt longontstekingveroorzakende bacteriën in de mond te hebben.
- Hart-/herseninfarct: Parodontitis wordt in toenemende mate gezien als risicofactor voor het bevorderen van een hartinfarct en in zekere mate ook een herseninfarct.
- Mensen met mondinfecties gaan cognitief harder achteruit dan mensen met een gezonde mond
- Hart- en vaatziekten: Ouderen met een tandvleesontsteking hebben een 17% hogere kans op hart- en vaatziekten (onder de 65 jaar is deze kans zelfs 44% hoger)
- Reuma, suikerziekte en overgewicht houden allemaal in meer of mindere mate verband met een slechte mondverzorging.
Parodontitis ontstaat wanneer de ontsteking van het tandvlees onder de randen van het tandvlees zakt en in de ruimten (pockets) tussen tandvlees en tanden komt. De ontsteking kan het tandvlees verder aantasten en uiteindelijk het kaakbot. De tanden kunnen hun houvast verliezen en loskomen. (bron)
Andere bronnen waarin deze informatie wordt bevestigd, is op ‘mens-en-gezondheid.infonu.nl‘, op ‘eerstehulponderwijs.nl‘ en op ‘optimalegezondheid.com‘.
Disclaimer
Nog even ter verduidelijking wil ik nog zeggen dat dit artikel mijn standpunt is. Ik ben geen wetenschapper, geen deskundige of specialist of eender welke andere officieel erkende instantie, ik word ook niet betaald door iets of iemand om dit te schrijven. De informatie in dit artikel haal ik van externe bronnen, wat niet wil zeggen dat ik achter alle informatie sta die in of via die bronnen te vinden is. Ik ben ook niet verantwoordelijk voor beslissingen van anderen, of die nu gebaseerd zijn op of geïnspireerd zijn door dit artikel of niet. Iedereen met gezond verstand kan voor zichzelf denken en beslissen.
Wanneer poets jij je tanden?
Laten we beginnen met het moment (of de momenten) waarop jij je tanden poetst. Poets je je tanden voor of na het ontbijt? De meesten zullen ‘na het ontbijt’ antwoorden, ‘deuuuh…’. Wel, niet deuuuh. ‘Huh?’ Jeps! Sta mij toe je dagelijkse routine in vraag te stellen. Ooit bleef ik eens logeren bij iemand en voor het ontbijt zei ik dat ik nog even mijn tanden ging poetsen. Die persoon keek me aan alsof ik van Mars kwam. Daarna een hele ‘logische’ uitleg over dat het niet logisch is je tanden te poetsen voor het eten. Je tanden zijn dan namelijk vuil, hangen vol suiker en zuur met eventueel enkele stukjes voedsel en resten van drank ertussen. Uiteraard moet je je tanden dan poetsen.
Logisch?
Ok, dit lijkt inderdaad logisch, maar mijn logica is ook logisch. Als je even oud of ouder bent dan ik, dan heb je waarschijnlijk ooit in je bewuste leven een tandpastareclame gezien waarin ze naar je hoofd smeten met ‘(onze) tandpasta beschermt je tanden tegen *insert miniatuurtjes van suikerklontjes, volle koffie-/theemokken, en andere voedsel- en drankwaren*. Dus als tandpasta ook de bedoeling heeft om je tanden te beschermen, waarom zou je dan je tanden pas poetsen nadát je hebt ontbeten? Voor mij is dit dan zo’n beetje hetzelfde als naar buitengaan in de gietende regen zonder regenjas en deze aandoen wanneer je weer uit de regen komt te staan. Erg effectief.
Als je bezorgt bent om restjes voedsel die mogelijks tussen je tanden zijn gekropen, dan flos je die toch gewoon weg? Daarbij is het schadelijk voor je tanden om ze direct na het eten te poetsen. Ze zijn net blootgesteld aan zuren die ze weker maken. Dan ga jij er nog eens met stevige haartjes over schuren, of het nu met tandpasta is of niet: bye bye tandglazuur. Eenmaal het glazuur weg is, kan het niet meer terugkomen, dus oppassen geblazen!
[Update 2/08/2023] Deze tandarts bevestigt dit alles zelfs. Dus zo slecht nog niet wat ik hier jaren geleden allemaal heb geschreven, opgezocht enz.
Eigen ervaring
Deze wijze les heb ik geleerd toen ik eens, in een niet te stuiten trek in zoetigheden, zo goed als een hele Kruidvat-snoepgoedzak vol zuurtjes heb opgegeten. Niet alleen deden mijn tanden al ietsje pijn toen ik het einde naderde, maar ik beging ook nog een grote stommiteit: ik poetste mijn tanden vlak erna, vooral uit schuldgevoel. Je weet wel, door zo van die reclames van snoepgoed waar in het beeld een icoontje komt te staan van een tube tandpasta die een tandenborstel voorziet van een stevige worst tandpasta…
Poetsen na snoep eten?
De merken wijzen ons er dus op dat je je tanden moet poetsen als je snoep hebt gegeten. Nog nooit had ik dat gedaan, maar toen dacht ik dat dat wel een goed idee zou zijn… Nog nooit had ik zoveel zeer aan mijn tanden gehad, ik stopte dan ook gauw met poetsen. Sindsdien wachtte ik altijd tot de volgende ochtend om mijn tanden te poetsen als ik redelijk wat zuurtjes had opgegeten. Zoals ik al vermelde, maakt het zuur het tandglazuur weker. Toen ik dus mijn tanden direct na het zuurbombardement wilde poetsen, was ik het glazuur aan het wegpoetsen. Geen goed idee, wees gewaarschuwd.
Niet poetsen na snoep te eten, dat is toch juist schadelijk?
‘Maar dan kan het zuur in al die tijd je glazuur gewoon blijven aantasten!’. Dat is inderdaad goed mogelijk, maar in ieder geval, als het tandenpoetsen pijn doet, stop er dan mee en wacht lang genoeg, anders beschadig je je tanden vele malen erger dan dat het inwerkende zuur zou doen in al die uren. Ondanks mijn snoeplust en gebrek aan poetsen nadat ik heb gegeten of gesnoept, heb ik nog altijd maar één tand die gevuld is. En dat kwam niet eens door slechte mondhygiëne.
Mysterieuze rotte tand… na 22 jaar
Toen ik het ontdekte dat ik een rotte tand had, stortte mijn wereld, die toen al zo goed als helemaal ingestort was, nog meer in. Als sinds jongs af aan was mijn ideaal om oud te worden met nog al mijn tanden, in perfecte staat dan nog wel. Of tenminste zonder gaatjes, die dan opgevuld moesten worden. Letterlijk een van mijn ergste nachtmerries was dan ook dat er een tand uitviel, laat staan meer of zelfs allemaal. Uiteraard droom ik daar regelmatig over… danku brein. Dus ja, op een bepaalde manier zijn die nachtmerries uitgekomen.
Raadsel
In feite is het mij een raadsel waarom die tand op 3 maanden tijd volledig rot kon worden (3 maanden ervoor had men mijn tanden nog eens bekeken), tenzij je het lichaam holistisch benadert en mijn psychologische toestand van in die periode in rekening brengt. Ik was toen net 22, altijd al perfect/goed verzorgde tanden gehad, zoals de tandarts altijd zei (redelijk saai hoor). Nooit heeft hij langer dan 2 minuten mijn tanden moeten bestuderen, “dat is dan €20 euro a.u.b” (of was het meer?), tot dan toe. – Als ik zoveel geld per minuut kon verdienen, amai.
Als ik zelf niet in de spiegel mijn tanden had bekeken en gezien dat er een tand nogal grijs zag, had ik zelfs nooit geweten dat die tand rot was geworden, tot die vanzelf in stukken vaneen zou zijn gevallen na verloop van tijd. Gezellig. Maar dus, ik had mijn mondhygiëneroutine niet veranderd, ik at zelfs niet meer zoveel snoep als in het middelbaar. Het enige waar ik het aan kan toeschrijven is mijn mentale toestand van toen. Ouders die scheiden eist zijn tol, zeker als het al de derde keer is dat je zoiets meemaakt, des te meer als je 15 jaar met elkaar hebt geleefd. Lichamelijk begon ik van alles te mankeren, de rotte tand was het meest tastbare, maar tegelijk ook de laatste materialisering van mijn geestelijke wankelingen.
En verder?
Sindsdien heb ik nog altijd geen nieuwe gaatjes of rotte tanden gekregen. Nog altijd heb ik dezelfde poetsroutine. Of toch voordat ik mijn blokjes liet plaatsen. Daar heb ik reeds een verslag over uitgebracht. Sinds ik mijn blokjes heb, heb ik een hele andere routine. Ik poets nu wél na het ontbijt. Soms heb ik de indruk dat mijn tanden het mij niet altijd in dank afnemen, maar misschien is dat een illusie. Nu is het maar de vraag of ik mijn nog (zo goed als) in perfecte staat zijnde tanden te danken heb aan mijn vreemde, ‘onlogische’ poetsroutine, of aan ‘sterke’ tanden. Wie zal het zeggen? Onlangs is er trouwens een artikel in de Flair verschenen over of je nu het beste voor of na het eten je tanden poetst waarin mijn ‘logica’ wél logisch wordt bevonden, feestje!
Conclusie tijdstip
De persoon die mij de les spelde over wat een goede mondhygiëne dan wel was, had zelf al meerdere vullingen op mijn leeftijd, terwijl ik toen nog steeds geen enkel gaatje had gehad. Beetje vreemd, niet? Denk even na, vraag je eens af hoe het zou komen dat die persoon nog steeds ‘perfecte’ tanden heeft, ondanks dat je meent dat die zijn/haar routine het slechtste is wat je zou kunnen doen… Neem misschien eens de routine van die persoon over en zie wat dat doet.
Het kan ook zijn dat je de pech hebt dat je tanden ‘zwak’ zijn en daarom reeds meerdere gevulde tanden in je bezit hebt. Het kan in elk geval geen kwaad om op voorhand je tanden te poetsen, dan zijn ze tenminste al beschermd tegen wat gaat komen. Wil je zeker zijn dat je tanden zelfs na het eten proper zijn, wacht dan minstens een half uur en poets dan je tanden. Tegen dan is het tandglazuur al weer wat steviger geworden en schuur je het er niet af tijdens de poetsbeurt.
Hoe vaak poets jij je tanden?
Diezelfde persoon die me wees op de (voor haar) onlogische volgorde van mijn poetsroutine, vertelde me ook dat ze veel gaatjes had gekregen door … teveel haar tanden te poetsen! *Mindblown* Hoe kan dat nu? Je tanden poetsen moet toch voorkomen dat je gaatjes krijgt? En hoe meer je je tanden poetst, hoe beter, toch? Blijkbaar niet. Zij poetste buiten de twee à drie aanbevolen keren haar tanden nog enkele malen meer: als ze weg zou gaan, gaan feesten, naar vrienden, … Volgens haar heeft dit tanderosie in de hand gewerkt. Er blijkt ook een logica in te zitten: zowel te lang als teveel je tandenpoetsen kan je tandglazuur beschadigen.
Ik geef eerlijk toe, ik poetste, voor ik mijn blokjes had, mijn tanden maar één keer per dag. Zonder zwans. “Schande!” Hoor ik jullie al roepen. Mij een zorg. Nooit problemen mee gehad, ook nooit commentaar op gekregen (stinkende adem en consoorten), dus ik zie het probleem nog steeds niet.
Met wat poets jij je tanden?
Nu ga ik nog een wereldschokkende onthulling doen, hou je hart maar al vast! Ik heb een periode in mijn pubertijd mijn tanden alleen met een tandenborstel en water gepoetst, dus zonder tandpasta – weliswaar wat afwisselend. Echt waar! Maar toen ik werd verraden door een logie, kreeg ik zo’n zware uitbrander, dat ik het nooit meer gedaan heb. De ‘logica’ was dat zonder tandpasta poetsen schadelijker ‘is’ dan je tanden zelfs niet te poetsen.
Toch heb ik, en zelfs de tandarts, nooit het verschil gemerkt. Wie het korte pdf-document van hierboven heeft doorgenomen, weet intussen dat een tandarts zelfs tandenpoetsen zonder tandpasta kan aanraden. Volgens hem voel je dan beter wat je doet. Nog een andere tandarts bevestigt dit, voor haar is tandpasta een soort van cosmetica, ze gaat zelfs zover met te zeggen dat tandpasta zelfs meer kwaad dan goed kan doen. Daarnaast legt ze ook uit wat de ingrediënten van tandpasta in feite zijn en doen.
Tandenborstel
Zachte of harde tandenborstel?
Poets je tanden alleen met een zachte of middelharde tandenborstel. Te harde tandenborstels beschadigen het glazuur van je tanden! De hardste tandenborstels zijn trouwens alleen voor valse tanden zei mijn orthodonte. Oefen ook niet teveel kracht uit op je tanden met de borstel. Dat kan ook je glazuur beschadigen. Daarnaast is het beter om een tandenborstel te gebruiken die afgeronde haartjes heeft, geen scherpe. Dit omdat scherpe haartjes je glazuur kunnen beschadigen.
Wanneer tandenborstel vervangen?
Als je tandenborstel er versleten uitziet, is het tijd om die te vervangen. (bron) Ook als je verkouden bent geweest, of zwaarder ziek, raadt men je aan om een nieuwe tandenborstel aan te schaffen. Gemiddeld gaat een borstel zo’n 3 maanden mee. Nu moet ik ook eerlijk bekennen dat ik mij daar nooit aan heb gehouden, ik zou niet eens weten hoe lang ik mijn borstels gebruikte. Ik denk dat ik zeker al wel eens minstens een jaar met één borstel deed. Sinds ik mijn beugel heb, moet ik het wel om de 3 maanden vervangen. De borstel ziet er tegen dan echt al goed versleten uit.
Deel nooit je tandenborstel!
Deel ook nooit je tandenborstel met iemand anders! Anders krijg jij, of de andere persoon, bacteriën over van de tandenborstel, met mogelijke ontstekingen etc. tot gevolg. Je wilt niet weten hoeveel bacteriën in je mond zitten. Iedereen heeft trouwens een eigen samenstelling aan bacteriën, met verschillende verhoudingen. Daar wil je beter niets aan veranderen.
Tandpasta
Uiteraard, zul je denken. Met wat anders? Er zijn mensen die hun tanden poetsen zonder tandpasta, of met een zelfgemaakte tandpasta op basis van puur natuurlijke ingrediënten. Zo kan je baking soda of kokosnoot olie gebruiken, je kan aan oil pulling doen, een miswak stokje gebruiken, … (bron). Zoals ik hierboven al zei is tandpasta eerder een cosmetisch product volgens een tandarts, dus waarom niet eens iets anders proberen dat natuurlijker en minder schadelijk?
Fluoride
Die tandarts van het pdf-document wijst ons er wel op dat de reden waarom je toch beter met tandpasta poetst, is vanwege de fluoride die erin zit. Fluoride zou gaatjes voorkomen. Toch lopen er zoveel mensen rond die een perfecte mondhygiëneroutine hebben volgens de boekjes, maar toch een mond vol vullingen. Als fluoride dan zo goed zou zijn tegen gaatjes, lijkt me dit niet erg logisch. Toch is er een soort van verklaring: “Sommige mensen zijn helaas gevoeliger voor tandbederf, bijvoorbeeld door een verkeerde samenstelling en hoeveelheid speeksel.” (bron)
Zoals jullie nu al wel weten, heb ik nooit een – volgens de boekjes – perfecte routine gehad. Misschien heb ik zo goed als geen vullingen juist doordat ik het niet volgens de boekjes deed en doe? Misschien komt het doordat ik minder fluoride gebruikte? Misschien heb ik gewoon ‘sterkere’ tanden? Wie zal het zeggen? Ik zal nog een pagina speciaal aan fluoride wijden met zoveel mogelijk informatie van zowel voor als tegenstanders, op die manier kan iedere persoon zijn eigen conclusies trekken.
Mondspoelingen
Er bestaan verschillende soorten mondspoelingen.
Volgens oralb.be zijn de voordelen van mondspoelingen:
- Verfrist de adem: het doodt de bacteriën die een slechte adem veroorzaken.
- Voorkomt opbouw van tandplak: tussen de poetsbeurten door voorkomt het de opbouw van tandplak.
- Verwijdert etensresten: als je het vóór een poetsbeurt gebruikt, kan het etensresten verwijderen. Nota: dat kan gewoon, ordinair water ook hoor. Dus daarvoor moet je het al zeker niet kopen.
- Vermindert gaatjes: alleen spoelingen met fluoride verminderen de kans op gaatjes.
- Vermindert brandend gevoel indien alcoholvrij: Zonder alcohol heeft het een zachte smaak.
Een bijkomend voordeel, volgens dentalzorg.nl is het volgende:
Het kan op plekken komen waar je met een tandenborstel, tandenstoker of tandzijde niet bij kunt komen. Op die manier kan je het aantal bacteriën flink verlagen. Zo verbetert jouw mondgezondheid en verklein je de kans op cariës.
Dit zijn de verschillende soorten mondspoelingen:
- Mondwater
Mondwater maakt je adem frisser en spoelt voedselresten weg. Dit vervangt geen regelmatige routine van twee keer per dag poetsen en één keer per dag flossen. Het meeste standaard over-the-counter mondwater bevat ademverfrissende ingrediënten, maar geen fluoride, tenzij anders vermeld op het label.
- Fluoride spoeling
Fluoride mondwater helpt je tanden beschermen tegen zuren die door bacteriële tandplak worden aangemaakt. Het fluoride in fluoride mondspoeling dringt door tot de glazuurlaag van je tanden en beschermt tegen gaatjes. Het spoelen vormt echter geen vervanging voor twee maal per dag poetsen en dagelijks flossen.
- Chloorhexidinegluconaat Mondspoeling
Chloorhexidinegluconaat mondspoeling is een zeer effectieve behandeling. Het wordt vaak verkocht in een substantie met 0,12% chloorhexidinegluconaat, met 11,6% alcohol. In de Verenigde Staten is er een alcoholvrije formule op de markt, die even effectief blijkt te zijn als alcoholhoudende formules. Chloorhexidine mondspoelingen worden voorgeschreven voor gebruik tussen de tandartsbezoeken in als onderdeel van een professioneel programma voor de behandeling van gingivitis en worden over het algemeen beschouwd als therapeutische mondspoelingen.
Nadelen fluoridespoelingen
Zeker als je een fluoridespoeling gebruikt, zijn de redenen ondertussen wel al duidelijk waarom je ook dit moet je uitspugen, zie de reeds besproken argumenten. Toch is mondwater (met fluoride) nogal omstreden. Er blijken namelijk ook nadelen aan verbonden:
- Verhoogde bloeddruk: Zo is uit nieuw onderzoek gebleken dat het dagelijkse gebruik van antibacterieel mondwater ook de goede bacteriën doodt. Deze goede bacteriën zorgen ervoor dat bloedvaten niet vernauwen en de bloeddruk laag blijft. Door het doden van de goede bacteriën vernauwen de bloedvaten en stijgt de bloeddruk. Bij proefpersonen die tweemaal daags antibacterieel mondwater gingen gebruiken, was dit meteen terug te zien in de bloeddruk. (bron)
- Risico voor de gezondheid: Een hoge bloeddruk zorgt voor een grotere kans op een beroerte en op hartziekten. Nader onderzoek is nodig om meer duidelijk te krijgen over de gevolgen van het gebruik van antibacterieel mondwater. Totdat er meer duidelijk is, is het verstandig om niet te vaak mondwater te gebruiken. (bron)
- Dehydratie: Alcohol dehydrateert het lichaam, één van de oorzaken van een slechte adem. Een slechte adem wordt namelijk veroorzaakt door bacteriën in de mond. Hoe minder speeksel er is om ze weg te spoelen, hoe sneller je uit je mond gaat rieken. (bron)
- Symptomen i.p.v. oorzaak aanpakken: “Mondwater kan enkele van de bacteriën vernietigen, maar pakt nooit het probleem aan. Voor zover ze werken, zijn ze enkel tijdelijk en maskeren ze vooral het probleem.” (Tandarts Philip Stemmer) (bron)
Schadelijke stoffen
- Schadelijke stoffen: In mondspoelingen zitten heel veel stoffen. Sommige daarvan zijn schadelijk. Op de website van tandartspraktijkwerth.nl staan de volgende ingrediënten aangeduid als schadelijk:
- Alcohol
- Chloorhexidine
- Peroxide
- Hexetidine
- Sodium lauryl sulfaat
- Parabenen
- Sacharine
- Kleurstoffen
- Triclosan
De reden die wordt gegeven is: “Mondwater met deze ingrediënten bevat vaak een te hoog zuurgehalte en doet meer kwaad dan goed. De smaak is vaak lekker fris, maar het mondwater zorgt op langere termijn voor een slechtere adem, verkleurde tanden en schimmels.”
Andere
- Verhoogde kans op mondkanker: “mensen die het product meer dan drie keer per dag gebruiken, hebben een verhoogde kans op mondkanker.” (bron)
De uitleg is dat “mondwater met alcohol een verhoogde kans op de ziekte verzekerde doordat de kankerverwekkende stoffen gemakkelijker de binnenkant van de mond kunnen binnendringen.”
- Vermindert de efficiëntie van tandpasta: indien niet correct gebruikt, kunnen mondspoelingen het positieve effect van tandpasta verminderen. (bron)
De logica zit hem in de chemische reacties, sommige ingrediënten van de mondspoeling kunnen reageren met ingrediënten van de tandpasta en zo de voordelen van beide neutraliseren. Om dit te voorkomen moet er minstens een half uur zitten tussen tandenpoetsen en de mondspoeling.
Een mondspoeling moet ook lang genoeg in je mond blijven om effect te hebben, zeker zo’n minuut, veel mensen echter spugen het veel te vroeg uit. De ingrediënten moeten namelijk de tijd krijgen om in te werken op de tanden. Je wangen moeten eigenlijk zeer doen, dan pas heb je het lang genoeg in je mond rondgezwierd. Als het te ‘pikant’ wordt voordat de minuut om is, dan heb je een verkeerde mondspoeling. (bron)
Weetjes over mondspoelingen
Tot slot voor de mondspoelingen nog enkele weetjes:
- Mondspoeling is in geen enkel geval een vervangmiddel voor poetsen! (bron)
- Het kan niet een slechte adem genezen, wel (heel) tijdelijk verbeteren.
- Het kan niet alleen voor de mond gebruikt worden, maar ook voor het reinigen van gebitsbeschermers, verzorgen van wondjes, tegengaan van roos in het haar, desinfecteren van het toilet en zelfs deodorant voor de oksels. (bron)
Andere troeven van tandpasta
Whitening
In de winkel gooien ze er bijna mee: tandpasta’s met een whitening effect. Hoe goed en hoe vaak (maar ook niet té vaak, zie hierboven) je je tanden ook poetst met de whitening tandpasta’s, je tanden gaan er echt niet permanent witter door worden. Ik heb nooit 1 vaste tandpasta gehad, dus ik heb er wel heel wat ‘getest’.
Ik geef toe dat ik nooit genoeg mijn tanden poetste om het whitening effect te kunnen waarnemen. Maar ben of ken jij iemand die zo’n tandpasta gebruikt zoals voorgeschreven en wiens tanden effectief zichtbaar witter zijn geworden (zonder een behandeling te hebben ondergaan die je tanden witter maakt)? Laat het me dan gerust weten en ik post voor en na foto’s mét het merk van de tandpasta erbij, want wie wil er geen wittere tanden? En anders, geef toe dat het pure reclame is.
Gevoelige tanden beschermen
Andere tandpasta’s beweren dat ze gevoelige tanden minder gevoelig maken. Ok, Sensodyne heeft mijn gevoelige tanden iets minder gevoelig gemaakt, toch moest ik nog altijd een beetje oppassen met ijs, ijskoude zaken of plotse afwisseling van ijskoud-bloedheet voedsel. Dus bijna, maar niet helemaal.
Nu moet ik wel eerlijk zeggen dat mensen die mijn lief al langer kennen, me vertelden dat ze vonden dat zijn tanden er iets witter uitzien dan vroeger. Hij heeft niets veranderd aan zijn routine, behalve dat hij nu ook met de Forever Bright Toothgel (hier te koop) poetst, ook maar 1 keer per dag. Of mijn tanden ook witter zijn geworden, geen idee. Met blokjes op is het moeilijk te zeggen. Wel kan ik zeggen dat mijn tanden minder gevoelig zijn voor ijskoud-bloedheet voedsel.
Varia
Flossen
Dat flossen erg belangrijk is, moge duidelijk zijn na het lezen van de volgende informatie: ongeveer een derde van de tandplak zit verstopt tussen de tanden en de randen van het tandvlees. Dat kun je alleen met flosdraad of ragertjes verwijderen. (bron) Totdat ik mijn beugel kreeg, had ik zo goed als nooit geflost in mijn leven.
Pas toen de orthodonte een ragertje tussen twee tanden stak om het te demonstreren, besefte ik hoe belangrijk het was. Het begon namelijk erg te bloeden. De orthodonte gaf me een uitbrander aangezien dit een teken van een ontsteking was. Ze zei er nog bij dat als ik regelmatig zou flossen, dat het bloeden zou stoppen, doordat de ontsteking geen kans meer zou krijgen. Dit is inderdaad het geval, in het begin bloedde ik redelijk wat tussen vele tanden, maar nu zelden.
Tong schrapen
Je tong schrapen is ook een goed idee. Op je tong zitten namelijk miljoenen bacteriën, ze koeken eraan en gaan fermenteren. Dit kan een slechte adem veroorzaken. Dus als je een slechte adem hebt, kan het o.a. daar aan liggen. Je hoeft niet per se een speciaal schapertje ervoor te kopen, even met je tandenborstel over je tong gaan doet ook al veel. Je zult ervan versteld staan hoeveel vuil erop zit.
Pas sinds enkele jaren doe ik dit. De eerste keer dat ik het deed zag mijn tandenborstel goed geel, mijn tuf vlak erna was ook erg geel van kleur. Pas na enkele schrobbeurten minderde de hoeveelheid en de kleur. Ik moet zeggen dat het dan ook wat frisser aanvoelt, maar dat kan ook gewoon in mijn hoofd zitten.
Roken
Roken is slecht voor de gezondheid, dat hoeven we eigenlijk niet meer te zeggen. Maar roken heeft ook een schadelijke uitwerking op uw mondgezondheid, dit is reeds wetenschappelijk bewezen. Het kan de genezingsprocessen in de mond remmen en je gebit, vullingen en kunstgebitten laten verkleuren.
Indien u rookt, bent u vatbaarder voor tandvleesontstekingen en kan u daardoor op jongere leeftijd parodontitis ontwikkelen. Je kan ontstoken tandvlees herkennen doordat het bloedt. De nicotine in sigaretten zorgt er echter voor dat bloedvaten vernauwen en het tandvlees dus minder snel bloedt. Hierdoor komt de tandarts of mondhygiënist er vaak te laat achter dat het tandvlees ontstoken is. (bron)
Slechte adem
De meest voorkomende oorzaken van een slechte adem zijn een slechte mondhygiëne, roken, een proteïnerijk dieet en pikant of sterk ruikend eten, zoals curry en uien. Ook allergiëen, zoals lactose-intolerantie, kunnen slechte adem veroorzaken. Wie een slechte adem heeft, na het drinken van melk, is lactose-intolerant. (bron)
Mondhygiëne is daarbij de belangrijkste factor. Bacteriën worden aangetrokken door de slecht verwijderde eetrestjes tussen je tanden en je kiezen. Grondig en meermaals per dag poetsen […] en regelmatig flossen is dus de boodschap. Ook het borstelen van de tong en water drinken voor het slapen gaan zijn gemakkelijk toe te passen en effectieve trucjes. (bron)
Fluoridevrije tandpasta
In bepaalde winkels kan je, na grondig zoeken, een fluoridevrije tandpasta vinden. De een al natuurlijker dan de ander, de een met minder ingrediënten dan de ander. Denk goed na voor je eender welke tandpasta koopt. Je hebt nu eenmaal bepaalde ingrediënten nodig om van een goeie tandpasta te kunnen spreken. Sommige mensen houden er ook van dat hun tandpasta goed schuimt. Ook daarvoor is er een ingrediënt nodig dat dat effect geeft.
Forever Bright Toothgel
De Forever Bright Toothgel is niet echt een tandpasta, maar een ’tandgel’, het is zachter van structuur. Daarbij is het fluoridevrij. Om toch nog je tanden goed te kunnen reinigen, is er de aloë vera gel in. Om je tanden en je tandvlees goed te kunnen beschermen en verzorgen, zit er propolis is, een bijenproduct dat antibacterieel is. Voor een subtiele en zachte frisse smaak, zit er Engels mos in, dat geeft een muntachtige toets aan de gel. Dus voor mensen die niet tegen munt kunnen, is deze toothgel toch nog een optie.
Voor meer informatie of om de tandpasta te bestellen, contacteer me dan gerust. Wil je liever zelf bestellen, dan kan dat via deze site. Als je in Nederland woont, zul je mogelijks het land bovenaan links moeten veranderen, dit staat denk ik automatisch op ‘Belgium’. Hetzelfde geldt voor als je in een ander land woont.
Veel liefs,