Op de pagina van mondhygiëne sprak ik al kort over fluoride. Hierbij geef ik er nu meer uitleg over. Om je het speurwerk op het internet te besparen, heb ik deze pagina gemaakt met informatie van zowel de voorstanders als de tegenstanders. Zo kan je zelf nog je eigen conclusies trekken. Mijn mening zal hier en daar ook wel zichtbaar zijn, maar dat is wat het is, mijn eigen mening.

To fluoride or not to fluoride?

Een bepaalde tandarts zegt dit over fluoride: “Fluoride is het belangrijkste werkzame bestandsmiddel dat een tandpasta kan hebben, poetsen met een tandpasta zonder fluoride zou onverstandig zijn.”

Het is dus blijkbaar erg belangrijk om een tandpasta met fluoride te gebruiken. Voor we overgaan tot het welles-nietes, is een korte wetenschappelijke en historische vlucht wel aangewezen. Kwestie van alles in het juiste perspectief te zien.

Wat is eigenlijk fluoride?

Fluoride is een verbinding van fluor (een metaal) met andere elementen, meestal zouten. Door die verbinding ioniseert fluor en krijgt het andere eigenschappen. Deze verkregen vorm komt in de natuur voor, maar er worden er ook kunstmatig gemaakt. Zo is het ook een afvalproduct dat vrijkomt bij het produceren van aluminium en fosfaat kunstmest. (bron)

Fluoride is volgens deze website “nog steeds het krachtigste en belangrijkste middel om tandbederf te voorkomen”. Op diezelfde website kan je meer informatie vinden over fluoride, zoals het ontstaan en de werking ervan. Hieronder schrijf ik de belangrijkste zaken ervan over in mijn eigen woorden.

Geschiedenis

De eerste tandpasta met fluoride ontstond al in 1907. Vanaf de tweede helft van de negentiende eeuw bevolen enkele tandartsen fluoride aan om tanden harder te maken. Er kwam pas uitgebreider wetenschappelijk onderzoek naar deze substantie vanaf het begin van de twintigste eeuw.

De reden waarom er fluoride werd gebruikt in tandpasta kwam door een zekere tandarts, McKay van Colorado. Hij merkte dat veel van zijn patiënten verkleurde tanden hadden. Bij nader onderzoek bleek dat dit ook in andere staten voorkwam, met name in staten waar het drinkwater van nature een hoge concentratie fluoride bevatte. Vervolgens konden stelden ze vast hoeveel fluoride welke mate van verkleuring veroorzaakte. Tijdens die onderzoeken had McKay ontdekt dat de dat de verkleurde tanden en kiezen minder gevoelig waren voor tandbederf.

Het Tiel-Culemborg onderzoek

In Nederland kwam er in 1953 een grootschalig onderzoek, dat over 16,5 jaar spande: het Tiel-Culemborg onderzoek. Tiel kreeg fluoride toegevoegd aan het drinkwater, terwijl Culemborg als controle diende. Zo konden de tandartsen al die jaren de gebitsstatus van de kinderen bijhouden en vergelijken. Het resultaat was dat de kinderen, ongeacht de leeftijd, in Tiel minder aangetaste vlakken van tanden en kiezen hadden dan die van Culemborg. Er waren ook minder tandheelkundige behandelingen nodig in Tiel, maar toch waren er bijna evenveel vlakken met (beginnend) tandbederf aanwezig. Dit betekende dat fluoride eerder de voortgang van tandbederf remt dan het ontstaan ervan. Dus de gaatjes werden minder snel groot en diep.

Uiteindelijk bleek ook dat het minder belangrijk was dan men dacht om op jonge leeftijd fluoride te gebruiken. Het geeft alleen wat meer bescherming wanneer de definitieve tanden uitkomen, op langere termijn verdween de extra bescherming. Wel moet men fluoride blijven gebruiken, zegt men, want zodra men stopt met fluoride krijgt men even snel nieuwe gaatjes als iemand die nog nooit fluoride gebruikt heeft.

Met dank aan de auteur, JW Vaartjes.

Het effect van fluoride op tanden

“Fluoride kan uw tanden op verschillende manieren beschermen. Bij aanwezigheid van fluoride in de mond zal tijdens een zuuraanval het glazuur minder oplossen en zal tevens het glazuur zich eerder kunnen herstellen.” (bron)

Tanden worden aangetast door zuur. Dit kan ontstaan door bacteriën die in tandplak zitten. Deze zetten suikers om in zuren, wat een zuurstoot geeft. Glazuurkristallen beginnen op te lossen als de pH onder de +/- 5,5 daalt, een fenomeen dat men demineralisatie noemt. Wanneer de bacteriën geen suikers meer hebben om de zuurgraad onder die 5,5 pH te houden, groeien er weer glazuurkristallen aan. Dit proces noemt remineralisatie.

Het is dus een wisselwerking, een op-en-af. Maar als de balans doorslaat naar de ‘af’, dan vindt er teweinig remineralisatie plaats, wat gaatjes veroorzaakt. Door fluoride zijn de opgeloste bestanddelen van de glazuurkristallen minder oplosbaar. Deze minder oplosbare bestanddelen met fluoride groeien eerder aan het glazuur vast en lossen ook minder snel op. Hierdoor ontstaat er een oppervlakkige laag met sterkere fluoride-glazuurkristallen.

“Fluoride atomen kunnen ook tegen het glazuur aan komen te liggen en het kristaloppervlak bedekken. De zwakke plekken van het glazuurkristal, waar deze als eerste begint op te lossen, worden hierdoor beschermt. Er zijn ook nieuwe aanwijzingen dat fluoride ervoor zorgt dat deze tandbedervende bacteriën minder goed blijven plakken. Door fluoride te gebruiken, kun je de bacteriën makkelijker wegspoelen met speeksel of van de tanden verwijderen met tandenpoetsen. Bij de aanwezigheid van fluoride hebben bacterien dus minder kans, zal er minder glazuur verdwijnen en kan het proces van tandbederf geremd/gestopt worden.”

Kortom, fluoride maken je tanden sterker volgens deze bronnen. Ze maken je tanden niet proper of properder dan ze zijn, dat doen de andere ingrediënten in de tandpasta wel. Met eventueel een munt- of aardbeiensmaakje erbij.

Toch wordt dit effect van fluoride weerlegt, door zelfs de WHO (World Health Organization). Mensen die drinkwater innemen waar fluoride aan is toegevoegd hebben geen sterkere tanden en hebben ook niet minder gaatjes volgens de organisatie. Er is ook geen verschil in het aantal mensen met gaatjes tussen de verschillende landen. Er zijn steeds meer studies die bewijzen dat meer fluoride niet noodzakelijkerwijs tandbederf tegengaat, zie dezelfde pagina.

Fluoridepillen

“Ouders zouden jonge kinderen fluoridepillen moeten geven in de strijd tegen tandbederf. Dit betogen hoogleraar kaakchirurgie Ruud Bos van het Universitair Medisch Centrum in Groningen en de Groningse huisarts Bert Tent.” (bron) Dit was een reactie op de tendens dat er steeds meer kindjes rotte melkgebitten hadden die niet meer gevuld konden worden. Steeds vaker moesten ze dus die tanden trekken. De oorzaak daarvan is dat er teveel wordt gesnoept, teveel zoete dranken worden gedronken, in combinatie met slecht poetsen. “Ik adviseer mijn patiënten met jonge kinderen dus om maar weer fluoridepillen te slikken, net als vroeger.” Aldus Tent. Bos zou het zelfs goed vinden als er fluoride in het drinkwater zou worden gedaan. Zoals in Amerika bijvoorbeeld. Er is wel een reden waarom dat hier in België jaren geleden is afgeschaft, laten we het ook zo houden a.u.b. “Fluoride-ionen beschermen het tandglazuur alleen tegen afbraak wanneer ze zich in het speeksel bevinden. Langs de bloedbaan verspreidt de stof zich weliswaar naar alle weefsels, ook naar de speekselklieren, maar wat daar uiteindelijk aankomt, is slechts een fractie van de ingenomen hoeveelheid.” (bron) Mogen ook nog zelf beslissen over of we al dan niet fluoride willen gebruiken? We hoeven geen tweede Amerika te creëren hoor. Een is al erg genoeg voor de planeet.

Teveel fluoride

Zoals bij alles is ‘te’ nooit goed. Door een teveel aan fluoride ontstaan er verkleuringen aan de tanden, fluorose, zoals reeds vermeld in het deeltje ‘geschiedenis’. Deze verkleuringen kunnen op meerdere manieren voorkomen, maar de bekendste manier zijn witte vlekken in het glazuur. Dit kan alleen ontstaan bij de vorming van de tanden aangezien een teveel aan fluoride de functie verstoord van de glazuurvormende cellen. Dus “reeds doorgebroken tanden en kiezen zijn afgevormd en kunnen nooit fluorose ontwikkelen.” (bron)

We moeten tandpasta met fluoride, of mondwater met fluoride uitspugen, maar fluoride pillen, na eerst goed te kauwen en te verdelen in de mond, mogen dan weer wel ingeslikt worden. (bron) Ik kan niet meer volgen. Waarom we die dingen eigenlijk moeten uitspugen is, officieel dus, om die fluorose te vermijden. Maar waarom moeten wij volwassenen dat dan ook doen? Fluorose zou volgens die site toch alleen ontstaan in de eerste levensjaren?

De reden is dat het een ongezond goedje is, schadelijk voor de gezondheid (maar ja, wat is dat niet tegenwoordig?), zelfs een gif. “Belgisch Minister van Volksgezondheid Magda Aelvoet […] [verklaarde] dat hetgeen u al die tijd voor een onschuldig voedingssupplement had genomen, eigenlijk een soort gif is.” (bron) Het tast de hersenen aan, voornamelijk de pijnappelklier (misschien beter bekend onder de Engelse benaming pineal gland). Dit is een belangrijke klier die, naarmate dat men ouder wordt, verschrompelt, of verkalkt. Onder andere fluoride kan deze verkalking veroorzaken.

Waarom is die klier belangrijk? De klier reguleert je slaap door de aanmaak van melatonine uit serotonine. Serotonine beïnvloed je libido, je zelfvertrouwen en je stemming. De pijnappelklier wordt daarnaast ook wel eens het ‘Derde Oog’ genoemd, vooral bij oudere volkeren en culturen, of ook de zetel van je ziel (Descartes). Voor de spirituelen onder ons zal dit misschien een belletje doen rinkelen. Indien het je niets zegt, ooit zal ik daar nog een artikel over schrijven, dus hou deze blog in het oog als je er meer over wilt weten.

Pagina's: 1 2