Stress
Deze blog gaat over schoonheid vanbinnen en van buiten. Ik beperk me dus niet tot alleen uiterlijke aangelegenheden. Voor mij is alles één geheel. Ik wil daarom ook in mijn praktijk de mensen en hun problemen holistisch benaderen. Mentale en lichamelijke gezondheid zijn nauw aan elkaar verbonden. Daar ben ik een levend bewijs van. Als er iets heftigs gebeurt waar ik emotioneel en/of mentaal een harde klap van krijg, krijg ik stress en gaat mijn lichaam hier ook binnen de kortste keren op reageren door andere symptomen zoals maagpijn, constipatie, rugpijn, mank lopen, …
De reden waarom ik hier over begin is omdat “stress” meer is en doet dan wat je mogelijks denkt. Stress is een mentale factor die ook op lichamelijk vlak heel wat kan kapot maken, zeker als het chronische stress is. Ik had jullie dus graag ook wat verteld over stress. Waarom ik zoveel hierover weet? Ik heb van mijn kindertijd (waarschijnlijk zelfs al van in mijn baby-tijd) tot mijn 26e namelijk niets anders gekend dan alleen maar stress.
Op deze pagina zal ik al heel wat uitleggen over deze boosdoener, maar ook niet alles. Ik heb namelijk in mijn e-boek alles geschreven wat ik weet over stress. Weliswaar is dat geschreven in het licht van acne, maar dat maakt niets uit voor de basis over stress. Wie dus graag het gehele plaatje en de hele puzzel wilt zien, die kan mijn e-boek kopen voor slechts €15 incl. btw.
Stress
In het kort
Stress wordt veroorzaakt doordat je negatief reageert op iets wat er binnen of buiten je gebeurt. Je systeem gaat in alertmodus (vechten-vluchten-verstijven-modus) en gaat hiervoor stresshormonen aanmaken. De stresshormonen zijn adrenaline, noradrenaline en cortisol. Elks van deze hormonen hebben hun eigen werking in en op het lichaam. Op korte termijn helpt dit jou te overleven, maar op lange termijn is het nefast voor je lichaam en geest. Dat is chronische stress.
Moderne stress
Stress is een overlevingsmechanisme dat we overgeërfd hebben van onze voorouders in de oertijd. Toen was er nog dagelijks, reëel gevaar voor ons leven, denk maar aan jachtdieren zoals tijgers, leeuwen, luipaarden, … maar ook aardbevingen en andere natuurrampen.
In deze moderne tijd hoeven we normaal niet meer dagelijks te vrezen voor ons leven. Er lopen geen leeuwen op straat rond, er gebeuren ook geen dagelijkse overstromingen of vulkaanuitbarstingen. Uiteraard zijn er gebieden op de wereld waar dit nog wel vaak voorkomt, maar dat laten we even buiten beschouwing.
Toch hebben we meestal dagelijkse stress. Dit komt doordat ons systeem levensgevaar ziet bij zaken die in feite niet echt levensgevaarlijk zijn. Deadlines, toetsen, je gevoelens voor die ene persoon durven uiten (met kans op afwijzing), het gevaarlijke en steeds drukkere verkeer (dit is dan weer wel levensgevaarlijk), … Je staat onder druk, je normale, rustige leven wordt ‘bedreigd’ en dat is een gevaar volgens je systeem. Vandaar de stressreactie.
Goede en slechte stress
Je hebt zowel goede als slechte stress. Goede stress is stress die je net helpt om sneller te lopen (bv voor je leven als je achterna wordt gezeten door een leeuw, of voor een loopwedstrijd), beter te presteren (bv op toetsen, examens, …), snellere keuzes te maken, … Slechte stress is stress die je juist belemmert om goed te presteren, keuzes te maken, te bewegen, …
Stresshormonen
Bij stress komen er 3 hormonen vrij, zoals al werd gezegd. Hier gaan we iets dieper op in, maar wie meer wilt weten, kan meer vinden in mijn e-book.
Adrenaline
Dit is een heel bekend hormoon. Het zorgt voor die rush. Je ziet het in films ook vaak in de bloedbaan (of zelfs direct in het hart) ingebracht worden met een spuit, om de persoon weer bij bewustzijn te krijgen bijvoorbeeld. De
De accuraatheid hierbij even terzijde, is dit logisch want het hormoon zorgt voor een snellere hartslag, het verhoogt je bloeddruk en je bloedtoevoer wordt voornamelijk naar het hart en de spieren geleid, dus minder naar je huid en ingewanden. Voor je longen zorgt het voor de verwijding van de bronchiën, zo kan je meer zuurstof inademen, wat ook nodig is om optimaal te kunnen presteren in een noodsituatie. De aanmaak van spijsverteringssappen vermindert drastisch, alle energie wordt gebruikt voor de fight-flight-freeze modus.
In het e-book vertel ik meer over de link met het parasympatische zenuwstelsel, je spijsvertering, waar je lichaam de energie vandaan haalt, het effect op je bloedwaarden en andere hormonen die daar bij aan te pas komen
Noradrenaline
Noradrenaline is wat gelijkaardig aan adrenaline. Het brengt ook meer bloed (en dus ook zuurstof) naar je hersenen. Je zenuwstelsel gaat door dit hormoon in supermodus.
Cortisol
Cortisol komt vrij vanwege de twee vorige hormonen. Het doel van dit hormoon is om de vrijgekomen energie (wat dus door de vorige hormonen werd veroorzaakt) op te vangen en het lichaam weer in balans te brengen na de schok. Hiervoor heeft het ook energie nodig, wat het krijgt door het afbreken van de eiwitten in je spieren naar aminozuren, die op hun beurt weer in glucose kunnen omgezet worden. Cortisol heeft ook een negatief effect op je immuunsysteem, hoe dat precies komt, lees je ook in het e-book.
Kortom, er komt een hormonencocktail vrij in je lichaam (en niet alleen van deze drie hormonen).
Chronische stress
Stress hoort normaal gezien kortstondig te zijn. Het hoort je een instant maar korte boost te geven zodat je systeem een grotere overlevingskans heeft. Het spreekt voor zich dat dit veel van je lichaam vergt. Als je tussen de regels door kan lezen, heb je door wat er bij de hormonen staat al kunnen meekrijgen dat er heel wat gebeurt met je lichaam wat in feite niet gezond is. Op korte termijn kan dit geen kwaad. Als de stress over is, kan je lichaam zich terug herstellen en is er niets aan de hand.
Maar als je heel vaak tot constant stress hebt, krijgt je lichaam geen rust meer en dus ook geen kans om terug te herstellen van de schade. Je stapelt dus telkens meer schade op. Op den duur ben je gewoon op. Dit resulteert dan in fysieke en/of mentale klachten. Op fysiek vlak ben je veel vatbaarder voor ziektes, je bent niet in topvorm, je bent minder vruchtbaar (door teveel en/of te langdurige stress kan de menstruatie uitblijven, kan de kwaliteit van de zaadcellen verslechteren, …) etc.
Op mentaal vlak ben je vatbaarder voor depressie* (hierbij komen nog andere factoren kijken dan alleen maar stress, voornamelijk in de persoonlijke sfeer, met emoties en dergelijke meer), burn-out (dit is vooral gelinkt aan werk), hyperventilatie en/of angstaanvallen (deze zijn erg psychologisch bepaald).
Dit wil je niet. Geloof me vrij, want ik heb het allemaal al gehad. Zowel fysiek als mentaal. Dat is geen leven. Dat is over-leven.
*Heb je vragen over zelfdoding, dan kan je terecht op het telefoonnummer 1813 of op www.zelfmoord1813.be
Na 26 jaar verlost van chronische stress dankzij 3 oefeningen
Je kan stress de baas worden door verschillende inzichten en technieken. Na 26 jaar ben ik gestuit op enkele super korte, simpele, dagelijkse oefeningen waarbij ik nooit had gedacht dat ze zo’n groot positief effect op mij en mijn stressniveau’s zouden hebben. Deze zet ik nog dagelijks in voor aangezien ik weet wat ze voor me deden en wat ze nog steeds voor me doen. Het gaat om de juiste ademhaling, jezelf aarden en jezelf beschermen. Wil je weten hoe je de oefeningen moet doen? Ik heb ze opgenomen als soort van mini begeleide meditaties die je hier gratis kan aanvragen.
Let wel:
- Ik kan niet garanderen dat ze hetzelfde effect op je gaan hebben als wat ik heb gehad. Iedere persoon is anders, ieder lichaam reageert ook anders. Bij de een duurt het misschien ook langer of korter dan bij de ander.
- Als je alleen gelooft in de westerse medische aanpak, of je staat niet open voor een zogezegd ‘alternatieve’ en/of lichtjes spirituele kijk op de zaken (ook al zijn de technieken ook wetenschappelijk bewezen en worden ze steeds meer ook in de ’traditionele’ medische sector toegepast), is dit niet voor jou. Dan raad ik je aan om naar een coach of therapeut te gaan die het houdt bij de westerse geneeskunde en psychologie.
- Nog een tip bij dit laatste: je leert het beste bij en van mensen die zelf ook hebben meegemaakt waar jij nu mee zit en die er uit zijn geraakt. ‘Been there, done that’ dus.
Blijf niet bij de pakken neerzitten!
Blijf in elk geval niet zitten in je stress, doe er iets aan voor het te laat is. En nee, emo-eten, alcohol drinken, snoepen, … zijn geen oplossing van de oorzaak, maar symptoombestrijding (en die nog meer schade veroorzaken). Je kan absoluut zelf uit de put geraken (alles zit al in je!), maar als het je niet lukt vanwege weet ik veel welke reden, is het verstandig om externe hulp in te schakelen (en daarmee bedoel ik niet je partner, kinderen, ouder(s), … tenzij ze coach of therapeut zijn of zelf uit de put zijn gekropen en zij dus hun aanpak, oplossing(en) aan jou kunnen voorleggen).
Coaching / psychologische ondersteuning is niets om voor te schamen!
Hulp vragen is echt geen schande! Het is ook geen teken van zwakte. Het is juist een teken van innerlijke kracht, je hebt de kracht en de wil om eruit te geraken, hoe dan ook. Je staat open voor oplossingen, een andere kijk op de zaken, een andere manier van denken en doen. Het is gemakkelijk om niets te doen (ook al is het leven dan juist heel moeilijk). Het is moeilijker om oplossingen te zoeken, te vinden en ze toe te passen (ook al wordt het leven dan net veel beter).
Niemand zou met chronische stress moeten leven. In feite moet stress eerder uitzondering dan de regel zijn in een gezonde maatschappij. We hebben dus nog een lange weg te gaan, maar we zijn op weg…
Heb jij veel last van stress? Hoe ga je er dan mee om? Laat het weten in een reactie hier onderaan de pagina, daar zullen andere lezers vast ook heel wat aan hebben.
Veel liefs,