Een paar jaar geleden schreef ik al enkele pagina’s over menstruatiecups, de herbruikbare versie van tampons (het zijn geen tampons, maar cups die alles opvangen en die erna leeggekapt, gespoeld en uitgekookt worden, dus no worries, het is veilig en hygiënisch!). Toen ik deze ecologischere en economischere manier van menstruatiebloed op te vangen leerde kennen, kwam ik automatisch ook in contact met wasbaar maandverband, wasbare inlegkruisje en nachtverbanden.

Hier wou ik uiteraard ook over schrijven, maar het was er tot nu toe helaas nog nooit van gekomen. Ik begon met enkele wasbare inlegkruisjes als buffer bij mijn cup, maar wegens vele omstandigheden (die ik nog ga vertellen in een blog) ben ik moeten overstappen op wasbaar maandverband. Nu heb ik al heel wat meer ervaring, dus kan ik er ook meer over vertellen dan zovele jaren terug. Ik schreef een pagina over mijn ervaring met en de verschillende verbanden, incl reviews.

Wasbaar maandverband

Onder deze noemer zet ik voor het gemak tegelijk ook wasbare inlegkruisjes en nachtverbanden. Wasbare inlegkruisjes, maandverbanden en nachtverbanden verschillen niet zoveel van wegwerp. Ze zijn van andere materialen gemaakt, zijn herbruikbaar en veel beter voor het milieu (wegens enorm veel minder afval). Je kan ze bijvoorbeeld bij Tante Rosa kopen.

Niet op (over)grootmoeders wijze

Het is dus niet te vergelijken met hoe onze grootmoeders (of misschien al overgrootmoeders voor de mensen die jonger zijn dan ik) hun maandelijkse periode moesten doorkomen. Het zijn geen tetradoeken die met wasspelden worden opgehouden en vastgepind, vervolgens gewassen en opgehangen om te drogen. Alleen de laatste twee zaken zijn ook van toepassing bij de moderne versie.

Alle soorten, vormen en maten wasbaar maandverband

Wasbare verbanden heb je in alle soorten, vormen en maten. De soorten zijn inlegkruisjes, maandverbanden en nachtverbanden. Qua vormen heb je er, net zoals bij de wegwerp, met vleugels of zonder, dunner naar voor of naar achteren toe, … In maten zijn er ook heel wat verschillen: er zijn ook grote inlegkruisjes en kleinere nachtverbanden.

Maar ook alle kleuren en patronen

Het leuke aan wasbaar maandverband is dat ze meestal ook kleurrijk zijn, er zijn er zelfs met leuke patronen bij. Zo heb je verbanden die volledig kleurloos zijn (wit), wit met een gekleurd stiksel aan de rand (Imse Vimse bijvoorbeeld), wit/zwart absorberende stof en met gekleurde vleugels (Cheeky Mama), volledig gekleurd, met patroontjes overal, met patroontjes aan de absorberende kant of aan de onderkant, wit absorberende stof met patroontjes op de vleugels, … Voor iedereen wat wils!

Elk merk is anders

Ondertussen zijn er al vele verschillende merken met elks hun eigen stoffen, vormen, maten, kleuren en patronen. De keuze voor een bepaald merk hangt dus sterk af van je voorkeur, al zou ik niet alleen afgaan op de leuke motiefjes. Elke stof is namelijk anders, de meest voorkomende stoffen zijn katoen, bamboe en hennep. De ene absorbeert beter, sneller en meer dan de andere, daarnaast vindt ook niet iedereen elke stof even aangenaam daarbeneden.

Wasbaar maandverband = duur?

Je zit voor een pakketje* van enkele inlegkruisjes, maandverbanden en nachtverbanden al gauw aan 70 euro (voor een gemiddelde menstruatie), afhankelijk natuurlijk van hoe zwaar je menstruatie is en hoe lang het duurt. De ene heeft maar 1 van elke soort nodig, terwijl de ander niet toekomt met 3 van elks*.

Investering

Hou hierbij wel in het achterhoofd dat dit een investering is, je zit hier dan ook jarenlang goed mee. Op de sites staat ‘gemiddeld 5 tot 10 jaar’ maar in de Facebookgroep las ik – net zoals met de cup – verhalen van vrouwen die ze nog veel langer dan dat hebben en dat ze nog steeds prima dienst doen. Zie hieronder mijn investering: 6 inlegkruisjes (2 van elke kleur, was voor toen ik nog een cup gebruikte, per maand gebruik ik er nu nog 1 of 2 van), 8 maandverbanden (de blauwe swirl heb ik 3x) en 3 nachtverbanden.

Wasbaar maandverband = duurzaam?

Reken ook maar eens uit hoeveel wegwerpverbanden je zou hebben verbruikt en hoeveel afval je zou hebben geproduceerd op al die jaren tijd. Daarbovenop moeten wasbare maandverbanden in veel mindere aantallen bijgeproduceerd worden. Dat scheelt ook al heel wat voor de bronmaterialen. Zowel bij productie als bij afvalverwerking komen de wasbare varianten er duurzamer uit.

Goedkoop = duurkoop

Goedkoop is meestal ook duurkoop. Wie/wat bekoopt het als je gaat voor de spotprijzen? Met deze investering bespaar je niet alleen op je eigen portemonnee, maar bespaar je ook het milieu heel wat ballast. Vandaar dat ik ‘duur’ ook tussen aanhalingstekens heb gezet.

Testpakketten wasbaar maandverband

Omdat maandverbanden nu niet zo goedkoop zijn, wil je natuurlijk niet zomaar lukraak een merk eruit pikken en hopen dat dat merk met die bepaalde stof ook goed is voor jouw specifieke noden en wensen (en ook aangenaam voelt voor jou).

Je kan moeilijk van alle soorten de vele verschillende merken kopen om te zien welke voor jou de beste zijn, dat kostenplaatje zou enorm zijn en achteraf zit je dan met een hele hoop reeds geteste verbanden die je niet meer gebruikt en ook moeilijk weer kan doorverkopen (er zijn zeker heel wat mensen die het niet erg vinden, maar niet iedereen vindt dat even fijn of hygiënisch).

Gelukkig bestaan er daarom testpakketten waarin je verschillende soorten, merken, stoffen en motiefjes krijgt. Zo leer je de verschillende merken kennen, kan je verschillende stoffen uittesten en aanvoelen en heb je tegelijkertijd inlegkruisjes, maandverbanden en nachtverbanden in huis. En dat voor een prijs die gelijkaardig is aan wat je zou hebben uitgegeven aan een pakketje* van één specifiek merk. Je kan zo’n testpakket bij o.a. Tante Rosa kopen.

Wasbaar maandverband testpakket Charlie Banana Imse Vimse en MaM achterkant
Maandverband testpakket (vlnr) Charlie Banana, Imse Vimse en MaM

*Nota

Ik zeg wel ‘pakketje’, maar ik wil hiermee niet zeggen dat elk merk standaard, vaste pakketten aanbiedt. Je kan zelf kiezen hoeveel inlegkruisjes, maandverbanden en nachtverbanden je koopt en je bent ook volledig vrij om voor 1 merk te gaan of een mengeling van verschillende merken te kopen. Met ‘pakketje’ bedoel ik dus een set verbanden in hoeveelheden die jij nodig hebt. Dat kan gaan van 1 inlegkruisje, maandverband en nachtverband tot misschien wel 6 van elks, of 3 van de ene, 5 van de andere en 2 van de laatste. Er is geen ‘standaard’ aangezien ieders periode ook anders is.

Wasbare inlegkruisjes

Zoals gewone wegwerp inlegkruisjes, zijn wasbare inlegkruisjes over het algemeen wat kleiner en dunner. Je kan ze als dagelijkse inlegkruisjes gebruiken, of voor wiens periode erg variabel is van begin tot einde, als minimaandverband (zo doe ik het).

Roze Imse Vimse inlegkruisje

Wasbare maandverbanden

De maandverbanden zijn uiteraard groter en dikker dan de inlegkruisjes. Ze hebben meestal een speciale laag (een synthetische PUL-laag) onderaan om doorlekken te voorkomen. Het houdt vocht tegen, maar toch is het ook ademend. Deze laag kan ook bij inlegkruisjes en nachtverbanden voorkomen.

Wasbare nachtverbanden

Voor zij die in de nacht heel veel verliezen of voor zij die ‘better safe than sorry’ zijn qua lekkages, bestaan er ook wasbare nachtverbanden. Deze zijn meestal een pak langer dan de maandverbanden, ook wat dikker. In de nacht wil je zeker ook een snel absorberende stof, dat verminderd nog meer de kans op ongelukjes.

Hoe gebruik je ze?

Je gebruikt de wasbare variant zoals de wegwerp, alleen was je ze als je ze hebt gebruikt ipv dat je ze weggooit.

Weken en bewaren

Je weekt ze in een emmertje koud water (max 48u!) of je bewaart ze in een waterdicht transportzakje tot je ze kan weken en wassen. Je vouwt ze dan toe met de vuile kant naar binnen toe en sluit ze met de drukknopjes.

Voor het weken maak je ze (terug) open en week je ze enkele uren tot een dag (of wat langer als het even niet past, maar niet meer dan 48u) in koud water, daarmee komt al heel wat van het bloed vrij. Je ververst dan enkele keren het water. Gebruik in geen geval warm water voor het weken, anders gaat het rode pigment zich vasthechten in de vezels, wat je er moeilijk weer uitkrijgt (zie afbeelding hieronder van een van mijn inlegkruisjes waarin wat pigment achterbleef).

Oranje Imse Vimse inlegkruisje
Pigmentvlek in inlegkruisje

Interessante weetjes

Hoe blijven ze zitten?

Wasbare verbanden kleven niet in je onderbroek vast. In plaats daarvan hebben ze drukknopjes (of soms ook gewone knoopjes) aan de uiteindes van de vleugels. Als een verband geen vleugels heeft, hangt het meestal met drukknopjes vast aan een andere stof die wel minivleugeltjes heeft om rond je slipje vast te hechten (zoals bij Bummis). Meestal zijn er ook 2 knopjes aan een van de vleugels, zo kan je de omtrek aanpassen naar wens.

Minder irritatie

Een van de kenmerken waarover heel wat vrouwen in de Facebook groep spraken, was dat wasbaar maandverband veel minder irritatie veroorzaakt dan wegwerp. Dit kan ik ook beamen. Dit komt allereerst door de gebruikte materialen: natuurlijke stoffen zoals katoen, bamboe en hennep. Er is geen plastic dat contact maakt met je huid en de natuurlijke stoffen zijn ademend, dus je zweet kan beter weg. Dit zorgt er ook voor dat er minder vervelende geurtjes kunnen ontstaan. Daarbovenop schuurt het ook veel minder.

Ten tweede worden er geen artificiële parfums ingedaan. Die parfums kunnen ook voor irritatie zorgen. Daarbij hebben die parfums ook nooit echt de geurtjes kunnen maskeren bij mij. Wie weet droegen ze er wel aan bij?

Kortom, wasbare maandverbanden zorgen ervoor dat er minder broeit daar.

Betere absorptie

Een ander handig weetje dat ik leerde en ook zelf mocht ondervinden, is dat wasbare maandverbanden meer kunnen opvangen dan wegwerp. Je hebt dus iets minder verbanden nodig dan je zou gebruiken als je wegwerp koopt.

Subtieler

In de Facebookgroep werd ook geopperd dat je wasbare verbanden minder zou voelen zitten. Ik verbaasde mij hierover, maar na het eerste gebruik van zowel inlegkruisjes als van maand- en nachtverbanden, kan ik dit alleen maar bevestigen. Ik ben mij er minder bewust van. Ik voel me zelfs geen baby of incontinente ‘bomma’ meer als ik dik verband om heb, zoals ik me wel voelde met wegwerp. Het schuurt ook pakken minder, dus voel je het ook minder, zeker qua irritatie (zoals reeds gezegd). Onderstaande maandverbanden zijn niet zo dik en tegelijk ook superzacht: (vlnr en vbno) achterkant Muksut, Ecofemme en MaM.

Hoe was je wasbare verbanden?

Voordat je ze in gebruik kunt nemen, lees je best eerst de handleiding die meegeleverd wordt. Voor sommige verbanden is het een beetje anders, maar meestal moet je ze 3 keer kort voorwassen. Dat zorgt voor een betere absorptie (zoals met nieuwe handdoeken). Daarna kan je ze gebruiken en was je was ze over het algemeen op 60°C (sommige minder, dus lees steeds het bijgeleverde boekje of omhulsel!), hiermee zijn ze terug hygiënisch proper.

Hoeveel wasbare verbanden heb je nodig?

Dit is moeilijk te zeggen aangezien de periode bij elke vrouw anders is. Mijn tip is om te kijken naar hoeveel wegwerp maandverbanden je verbruikt per cyclus. Gebruik je alleen maandverbanden en geen inlegkruisjes of nachtverbanden, hoef je die ook niet in de wasbare variant te kopen. Zoals ik al zei, kunnen wasbare verbanden ook wat meer aan dan wegwerp, dus stel dat je 3 maandverbanden per dag gebruikt, dat is dan 9 à 15 per keer. Je kan ervoor kiezen om evenveel wasbare te kopen als dat je met wegwerp gebruikt, of je kan er 7 à 8 tot 12 à 14 aanschaffen. Mocht dat toch te weinig zijn, kan je er altijd nog bijkopen.

Als je liever niet zoveel koopt, dat kan ook, maar dan moet je ze wel wassen tijdens je cyclus. Vrouwen met een lange cyclus die het niet erg vinden om meer te wassen, kunnen dus minder aankopen en de verbanden van de eerste paar dagen wassen en laten drogen en ze zo weer gebruiken voor de laatste paar dagen. Je zult erna dus nog een keertje moeten wassen om ze deze keer allemaal tegelijk te wassen.

Eigen ervaring

Persoonlijk weet ik niet meer hoeveel dunne maandverbanden, dikke en nachtverbanden ik vroeger gebruikte met wegwerp, maar dat was beduidend meer dan het aantal wasbare dat ik nu per maand vuil maak. Ik mag dan wel 6 inlegkruisjes hebben (zie grote afbeelding linksboven boven deze alinea), 8 maandverbanden (3x de blauwe van links onder) en 3 nachtverbanden, ik gebruik ze nooit allemaal per maand. Het varieert van 3 tot 6 per keer, afhankelijk van de flow.

Welke ik gebruik hangt af van 1. hoeveel absorptievermogen ik nodig heb die dag (dus ook van hoeveelheid flow) en 2. mijn voorkeur van kleur/print die dag. Eigenlijk heb ik er wat teveel, vooral inlegkruisjes (omdat ik ze toen back-up voor mijn cup waren) en maandverbanden (omdat ik er heel wat verschillende wou testen, zie voor de uitleg daarover op de pagina ‘Mijn ervaring met wasbare maanverbanden’ die volgende week online komt). Ik gebruik ze allemaal wel op langere termijn, ik heb gewoon mijn favorietjes (zie daarvoor ook op de aparte pagina met mijn eigen algemene ervaring).

Wasbare verbanden bij lichte incontinentie of urineverlies?

Je kan wasbare verbanden ook gebruiken voor lichte incontinentie en urineverlies. De stof kan veel aangenamer aanvoelen dan wegwerp maandverbanden, zeker na een bevalling.

Wasbare verbanden na bevalling?

Ja, wasbaar verband is ook prima in te zetten als kraamverband. De nachtverbanden zijn hier heel geschikt voor. Je kan er zelfs 2 aandoen voor meer zekerheid, of in combinatie met een tetradoek of iets dergelijks.

Cheeky Mama nachtverbanden achterkant
Nachtverband kan als kraamverband dienen, je kan er zelfs 2 boven elkaar aandoen

Is het telkens wassen van wasbare verbanden wel ecologisch?

Ja. Het is ecologischer om wasbare verbanden te wassen dan telkens nieuwe wegwerp te kopen. Hou rekening met het feit dat er voor de wegwerp telkens opnieuw grondstoffen moeten gebruikt en bewerkt worden. Als er katoen in verwerkt is, weet dan dat er meer water voor nodig is om dat katoen te blijven kweken en te oogsten dan om het katoen (of andere stof) van je verband te wassen elke maand. Ook plastic heeft water nodig in de verwerking. Bij wasbaar maandverband wordt het materiaal telkens opnieuw gebruikt, dat scheelt dus in verpakking, productie, productiekosten, water, …

Als je je maandverbanden eerst een korte, koude cyclus laat draaien (van 5 of 10 minuten) om het meeste vuil eruit te halen, en vervolgens mee wast met de onderbroeken, sokken etc., hoeft het niet zoveel extra energie en water te kosten. Als je kinderen hebt en wasbare luiers om te wassen, kan je alles ook tezamen wassen.

Bedenk ook dat je afvalberg drastisch verminderd als je wasbare verbanden gebruikt. Dat scheelt ook enorm qua milieu-impact. Wasbare verbanden zijn ook gemakkelijker om af te breken dan de wegwerp aangezien er natuurlijke materialen worden gebruikt.

Vragen? Stel ze hieronder!

Als je een vraag had over wasbaar maandverband, wasbare inlegkruisjes en/of nachtverbanden, maar je vond het antwoord hier niet op, laat het me dan weten in een reactie hieronder. Zo kan ik het verwerken op deze pagina en help je mogelijks ook vele andere lezers die misschien ook dezelfde vraag hadden.

Veel liefs,

Mijn handtekening